Kvantiteta ili kvaliteta potencijalnih deset, pardon, predsjedničkih kandidata rezultirala su s tri odgovora. A poslao sam im ista pitanja u ime sbperiskopa takoreći svima. Tri odaziva od deset je transparentno, čak je i uspješno sučeljavane, pa ću ići redom  da opišem svoju komunikaciju s potencijalnim predsjedničkim kandidatima

Kolinda Grabar Kitarović 15 listopada sam poslao  poruku na njezin službeni fejs s tekstom:

„Poštovani šaljem Vam pitanja u prilogu. Molim Vas da na ista odgovorite kroz 5 radnih dana bit će objavljena u cijelosti , kao i svih kandidata čiji odgovori pristignu. Srdačno Vanja Krnić, kolumnist portala spberiskop.net“ . Taj upit poslao sam svima, Nakon  pet dana počeo sam se pitati da ne trolam fejs nekog tko nema veze s Kolindom. Gdje je mogu naći. Žena se dislocira skoro od Južnog do Sjevernog pola. Trabunja nešto o željeznoj zavjesi pravoj i krivoj strani. Da je bila s krive strane završila bi u nekom Gulagu u Sibiru, a ne fakultet u Americi .

U nedostatku intervjua i odgovora na pitanja, njezine izjave su dovoljne za dva intervjua , koja bi napunila rubriku od bezvremenskog Ferala Greatest shits.

“Odrasla sam u komunizmu, i nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta, i da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna”

“Desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje porijeklo. Umjesto da kažemo: ‘Ja sam Hrvat’, morali smo reći: ‘Ja sam iz Hrvatske’. Tko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tome je prijetio zatvor.”izvor: https://faktograf.hr/2018/09/12/grabar-kitarovic-o-jogurtu-kruhu-zabrani-izjasnjavanja-hrvat-ic-om-i-migrantima/

Na čemu je ona? Hmm, pojma nemam. Sjetio sam se i poslao upit za intervju u Ured predsjednice u Visokoj, pardon, vjerodostojnosti/ obećanja li na Pantovčaku. Nakon pola sata zazvonio je mobitel.

Dobar dan, zovemo Vas iz ureda predsjednice. Molim Vas da mail  za intervju proslijedite gospodinu Zoltanu Kaboku koji vodi njezinu kampanju. Pošto sam u pola razgovora  par puta podrignuo, poslali su mi njegov mail, na koji sam se javio s molbom da odgovori da je primio mail i od onda ništa.

Sve u svemu nema jogurta, kao što nema ni moga glasa za Kolindu.

Preporuka:  Na dan izbora odite u MC Donalds s one strane avenije i željezne zavjese i naručite jogurt i bezouksni gumeni tost. Zadržite se s one strane od 7 ujutro do 19 h navečer. Napomena: imate besplatni Internet .

Citat kao mantra za glasanje bio bi prestrašan . Scena u kojoj vuk pojede bakicu je prestrašna za djecu I biraće, pa ću Vas poštedjeti horora.

Zoran  Milanović potencijalni predsjednički kandidat  željan sučeljavanja. Na fejs stranici nema kontakt, ali ima na osobnoj . Poslana su mu četiri maila. Čovjek je zaključio prvo da mu je deda ustaša.

Sad je zaključio da „ Hajduk je bio takav kakav je bio. Hajduk je bio hrvatski klub, ali je bio i klub koji je imao petokraku u grbu, koji je igrao s petokrakom na prsima, mogao si se nabosti na nju, to je ružno izgledalo, ali tako je bilo, neka to ljudi znaju „ izvor: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/milanovic-hajduk-je-bio-omiljeni-titov-klub-imao-je-petokraku-u-grbu-mogao-si-se-nabosti-na-nju-to-je-ruzno-izgledalo-ali-bio-je-i-hrvatski-klub/9564176/

Koja legenda, on je zaključio kao „ kavanski ljevičar da je zvijezda opasna i  da bode. Hajdukovac koji pojma nema da ta zvijezda nije bila metalna, već ušivena u dres. Skoro svi klubovi su je imali , ali crvena Rijeka nije. Što mu je to trebalo, a išlo ga je dok je šutio. Sad se auto izrezao crveno zvjezdom. S njim  nije bilo komunikacije, ne znam doći do njega.

Preporuka: odite na biračko mjesto bez crvene zvijezde i pojedite jako ljute feforonke pred biračkim odborom . Dok plačete  od ljutine crtajte nešto na glasačkom listiću.

