Izbori su gotovi, pa i sve radnje političara koje su slijedile izbore. Gotove su postizborne aktivnosti, Hrvatska unazad desetak dana ima novi Sabor, a od prošlog tjedna ima i novu Vladu. Još na početku formiranja te nove Vlade moglo se pročitati za Brođane važna informacija, tako i na dubrovackidnevnik.net.hr-u:

“U koalicijskoj raspodjeli resora HDZ-a i Domovinskog pokreta dobivamo ministarstvo kakvo još nismo imali – zaštite okoliša i zelene tranzicije, a to je ono što je dosad pokrivao termin ‘održivi razvoj’ i bilo je dio resora gospodarstva.

Novo ministarstvo vodit će Marija Vučković, ministrica poljoprivrede iz prethodne HDZ-ove vlade. Hrvatski Forbes postavlja pitanje koliko je nova podjela logična i ekonomična te kako Vučković misli kormilariti zelenom tranzicijom kad su ključni sektori, gospodarstvo i energetika, u rukama DP-a…”.

Također su Brođani ovih dana saznali u medijima, pa i na vecernji.hr-u: “Tri predsjednička mjesta (u saborskim odborima) u oporbi pripala su stranci Možemo, a dva Mostu. Možemo je dobio Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku i vodit će ga Ivana Kekin, Odbor za europske poslove koji će voditi Jelena Miloš te Odbor za zaštitu okoliša i prirode Dušica Radojčić…”.

 

Ministrici Mariji Vučković i Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije

Zna se i zvaničan je podatak da je brodski zrak već više od 15 godina onečišćen. Na žalost, u sve to vrijeme odgovorni nisu uspjeli, nisu znali, ali moguće da nisu ni pokušavali riješiti tu brodsku goruću problematiku.

Tako još prije skoro 10 godina, u listopadu 2014. god. na inicijativu Građanske inicijative, Eko-Integrala i drugih eko-aktivista i uz potporu lokalne i regionalne uprave osnovano je ‘Povjerenstvo za praćenje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu’. No to Povjerenstvo nije odradilo ono što se od njega očekivalo.

Povjerenstvo evo već više od tri godine nije sastajalo(?)! Na posljednjoj, 8. sjednici Povjerenstva, 17. ožujka 2021. u Slavonskom Brodu ponovljena je poznata teza Ministarstva, DHMZ-a i Hrvatskog zavod za javno zdravstvo da “glavni izvori emisija lebdećih čestica (PM) u zraku su mala kućna ložišta koja koriste kruta i tekuća goriva, a slijede promet (cestovni), industrija (rafinerija nafte)… Značajan utjecaj na visoke koncentracije lebdećih čestica zimi imaju i meteorološki uvjeti koji doprinose akumulaciji onečišćenja nad gradom.”. I tu je stalo. Zašto?

U međuvremenu na karti praćenja onečišćenja lebdećim česticama PM2.5 (dvogodišnji prosjeci) sa strane Europske agencije za okoliš, “European city air viewer”, prije tri godine Slavonski Brod bio je na 3. mjestu, pa onda u na 6., a kako smo više puta na portalu SBPeriskop o tome pisali (a polako i ostali su mediji počele koristite tu informaciju) od prošle godine je na 1. mjestu od najonečišćenijih gradova u Europskoj uniji (https://www.eea.europa.eu/themes/air/urban-air-quality/european-city-air-quality-viewer)!

Na žalost, kako se iz svega može zaključiti, u posljednjih 5 - 6 godina jednostavno ovaj veliki brodski problem, ali i Brođani su bil potpuno ‘zanemareni’ sa strane bivših ministara iz prijašnjih ‘Plenkovićevih vlada’ zaduženi za zaštitu okoliša, i to od Tomislava Ćorića, Davora Filipovića i Damira Habijana.

Na žalost, i ovogodišnji “rezultati su i dalje nezadovoljavajući. Brođani i dalje udišu onečišćen zrak! Sve je očiglednije da Brođanima nije omogućeno konzumiranje svojih ustavnih prava; pravo na čisti zrak!”. Inače ove dvije rečenice sam napisao prije 10 godina i one su još uvijek aktualne.

Predsjednici saborskog odbora Dušici  Radojčić i Odboru za zaštitu okoliša i prirode

Kada sam spomenuo neodržavanje sjednica Povjerenstva u posljednje vrijeme, trebao sam reći da se također čeka i na novu tematsku sjednicu (saborskog) Odbora za zaštitu okoliša i prirode oko brodskog onečišćenog zraka... No do toga izgleda neće tako jednostavno doći, kako nije ni u posljednjih 5 godina dolazilo, možda zbog velikog utjecaja Ministarstva, a tko zna možda i DHMZ-a i HZJZ-a, ali svakako i samog pristupa predsjednice odbora u prošlom mandatu, gđe Sandre Benčić.

Da, gđa Benčić u prošlom mandatu je bila previše zauzeta svakakvim ‘političkim’ pitanjima. Ona izgleda nije cijelo vrijeme stigla shvatiti probleme Brođana i to da je brodski zrak već više od 15 godina najzagađeniji u Hrvatskoj, ali i šire, pa tako i u Europskoj uniji je pri vrhu! Kao ni to da u Slavonskom Brodu uopće nije problem, je li radi ili ne radi Rafinerija? Zaista, nije slučajno da su bivši predsjednici Odbora, počev od Bačića (HDZ), preko Marasa i Zmajlovića (SDP), pa do Sinčića (Živi zid) nisu nikad libili izaći u susret Brođanima i uvijek su stavili tu goruću problematiku na dnevni red Odbora…

Treba znati da su i ovaj put očekivanja Brođana velika!

Lokalnim i regionalnim političarima

Ne želim u ovom času puno pričati o političkim neslaganjima na lokalnom i regionalnom nivou, koja su vjerojatno ishodište velikih problema Brođana sa čistim zrakom… Nažalost, mi eko-aktivisti tako i članovi Eko-lntegrala, makar smo više puta to pokušavali, ne sudjeljujemo u političkim životu Grada i Županije i to možda i svojim krivicama, ali sigurno i krivicom sustava, ali i samih lokalnih političara. Vjerujem da do sljedećih lokalnih izbora tu se nešto mora promijeniti jer tako dalje se ne može!!! Rezultati lokalnih i regionalnih političara su minimalni u zaštiti okoliša, a posebno u zaštiti zraka. Tako je već najmanje 15 i pol godina!!!