Pitanje iznova: Ima li još nade za Brođane?

Ima li još nade za Brođane? Takva i slična su pitanja u posljednjih nekoliko godina postavljena najmanje desetak puta samo na SBPeriskopu. Da ne pokušavam doći do broja, koliko puta su u posljednjih deset godina od kada Rafinerija nafte Brod radi i intenzivno zagađuje brodski zrak ona postavljena u Gradu bajki, kako znamo mi Brođani tepati našem gradu,…

Ovih dana prošla su tri i pol mjeseca od sastanka članova Udruge Eko-Integral i Koordinacije građanskih akcija za čisti zrak u Slavonskom Brodu s Predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović u Slavonskom Brodu, a više od mjesec dana od sastanka Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka za područje grada Slavonskog Broda pod predsjedavanjem pomoćnika ministra Igora Čizmeka, našeg Brođanina. Nažalost ni sa jednog, ni sa drugog za Brođane vrlo važnog sastanka, Brođani nemaju još nikakve povratne konkretne informacije.

Sastanci Predsjednice RH u Slavonskom Brodu

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović 9. i 10. listopada u Slavonskom Brodu održala niz sastanaka, obišla je više tvornica i mjesta. No nama, valjda i svim Brođanima posebno su bili zanimljivi njeni sastanci u svezi projekta plinofikacije prekosavske Rafinerije.

Već smo spomenuli Predsjedničin sastanak sa predstavnicima građana, članovima Eko-Integrala i Koordinacije građanskih akcija. Tog sastanka je prethodio sastanak Predsjednice RH na temu rješavanja problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu s predstavnicima ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja i energetike, predstavnicima tvrtke Zarubežnjeft koja je vlasnik Rafinerije, ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem te predstavnicima Plinacroa i Croduxa.

Tako na drugom sastanku Predsjednica Grabar Kitarović detaljno je mogla informirati i informirala brodske predstavnike građana o sastanku sa svim subjektima na rješavanju problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu. Prvo, ono što je najvažnije da su Rusi u potpunosti prihvatili zahvat plinofikacije Rafinerije i da kompletna prenamjena Rafinerije za opskrbu plinom, kako je prezentirao sam generalni direktor tvrtke Zarubežnjeft Sergej Kudrjašov bit će spremna u trećem kvartalu 2019. godine… Također da se zainteresirane strane usuglasili kako će ubrzati proces vezano za formiranje cijena za opskrbu plinom u RNB i kako će ovo pitanje biti pod kontrolom ministra Ćorića i generalnog direktora Zarubežnjefta.

Evo, kako smo na početku rekli ovih dana su prošli više nego 100 dana od tog sastanka, ali Brođani nemaju nikakvu informaciju o odvijanju spomenutih aktivnosti. Jedino što znamo, to je izjava Anvarova Azimova, ruskog veleposlanika u Hrvatskoj koju je dao početkom prosinca:

“… Napredujemo s plinofikacijom rafinerije u Bosanskom Brodu, a početkom sljedeće godine moći će se potpisati ugovor između Zarubežnjefta i Croduxa, te početi renoviranje plinovoda iz Hrvatske do Bosanskog Broda.” (https://www.vecernji.hr/premium/putinov-prijedlog-za-plinofikaciju-cijele-hrvatske-i-dalje-stoji-1287944).

Vjerujem da predstavnici Ministarstva i tvrtke Croduxa, direktnog izvođača radova na plinofikaciji imaju točnije i konkretnije informacije! U suprotnom da nemaju, to bi značilo da već imamo određeno kašnjenje na samom ugovaranju između Croduxa i Zarubežnjefta

A ne smijemo zaboraviti da prije godinu dana, tri mjeseca nakon potpisivanja Protokola o suradnji oko plinofikacije Rafinerije između Hrvatske i Republike Srpske, jedino nam je bilo poznato što je direktor Crodux energetike u Bosanskom Brodu najavio: „očekujemo da će se 1. listopada 2018. pustiti plin u Rafineriji“! Do čega nije došlo, a pitanje je da li će ovim tempom i doći do 1. listopada 2019. godine?

