Postoji li još nada za brodsku djecu i za Brođane?

Nakon devet godina agonije Brođana sa onečišćenim brodskim zrakom i nakon eko-incidenata koji su se odigrali krajem prošlog mjeseca i kada su Brođani desetak dana bili bez pitke vode, stanje se polako stabilizira u Slavonskom Brodu. Nažalost, svi ti negativni događaji su doveli do toga da Brođani i dalje, ali i sve više gube vjeru u instuticije koje bi im trebale pomoći i osigurati normalan život.

Nije slučajno da u subotu dvjestotinjak Brođana je krenulo na Markov trg. Nije slučajno da krajem ožujka baš kada je do eko-incidenta na produktovodu i onečišćenja brodske vode došlo, petstotinjak Brođana je sa svojim prosvjedom iskazalo svoje nezadovoljstvo obzirom na zagađenje brodskog zraka iz prekosavske Rafinerije koje se ni nakon devet godina nikako ne smanjuje. Također nije slučajno da prije desetak dana više tisuće Brođana je dalo podršku “Brodskim mama” za odlazak u Zagreb.

Paralelno s tim aktivnostima Brođana, aktivni su i saborski odbori, posebno Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku koji je 10. travnja održao tematsku sjednicu na kojoj se govorilo o ugroženosti zdravlja stanovnika Slavonskog Broda i okolice, kao i Odbor za zaštitu okoliša i prirode koji će 19. travnja (četvrtak) 2018.g. održati  tematsku sjednicu posvećenu problemima onečišćenja u Slavonskom Brodu.

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku o ugroženosti zdravlja stanovnika Sl. Broda

Iz priopćenja Odbora (http://www.sabor.hr/odrzana-tematska-sjednica-odbora-za-zdravstvo-0002) može se iščitati zabrinutost članova Odbora kao i svih prisutnih na sastanku.

Također i to da je “zaključeno kako za sve probleme onečišćenja u Slavonskom Brodu treba što prije pronaći adekvatna rješenja, prvenstveno za rafineriju koja zahtjeva modernizaciju, utvrditi dominantne uzročnike onečišćenja, posebno uzrok pojavnosti onečišćenja vode, utvrditi utjecaj ekoloških incidenata na zdravlje ljudi, javno objaviti rezultate svih analiza, transparentno izvještavati o mjerenjima i podacima dobivenim mjerenjima te educirati građane o zdravstveno štetnim učincima onečišćenja.”

Iz ovog zaključaka svakako se ne vidi, da svima nazočnima na Odboru bilo je jasno, da su sve institucije potpuno zapostavile i dalje zapostavljaju Brođane na polju zaštite okoliša, kao i same probleme brodskih onečišćenja!

Nije tu nikako riječ o pomoći i aktivnosti Vlade i ostalih institucija, a u prvom redu svih stožera koji su odradili ogroman posao na sanaciji nastale situacije nakon što je došlo do onečišćenje brodske vode iz bunara na Jelasu, kao i na vraćanju života u Slavonskom Brodu u normalni kolosijek. Njima velika hvala i čestitka.

Nego je riječ o ‘metežu’ koji je nastao nakon eko-incidenta na produktovodu i onečišćenja brodske vode. Što više taj ‘metež’ i dalje traje i nitko ne zna kada i kako će se završiti. Ono što je najtragičnije da nakon svega što se dogodilo, nikom nije jasno tko i kako će vratiti povjerenje Brođana?

Ipak na kraju krajeva Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku je unio tračak nade u život Brođana. Treba istaći i nekoliko interesantnih izlaganja sa te tematske sjednice.

Predsjednica Odbora Ines Strenja Linić je u uvodnom izlaganju naglasila, da “o ovom najvećem ekološkom problemu koji traje već deset godina održane su mnoge rasprave, prosvjedni skupovi i vođeni su brojni bilateralni razgovori u kojima je zatraženo poštivanje ekoloških standarda…”.

Ivana Vinković Vrček iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada je istakla da “parametri koji se danas mjere vezano uz onečišćenje zraka ne uključuju i mjerenje nano-čestica, budući da regulatorni okvir to ne predviđa”. Također je ukazala na određene rupe u mjerenjima i analizama, ali i “nedostatnom izvještavanju građana na javno dostupnim kanalima informiranja”.

Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike rekao je da vjeruje; nakon što će se razjasniti i otkloniti problemi koji su utjecali na eko-incident na produktovodu, kako će se predviđene aktivnosti na plinofikaciji Rafinerije nastavljati i da očekuje kako će se ispoštovati dogovoreni rokovi.

