Nakon devet godina agonije Brođana sa onečišćenim brodskim zrakom i nakon eko-incidenata koji su se odigrali krajem prošlog mjeseca i kada su Brođani desetak dana bili bez pitke vode, stanje se polako stabilizira u Slavonskom Brodu. Nažalost, svi ti negativni događaji su doveli do toga da Brođani i dalje, ali i sve više gube vjeru u instuticije koje bi im trebale pomoći i osigurati normalan život.


Nije slučajno da u subotu dvjestotinjak Brođana je krenulo na Markov trg. Nije slučajno da krajem ožujka baš kada je do eko-incidenta na produktovodu i onečišćenja brodske vode došlo, petstotinjak Brođana je sa svojim prosvjedom iskazalo svoje nezadovoljstvo obzirom na zagađenje brodskog zraka iz prekosavske Rafinerije koje se ni nakon devet godina nikako ne smanjuje. Također nije slučajno da prije desetak dana više tisuće Brođana je dalo podršku "Brodskim mama" za odlazak u Zagreb.


Paralelno s tim aktivnostima Brođana, aktivni su i saborski odbori, posebno Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku koji je 10. travnja održao tematsku sjednicu na kojoj se govorilo o ugroženosti zdravlja stanovnika Slavonskog Broda i okolice, kao i Odbor za zaštitu okoliša i prirode koji će 19. travnja (četvrtak) 2018.g. održati  tematsku sjednicu posvećenu problemima onečišćenja u Slavonskom Brodu.Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku o ugroženosti zdravlja stanovnika Sl. Broda


Iz priopćenja Odbora (http://www.sabor.hr/odrzana-tematska-sjednica-odbora-za-zdravstvo-0002) može se iščitati zabrinutost članova Odbora kao i svih prisutnih na sastanku.


Također i to da je "zaključeno kako za sve probleme onečišćenja u Slavonskom Brodu treba što prije pronaći adekvatna rješenja, prvenstveno za rafineriju koja zahtjeva modernizaciju, utvrditi dominantne uzročnike onečišćenja, posebno uzrok pojavnosti onečišćenja vode, utvrditi utjecaj ekoloških incidenata na zdravlje ljudi, javno objaviti rezultate svih analiza, transparentno izvještavati o mjerenjima i podacima dobivenim mjerenjima te educirati građane o zdravstveno štetnim učincima onečišćenja."


Iz ovog zaključaka svakako se ne vidi, da svima nazočnima na Odboru bilo je jasno, da su sve institucije potpuno zapostavile i dalje zapostavljaju Brođane na polju zaštite okoliša, kao i same probleme brodskih onečišćenja!


Nije tu nikako riječ o pomoći i aktivnosti Vlade i ostalih institucija, a u prvom redu svih stožera koji su odradili ogroman posao na sanaciji nastale situacije nakon što je došlo do onečišćenje brodske vode iz bunara na Jelasu, kao i na vraćanju života u Slavonskom Brodu u normalni kolosijek. Njima velika hvala i čestitka.


Nego je riječ o 'metežu' koji je nastao nakon eko-incidenta na produktovodu i onečišćenja brodske vode. Što više taj 'metež' i dalje traje i nitko ne zna kada i kako će se završiti. Ono što je najtragičnije da nakon svega što se dogodilo, nikom nije jasno tko i kako će vratiti povjerenje Brođana?


Ipak na kraju krajeva Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku je unio tračak nade u život Brođana. Treba istaći i nekoliko interesantnih izlaganja sa te tematske sjednice.


Predsjednica Odbora Ines Strenja Linić je u uvodnom izlaganju naglasila, da “o ovom najvećem ekološkom problemu koji traje već deset godina održane su mnoge rasprave, prosvjedni skupovi i vođeni su brojni bilateralni razgovori u kojima je zatraženo poštivanje ekoloških standarda...”.


Ivana Vinković Vrček iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada je istakla da “parametri koji se danas mjere vezano uz onečišćenje zraka ne uključuju i mjerenje nano-čestica, budući da regulatorni okvir to ne predviđa”. Također je ukazala na određene rupe u mjerenjima i analizama, ali i “nedostatnom izvještavanju građana na javno dostupnim kanalima informiranja”.


Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike rekao je da vjeruje; nakon što će se razjasniti i otkloniti problemi koji su utjecali na eko-incident na produktovodu, kako će se predviđene aktivnosti na plinofikaciji Rafinerije nastavljati i da očekuje kako će se ispoštovati dogovoreni rokovi.Premijer Plenković primio Brođane prosvjednike u Zagrebu


Kako smo još ranije naveli, u subotu dvjestotinjak Brođana stiglo je na mirni prosvjed u Zagreb, prvo na Trg bana Jelačića, pa na Trg svetog Marka.


Koordinacija građanskih inicijativa i ekoloških udruga, koje povezuje problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu i njegovo (sporo) rješavanje organizirala je ovaj prosvjedni skup pod nazivom "Svi za djecu-Brod plovi". Tražilo se u Zagrebu od Vlade, da odmah počne primjenjivati 70. članak Ustava RH, koji govori o tome da “Svatko ima pravo na zdrav život” i “Država osigurava uvjete za zdrav okoliš”.


Pored ostalih deset zahtjeva koji su pročitani pred zgradom Vlade posebno je za istaći zahtjev za:  “ozbiljniju komunikacija s građanima”, “planom i programom provedbe plinofikacije i modernizacije rafinerije” i “češći monitoring vode, na sve čestice koje utječu na zdravlje građana”.


Također su tu i zahtjevi: “Izrada planova prevencije, odvajanje novca za liječenja, tretmane i opreme za oboljenja koja se mogu dovesti u vezu” sa onečišćenom zrakom, “dodjeljivanje statusa područja od posebne državne skrbi (do rješenja problema onečišćenog zraka)” i drugi.


Predstavnici prosvjednika: Ivana Smolčić Jerković, Sandra Buljan i Mladen Sudar su primljeni kod predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i oni su razgovarali s njim i sa ministrima Tomislavom Ćorićem i Milanom Kujundžićem, te brodsko-posavskim županom Danijelom Marušićem.


Predstavnici prosvjednika nakon sastanka su izjavili da “nakon istrage DORH-a nastavlja se plinofikacija produktovoda”. Također i da tijekom sljedećeg tjedna očekuju odgovore na postavljene zahtjeve i da su zadovoljni sa postignutim…


Za pohvalu su svi ovi rezultati prosvjednika. Svakako vrijeme će pokazati koliko su pregovarači s jedne i druge strane bili ozbiljni u svojim zahtjevima i obećanjima. Brođanima je jasno da je možda ova bila posljednja moguća situacija kada se još moglo pozitivno utjecati na tijek i razvoj događaja koja na dosadašnji način neumorno vodi u totalnu entropiju!


Nažalost, na to ukazuju i neprovedeni zaključci Odbora za zaštitu okoliša i prirode još iz studenog 2014.g. (o čemu je SBperiskop više puta pisao) o izvješću o kvaliteti zraka na području Slavonskog Broda i informaciji o planiranoj modernizaciji postrojenja Rafinerije Brod, planiranim i poduzetim aktivnostima i mjerama u svezi onečišćenja zraka na području Slavonskog Broda te zdravstvenim pokazateljima utjecaja okoliša na zdravlje ljudi na području Slavonskog Broda ( http://www.sabor.hr/zakljucci-odbora-za-zastitu-okolisa-i-prirode-0001 ). No o njima jednom drugom prilikom...