Rafinerija ne radi – U Brodu se lakše diše!

Prije desetak dana Boris Pavelić, poznati zagrebački istraživač-novinar usudio se vezano za brodsko zagađenje zraka ponovo sve staviti na papir i ukazati na neke nebuloze!!! A nebuloza je u ovih 10-11 godini rada i nerada Rafinerije nafte bilo na pretek. Ali ima još i sada. Članak je objavljen i na Periskopu:

Lakše se diše – Zrak više ne zaudara, ali Brođani su i dalje nepovjerljivi: Crodux najavljuje da će rafineriju plinoficirati do svibnja” – pisao je Pavelić u naslovu članka i nastavio je:

“Nepovjerenje može biti uzrokovano i time što javnost malo zna o nerazjašnjenim zbivanjima oko rafinerije, kao i o tome kako napreduje plinofikacija, pa je mnogo spekulacija i nagađanja…

…Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu (RNB) trebala bi biti priključena na plin iz Hrvatske do svibnja sljedeće godine, što je … izjavio predsjednik uprave tvrtke Crodux Energetika Branko Radošević.” .

Već je ovaj članak upozorio Brođane da ne smiju se uljuljkati, Rafinerija će se kad tad ponovo proraditi! Sve ovo, tako i povoljnije i čišće stanje zraka je (samo) rezultat određenih okolnosti, zvana “eksplozija u pogonu IV”! Riječ je o prošlogodišnjoj havariji postrojenja za krekiranje u Rafineriji Brod.

A onda prije nekih pet-šest dana na portalu energetika-net je objavljeno: “Crodux kupio produktovod kod Bosanskog Broda“. Pitanje je, je li naslov u potpunosti točan, no vrlo brzo smo shvatili o čemu se tu radi: “o kupoprodaji produktovoda Opatovac – Bosanski Brod od plinskog čvora (PČ) Slobodnica do granice Hrvatske i BiH.”. S tim da je ono što je važno, nastavio se u članku:

“Potpisnici Ugovora bili su Ivica Arar, predsjednik Uprave Plinacra i Branko Radošević, direktor Crodux energetike. Pored predstavnika Plinacra i Croduxa, … potpisivanju je nazočio i generalni direktor Rafinerije Brod Anatoliy Karalyus.”( http://www.energetika-net.com/vijesti/energetsko-gospodarstvo/crodux-kupio-produktovod-kod-bosanskog-broda-29408?utm_source).

Tako s ovom informacijom valjda je ‘skinut’ znak pitanja o daljnjem (ne)radu Rafinerije.

Pa sada vrijedi ponovo provjeriti kako Brođani trenutačno ‘stoje’ sa onečišćenim zrakom? Sada i obzirom na prije, kada je Rafinerija intenzivno radila!

Ono što se vidi uspoređujući podatke iz mjeseca listopada s mjerenjem iz prošlih godina, da su podaci iz ovogodišnjih mjerenja zaista pokazuju poboljšanje stanja. Naročito ako je riječ o koncentraciji lebdećih čestica. A da sumporovodik ponovo i ne spomenimo jer zaista “zrak više ne zaudara”!

Ove godine (u tih skoro mjesec dana) srednja vrijednost koncentracije lebdećih čestica PM2.5 (prosjek od tih skoro mjesec dana) na mjernoj postaji Jelas iznosila 16 µg/m3, dok je prošle godine i 2017. god. prosjek u istom intervalu iznosio 26 µg/m3, a 2016.god. 28,5 µg/m3!

Iznimno je važno primijetiti da u to vrijeme dnevni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 samo je 5 puta (to u intervalu od 23.-27.10.) bio iznad 25 µg/m3, a najveći dnevni prosjek iznosio je (samo) 30,3 µg/m3! Dok je 2018. i 2016. god. najveći dnevni prosjek iznosio 52 odnosno 59,8 µg/m3. Također i broj dana 2018. i 2016. godine kada je dnevni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 bio iznad 25 µg/m3 je bio puno veći i to 12 odnosno 19!