Sastanak Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka

Kako smo i naveli, dana 19. prosinca 2018. godine u Gradskoj upravi pod predsjedavanjem Igora Čizmeka, pomoćnika ministra održan je 7. sastanak Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka za područje grada Slavonskog Broda.

U ovom trenutku dok u Eko-Integralu ne zaprimimo zapisnik, možemo samo deklarativno reći da vezano za informacije o provedenim i budućim aktivnostima Ministarstva zaštite okoliša i energetike u cilju rješavanja problema onečišćenja zraka na području grada Slavonskog Broda, najviše se govorili baš o prethodno spomenutoj plinofikaciji Rafinerije. Ispred Eko-Integrala je zatraženo da se nakon potpisivanja ugovor između Zarubežnjefta i Croduxa i Brođanima dostavi plan realizacije plinofikacije.

Vezano za  godišnji izvještaj za 2017. godinu i izvješća o kvaliteti zraka na području grada Slavonskog Broda u 2018. godini dovoljno spomenuti da je uočen daljnje veliko onečišćenje brodskog zraka i da je brodski zrak i u 2018. godini dalje onečišćen obzirom na lebdeće čestice PM2.5 i P10, sumporovodik (H2S), benzo(a)piren ali na (prizemni) ozon (O3)!

Evo ono što se odnosi na akcijske planove i zadaću Grada vezano za njih: Akcijski planovi za poboljšanje kvalitete zraka za grad Slavonski Brod idu dalje! Već tjedan iza sastanka Povjerenstva predstavnici Grada i Ministarstva su trebali sastati za definiranje mogućih aktivnosti za smanjenje PM10 i benzo(a)pirena u brodskom zraku!

Svakako je veliki problem, kako je bilo i dosada, isključivanje iz analize utjecaj prekograničnih (Rafinerija, kućanstva BB gdje se loži na ugalj) i daljinskih zagađivača (TE iz tuzlanskog bazena, itd.), ali i definiranje onih aktivnosti čija realizacija ne ovisi (samo) o Gradu (energetska obnova u malim kućanstvima gdje se loži na drva, izmještanje graničnog prijelaza, itd.).

O Projektu „Edukacija i obavješćivanje građana o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu“ zaključeno je, ne prvi put   da se vrlo sporo provodi, što baš ne ide u prilog Brođanima. Članove Eko-Integrala i Koordinacije građanskih akcija ta sporost posebno zabrinjava, naročito ako se zna da su oni od početka bili na raspolaganju i bili voljni da se uključe u edukacija i obavješćivanje građana. Što više prošle godine su i dostavili opis svih mogućih aktivnosti koje bi oni mogli provesti. Nažalost, ostali su bez konkretnih odgovora!

Na kraju što reći vezano za spomenuti sastanak? Sve nas iznimno zabrinjavaju i daljnja velika zagađenja brodskog zraka, koja su još češća u ovim zimskim mjesecima (vidi FB stranicu Građanske inicijative: https://www.facebook.com/GRA%C4%90ANSKA-INICIJATIVA-ZA-%C4%8CISTI-ZRAK-Slavonski-Brod-120625028021963/) i nepoduzimanja odgovarajućih poteza sa strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike, ali i sa strane lokalne i regionalne uprave!

Podvukli bi još i to da na tom sastanku Povjerenstva pomoćniku ministra Igoru Čizmeku ukazano za potrebu provođenja analize određene problematike vezane za Katastar zagađivača, Pravilnik o transportu nafte, opasnost od zastareljih postrojenja u Rafineriji i Zajednicu zaštite okoliša, što je već pet godina na stolu Gradske uprave. Jasno je da se s razlogom čeka sljedeći sastanak Povjerenstva, kao i zapisnik sa posljednjeg sastanka!

