Brođani ni dalje ne znaju zašto je toliki ozon u brodskom zraku

Sada kada su (valjda) prošle sve ljetne oluje nad Slavonijom, kada se dnevna temperatura u Slavonskom Brodu polako vraća u normalu, a nikako ne na one temperature u lipnju i u prvim danima srpnja, možemo se malo odahnuti, pa i vidjeti što se to događalo s prizemnim ozonom u brodskom zraku(?), a možda možemo nešto i zaključiti.

Ono što možemo odmah primijetiti, ono što skoro svima ostalo izvan kruga zapažanja da dana 7. srpnja petnaesti put i to od osamnaest dana mjerenja (otkako je mjerni uređaj ponovo u funkciji, tj. od 18.06.), najveći osmosatni prosjek ozona bio iznad ciljne vrijednosti (120 µg/m3).

Vjerojatno do tog zanemarenja je došlo jer su 27. lipnja ‘mjerene’ neke nenormalne koncentracije onečišćenja ozonom i to i iznad 240 µg/m3! Na što su reagirali i Županijski centar za obavješćivanje, ali i Gradska uprava u Slavonskom Brodu.

Nekako desetak – dvanaest sati prije što su ‘mjerene’ te spomenute nenormalne koncentracije onečišćenja na našem Periskopu sam komentirao kako “prekjučerašnji i jučerašnji podaci mjerenja ukazuje na dvije moguće stvari. Prvo da je mjerni uređaj za ozon možda u kvaru i to moguće da već duže vrijeme…

No ako uređaj nije u kvaru, a najvjerojatnije i nije, u Slavonskom Brodu odigravaju teška onečišćenja zraka. Ne od jučer, nego duže… Ne samo ove godine, nego i prošle, a možda i pretprošle godine!”

Ta dva dana, 25. i 26.06. najveći osmosatni prosjeci ozona bili su iznimno visoki, iznad 152 µg/m3!

I onda isti dan ponovo pišem komentar, a ujedno informiram i ‘sve simpatizere GI’, ali i neke institucije:

“Kako je već javljeno (na Periskopu), danas je netko, vjerojatno iz DHMZ-a “poslije 8 00 sati zaustavio mjerenje ozona, pa poslije dva – tri sata ponovo je pokrenuo, tako da u 8 00 ‘mjereno’ onečišćenje ozona od 155,6 µg/m3, a 11 00 sati 78 µg/m3…”.

Korekcije su odrađene. No neovisno od toga najveći osmosatni prosjek ozona … (i) danas … je iznad ciljne vrijednosti (120 µg/m3)! Najveći osmosatni prosjek danas je iznosio (oko) 134 µg/m3 …”..

Nedugo poslije toga ‘mjerene’ su te spomenute nenormalne koncentracije ozona… Rekli smo da su odmah reagirali i Županijski centar za obavješćivanje – 112  (https://www.24sata.hr/news/visoka-koncentracija-ozona-u-sl-brodu-ne-palite-stednjake-636749), ali i Gradska uprava u Slavonskom Brodu (https://www.slavonski-brod.hr/index.php/ostale-vijesti/9718-obavijest-gradanima-pojava-koncentracije-prizemnog-ozona-o3-koja-prekoracuje-prag-obavjescivanja-upute-i-preporuke).

I onda nakon više od tjedan dana, 5. srpnja navečer je objavljeno na jednom brodskom portalu (https://sbplus.hr/slavonski_brod/zivot/okolis/trebaju_li_se_brodani_bojati_buducih_oneciscenja_ozonom.aspx): “Trebaju li se Brođani bojati budućih onečišćenja ozonom?”