Probajte u sebi kao mantru ponavljati dio pjesmice od Grigora Viteza:

Mjesec mora gore sjati
Ne smije se on skidati.
On mora kod zvijezda biti
Put zvijezdama svijetliti
Da zvjezdice kući znaju
Kad se nebom naigraju.

I na zemlju mora sjati
Da zec vidi večerati
Da jež vidi putovati
Da miš vidi trčkarati
Da bi ptice mogle spat

Mislav Kolakušić, sve isto se nisam sjetio da sam radio intervju s njim na speriskopu.

http://www.sbperiskop.net/intervju/mislav-kolakusic-ekskluzivno-za-sbperiskop-mi-smo-jedini-narod-u-europi-koji-uopce-ne-ostvaruje-svoja-gradanska-prava

Tad je bio mali obični građanin/ sudac pa smo mi „mali“ mogli do njega.

Preporuka: ne vjerujem mu baš ništa, on je kao kava, ali pet u jedan. Čak i papirnato plišana rodica neće da čuje za njega . Ima ona narodna „Tko visoko leti nisko pada“.

Nek Vam mantra bude ona koju svi znamo od Cesarića

Gle malu voćku poslije kiše:
Puna je kapi pa ih njiše.
I bliješti suncem obasjana,
Čudesna raskoš njenih grana.

Al nek se sunce malko skrije,
Nestane sve te čarolije.
Ona je opet kao prvo,
Obično, jadno, malo drvo.

Miroslav Škoro dva maila sam mu poslao + fejs= nema odgovora

Nadam će se da će se držati svoje:

Daleko je kuca moja
dalek mi je put do nje
vec su prosle godine
pa me zovu uspomene

Daleko je ljubav moja
dalek mi je put do nje
jutro nikad ne svane
da je srce ne spomene

Neko gore vidi sve
niti kunem, niti sudim
moje ukrali su sne
pa se tuzna srca budim

I  one otvor ženo kapiju

Drmnite jedan pelin ili jako gorku kavu bez  šećera ako ste za njega. Ne zaboravite se sjetiti neke pametne od Željke Markić, ako je ima.

Možda sam u krivu ali mislim da će u drugi krug Kolinda i Kolakušić.  Ajmo dalje  Daliju Orešković skoro je nemoguće sučeliti. Nju sam pokušao pet puta kontaktirati, pa i preko posrednika. Ona  je, pomislio sam, princeza. Ako ste za nju odite na pinces krofnu u ""Puslicu, samo se pazite da vam je posluže bez salmonele.

Katarina Peović  je gospođa s stavom i drži se roka. Jasni i prencizni stavovi.  Hvala joj!

http://www.sbperiskop.net/intervju/katarina-peovic-kandidatkinja-za-predsjednicu-rh-kapitalizam-je-legalna-korupcija

Ako ste za nju, odite na najbolje što Šefki nudi, a to su ćevapi.

Ante  Đapić držao se roka i svojih stavova, koji su uvijek isti koliko bili dopadni ili ne svima

http://www.sbperiskop.net/intervju/anto-dapic-kandidat-za-predsjednika-rh-za-sbperiskop-postoji-samo-politika-hrvatskog-naroda

Odite u Bosnu na janje, na mjesto po izboru.

Ivan Pernar je kasnio s odgovorom . Prvo sam dobio like. Pa  kad sam ga pitao misli li odgovoriti. Dobio sam hrpu audio odgovora, koje sam slušao kao da učim za glazbeni monologom od Pernara.

http://www.sbperiskop.net/intervju/ivan-pernar-kandidat-za-predsjednika-rh-za-sbperiskop-nismo-u-stanju-ni-suociti-se-sa-sadasnjoscu

Ako ste za njega odite na drugo najjače jelo kod Šefkija hamburger sa svim prilozima.

Nadam se da se gospođa Jozefina neće ljutit zbog ove kolumne. Kuhati pojma nemam, ali kuhinju znam zapaliti iz prve.  Sučeljavanje je završeno uz spoznaju da je većina naših političara što znamo  jednostavno uzrokuje trajni probavni zastoj.

Kad glasamo, samo se trebamo sjetiti riječi velikog čovjeka i akademika Ivana Supeka preneseno na hrvatsku.

"Moramo se pomiriti s tim da će političari biti pretežno osrednje inteligencije i poštenja, a natprosječnih pohlepa za vlašću, slavom i novcem. A smijemo li njima, i samo njima, prepustiti sudbinu svojih država i cijelog planeta.“