 

 

39 comments

Skip to comment form

  • Lara on 24.01.2019 at 07:53

  Sasvim je očito da hrvatska država i Grad Slavonski Brod ne poduzimaju sve što bi mogli kako bi se zaštitili stanovnici. Samoživi, lijeni, bezobzirni… predstvanici vlasti s pola snage guraju problem izvan utjecaja. I Rusi su svjesni štetnosti Rafinerisjkih nusprodukata i spremni na poboljšanja, ali hravstki političari ne guraju stvari. Prejednica dođe paradirati u Brod poput paradne kobile, a nakon što je u Rafineriji eksplodirao pogon sznaje se da ona knjava u Zagrebu? Njoj je važniji show nego rješenje problema. I inače je nesposobna bilo što riješiti osim riješiti se uz pomoć SOA svojih svjetnika.

 1. Ima li nade za PASIVNE Brođane, trebalo je glasiti pitanje. Nema dok gradonačelnik ne djeluje u suglasju s njihovim udrugama koje štite istinu i traže rješenja bez dodatnih zasluga. Gradonačelnik Broda u svemu vidi potencijalne političke poene, a Brođani ga njima nesebično daruju.

  1. Ovi u Ministarstvu i Vladi, ni ovi kao ni bivši, nisu u mogućnosti da nešto korektno smisle i da stanu pred Brođana i kažu, ljudi takva i takva je situacija, nego obećavaju… i ponovo obećavaju!

   A naši ‘domaći’ političari s Gradonačelnikom i Županom na čelu samo šute i vagaju kako će od toga svega profitirati…

   Nije im ni malo stid! Ni jednima, ni drugima! Sjeti se samo zadnjeg prosvjeda na Korzu! Sjeti se one galame na društvenim mrežama, busanja u prsa, slikanja… A poslije, svi su se ušutjeli!.

   1. Sjećam se. Znao sam da od svega neće biti ništa. Politika je desno smetalo u Brodu. A korzo je bio poligon za iživljavanje lokalnih zvjezdica.

    1. Već sam prije pitao: Zar za takvo nečinjenje ništa nije nitko odgovaran? A još je gore koristiti i tuđem se perjem kititi(?). A opet kad gledaš one druge malo više na političkoj letvici, obećavati i obmanjivati ljude, nije li to kažnjivo?

     Ova naša agonija s prekosavskim zagađivačem traje već jednu deceniju!!!

     U Sl. Brodu su bili i to ne jednom nego nekoliko puta ministri zaštite okoša: Bačić, Holly, Zmajlović, Dobrinić i Ćorić, pa sadašnji premijer RH Plenković, bivši predsjednik RH Josipović i predsjednica RH Grabar Kitarović.

     Mogu na kraju zaključiti da nakon što itko od Brođana pročita ova imena, ostane mu gorak okus u ustima!

 2. Sveobuhvatan, sistematičan prikaz- neuspjeha.

  • on 24.01.2019 at 09:34

  Za Brođane iam i nade, ali i kanonade smrada i bolesti.

 3. Vrijeme curi i curi. A sve ovo smo ne jednom nego možda i tri – četiri puta vidjeli, samo u drugom paklranju, pardon scenariju…

  1. Zaista “vrijeme curi i curi” i kako u članku čitam “već imamo određeno kašnjenje na samom ugovaranju između Croduxa i Zarubežnjefta…”. I nikom ništa!

   Jasno je da nešto nije u redu s tim potpisavanjem ugovora. Pa to je bio i prošli put problem, pa se nije moglo ni krenuti sa pravim priprema za plinofikaciju, odnosno u prenamjenu plinovoda…

   Mogli su “Rusi u potpunosti prihvatili zahvat plinofikacije Rafinerije”, ali bez ugovora nema dalje. I svi šute i Crodux i Zarubežnjeft i Ministar i Premijer, pa i Predsjednica… Da ove sitnije političare i ne spominjem!

