«

»

pro. 08 2017

Brodski zrak i dalje je zagađen, a svi šute!

Ovih dana su prošla tri mjeseca od sastanka članova Eko-Integrala i Koordinacije građanskih akcija za čisti zrak u Slavonskom Brodu s pomoćnikom ministra Igorom Čizmekom, a skoro četrdeset dana od potpisivanja Protokola o suradnji oko plinofikacije Rafinerije.

Oba događanja su izazvala mnogo prijepora i neslaganja u brodskoj medijskoj sceni. Nažalost, ni oni nisu doveli do nekakvih povoljnijih rješavanja problematike vezano za brodskih zrak.

Što više, Brođani nakon potpisivanja Protokola o suradnji oko plinofikacije Rafinerije između ministara RH i RS; Tomislava Ćorića i Petra Đokića i dalje nisu ili slabo su informirani o planovima i rokovima plinofikacije Rafinerije. A to se odnosi i članove Eko-Integrala i Koordinacije građanskih akcija za čisti zrak u Slavonskom Brodu.

Ne znamo, što se to događa? Jedino nam je poznato da je direktor Crodux energetike, B. Radošević još u Bosanskom Brodu  najavio: „očekujemo da će se 1. listopada 2018. pustiti plin u Rafineriji“!

Bojimo se, da na ovaj način, gdje smo prvo načitali i naslušali maloprije spomenut prijepor, kao i kritiku vezano za plinofikaciju Rafinerije i za odabir izvođača, a kasnije kada je nastala velika šutnja svih sudionika, to će sigurno dovest do negativnih rezultata, a najmanje do odgađanja rokova…

Tako već su u posljednje vrijeme pojavile priče o završetku poslova plinofikacije tek za godinu i pol dana… Je li to istina, ili je neka kriva priča?

Prije dva tjedna je u Slavonskom Brodu odigrana jedna, za cijelu Slavoniju, ali posebno za Županiju i Grad važna sjednica u pod okriljem Vlade RH. Neovisno o važnim zaključcima, nažalost, ni ‘Z’ nije se čulo o zagađenju brodskog zraka na toj 3. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, pa ni na marginama te sjednice… Mislimo tu i na izjavu Gradonačelnika i Župana, ali i o medijima koji su se pozabavili drugim (zaista za Brođane beznačajnim) temama.

Podvukli bi još da su od prošlog sastanka s pomoćnikom ministra I. Čizmekom od prije tri mjeseca ostale za analizu određene problematike vezane za Katastar zagađivača, Akcijski plan, Edukaciju i obavješćivanje Brođana, Pravilnik o transportu nafte, Povjerenstvo za praćenje kvalitete zraka, Zajednicu zaštite okoliša, što je već četiri godine na stolu Gradske uprave, itd.. Jasno je da se s razlogom čeka nastavak tog sastanka!

Sve nas iznimno zabrinjavaju i daljnja velika zagađenja brodskog zraka i nepoduzimanja adekvatnih poteza ni sa strane Ministarstva, ali ni sa strane lokalne i regionalne uprave!

Još smo početkom ove godine konstatirali da je prošla godina za Brođane završila poražavajuće, sa više od 200 prekoračenja satnih koncentracija sumporovodikom iznad granične vrijednosti od 7 µg/m3. A posebno je bilo zabrinjavajuće da je prošlogodišnja srednja vrijednost koncentracije lebdećih čestica PM2.5 obzirom na graničnu vrijednost od 25 µg/m3, bila izrazito visoka: od 31,9 µg/m3!

Nažalost, ni nakon 11 mjeseci u ovoj godini stanje brodskog zraka nije se poboljšalo. Već do sada je na mjernoj postaji na Jelasu evidentirano 133 prekoračenja satnih koncentracija sumporovodikom, a kod Stadiona kraj Save 95 prekoračenja iznad granične vrijednosti (7 µg/m3)!

Srednja vrijednost koncentracije lebdećih čestica PM2.5 već sada je izrazito visoka i iznosi 26,5 µg/m3 (vidi http://iszz.azo.hr/iskzl/podatak.htm) i iznad je granične vrijednosti koja bi ciljano do 2020. godine morala pasti na 20 µg/m3!.Posebno je zabrinjavajuće da je satna koncentracija lebdećih čestica PM2.5 u ovoj godini dosada 325 puta bila viša od visokih 100 µg/m3!

