Ima li još nade za Brođane? Takva i slična su pitanja u posljednjih nekoliko godina postavljena najmanje desetak puta samo na SBPeriskopu. Da ne pokušavam doći do broja, koliko puta su u posljednjih deset godina od kada Rafinerija nafte Brod radi i intenzivno zagađuje brodski zrak ona postavljena u Gradu bajki, kako znamo mi Brođani tepati našem gradu,…

Ovih dana prošla su tri i pol mjeseca od sastanka članova Udruge Eko-Integral i Koordinacije građanskih akcija za čisti zrak u Slavonskom Brodu s Predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović u Slavonskom Brodu, a više od mjesec dana od sastanka Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka za područje grada Slavonskog Broda pod predsjedavanjem pomoćnika ministra Igora Čizmeka, našeg Brođanina. Nažalost ni sa jednog, ni sa drugog za Brođane vrlo važnog sastanka, Brođani nemaju još nikakve povratne konkretne informacije.

Sastanci Predsjednice RH u Slavonskom Brodu

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović 9. i 10. listopada u Slavonskom Brodu održala niz sastanaka, obišla je više tvornica i mjesta. No nama, valjda i svim Brođanima posebno su bili zanimljivi njeni sastanci u svezi projekta plinofikacije prekosavske Rafinerije.

Već smo spomenuli Predsjedničin sastanak sa predstavnicima građana, članovima Eko-Integrala i Koordinacije građanskih akcija. Tog sastanka je prethodio sastanak Predsjednice RH na temu rješavanja problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu s predstavnicima ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja i energetike, predstavnicima tvrtke Zarubežnjeft koja je vlasnik Rafinerije, ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem te predstavnicima Plinacroa i Croduxa.

Tako na drugom sastanku Predsjednica Grabar Kitarović detaljno je mogla informirati i informirala brodske predstavnike građana o sastanku sa svim subjektima na rješavanju problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu. Prvo, ono što je najvažnije da su Rusi u potpunosti prihvatili zahvat plinofikacije Rafinerije i da kompletna prenamjena Rafinerije za opskrbu plinom, kako je prezentirao sam generalni direktor tvrtke Zarubežnjeft Sergej Kudrjašov bit će spremna u trećem kvartalu 2019. godine… Također da se zainteresirane strane usuglasili kako će ubrzati proces vezano za formiranje cijena za opskrbu plinom u RNB i kako će ovo pitanje biti pod kontrolom ministra Ćorića i generalnog direktora Zarubežnjefta.

Evo, kako smo na početku rekli ovih dana su prošli više nego 100 dana od tog sastanka, ali Brođani nemaju nikakvu informaciju o odvijanju spomenutih aktivnosti. Jedino što znamo, to je izjava Anvarova Azimova, ruskog veleposlanika u Hrvatskoj koju je dao početkom prosinca:

"... Napredujemo s plinofikacijom rafinerije u Bosanskom Brodu, a početkom sljedeće godine moći će se potpisati ugovor između Zarubežnjefta i Croduxa, te početi renoviranje plinovoda iz Hrvatske do Bosanskog Broda.” (https://www.vecernji.hr/premium/putinov-prijedlog-za-plinofikaciju-cijele-hrvatske-i-dalje-stoji-1287944).

Vjerujem da predstavnici Ministarstva i tvrtke Croduxa, direktnog izvođača radova na plinofikaciji imaju točnije i konkretnije informacije! U suprotnom da nemaju, to bi značilo da već imamo određeno kašnjenje na samom ugovaranju između Croduxa i Zarubežnjefta...

A ne smijemo zaboraviti da prije godinu dana, tri mjeseca nakon potpisivanja Protokola o suradnji oko plinofikacije Rafinerije između Hrvatske i Republike Srpske, jedino nam je bilo poznato što je direktor Crodux energetike u Bosanskom Brodu najavio: „očekujemo da će se 1. listopada 2018. pustiti plin u Rafineriji“! Do čega nije došlo, a pitanje je da li će ovim tempom i doći do 1. listopada 2019. godine?

