Nedavno mi je postavljeno pitanje, tko su bili predsjednici Vlade RH i ministri zaštite okoliša u posljednjih 11 i pol godine, od početka rada Rafinerije?

Rafinerija nafte Brod je nakon pauze, koja je trajala više od 18 godina, pokrenula proizvodnju prerade naftnih derivata 27. studenog 2008. godine, dok je Ivo Sanader bio predsjednik Vlade RH. Ministrica zaštite okoliša (i graditeljstva) tada je bila Marina Matulović Dropulić. Na toj dužnosti je ostala do kraja prosinca 2010., kada je smijenjena s dužnosti ministrice.

U srpnju 2009. godine Jadranka Kosor je naslijedila Sanadera, a Branko Bačić ministricu Dropulić.

Zoran Milanović je svoj mandat kao predsjednik Vlade RH imao od prosinca 2011. do siječnja 2016. godine. Za to vrijeme su ministri zaštite okoliša i prirode bili Mirela Holy i Mihael Zmajlović.

Tihomir Orešković je naslijedio Milanovića, a od listopada 2016. godine Andrej Plenković Oreškovića. Slaven Dobrović je kao ministar zaštite okoliša, a poslije i energetike bio i u Oreškovićevoj, ali i Plenkovićevoj Vladi do travnja 2017. godine, kada ga je naslijedio Tomislav Ćorić!

Oni su naši premijeri i ministri zaštite okoliša u ovih 11 i pol godina!

U kontekstu tog popisa političara Hrvatske koji su mogli, ali i morali imati nekakve veze s Rafinerijom, a indirektno i sa onečišćenjem iz njene emisije, nastojat ću još predočiti i što je netko važno od spomenutih političara rekao, pa i obećavao o rješavanju brodskog gorućeg problema; onečišćenog zraka! Prvenstveno tu je riječ o aktivnostima plinofikacije i modernizacije Rafinerije koje su vjerojatno ‘rak rane’ našeg problema.

Milanović: Problem onečišćenje iz rafinerije u BiH će se riješiti u roku dvije godine“ – pisalo je dana 14.11.2012. godine na portalu poslovni.hr, a dalje je rečeno i ovo:

„Premijer Zoran Milanović izjavio je … u Hrvatskom saboru kako legitimnim pritiscima pokušava vlasti u BiH, odnosno u Republici Srpskoj, upozoriti na onečišćenja iz rafinerije u Bosanskom Broda (BiH), istaknuvši kako će se taj problem definitivno riješiti u roku dvije godine…“ (vidi: http://www.poslovni.hr/hrvatska/milanovic-problem-oneciscenje-iz-rafinerije-u-bih-ce-se-rijesiti-u-roku-dvije-godine-221359).

Zmajlović: Rafinerija Brod prelazi na plin, onečišćenje zraka smanjit će se za 70 posto“ – objavljeno je dana 29.11.2013. godine na portalu Index, a portal najavljuje još i ovo:

„RAFINERIJA Brod u Bosanskom Brodu početkom 2015. godine prijeći će na plin, što će automatski značiti smanjenje i zaustavljanje onečišćenja okoliša i zraka u Slavonskom i Bosanskom Brodu, izjavio je … ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u Jastrebarskom…“. (vidi: http://www.index.hr/vijesti/clanak/zmajlovic-rafinerija-brod-prelazi-na-plin-oneciscenje-zraka-smanjit-ce-se-za-70-posto/713939.aspx).

Kako znamo, Rafinerija nafte Brod početkom 2015. godine, ali ni još dan danas nije prešla na plin...

Tako su prošle dvije, dvije i pol godine od izjave ministra Mihaela Zmajlovića, kada je 14. lipnja 2016. god. u Velikoj vijećnici Grada Slavonskog Broda održana jedna jedina tematska sjednica od mnogih, saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode (vidi naslovnu sliku).

. .