 4. Ova gornja fotografija je najbolji dokaz (ne)rješavanja problema onečišćenja brodskog zraka!

  Prava ekološka bomba 2 kilometra, ni manje, ni više, od centra Slavonskog Broda!

 5. Nema nade za brođane što se rafinerije tič a i lokalne vlasti. Birali ste, uživajte. Mladi i oni drugi koji mogu, bježe na bolja mjesta.

 6. Pri kraju članka navedene su neke aktivnosti koje nisu odrađene u onim obimu koji bi doveo do odgovarajućeg rezultata: “Katastar zagađivača, Pravilnik o transportu nafte, opasnost od zastareljih postrojenja u Rafineriji”, a
  prije su pojedinačno analizirane neke strateške aktivnosti na (ne)rješavanju problema onečišćenja brodskog zraka kao što je plinofikacija, pa i modernizacija Rafinerije, akcijski planovi za poboljšanje kvalitete zraka SB, Edukacija i obavješćivanje građana…

  Zar za takvo nečinjenje nije nitko odgovaran?

  1. Ovo vezano za “opasnost od zastareljih postrojenja u Rafineriji” zaslužuje da se malo i o tome popriča!

   KOMPLETNA RAFINERIJA JE VEĆ ZBOG SVOJE NESIGURNOSTI TREBALA BITI DAVNO ZATVORENA, … ZATO ŠTO SU POSTROJENJA RAFINERIJE POSTALA ISTROŠENA I OSIM VELIKE OPASNOSTI, OVAKVA RAFINERIJA NE MOŽE NIŠTA DRUGO PONUDITI, NIŠTA GARANTIRATI, SIGURNOST OSIGURATI…

 7. Nažalost, ova naša agonija s prekosavskim zagađivačem traje već jednu deceniju!!!

  U Sl. Brodu su bili i to ne jednom nego nekoliko puta ministri zaštite okoša: Bačić, Holly, Zmajlović, Dobrinić i Ćorić, pa sadašnji premijer RH Plenković, bivši predsjednik RH Josipović i predsjednica RH Grabar Kitarović.

  Mogu na kraju zaključiti da nakon što itko od Brođana pročita ova imena, ostane mu gorak okus u ustima!

 8. Možda je ovaj najbolji opis iz članka i opis razvoja onih događanja u koje se umješa politika, s napomenom da ovaj Projekt već tri godine se uopće ne realizira, a vrijednost projekta je milijun kuna!

  “O Projektu „Edukacija i obavješćivanje građana o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu“ zaključeno je, ne prvi put da se vrlo sporo provodi, što baš ne ide u prilog Brođanima. Članove Eko-Integrala i Koordinacije građanskih akcija ta sporost posebno zabrinjava, naročito ako se zna da su oni od početka bili na raspolaganju i bili voljni da se uključe u edukacija i obavješćivanje građana. Što više prošle godine su i dostavili opis svih mogućih aktivnosti koje bi oni mogli provesti. Nažalost, ostali su bez konkretnih odgovora!”

  1. U svakom slučaju ne treba prestati govoriti u ime ugroženih građana. Gradonačelnik se obračunava s portalima koji preispituju rad gradske uprave, umjesto da potiče kritiku, u ovom slučaju, udruga za ekologiju,

 9. Ovih dana je u Novom Listu objavljen članak: “Projekt SBS je jedna velika HDZ-ovska obmana” ( http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/SLAVONSKA-POTEMKINOVA-SELA-Projekt-SBS-je-jedna-velika-HDZ-ovska-obmana ).

  Ne znam, što da kažem u svezi tog članka, mogu samo govoriti iz naše perspektive, tj. o tome što mi znamo u Eko-Integralu. a to je da već 10 godina nijedna hrvatska vlada, pa tako ni Plenkovićeva, ama baš ništa nije učinila za Brođane kada je riječ o brodskom zraku.