Premijer Plenković primio Brođane prosvjednike u Zagrebu

Kako smo još ranije naveli, u subotu dvjestotinjak Brođana stiglo je na mirni prosvjed u Zagreb, prvo na Trg bana Jelačića, pa na Trg svetog Marka.

Koordinacija građanskih inicijativa i ekoloških udruga, koje povezuje problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu i njegovo (sporo) rješavanje organizirala je ovaj prosvjedni skup pod nazivom “Svi za djecu-Brod plovi”. Tražilo se u Zagrebu od Vlade, da odmah počne primjenjivati 70. članak Ustava RH, koji govori o tome da “Svatko ima pravo na zdrav život” i “Država osigurava uvjete za zdrav okoliš”.

Pored ostalih deset zahtjeva koji su pročitani pred zgradom Vlade posebno je za istaći zahtjev za:  “ozbiljniju komunikacija s građanima”, “planom i programom provedbe plinofikacije i modernizacije rafinerije” i “češći monitoring vode, na sve čestice koje utječu na zdravlje građana”.

Također su tu i zahtjevi: “Izrada planova prevencije, odvajanje novca za liječenja, tretmane i opreme za oboljenja koja se mogu dovesti u vezu” sa onečišćenom zrakom, “dodjeljivanje statusa područja od posebne državne skrbi (do rješenja problema onečišćenog zraka)” i drugi.

Predstavnici prosvjednika: Ivana Smolčić Jerković, Sandra Buljan i Mladen Sudar su primljeni kod predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i oni su razgovarali s njim i sa ministrima Tomislavom Ćorićem i Milanom Kujundžićem, te brodsko-posavskim županom Danijelom Marušićem.

Predstavnici prosvjednika nakon sastanka su izjavili da “nakon istrage DORH-a nastavlja se plinofikacija produktovoda”. Također i da tijekom sljedećeg tjedna očekuju odgovore na postavljene zahtjeve i da su zadovoljni sa postignutim…

Za pohvalu su svi ovi rezultati prosvjednika. Svakako vrijeme će pokazati koliko su pregovarači s jedne i druge strane bili ozbiljni u svojim zahtjevima i obećanjima. Brođanima je jasno da je možda ova bila posljednja moguća situacija kada se još moglo pozitivno utjecati na tijek i razvoj događaja koja na dosadašnji način neumorno vodi u totalnu entropiju!

Nažalost, na to ukazuju i neprovedeni zaključci Odbora za zaštitu okoliša i prirode još iz studenog 2014.g. (o čemu je SBperiskop više puta pisao) o izvješću o kvaliteti zraka na području Slavonskog Broda i informaciji o planiranoj modernizaciji postrojenja Rafinerije Brod, planiranim i poduzetim aktivnostima i mjerama u svezi onečišćenja zraka na području Slavonskog Broda te zdravstvenim pokazateljima utjecaja okoliša na zdravlje ljudi na području Slavonskog Broda ( http://www.sabor.hr/zakljucci-odbora-za-zastitu-okolisa-i-prirode-0001 ). No o njima jednom drugom prilikom…

 

46 comments

Skip to comment form

  • Lara on 16.04.2018 at 07:56

  Brodsko-posavski župan, groteskni maneken koji se godinama krevelji i ne isporučuje nikakvo rješenje, sjedio je na istoj strani stola gdje i Plenković za vrijeme prosvjednog posjeta Brođana Zagrebu i Vladi . Tragikomično. Umjesto da je sjeo tamo gdje su predstasanici djece i Brođana pogođenih zagađivanjem. Za nekoliko mjeseci Tot-Đerđ se u svoju kolumnu uvrstiti i ovaj sastanak kao- neuspješan. Idemo dalje hadezenjare!

   1. Kako vidim na ovoj slici su Plenković i Dobrović i ona je, pretpostavljam snimljena krajem 2016.g. u SB!

    Znam i to da su članovi koordinacije i Eko-Integrala tada u 3-4 mjeseca najmanje pet puta bili u ZG: kod ministra Dobrovića, na saborskom Odboru, kod Čikotića u Ministarstvu, pa sa predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova, na sastanku s Janafom…

    I neću ništa provjeravati, makar bi bilo dobro da znam, tko još od Brođana bio tamo?