Slično bi bilo da smo analizu radili na mjernoj postaji kod Stadiona gdje se mjeri koncentracija lebdećih čestica PM10. Zato puno pametnije bi bilo, usporediti podatke s mjerenjima na postajama u Osijeku i na Kopačkom ritu.

U tih skoro mjesec dana srednja vrijednost koncentracije lebdećih čestica PM10 (prosjek od tih skoro mjesec dana) na mjernoj postaji kod Stadiona iznosila 26 µg/m3, dok je u Osijeku prosjek iznosio 41 µg/m3, a na Kopačkom ritu 28,6 µg/m3!

Važno je primijetiti da u to vrijeme na mjernoj postaji kod Stadiona i dnevni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM10 samo je 5 puta (i to u intervalu od 23.-27.10.) bio iznad 50 µg/m3, a najveći dnevni prosjek bio je (samo) 56 µg/m3! Dok je u Osijeku i na Kopačkom ritu najveći dnevni prosjek iznosio 99 µg/m3!

A sve ovo vrlo lijepo je registrirano na grafikonima (s mjerne postaje SB1 i OS1) rađeni iz aplikacije praćenja onečišćenja Europske agencije zaštite okoliša (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index )!

Sve je vrlo očigledno i skoro je svima jasno. Zrak je puno – puno čiščiji nego za vrijeme kada je Rafinerija bila u pogonu.

No Rafinerija nije jedini zagađivač. Razlogom smo sumnjičavi i prema gradskom odlagalištu smeća, te na rad u nekim pogonima unutar ograde grupacije “Đuro Đaković”, premda sa obje lokacije u posljednje vrijeme stižu vijesti o poboljšanjima. Tako gradsko smetlište se sanira i manje zaudara. Dalje je veliko pitanje zagađuje li ljevaona ĐĐ ili ljevaona aluminijskih odljevaka u tvrtki SJI. No, posljednje informacije govore da je francuska tvrtka, vlasnica ljevaone aluminijskih odljevaka sanirala pogon i poboljšala ekološke uvjete rada.Tu su još kao mogući zagađivači: asfaltna baza, promet, prvenstveno na graničnom prijelazu prema BiH…

Najgore u cijeloj priči da su u ovih 10-11 godina od Brođana svi tajili istinu. Svi su pričali bajke o gradskom i prekograničnom prometu, o loženju na drva u malim (obiteljskim) ložištima i sl.. A u Rafineriji je ‘popaljeno’ godišnje i do 100 – 150.000 tona otpadnog mazuta! Ponavljam:  otpadnog mazuta! No sada, valjda se vidi razlika, kada Rafinerija ne radi obzirom na prethodne godine, kada je ona intenzivno radila!!!

 

25 comments

Skip to comment form

 1. Da nema vjetra pauci bi nebo premrežili.

 2. – No Rafinerija nije jedini zagađivač. Razlogom smo sumnjičavi i prema gradskom odlagalištu smeća, te na rad u nekim pogonima unutar ograde grupacije “Đuro Đaković”, premda sa obje lokacije u posljednje vrijeme stižu vijesti o poboljšanjima. Tako gradsko smetlište se sanira i manje zaudara. Dalje je veliko pitanje zagađuje li ljevaona ĐĐ ili ljevaona aluminijskih odljevaka u tvrtki SJI. No, posljednje informacije govore da je francuska tvrtka, vlasnica ljevaone aluminijskih odljevaka sanirala pogon i poboljšala ekološke uvjete rada.Tu su još kao mogući zagađivači: asfaltna baza, promet, prvenstveno na graničnom prijelazu prema BiH…

  Ipak, stidljivo Tot-Đerđ izdvaja i druge zagađivače. U jeku kampanje protiv Rafinerije, nije spominjao gradsko smetlište.

  1. Mislim da odgovor leži u ovim rečenicama:

   “… u Rafineriji je ‘popaljeno’ godišnje i do 100 – 150.000 tona otpadnog mazuta! Ponavljam: otpadnog mazuta! No sada, valjda se vidi razlika, kada Rafinerija ne radi…”.