Također ove godine već smo se 54 puta suočili sa činjenicom da je dnevni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM10 bio iznad 50 µg/m3, što je granična vrijednost za lebdeće čestice PM10 i koji broj u godini ne bi smjelo biti veći od 35!

Nije na odmet ponoviti, Brođane zabrinjava činjenica kako je očigledno da ni u Ministarstvu, ali ni u Gradu i Županiji ne postoji nikakav model s kojim bi utjecali na zagađivača da se zagađenje smanji.

25 comments

Skip to comment form

 1. Lara

  U vezi posljednjeg pasuasa. Brođane ne zabrinjava ništa. Oni su poput Kovačićevih indolentnih mužeka.

 2. sex pistol

  Peter, znaš li ti onu pjesmu Indexa: Predaj se srce, izgubilo si boj!

 3. Frodo

  Dobro, a koji je Plan B?

  1. PeterTDj

   Prije PlanB, postoji i PlanA2 pod uvjetom da se ide u plinofikaciju Rafinerije.

   A PlanA2 je organiziranje okruglog stola na temu: Što će nam donijeti plinofikacija Rafinerije? Na okrugli stol bi bili pozvani predstavnici struke, Ministarstva, Grada, Županije, Croduxa, itd..

   I svakako, ako će se navedeni odazvati na poziv. Kako izgleda u ovom trenutku sve je pod velikim upitnikom…

 4. Vagabundo

  Mene više ništa ne zabrinjava. Oguglao sam.

 5. PeterTDj

  korektni komentari… čovjek zaista ne može shvatiti što se to s nama događa? bojim se da plan B jedino je moguć, ako je on povezan s odlaskom u Zagreb!!!

 6. PeterTDj

  Nešto čudno se događa. Satima su jučer i prekjučer u Rafineriji mjerene enormno visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM10, pa onda jučer iza 17 00 sati stabiliziralo se stanje zraka, pa i mjerenja.

  No nakon četrnaest – petnaest sati ponovo je stanje postalo alarmantno. Sve to potpuno negativno utiče na brodski zrak i tako se i Sl. Brodu mjere visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10!

  Jučerašnji dnevni prosjek lebdećih čestica PM2.5 na mjernoj postaji na Jelasu je iznosio visokih 69,97 µg/m3! A dnevni prosjek lebdećih čestica PM10 na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save bio je i viši: alarmantnih 143,68 µg/m3!

  1. PeterTDj

   Kako smo javili, nešto se čudno događa na mjernim postajama u Slavonskom i Bosanskom Brodu. Najvjerojatniji uzrok je u zagađenju koja dolazi iz emisije Rafinerije.

   Satima su jučer i prekjučer u Rafineriji mjerene enormno visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM10, pa onda jučer iza 17 00 sati se stabiliziralo stanje zraka, pa i mjerenja. No, nakon četrnaest – petnaest sati ponovo je stanje postalo alarmantno..
   .
   To sve potpuno negativno je utjecalo na brodski zrak. Tako su u Slavonskom Brodu mjerene visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i to nekoliko sati i iznad 200 µg/m3, a i PM10 i od 412 µg/m3!!! No, prvo se jučer u 10 00 sati mjereno 293 µg/m3, a poslije navečer 355 µg/m3!

   Ne smijemo zaboraviti i na činjenicu da na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save mjerene su i visoke koncentracije benzena, pa i od 42,8 µg/m3! Tako je jučerašnji dnevni prosjek benzena iznosio (skoro) 15 µg/m3!

  2. PeterTDj

   Promjene vremenskih (ne)prilika polako će dovesti, a već su i djelomično doveli do poboljšanja stanja u brodskom zraku.

   No kako smo već i javili, satima su u zadnja tri-četiri dana u Rafineriji mjerene enormno visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM10, što je negativno utjecalo na brodski zrak (vidi linkove: http://aqicn.org/city/croatia/slavonski-brod-1/m/ i http://aqicn.org/city/croatia/slavonski-brod-2/m/).

   Cijelo vrijeme je zrak u Slavonskom Brodu po EPA standardima bio nezdrav (crvena boja), a ponekad i opasan za zdravlje (ljubičasta boja)!

   Mjerene su iznimno visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 (nekoliko sati i iznad 200 µg/m3) i PM10 (i iznad 200 i 300 µg/m3, ali i od 412 µg/m3), a dnevni prosjeci lebdećih čestica PM2.5 i PM10 su bili nekoliko puta i alarmantno visoki!