 1. Tomislava Golla i druge višegodišnje klaunove, zamijenila je nova generacija Dusparinih psiho-performera koji se dokazuju po Zagrebu pjesmom i igrom za medije, Vesele mame koje igraju tugu i pjevaju (čuvajte nas, pazite nas) osvježavaju Plenkoviću i ostalima zabolimekurac državnim činovnicima dan..

 2. Zna li autor tko je Brođanima financirao put u Zagreb?

   • Boki on 16.04.2018 at 12:48

   Crowdfunding?

  1. Ako zna, njemu dva, ako ne zna brzo će saznati. Možda je i saznao kada je Jerkov tekst pročitao! Hahahaaa

   1. Usput, čuo sam da je i Grad imao svoju predstavnicu u busu za ZG!

  2. Na akciji u subotu na Korzu su skupljane donacije za put, skupljen je dio novca, a Grad je donio odluku o doniranju autobusa za prosvjed u Zagrebu.
   Mame su glasanjem prihvatile pomoc Grada, a prikupljeni novac ulozile u majice, transparente, balone, dio hrane.. kada se sve poslozi ici ce se javno s objavom donatora kao i s troskovima same organizacije.
   Sve je i bit ce transparentno. Ostatak novca ce vjerojatno posluziti u nekom buducem vremenu za osiguravanje pravne pomoci, ako se obecanja ne ispune.
   Nadalje, u busu su bili gradjani, koji imaju neke poslove i funkcije, svi su kao gradjani bili pozvani sudjelovati.
   Mame nisu nicije. Osim sto su mame i zele bolji i dostojanstveniji zivot u Brodu 🙂

   1. Svaka čast!

 3. Zvuči gotovo nevjerojatno da se nakon toliko godina uspjelo artikulirati stavove. Mora se uči ultimatumom, a ne kao što Eko_Integral moljaka brodskog šerifa Dusparu da se zajednički organiziraju, a ovaj bahati tipu na sve odšuti. Kavu on to poruku šalje? kako ga nije stid Plenković može primiti prosvjednike, a taj vođa lokalnegradskoupraven bande ne želi. Kako ljudima ne svane da imaju posla s podmukim čovjekom?!

  1. Dobro si primjetio, nije greška u Eko-Integralu, nego u tom “bahatom tipu (tko) na sve odšuti”.

   Ali gle čuda! Čitam u priopćenu; “Gradonačelnik Slavonskog Broda … ukratko je predstavio problematiku zagađenosti zraka u Slavonskom Brodu … napomenuvši da na to zagađenje, osim rafinerije u Bosanskom Brodu, utječu i kućna ložišta na drva ali i činjenica da kroz Slavonski Brod prolazi autoput, ali i granični prijelaz….”.

   Na kraju će ispast da mi sami sebe trujeme!

 4. Za zrak se zna. Rafinerija najviše doprinosi zagađenju. Za vodu se ne zna. Tko je kriv? Strašan je osjećaj da se ugljikohidrati mogu pojaviti nenadano, opet… ako nije kriv Crodux.

  1. Ugljikovodici. Očito da sam gladan i da čekam ručak kad sam spoemnuo ugljikohidrate.

   1. sa malim zakašnjenjem: dobar tek.

   2. Usput, čuo sam da su na Odboru za zdravstvo predstvnici Toksikološkog zavoda tvrdili da ugljikohidrati u vodi ni u onoj alarmantnoj količini koja je mjerena u SB, nisu opasni!

    1. Istina, rekli su da smo mi Brodjani uz pomoc medija digli hajku i paniku, da ti ugljikovodici u tim nekim lancima nisu toliko opasni kao oni u vecim lancima. Zahvala je isla gospodinu toksikologu sto to govori na odboru nakon 12 dana, a nije izlazio ranije s tim da se ne stvori panika.

     1. Evo Jerko još i danas na svom portalu odvrće taj film o tom zagađenju (sigurno nemilom i neugodnom!) i svakako o krivcu (kojeg još uvijek traži Uskok)!

      “Čermakovi zagađenje tla zavrtili sa zagađenjem vode”, kaže Jerko. Ja baš to nisam shvatio, pa sam pokušavo cijeli članak pročitati. A bolje da nissam!

      Svašta je on tu nabacao i naveo je i Rimca, Lucića, Duspare, Radoševića, pa svakako i Čermaka kao direktnog krivca!!!

      A na kraju pokušao me anketirati. Nisam se dao prevariti.