 3. Nevjerojatno da ni u Gradu, ni u Županiji ne vide ili ne žele vidjeti, što se oko nas događa… Brodski zrak je vrlo zagađen!

  Dosada su nas prekosavsko zagađivači vrlo perfidno i stručno trovali. Posebno Rafinerija. A ima i brodskih zagađivača. Svi su nabrojani u članku.

  No svi u Gradu i u Županiji sve to s dinstance gledaju, kao da njih to se ne tiče!

  1. Tko? Gradonačelnik Broda ima svoja ograničenja koja proizlaze iz nepovjerenja i inata svemu što dalazi izvan njegovih ograničenih ideja. To je već itanje karaktera čovjeka. A nesposobnost pokazuje župan Marušić. Jučer je primio Đurine štrajkaše. Bilo je to prejadno. I takav bi trebao rješavati smrdljivi zrak? Pa prvo bi trebalo raskužiti zgradu županije.

 4. Naravno, onečišćenja okoliša treba i dalje pomno pratiti, što je s onečišćenjima od antena i njihovog elektromagnetskog zračenja, elektrosmog, gurnu nam svoje antene nad glave i nikom ništa. Neki beru masnu lovu od najmova antena na krovovima zgrada i svjesnog i namjernog trovanju ljudi za svoju bijednu pinku. Tko uzima sebi lovu od trovanja ljudi?

 5. Brođane boli ćuna za zrak. Bitno je da ga ima dovoljno u gradonačelnikovom šupku.

 6. Možda dobro da i za ovo znate:

  Ovih dana nekoliko puta do nas su stizale zamolbe stanovnika dijela Slavonskog Broda vezano za rad asfaltne baze Poduzeća za ceste d.o.o. koja je preko puta Škole Milan Amruš, a i Lutvinke gdje je bila bivša Veterinarska stanica u Zrinskoj ulici…

  Poznat nam je taj problem stanovnika tog dijela Slavonskog Broda. Znaju za njega i u Gradu. Nažalost obzirom na trenutno stanje u brodskoj zaštiti okoliša, vezano za taj problem teško išta obećati. Moralo bi se toga puno promijeniti, pa i u GU i ŽU.

  Nažalost na postajama (SB1 i SB2) teško je vidjeti to onečišćenje iz te asfaltne baze, a teško da bi stanovnici tog dijela Slavonskog Broda, pa i u suradnji s Gradom, mogli osigurati praćenje s neke pokretne mjerne postaje! No, ako to traje tako dugo, kako svjedoci spominju, a kažu da “u zadnje tri godine je užas”, svakako bi trebali aktivirati okolišnu inspekciju!

  1. Danas smo zaprimili obavijest da je prijava zaprimljena u Državni inspektorat i proslijeđena u rad inspekciji zaštite okoliša.

   1. A imamo informaciju da iz Gradu građinama tog dijala Broda je stiglo objašnjenje: “kako sve ovisi o vlasniku tvrtke i kako je Grad nemoćan po tom pitanju, a asfaltna baza će biti izmještena kada se počne raditi cesta koja će spajati Svačićevu s kružnim tokom na Glogovici”.

 7. Mora se i ovo reći. Redovno pratim mjerenja na brodskim mjernim postajama, pa i na postaji u Rafineriji Brod. Vidim, nije slučajno da se sve više Brođana nervira zbogj ‘šlamperaja’ DHMZ-a vezan za ispad postaja. Pa i to je jedan od razloga da je DHMZ još prije prijavljen DORH-u. No bojim se da od toga neće biti ništa!

  Evo za vrijeme vikenda 4 dana nije funkcionirala komunikacija unutar sustava mjerenja onečišćenja u DHMZ-u i nikom ništa. Opet s druge strane Europska agencija za zaštitu okoliša u takvim slučajevima barata sa simuliranim podacima, pa nisam baš siguran da je tu sve točno… A kako se baš brodskom grafikonu vidljivo u jednom trenutku više ni se simulaciju nije mogla obaviti!