Sastanak Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka

Kako smo i naveli, dana 19. prosinca 2018. godine u Gradskoj upravi pod predsjedavanjem Igora Čizmeka, pomoćnika ministra održan je 7. sastanak Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka za područje grada Slavonskog Broda.

U ovom trenutku dok u Eko-Integralu ne zaprimimo zapisnik, možemo samo deklarativno reći da vezano za informacije o provedenim i budućim aktivnostima Ministarstva zaštite okoliša i energetike u cilju rješavanja problema onečišćenja zraka na području grada Slavonskog Broda, najviše se govorili baš o prethodno spomenutoj plinofikaciji Rafinerije. Ispred Eko-Integrala je zatraženo da se nakon potpisivanja ugovor između Zarubežnjefta i Croduxa i Brođanima dostavi plan realizacije plinofikacije.

Vezano za  godišnji izvještaj za 2017. godinu i izvješća o kvaliteti zraka na području grada Slavonskog Broda u 2018. godini dovoljno spomenuti da je uočen daljnje veliko onečišćenje brodskog zraka i da je brodski zrak i u 2018. godini dalje onečišćen obzirom na lebdeće čestice PM2.5 i P10, sumporovodik (H2S), benzo(a)piren ali na (prizemni) ozon (O3)!

Evo ono što se odnosi na akcijske planove i zadaću Grada vezano za njih: Akcijski planovi za poboljšanje kvalitete zraka za grad Slavonski Brod idu dalje! Već tjedan iza sastanka Povjerenstva predstavnici Grada i Ministarstva su trebali sastati za definiranje mogućih aktivnosti za smanjenje PM10 i benzo(a)pirena u brodskom zraku!

Svakako je veliki problem, kako je bilo i dosada, isključivanje iz analize utjecaj prekograničnih (Rafinerija, kućanstva BB gdje se loži na ugalj) i daljinskih zagađivača (TE iz tuzlanskog bazena, itd.), ali i definiranje onih aktivnosti čija realizacija ne ovisi (samo) o Gradu (energetska obnova u malim kućanstvima gdje se loži na drva, izmještanje graničnog prijelaza, itd.).

O Projektu „Edukacija i obavješćivanje građana o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu“ zaključeno je, ne prvi put   da se vrlo sporo provodi, što baš ne ide u prilog Brođanima. Članove Eko-Integrala i Koordinacije građanskih akcija ta sporost posebno zabrinjava, naročito ako se zna da su oni od početka bili na raspolaganju i bili voljni da se uključe u edukacija i obavješćivanje građana. Što više prošle godine su i dostavili opis svih mogućih aktivnosti koje bi oni mogli provesti. Nažalost, ostali su bez konkretnih odgovora!

Na kraju što reći vezano za spomenuti sastanak? Sve nas iznimno zabrinjavaju i daljnja velika zagađenja brodskog zraka, koja su još češća u ovim zimskim mjesecima (vidi FB stranicu Građanske inicijative: https://www.facebook.com/GRA%C4%90ANSKA-INICIJATIVA-ZA-%C4%8CISTI-ZRAK-Slavonski-Brod-120625028021963/) i nepoduzimanja odgovarajućih poteza sa strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike, ali i sa strane lokalne i regionalne uprave!

Podvukli bi još i to da na tom sastanku Povjerenstva pomoćniku ministra Igoru Čizmeku ukazano za potrebu provođenja analize određene problematike vezane za Katastar zagađivača, Pravilnik o transportu nafte, opasnost od zastareljih postrojenja u Rafineriji i Zajednicu zaštite okoliša, što je već pet godina na stolu Gradske uprave. Jasno je da se s razlogom čeka sljedeći sastanak Povjerenstva, kao i zapisnik sa posljednjeg sastanka!