“Krajnje je vrijeme da se krene u energičnije i konkretnije rješavanje kompleksnog međudržavnog problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu jer građani toga grada više nemaju ni strpljenja ni vremena. Hrvatska država će se usprotiviti svakoj daljnjoj odgodi modernizacije Rafinerije u Bosanskom Brodu koja je evidentno najveći zagađivač zraka i okoliša u ovom prekograničnom području, i ako se odmah ne krene u proces modernizacije, posegnut ćemo za rigoroznim mjerama. Preko Hrvatske prolaze transportni naftovodi i da, možemo i to – zavrtanje ventila, poručio je ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović...” Pa se na to i nadovezao, kako je zahvaljujući potpisivanju Sporazuma između Hrvatske i Bosne i Hercegovine o suradnji u području zaštite okoliša sada RH imam podlogu za brže rješavanje tog problema! (vidi: https://poslovniportal.hr/ministar-dobrovic-zaprijetio-bosanskobrodskoj-rafineriji-zavrtanjem-naftovodnih-ventila/).

Nažalost do 31. listopada 2017. godine ništa značajno nije se dogodilo oko modernizacije Rafinerije, kada su “ministar zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske dr. sc. Tomislav Ćorić i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić u Rafineriji nafte Brod u Brodu potpisali Protokol o suradnji na realizaciji projekta kojim će se omogućiti plinofikacija Rafinerije nafte Brod i doprinijeti poboljšanju kvalitete zraka u Slavonskom Brodu”, baš kako je pisalo na stranicama Vlade RH…

Potpisivanjem ovog međunarodnog akta danas je otvoren prostor za plinofikaciju Rafinerije nafte Brod. Iz perspektive Vlade Republike Hrvatske, otvorena je mogućnost da se konačno riješi pitanje kvalitete zraka na području Slavonskog Broda. Veselimo se realizaciji ovog projekta i nadamo se da će se izvesti što je prije moguće“ – rekao je ministar Tomislav Ćorić. (vidi: https://mzoe.gov.hr/vijesti/plinofikacijom-rafinerije-nafte-brod-do-poboljsanja-kvalitete-zraka-u-slavonskom-brodu-4807/4807).

No, ni dalje ništa vidljivo nije se događalo ni u Rafineriji, ni u brodskom zraku. Ni havarija u rafineriji u listopadu 2018. godine, pa ni sastanci skoro na najvišem nivoima nisu doveli do za Brođane razumnog rješenje. To pokazuje i ova izjava:

Najbitnije je da kada i ako (rafinerija u Bosanskom Brodu) ponovno dođe u funkciju da dođe do što manjeg onečišćenja zraka, a ova varijanta s plinofikacijom je po meni najrazumnija i tu je angažman bio stopostotan, kazao je predsjednik Vlade (Andrej Plenković 27. veljače 2019. god.) u Slavonskom Brodu.”. (vidi: https://net.hr/danas/hrvatska/plenkovic-o-rak-rani-slavonskog-broda-kad-rafinerija-brod-dode-u-funkciju-plinofikacija-ce-biti-najrazumnija/).

Nažalost, vjerovanje da će se ipak držati nekakvi rokovi palo u vodu, da rokovi na projektu plinofikacije,kojih je Branko Radošević, direktor Crodux energetike spomenuo na prošlogodišnjem svibanjskom sastanku bivše Predsjednice u Slavonskom Brodu sa svim akterima plinofikacije, odnosno na potpisivanju ugovora između tih aktera plinofikacije Rafinerije:

“Što se tiče rokova, prema sadašnjem planu predviđeno je da negdje u ovo vrijeme nagodinu (tj. krajem svibnja ili početkom lipnja, opaska autora) puštanje plinovoda u rad, za što je ključno da Plinacro što prije izgradi mjerno-redukcijsku stanicu i otkloni administrativne prepreke kako bi Crodux plin mogao pristupiti rekonstrukciji i prenamjeni produktovoda”, kazao je tada direktor Crodux energetike.

Nakon svega, slijedi nagradno pitanje: zna li itko u Hrvatskoj, što se to događa u prekosavskoj Rafineriji, što se događa s plinofikacijom spomenute Rafinerije?