  Mogu također navesti sadržaj jednog članka iz prosinca 2017.g. (“Brodski zrak i dalje je zagađen, a svi šute! “, http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/brodski-zrak-i-dalje-je-zagaden-a-svi-sute ), gdje govorim i o radu spomenutog Savjeta, ali i o kašnjenju u zadnje vrijeme toliko puta apostrofiranu plinofikaciju Rafinerije, o čemu su Plenković, ali i Ćorić tada šutjeli…

  A ni sada Brođani ne znaju, na čemu su?

  “Prije dva tjedna je u Slavonskom Brodu odigrana jedna, za cijelu Slavoniju, ali posebno za (Brodsku-posavsku) Županiju i Grad važna sjednica u pod okriljem Vlade RH. Neovisno o važnim zaključcima, nažalost, ni ‘Z’ nije se čulo o zagađenju brodskog zraka na toj 3. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, pa ni na marginama te sjednice… Mislimo tu i na izjavu Gradonačelnika i Župana, ali i o medijima koji su se pozabavili drugim (zaista za Brođane beznačajnim) temama.”.

  1. A ni sada Brođani ne znaju, na čemu su? – isprika to je zadnji pasos…

   1. Tako nam i treba kad nismo zdušno prihvatili posredovanje Ružice Marjanović kod Kolinde.

   2. Strahota! Desetogodišnja agonija Brođana…

    Nažalost, bez svjetla na kraju tunela!

 10. Brođani su i dalje i u ovoj godini svjedoci velikim onečišćenjima zraka, ali ujedno su i žrtve prekograničnog zagađenja!

  Jučer, pa i noćas su na mjernoj postaji na Jelasu ponovo mjerene izrazito visoke, mogli bi reći i alarmantne satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5, petnaestak sati iznad 100 µg/m3, ali iznad 200 µg/m3!

  Tako je jučerašnji dnevni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 iznosio alarmantno visokih 83,86 µg/m3 (vidi prilog na stranicama GI ili na linku: http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=165!)! To je ponovo više od 3 puta iznad granične vrijednosti na godišnjoj razini za koncentracije lebdećih čestica PM2.5 (25 µg/m3)!

  Također su kontinuirano 8 sati mjerene i na jednoj i drugoj mjernoj postaji visoke koncentracije benzena iznad 15 µg/m3, pa i iznad 30 µg/m3. Tako je jučerašnji dnevni prosjek benzena na Jelasu iznosi 11,7, a kod Stadiona 10,7 µg/m3! To je ponovo više od 2 puta iznad granične vrijednosti na godišnjoj razini za benzen (5 µg/m3)!

  PS. Nažalost zbog novog izvanrednog kvara na automatskom analizatoru čestica na mjernoj postaji kod Stadiona nismo u mogučnosti očitati satne koncentracije lebdećih čestica PM10!

  1. Očitavali ne očitavali, Brođanima se isto piše, jer očitavanja koncentracije lebdećih čestica ne utječe na ni jedan nivo vlasti.

  2. A da nismo spomenuli, da su do danas ujutro i na mjernoj postaji u Rafineriji tridesetak sati u kontinuitetu mjerene visoke koncentracije PM10, pa i od 355 µg/m3 (https://rafinerija.com/Content/Read/mstanica)!

 11. Jutros smo javilil kako su jučer i noćas na mjernoj postaji na Jelasu ponovo kontinuirano mjerene izrazito visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5, a također su kontinuirano mjerene i na jednoj i drugoj mjernoj postaji i visoke koncentracije benzena.

  Nažalost, do danas ujutro su i na mjernoj postaji u Rafineriji tridesetak sati u kontinuitetu, ali i poslije, mjerene visoke koncentracije PM10, pa i od 355 µg/m3!