      1. Pravi galimatijas od članka. Zapravo riječ je o sudaru tri tipa kriminalaca: upravnobrodskih, naftnih i medijskih.

 5. Moja isprika da prelazim na drugu temu, ali paralelno s ovim člankom danas je na SBplusu objavljen jedan članak iz pera urednika SBplusa:

  “Želiš odgoditi rješenje, potakni formiranje nove Udruge” ( http://www.sbplus.hr/kolumne/manjinas/zelis_odgoditi_rjesenje_potakni_formiranje_nove_udruge.aspx#).

  Uredniče SBPlusa!

  Nevjerojatno kakvom lakoćom i bahato, često i vrijeđajući baratete s imenima Brođana koji su pokušavali dosada nešto pozitivno uraditi za bodski čisti zrak. No neke stvari uporno zaboravljate, pa i to da su ti ljudi evo već jedanaesti put uspjeli prosvjede organizirati u Slavonskom Brodu i u Zagrebu, a da neke spomenute i nespomenute perfense (godišnje bar po tri – četiri) i vam, ne navedem. I sve to potpuno dragovoljno i na bazi volonterizma.

  Također su ti ljudi uspjevali, ne samo u Gradu i Županiji nego i u Hrvatskoj i Vladi i u Saboru, pa i šire prezentirati probleme Brođana! Kako sam i rekao, sve to je odrađeno čisto volonterski. Nisu oni krivi, što vi uporno tvrdite, da institucije, ne samo na državnoj razini (što je potpuno vidljivo), nego i na lokalnoj i regionalnoj razini, sporo rješavaju naše probleme vezano za zaštitu brodskog zraka, ali često i ne rade svoj posao!

  Još samo jedna rečenica o vašoj opasci o zadnjem passosu članka o takozvanom Ekološkom stožeru. Vjerujte mi, a to Vam mogu i dokumentirati, članovi Građanske inicijative i Udruge Eko-Integral su najmanje četiri godine pričaju i u Gradu i Županiji o osnivanju Zajednice za zaštitu okoliša i prirode. Što više, prije nego što je dogodio ovaj nedavni eko-incident, neke su stvari oni uspješno dogovorili u Županiji, dok iz Grada još nisu ni odgovor dobili na višeputa upućeni poziv..

  1. U tekstu ima puno netočnosti, ali dio o Ružici Marjanović je maestralan.

  2. “Postoji li još nada za brodsku djecu i za Brođane?”.

   Zaista ovo je u okavkom okruženju, s takvim abnormalnim medijskim, pa i političkim pritiscima, dobro pitanje!

   1. Bojim se da ovo stanje “s abnormalnim medijskim, pa i političkim pritiscima” već predugo traje. Netko bi već trebao reći: DOSTA!

    1. Dosta mogu reči podaci o tome tko je zagadio vodu i kako je ista u dan-dva prestala biti otrovnom.

     1. Kako sam gore napisao: krivca još uvijek traži Uskok! A kada će ga uloviti, nitko ne zna!

      Što ne znači da u Brodu “metež koji je nastao nakon eko-incidenta na produktovodu i onečišćenja brodske vode” može i mora dalje trajati “i nitko ne zna kada i kako će se završiti”.

 6. Malo otmjenosti ne bi škodilo u javnom nastupu pred svekolikom hrvatskom javnošću, i predstavljanju građana Slavonskog Broda. Važno je biti cool, biti snažan i ravnopravan subjekt u pregovorima kojeg će protivnik uvažitit, a ne biti odbojna rulja. Recimo da je Darija M. nastupila u ZG u ime brodskih majki, i da nas takva osoba predstavlja urbi et orbi.
  Kao građanin Broda želim da me predstavljaju visoko obrazovane osobe s karakterom i karizmom. Di je ona uhljebica što se naslikavala s ravnateljem ZZJZ u predsjedničinom uredu a protiv koje se vodilo nekoliko sudskih procesa?
  Ovako sjebane građane ima rijetko koji grad u HR, i s takvim balastom, bolesti, siromaštvo, propadanje, ruine od zgrada, financijsko iscrpljivanje građana, korumpirana uvijek ista klika na vlasti, ustajala baruština, nezdrav okoliš i opasni uvjeti za život, masovno iseljavanje, apatični pokorni građani kojima manipulira korumpirana birokratsko-mafijaška gradska mreža, i kojima za zatrovanu vodu smanjuju račun za vodu za par kuna, pa zar toliko košta život, tih par kuna kojih se paraziti kao odriču jedan mjesec?
  Pod hitno treba ukinuti plaćanje jednog od najviših prireza u HR, 12%, i smanjiti građanima Broda harače, namete i uhljebe i parazite koji jedini profitiraju u kaljuži.