  Također se na grafikonu lijepo vidi da je baš u to vrijeme u SB došlo do pogoršanja stanja. O tome sam i u članku pisao: “dnevni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 samo je 5 puta (i to u intervalu od 23.-27.10.) bio iznad 25 µg/m3.”.

  U to vrijeme, pa i prije, tj. prošli tjedan neke promjene su se primijećene u podacima iz MP Rafinerije! Nije ni meni bilo jasno, što se događa jer su u RNB imali i povećane koncentracije PM10, ali SO2, kao da se radi.

  No, možda je to izazvano utjecajem velikog daljinskog zagađenja, utjecajem velikog prodora zraka s juga i jugoistoka, radom termoelektrane u BiH i Srbiji i radom u industrijskim kompleksima u Zenici, Lukavcu, itd..

  1. No, kako sam i rekao, ipak je najvažnije: “Zrak je puno – puno čiščiji nego za vrijeme kada je Rafinerija bila u pogonu.”!

 8. Još nešto, u članku sam upozorio “Brođane da ne smiju se uljuljkati, Rafinerija će se kad tad ponovo proraditi!”

  Pročitaj što javlja Glas Slavonije: “MODERNIZACIJA POGONA – Zarubežnjeft ne odustaje od rafinerije u Brodu

  Ruska naftna tvrtka Zarubežnjeft neće odustati od upravljanja i proizvodnje u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, ustvrdio je u srijedu jedan od njezinih direktora (Igor Šćelnukov), komentirajući nagađanja kako činjenica da jedini pogon takve vrste u Bosni i Hercegovini ne radi već godinu dana predstavlja uvod u likvidaciju…”.

  Vidi: http://www.glas-slavonije.hr/414866/1/Zarubeznjeft-ne-odustaje-od-rafinerije-u-Brodu

  1. Ne brini se! Ako opet pobijedi Brodu će pomoći Kolinda, djevojka s krive strane željezne zavjese.

   1. Je li to šala ili iskreni doprinos u smanjenju zagađenja brodskog zraka?

    Predsjednica je bar nešto pokušala! A što da o ostalima kažemo?

 9. Nedavno sam u svezi članka “Neka institucije rade svoj posao” zaključio, odnosno ponovio: “moramo … ustanoviti kako institucije ne rade svoj posao”!

  Ni u svezi gornjeg članka ništa drugo ne možemo reći nego da “institucije ne rade svoj posao”!!!

 10. ‘Uspomena’ iz FB arhive od prije 3 godine!

  “Želimo prezentirati probleme zaštite brodskog zraka najvišim institucijama RH!“ – pisao sam na SBPeriskopu i nastavio:

  „…često smo pisali o brodskim nadanjima vezano za pravo na čisti zrak i pravo na zdrav život! To sve u kontekstu duge … agonije Brođana i događanja vezano za 6. prosinac (2016.), kada ističe petogodišnja okolišna dozvola Rafinerije nafte Brod. Ta okolišna dozvola, kao i samo izdavanje nove okolišne dozvole uvjetovani su modernizacijom tehnoloških procesa u Rafineriji, koja na žalost, nije ni do danas provedena.“. Vidi link:

  http://www.sbperiskop.net/glavna-vijest/gradanska-inicijativa-zelimo-prezentirati-probleme-zastite-brodskog-zraka-najvisim-institucijama-rh

  1. ‘Uspomena’ iz FB arhive od prije 4 godine!

   …nas nekoliko članova Eko-Integrala smo dočekali Vjerana Piršića, predsjednik Eko Kvarnera na prezentaciji. … nazočni smo imali ugodno i korisno druženje s Vjeranom …

   Puno novih informacija smo saznali. Kolega Vjeran se osvrnuo i na u knjigu Klima i na od autora postavljena 30 pitanja za razumijevanje Konferencije u Parizu … u svezi klimatskih promjena.

   Sve te informacije pomoći će Eko-Integralu da se postavi ‘u novom ruhu’, da krene u zajedničku borbu i protiv onečišćenju brodskog zraka iz emisije prekosavske rafinerije i klimatskih promjena.

  2. ‘Uspomena’ iz FB arhive od prije 4 godine!