  Trenutno ne postoji aplikacija, kakvu je ranije članovi Eko-Integrala pripremili i koristili, gdje se paralelno moguće pratiti onečišćenja mjerena sa sve tri spomenute mjerne postaje. Riječ je o tehničkim detaljima koje u ovom trenutku prvenstveno ne može se financijski prebroditi u Udruzi! Ali to je druga priča…

  Postoje dvije aplikacije koje sva ova stanja u Slavonskom Brodu zorno mogu predočiti. Riječ je aplikacijama Europske agencije za okoliš i Real-time Air Quality Index (AQI) koje aplikacije ‘uživo’ preuzimaju podatke…

  Tako ona prva aplikacija, kako smo već o tome i pisali, nakon očitanja satne koncentracije lebdećih čestica, izračuna 24-satni prosjek u kontinuitetu (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index). Dok druga koristi Air Quality Index US EPA standardu (http://aqicn.org/city/croatia/slavonski-brod-1/)! Grafikone iz te dvije aplikacije vidite u prilogu na FB stranici GI!

  1. Jučer ponovo su na mjernoj postaji na Jelasu mjerene alarmantne satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5, pa i od 201,6 µg/m3! Tako je jučerašnji dnevni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 ponovo bio alarmantno visok od 80,5 µg/m3 (vidi http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=165!)! To je ponovo više od 3 puta iznad granične vrijednosti na godišnjoj razini za koncentracije lebdećih čestica PM2.5 (25 µg/m3)! Na sreću, nakon dva dana eksplozivno visokih zagađenja zraka, danas je došlo do očiglednog smirenja situacija…

 12. Od plakanja nema kruha. Politika je instalirala ljude u udruge koje se bave pitanjem zaštite zraka. Neke stranke članice više ne kotiraju na političkoj sceni a neke nove startaju. Moral je čudna pojava, malo ga ima, malo nema. Gospodinu Peter Tot-Đerđ zahvaljujem na informiranju, ali ne i na širini u sagledavanju negativnostima koje prate ljude u eko inicijativama. Da se to raščistilo odmah, priča o štetnom zraku u kojem brođani žive ne bi bila bajka iz Ivaninih priča, koje se spominju prema potrebi.

  • trol on 30.01.2019 at 12:23

  “U Rafineriji nafte Bosanski Brod –početkom siječnja– počeo je planski kapitalni remont. Usporedo s tim provodi se i proces neovisnoga tehničkog ispitivanja opreme. Rafinerija tako zbog remonta neće raditi najmanje godinu dana.

  Ove godine neće prerađivati niti uvoziti sirovu naftu. Svoje kupce opskrbljivati će preko “Grazproma” odnosno Naftne industrije iz Srbije.”

  Ne želim da insinuiram, no zanimljiva je činjenica da se onečišćenje od prije par dana poklopilo sa jednodnevnim padom temperature na -11.

  https://i.imgur.com/Ujn9bVB.png

  Kažu da rafeinerija ne prerađuje od početka siječnja. Nešto ne štima. No, kako god, statistika u izvješćima hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je alarmantna. Ako raf. ne bude radila godinu dana, pravo vrijeme za otkriti jesu li ili nisu glavni zagađivač, i koji su još izvori zagađenja.

  1. To je opet Rafinerija i poslije prekida rada… Inače lebdeće čestice nisu vezani direktno za preradu nafte, nego samo indirektno kako bi se ‘loženjem’ (dosada) na otpadni mazut osiguravalo adekvatna temperatura i tlak u postrojenjima…

   A što misliši, što se u remontu radi? Pogledajte kolike su bile satne koncentracije lebdećih čestica PM10 mjerene u zadnjih 2- 3 dana na stanici u Rafineriji, pa i četridesetak sati u kontinuitetu iznad 80 – 100 µg/m3, pa i od 355 µg/m3(!): https://rafinerija.com/Content/Read/mstanica !

    • on 30.01.2019 at 19:24

    Radila ne radila, Rafinerija je izvor zagađenja zraka? To tvrdiš? Na teveu tvrde da će Brođani odsada disati godinu dana čisti zrak. Došlo je vrijeme raspleta.