  Jako, jako siromašni i jadni građani pod mafijom.

  Bravo za tekst, stručan, pismen, odmjeren, činjeničan i s jasnom porukom političkim profiterima i kameleonima, za što vas mi građani zapravo plaćamo, zar za ovu agoniju?

  1. Posebno treba istaknuti ovu ‘jaku’ rečenicu i direktno ju uputiti gradonačelniku:

   “Pod hitno treba ukinuti plaćanje jednog od najviših prireza u HR, 12%, i smanjiti građanima Broda harače, namete i uhljebe i parazite koji jedini profitiraju u kaljuži.”.

 7. Iz FB arhive od prije 2 godine sa portala SBperiskop:

  “Novi prosvjed za čisti zrak u Slavonskom Brodu”. A dalje piše:

  “Na prosvjedu se okupilo oko tristo (kasnije se ispostavilo da i do petsto) Brođana kako bi ukazali na problem s kojim svakodnevno žive. Evo, već više od sedam (sada već više od devet) godina kako je brodski zrak onečišćen, prvenstveno visokim koncentracijama sumporovodika i lebdećih čestica, a nerijetko i benzena, sumporov dioksida i drugih onečišćenja iz prekosavske rafinerije. Tu je i nesnosan smrad koji često guši Brođane.”. Vidi poveznicu:

  http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/novi-prosvjed-za-cisti-zrak-u-slavonskom-brodu

   • Maki on 18.04.2018 at 12:03

   Ma koliko se trudio, pa i podsjećati na svoj trud, uvijek će te podcijenjivati i ismijavati dusparoidi i Zovak. Jer, samo oni brinu brigu o Brođanima. A brinu je za interes vlastiti.

   1. Hvala na brizi…

 8. Danas, 19,04.2018.g. u Saboru (dvorana Stjepana Radića) održana je 24., tematska, sjednica Odbora za zaštitu okoliša i prirode s temom: “Izvješće o kvaliteti zraka i vode na području Slavonskog Broda i informaciji o planiranoj modernizaciji postrojenja Rafinerije Brod, planiranim i poduzetim aktivnostima i mjerama u svezi onečišćenja zraka i vode na području Slavonskog Broda te zdravstvenim pokazateljima utjecaja okoliša na zdravlje ljudi na području Slavonskog Broda”.

  Nakon devet godina agonije Brođana sa onečišćenim brodskim zrakom i nakon eko-incidenata koji su se odigrali krajem prošlog mjeseca i kada su Brođani desetak dana bili bez pitke vode, stanje se polako stabilizira u Slavonskom Brodu. Nažalost, svi ti negativni događaji su doveli do toga da Brođani i dalje, ali i sve više gube vjeru u instuticije koje bi im trebale pomoći i osigurati normalan život.

  Svima je danas na sjednici koje je tzrajalo više od 3,5 sata bilo jasno kako su institucije u zadnjih, najmanje 5-6 godina zapostavile SB, Brođane i Brođanke! A oni (Brođani i Brođanke) danas svi su bili jako dobri, ali i većina sudionika u diskusiji oko spomenute jedne jedina točke Dnevnog reda sjednice…

  Očekujemo zaključke sa sjednice i brzo realizaciju istih!

 9. Upozorenje Brođanima: POVEĆANE SATNE KONCENTRACIJE OZONA!

  U posljednji tjedan, tjedan i pol meterološki uvjeti, ali svakako i smanjenje zagađenja iz Rafinerije povoljno su utjecali na onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu. No jučer su Brođani ponovo bili izloženi povećanim satnim koncentracijama ozona, ali i lebdećih čestica PM10.

  Oni koji prate stranice AZO-a ili Eko-Integrala (http://eko-integral.eu/index.php/kakvoca-zraka ) već danima primjećuju da su najveće satne koncentracije prizemnog ozona na mjernoj postaji na Jelasu je iznad 120 µg/m3!

  Evo jučer ona je u popodnevnim satima kontinuirano 4 sata bila izad 130 µg/m3! Tako da je najveći osmosatni projek iznosio nešto iznad 125 µg/m3! A to je ove godine prvi put iznad ciljane (granične) vrijednosti od 120 µg/m3!!!

  Dok u isto vrijeme na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save mjerene su i povećene satne koncentracije lebdećih čestica PM10, pa i od visokih 187 µg/m3!