   Još je jučer na mjernoj postaji na Jelasu dnevni prosjek lebdećih čestica PM2.5 bio visok i iznosio 92 µg/m3(! ), dok je na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save dnevni prosjek za lebdeće čestice PM10 bio je nešto ispod granične vrijednosti (50 µg/m3) i iznosio je 49 µg/m3!

   1. Ordinacija

    Strašno! Treba javno prozvati gradonačelnika i župana za ignoriranje ovoga gorućeg problema i da poduzmu nešto… Neka pozovu ministra zaštite okoliša Ćorića! Mislim, on još nije bio u Slavonskom Brodu! A svi mi vidimo i znamo, Brod je najzagađeniji grad u Hrvatskoj!

    1. PeterTDj

     Slažem se! Tko će to odraditi?

    2. Jabihnesto

     Predlažem tiskovnu konferenciju, gdje će se iznijeti sav prljavi veš iz lonca zagađenja iz Rafinerije!

 7. PeterTDj

  Iz FB arhive od prije godinu dana. Nažalost, izgleda da i nakon godinu dana smo bez ikakvog pomaka…

  „BORBA KOJA TRAJE 8 GODINA Promijenila su se 4 premijera i čak 5 ministara, a oni su u ‘minusu’“ – javio je tada Nova TV. Vidi link:

  https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/zagadjenje-u-slavonskom-brodu-od-ultimatuma-nema-pomaka—459520.html

  Izdvajam iz članka:

  „… pojavila se inicijativa da će Rusija uložiti 10 milijuna eura u modernizaciju rafinerije u Bosanskom Brodu čime bi se riješili svi nagomilani problemi žitelja Slavonskog Broda. Peter Tot-Đerđ, jedan od čelnika inicijative ”Za čisti grad” o ovoj je temi govorio za Dnevnik Nove TV:

  … ova inicijativa nije nova. Ova inicijativa postojala je i prije tri godine. I jednostavno nije se realizirala poslije toga. Sad najveći problem je da što prije dobijemo rokove i izvoditelje radova da znamo na čemu smo jer drugačije možemo pričati do beskonačnosti…”.

  Nažalost, još uvijek, ni poslije godinu dana nismo dobili rokove i izvoditelje radova. Jedino znamo da nositelj projekta je Crodux energetika!

  A i to da danas bi naslov glasio: „BORBA KOJA TRAJE 9 GODINA Promijenila su se 4 premijera i čak 6 ministara…”!

  1. Jabihnesto

   Nevjerojatno! Čovjek bi rekao: SVI SU ISTI!!!

 8. Jabihnesto

  Evo i SBonline je objavio gornji članak pod naslovom:

  „SLAVONSKI BROD – Prošla su tri mjeseca od prijevare Brođana…“.

  Je li se tu aludira ili se nešto zna o prijevari?

 9. PeterTDj

  Jučerašnje promjene vremenskih (ne)prilika su i u Slavonskom Brodu dovele do poboljšanja stanja u brodskom zraku. Ali brodski mediji ‘uzorno’ šute o tome. Nikom nije više interesantno ni da ja stanje zraka u redu, ali još manje da smo ovih dana do jučer ponovo je zrak u Slavonskom Brodu po EPA standardima bio nezdrav (crvena boja), a ponekad i opasan za zdravlje (ljubičasta boja)!

  Vidi linkove: http://aqicn.org/city/croatia/slavonski-brod-1/m/ i http://aqicn.org/city/croatia/slavonski-brod-2/m/).

  Mjerene su iznimno visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 (šest sati i iznad 200 µg/m3) i PM10 (i iznad 200 i 300 µg/m3, ali i od 412 µg/m3), a i dnevni prosjeci lebdećih čestica PM2.5 i PM10 su bili nekoliko puta i alarmantno visoki! Ujedno je dnevni prosjek za lebdeće čestice PM10 bio 55. put ove godine iznad granične vrijednosti od 50 µg/m3! A dozvoljeni broj takvih prekoračenja u godini je 35!

  1. PeterTDj

   Isprika, greška zbog Copy-Paste… Treba da piše:

   … ali još manje da je ovih dana do jučer ponovo zrak u Slavonskom Brodu po EPA standardima bio nezdrav (crvena boja), a ponekad i opasan za zdravlje (ljubičasta boja)!

  2. Jabihnesto

   Kakvo je to kukanje? Ne da “brodski mediji ‘uzorno’ šute”, oni i ne postoje!

