Dok su u Saboru zastupnici na malom GO-u, ne bih sad posebno analizirao je li riječ o zasluženom odmoru(?), nama Brođanima svaki dan pristižu nove informacije!

Prije nekoliko dana smo zaprimili iz saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode kako je tematska sjednica u svezi onečišćenja brodskog zraka predviđena za svibanj, vjerojatno će se prolongirati za lipanj…

Znamo, kako je predsjednik saborskog Odbor za zaštitu okoliša i prirode Gordan Maras prije dvadesetak dana uputio dopis Tihomiru Oreškoviću, predsjedniku Vlade RH, ministrima; prof.dr.sc. S. Dobroviću, doc.dr.sc. D. Nakiću, dr.sc. M. Kovaču i T. Paneniću, kao i  direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost vezano za spomenutu „tematsku sjednicu na kojoj bi cjelovito razmotrio pitanje kvalitete zraka na području Slavonskog Brod, modernizacije postrojenja Rafinerije Brod, kao i zdravstvene pokazatelje utjecaja okoliša na zdravlje ljudi na području Slavonskog Broda“.

No ne znamo što je predsjednik Odbora Maras zaprimio od premijera i ministara, a također i iz ministarstva vezano za postavljena pitanja! Znamo i to, kako spomenuta tematska sjednica evo kasni već više od godinu dana!

Također neki dan nam u Eko-Integral proslijeđen i međudržavni Sporazum između RH i BiH u području zaštite okoliša i održivog razvoja. Riječ je o Sporazumu koji se skoro pet godina pripremljen, a na kraju mnogi smatraju da je toliko generalan, da neće se moći ni pozvati na njega…

Ipak je bitno, da je Sporazum tu jer ako dođe do nekakvog akcidenta u BiH ili incidenta u RH vezano za Rafineriju naftu Brod, više nitko neće moći izbjegavati pokretanje spora, što su u prošloj Vladi svi, počevši od ministra, cijelo vrijeme činili!!!

Jučer smo zaprimili i jedan 'BREAKING NEWS': „Termoelektrana Stanari dobila dozvolu za probni rad!“ Vidi link: http://www.croenergo.eu/BIH-Termoelektrana-Stanari-dobila-dozvolu-za-probni-rad-29945.aspx

Još početkom 2014. godine smo zatražili od Ministarstva informaciju u svezi TE ‘Stanari’ u izgradnji. Javljeno nam je iz Kabineta ministra, da „’Ministarstvo zaštite okoliša i prirode’ nije zaprimilo notifikaciju Bosne i Hercegovine sukladno članku 3. Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica (Espoo Konvencija) za zahvat TE ‘Stanari’.”. No po svim elementima međunarodne suradnje, Vlada Bosne i Hercegovine bila je dužna osigurati spomenutu tu notifikaciju...

Pa su slijedili novi zahtjevi, dok nije nakon zahtjeva EUparlamentarke Marijane Petir pronađen ‘salamonski odgovor’: „Prema službenim podacima ‘Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstva i ekologiju Republike Srpske’ postupak procjene utjecaja na okoliš za TE ‘Stanari’ završen je 5. veljače 2008. godine. S obzirom da je BiH postala stranka u ‘Konvenciji o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica’ 14. prosinca 2009. godine, nisu postojale zakonske obveze vezano uz prekogranične konzultacije.“. Smiješno, ali je istina!

Znamo, da u termoelektrani ‘Stanari’ krajem prošle godine izvršeno je i testiranje različitih podsustava i sada, ovih dana termoelektrana je dobila dozvolu za probni rad!

Riječ je o termoelektrani na ugljen; lignit, snage 300 MW s planiranom godišnjom proizvodnjom od 2.000 GWh električne energije i godišnjom potrošnjom ugljena od 2,3 milijuna tona.

Mi smo, kako smo već ranije rekli, svi u Eko–integralu zabrinuti, a također izražavamo našu bojaznost od ovog novog onečišćenja zraka, čiji bi utjecaj mogli osjetiti i u Slavonskom Brodu budući da je riječ o objektu koji je udaljen svega četrdesetak i koji kilometar zračne linije(!) od Slavonskog Broda i gdje će se već ovih dana novi dimnjaci emitirati novo onečišćenja, o kojima Hrvatska 'službeno' pojma nema!