   Stanje je tada u Brodu zaista bilo teško. Uspoređujući današnje stanje zraka, moramo zaključiti: otkada Rafinerija ne radi – u Brodu se lakše diše!

   A prije 4 godine smo pisali: Možemo samo ponavljati: Stanje je sve više upozoravajuće!

   Nakon što je jutros na mjernoj postaji u centru grada, kod Stadiona na Savi mjerene su satne koncentracije sumporovodika kontinuirano četiri sata iznad granične vrijednosti (7 µg/m3), pa koncentracija lebdećih čestica PM10 od 213,6 µg/m3, sada ponovo raste satna koncentracija sumporovodika i to na visokih 47,8 µg/m3(!), ali sumporov dioksida, benzena…

   Vidi: https://www.facebook.com/GRA%C4%90ANSKA-INICIJATIVA-ZA-%C4%8CISTI-ZRAK-Slavonski-Brod-120625028021963/

   1. Još jedna ‘uspomena’ iz FB arhive od prije 4 godine!

    Kako ste vidjeli (https://www.facebook.com/GRA%C4%90ANSKA-INICIJATIVA-ZA-%C4%8CISTI-ZRAK-Slavonski-Brod-120625028021963/), stanje je tada u Sl. Brodu zaista bilo iznimno teško. Danima je koncentracija lebdećih čestica, sumporovodika, sumporov dioksida i benzena bila alarmantno visoka!

    Uspoređujući današnja i tadašnja mjerenja onečišenja u zraku, još jednom moramo zaključiti: otkada Rafinerija ne radi – u Brodu se lakše diše!

    1. ‘Uspomena’ iz FB arhive od prije 4 godine, gdje piše:

     Danas ujutro smo uputili poruku Brođanima, ali i nekim institucijama: Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, Državnoj inspektoratu, Državnoj upravi zaštite i spašavanja, Gradu, itd. o novom velikom onečišćenju brodskog zraka.

     Do sada odgovor smo dobili iz Državne uprave zaštite i spašavanja i od Pomoćnice ministra Ministarstva zaštite okoliša, Marije Sćulac Domac. Ona je uputila dopis Andreju Getingeru, generalnom direktoru Rafinerije nafte Brod u kojem traži objašnjenje zbog nastale situacije

    2. Još jedna ‘uspomena’ iz FB arhive od prije 4 godine!

     Dopis predsjednice Povjerenstva generalnom direktoru Rafinerije Brod (vidi: https://www.facebook.com/peter.totdjerdj).

     Pomoćnica ministra Ministarstva zaštite okoliša, ujedno i predsjednica Povjerenstva, Marija Sćulac Domac je uputila dopis Andreju Getingeru, generalnom direktoru Rafinerije nafte Brod, u kojem traži očitovanje zbog nastale situacije: zabrinjavajuće kvalitete zraka u Slavonskom Brodu…

 11. Ovih dana u medijima se pojavila jedna nejasna i vrlo opasna teza vezano za onečišćeni zrak u Slavonskom Brodu.

  Tako je na Dnevniku na HTV-u povodom ocjene aktivnosti predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na zaustavljanju zagađenja zraka iz Rafinerije u Slavonskom Brodu, u ostalom izrečeno je jedno ne stručno mišljenje o tome da je plinofikacija Rafinerija dovršena. Što uopće nije točno…

 12. Ovih dana, krajem listopada do nas je u Eko-Integral stigla obavijest da je prijava vezano za rad i onečišćenja zraka asfaltne baze Poduzeća za ceste d.o.o. “zaprimljena u Državni inspektorat i proslijeđena u rad inspekciji zaštite okoliša”.

  Onečišćenje zraka zaista je prisutno, što se lijepo vidi na fotografiji Jadranke I., a imamo i informaciju da je iz Grada građinama tog dijela Broda dosada stizalo objašnjenje:

  “kako sve ovisi o vlasniku tvrtke i kako je Grad nemoćan po tom pitanju, a asfaltna baza će biti izmještena kada se počne raditi cesta koja će spajati Svačićevu s kružnim tokom na Glogovici”.

Odgovori