  1. Peter TDj, ovo mi je neuvjerljivo. Morate kao mame zaigrati, zaplesati, trubiti, zapaliti svijeće, doći pred Plenkovića sa suzama u očima. Uvjerljivost mora biti jača od istine. Nije više važno što govorite, nego kako. Pitajte Smolićku kako se to radi.

   1. Frodo, greška u koraci! Ne jednom nego pet puta!

    Prvo, ono iznad je upozorenje bilo Brođanima, da će i (danas) opet biti: POVEĆANE SATNE KONCENTRACIJE OZONA! (Vidi i link: http://eko-integral.eu/index.php/kakvoca-zraka)

    Drugo, ja točno znam zašto je Ivana u suzama u očima. Trebali biti i mi svi…

    A treće, izgleda da još većini Brođana nije do mozga došlo, kako institucije na onečišćenju brodskog zraka ne rade uopće ništa. Ako slučajno odluče nešto uraditi, bukvalno, već će ih sutra nešto stopirati.

    I tako već skoro deset godina! I to od državne, preko regionalne do lokalne razine!!!

  2. Danas već u 12 00 sati mjerena je koncentracija ozona od 123,8 µg/m3! Sigurno će ona rasti i logično da će još potrajati 6 – 7 sati!

   1. Kad će vas primiti babo u audijenciju? On voli incidente, a vi ekolozi kad se oni riješe odnosno nastojite da ne dođe do njih. On je političar, a vi ste ljudi.

    1. Trebao si prvo od Tot-Đerđa zatražiti friško izvješće o česticama, koncentraciji, plinovima…

     1. Mašala…

 10. Novo upozorenje Brođanima o povećanoj koncentraciji OZONA!

  Danas ponovo su mjerena visoke koncentracije ozona na mjernoj postaji na Jelasu i to iznad 130 µg/m3!

  Tako je današnji najveći osmosatni projek bio nešto iznad 124 µg/m3 (vidi link: http://eko-integral.eu/index.php/kakvoca-zraka), što je ove godine drugi put iznad ciljane (granične) vrijednosti od 120 µg/m3!!!

   • on 24.04.2018 at 08:20

   Samo nastavi s dosadnim brojčicama! Umjesto da s aktivistima uđeš u Tvrđavu i zaplešeš pred Dusparinim prozorom. Po mogućnosti, uz dozvolu mladih mama, ponesite bebe s maskicama na licima, i plačite. RADITE bilo što, samo više nemojte kukati i izbacivati podatke, jer, ne pali to, nego show uz prisustvo televizije.

   Svi ekolozi Slavonskog Broda, ujedinite se!

   1. Stalkeru moj, zar ne vidiš da nije riječ o “dosadnim brojčicama”, nego o “upozorenjima Brođanima o povećanoj koncentraciji OZONA!”!

    1. Zar ne vidiš da projekt Županije i Grada: Edukacija i obavješćivanje Brođana, ni nakon dvije i pol godine nije još u funkciji!

   2. Ova zadnja rečenica: “Svi ekolozi Slavonskog Broda, ujedinite se!”, najviše govori o pravom stanju zraka, pa i vode u Brodu! Općenito i ekologije…

    Sve dok politika i političari kreiraju i nameću zakone, pravilnike i uputstva za zaštitu okoliša, ni u Brodu, ni u RH neće biti sreće!

    1. Netko treba početi slušati struku! Ekologe!

 11. Rezimirajmo na kraju, hoću reći poslije 9 godina i 5 mjeseci rada Rafinerije nafte Brod, kakvo je stanje brodskog zraka(!)?

  Nažalost, brodski zrak je jako zagađen, ako ne vjerujete pogledajte današnji (pa može i svakidašnji) izvještaj “European Environment Agency’s European Air Quality Index” na linku:

  http://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index .

  Vidjet ćete da i sada, kada zaista možemo reći da je u Sl. Brodu zrak prilično čist, u zadnjih 100 dana, 75 dana je brodski zrak bio zagađen ili jako zagađen!!! Što više početkom veljače, dana 05.02.2018.g. smo imali slučaj kada u zadnjih 100 dana, 95 dana je brodski zrak bio zagađen ili jako zagađen (vidi na FB stranici GI: https://www.facebook.com/GRA%C4%90ANSKA-INICIJATIVA-ZA-%C4%8CISTI-ZRAK-Slavonski-Brod-120625028021963/)!!!

  Mislim, brodski slučaj je skoro jedini slučaj u cijeloj Europi!

Odgovori