   1. Jabihnesto

    No ne samo mediji, nego i Brođani zaslužuju veliku kritiku. Izgledaju kao uspavane ljepotice i čekaju na princa tko će njih probuditi. Hahahaaa…

   2. PeterTDj

    Primio sam jedan komentar naovtu temu: „…ne čini li ti se da smo ‘don kihoti’ koji jurišaju na vjetrenjače? Da imamo potporu barem desetak tisuća ljudi (što nemamo, ‘fejs’ ne računam!) imalo bi smisla… Ovako…“. Pa mogu reći da se potpuno slažem sa izrečenim i bojim se da su Brođani nakon ovih devet godina potpuno se složili sa ovom situacijom. Nažalost to je naša istina!

 10. PeterTDj

  Neke stvari ponavljam, ali razlogom!

  Primio sam neki dan jedan komentar na temu što sada činiti(?), kada nitko ništa ne čini(!):

  „…ne čini li ti se da smo ‘don kihoti’ koji jurišaju na vjetrenjače? Da imamo potporu barem desetak tisuća ljudi (što nemamo, ‘fejs’ ne računam!) imalo bi smisla… Ovako…“.

  Pa mogu reći da se potpuno slažem sa izrečenim i bojim se da su se Brođani nakon ovih devet godina intenzivnog zagađenja zraka iz prekosavske rafinerije potpuno složili sa ovom situacijom. Vjeruju gradonačelniku i HDZ-u…

  Nažalost to je naša istina! I što sada činiti? Znam da ako se pozovu ljudi na tiskovnu da se prezentira ova situacija, ako i dođe netko, to će biti iz našeg uskog kruga. A mediji su kakvi – takvi… Od njih koristi nema!

  Bojim se da gradonačelnik i HDZ su uspjeli u svojim (odvojenim) naumima, otkloniti građane i građanske akcije iz (ne)rješavanja problema zagađenog brodskog zraka!

 11. PeterTDj

  Što je opasno, opasno je! Čitamo u stručnoj literaturi približnu opisnu definiciju zraka:

  „Zrak je naziv za mješavinu plinova i čestica koji tvore zemljinu atmosferu te je jedan od osnovnih čimbenika života. Najzastupljeniji su plinovi dušik (78%), kisik (21%), argon, ugljični dioksid te niz elemenata u tragovima. Čovjeku je dnevno potrebno 15 kilograma, odnosno oko 13 kubičnih metara zraka.“

  To znači „da čovjek ventilira oko 13.000 litara zraka na dan, a zajedno s njim udahne brojne čestice prašine, pelud i razna atmosferska onečišćenja, i svi ti mehanizmi, udruženi, uzrokuju upalne procese u plućima koji zahvaćaju ne samo dišne cijevi nego i krvne žile u plućima, posebno arterije…“.

  A što to znači za nas Brođene? U Slavonskom Brodu već godinama je na mjernoj postaji na Jelasu godišnja srednja vrijednost koncentracije lebdećih čestica PM2.5 iznad granične vrijednost od 25 µg/m3, ali i do 32 µg/m3 (2016.god.)!!! Pretpostavimo da je to tako već 9 godina! Što znači:

  9 godina * 365 dana * 13 m3 zraka * 25 µg/m3 PM2.5 = 1067625 µg PM2.5 = 1,067625 g PM2.5

  Ili točnije: svaki Brođanin je u ovih 9 godina udisao (i vjerojatno to sve je onda ostalo u plućima…) više od 1 grama lebdećih čestica PM2.5!

  Tako nas još više zabrinjava grafikon u prilogu, gdje vidljivo da je u posljednjih 100 dana kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu 34,3 % bila loša, a 18,2 % jako loša. Odnosno više od 52% slučajeva zrak je bio zagađen… Vidi na linku: http://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index

  1. PeterTDj

   Ako odemo malo dalje i na taj račun nadovežemo kako pored 60 tisuća Brođana zagađenje iz emisije rafinerije ima veliki utjecaj još na oko 40 tisuća ljudi iz okolice Broda, možemo zaključiti da oko 100 kg PM2.5 lebdećih čestica je dosada staložena u organizmima Brođana i stanovnika susjednih općina!

   1. grof

    Brođani ne postoje! Postoje stanovnici grada koji se zove Slavonski Brod i koji je naseljen ljudima koji ga ne vole i koji ga nisu po svojoj volji odabrali za voljeni grad. Brođanin je i Duspara od koga mi ne možemo ćuti sve ovo što ti pričaš, jer on je politikant, a ti si humanist.

Odgovori