    1. Ne tvrdim, ali činjenice nešto govore! Kako sam i rekao, prije dva ili tri dana satne koncentracije lebdećih čestica PM10 mjerene na stanici u Rafineriji četridesetak sati u kontinuitetu bile iznad 80 – 100 µg/m3, pa i 200, ali i od 355 µg/m3!

     Tako su u ta dva dana u SB na Jelasu mjerene alarmantne satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i to i iznad 200 µg/m3! Dok je druga mjerna postaja kod Stadiona bila u kvaru! Sve to piše gore!!!

     Poslije toga došlo je do ‘smirenja’ i do smanjenja zagađenja i u Rafineriji, ali i na mjernoj postaji na Jelasu, Inače te dvije mjerne postaje su udaljene možda oko 1500 do 1800 metara(?)!

     Dobro je znati, Rafinerija se po svim pravilima ‘struke’ tretira kao lokalni zagađivač. Jedino to ne možeš ispoštovati ni u Rafineriji, ali ni u Ministarstvu zaštite okoliša RH!

 13. “Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu zbog remonta neće raditi najmanje godinu dana” – javlja portal index.hr i nastavlja:

  “RAFINERIJA nafte u Bosanskom Brodu, koja je zbog zastarjele tehnologije velik onečišćivač zraka, prekinula je proizvodnju 9. siječnja, rekao je resorni ministar (Peter Đokić), a uprava rafinerije koja je u ruskome vlasništvu i gomila gubitke navodi da je riječ o remontu koji bi mogao potrajati najmanje godinu dana.”. Vidi poveznicu:

  https://www.index.hr/vijesti/clanak/rafinerija-nafte-u-bosanskom-brodu-zbog-remonta-nece-raditi-najmanje-godinu-dana/2060199.aspx

  1. Trebalo je da prođe određeno vrijeme, DESET GODINA i da nakon tisuću i tisuću upozorenja vladama RH, ministarstvima zaštite okoliša Hrvatske, lokalnoj i regionalnoj vlasti, svi zajedno(?) privolimo tog velikog prekosavskog zagađivača zraka u SB da ‘svati’ kako je “RAFINERIJA nafte u Bosanskom Brodu, … zbog zastarjele tehnologije velik onečišćivač zraka”…

  • trol on 30.01.2019 at 12:31

  radosna vijest za brođane

  1. A da još miniraš Rafineriju? I tako trajno razveseliš Brođane?

    • trol on 30.01.2019 at 12:39

    a na čeg će onda jadni ljudi vozit svoje limene ljubimce, na sirće ? 🙂

     • trol on 30.01.2019 at 12:43

     šteta je ovolikih avenija i rotora, pa sad da se voze biciklima..

      • grey on 30.01.2019 at 12:45

      Koliko štapina imaš?

       • trol on 30.01.2019 at 12:47

       jedan, u gaćama 🙂

 14. “Ćorić za HTV: Hrvatska zaslužuje LNG terminal, a Brođani čist zrak” – objavljen na stranicama Vlade RH (vidi: https://vlada.gov.hr/vijesti/coric-za-htv-hrvatska-zasluzuje-lng-terminal-a-brodjani-cist-zrak/25220).

  “Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić … je gostujući na HTV-u govorio o aktualnim energetskim temama… Upitan hoće li Brođani ove godine zdravo disati ministar je odgovorio potvrdno”:

  “Brođani se mogu nadati da će dugoročno imati čisti zrak. Remont u rafineriji u Bosanskom Brodu praćen je i nekim kadrovskim promjenama na čelu rafinerije. Kad ta nova ekipa bude spremna za komunikaciju, ona će se nastaviti. Prethodni mjeseci donijeli su komunikaciju na najvišoj razini s vodstvom rafinerije Brod. Vjerujem da nema ni jedan razlog da se razgovori o dobavi odnosno opskrbi rafinerije Brod plinom s hrvatske strane u konačnici ne dovrše”…

  Dosada je naš Ministar bio škert na riječima, no ni sada nije se puno promijenio!

Odgovori