Nevjerojatno da je za to objašnjenje trebalo tjedan dana… Nevjerojatno da u Slavonskom Brodu otkada je ponovo mjerni uređaj za ozon u funkciji (18.06.), najveći osmosatni prosjek ozona skoro svaki dan iznad ciljne vrijednosti (120 µg/m3)! Nevjerojatno da prošle godine, 2018. godine, 43 puta je najveći osmosatni prosjek ozona bio iznad ciljne vrijednosti (120 µg/m3), a nakon ‘validacije’ sve se to na kraju godine svelo na 19 prekoračenja!  Nevjerojatno…

Nevjerojatno da Brođani i brodski zrak sada se uspoređuju sa stanjem u cijelom svijetu, sa ekstremima, ali u Slavonskom Brodu ništa se ne poduzima. Dosada smo se uspoređivali sa Zagrebom, Velikom Goricom, nekim gradovima na obali… A sada kada to više ne ide, prešli smo na svjetski nivo(!), s tim da u tim gradovima krajem lipnja mjerene su temperature oko i iznad 40 stupnjeva C!

No još je nevjerojatnije da to priopćenje odaslano samo jednom portalu, a ne i ostalim brodskim medijima, ali ni Gradu, ni Županiji, a ni odjelima za zaštitu okoliša u Gradu i Županiji ili brodskim ekološkim udrugama i inicijativama…

Iz tog ‘priopćenja’ saznajemo: “Za Hrvatske gradove, kao i za ostale gradove u državama Mediterana, nije neuobičajeno da u ljetnim mjesecima imaju povišene koncentracije ozona.”.
Nadalje da “ozon spada u sekundarna onečišćenja, što znači da nema izvor emisije”, ali i to da  “prisutnost dušikovih oksida i lakohlapljivih organskih spojeva … pokrene se niz kemijskih i fotolitičkih reakcija koje u konačnici rezultiraju nastajanjem ozona (O3).”.

No Brođani ni dalje ne znaju, zašto je toliki ozon u brodskom zraku? Kao ni to kada će “uređaj za mjerenje koncentracija dušikovih oksida (NOx) (koji je 12. travnja) deinstaliran radi redovnog godišnjeg servisa i umjeravanja” (http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=165), ponovo proraditi?

A da, još smo saznali, kako je “tijekom druge polovice dana 27. lipnja 2019., na postaji Slavonski Brod-1 mjerni uređaj Horiba APOA370 je mjerio koncentracije ozona koje su bile iznad granice obavješćivanja i granice upozorenja…”, a da “analizom tehničkog stanja mjernog uređaja i linije za uzorkovanje ozona u vanjskom zraku na postaji Slavonski Brod (28. lipnja 2019.), djelatnici Službe za upravljanje sustavom mjerenja kvalitete zraka DHMZ-a su ustanovili da je došlo do kondenzacije vode u liniji za uzorkovanje zraka/ozona. Mjerni uređaj za mjerenje koncentracija ozona nije ispravno radio/mjerio u popodnevnim i večernjim satima tijekom 27.6.2019. (tijekom dana su zabilježene temperature zraka bile znatno iznad 30°C, uz znatan iznos vlage u zraku).”.

Nadalje da “u postupku kontrole podataka mjerenja za postaju Slavonski Brod-1 za dan 27.6.2019. vrijednosti koncentracija ozona će biti označene kao neistinite/neispravne vrijednosti (druga polovica dana) zbog tehničkog stanja mjernog sustava za mjerenje koncentracija ozona.”.

A što sa ostalim danima? Na početku smo spomenuli da od 18.06  do 07.07. petnaest puta je najveći osmosatni prosjek ozona bio iznad ciljne vrijednosti (120 µg/m3). Valjda će se nešto i tu smisliti. Sve će se to ‘validirati’ i svesti u okvire normale… Pa pametnom je dosta!

23 comments

Skip to comment form

 1. Većina Brođana nažalost ne želi znati. Indolentni mužeki su to. Za čudit se majkama i očevima zbog djece što ne pokazuju interes.

 2. Tot-Đerđ je dobri duh Slavonskog Broda.

  1. Trebaju Brođanima takvi zabrinuti intelektualci, ali trebaju im i galamdžije koje će fizički protestirati pred babinim čadorom u Tvrđavi.

 3. Može li Peter Tot-Đerđ za idući put napraviti komparaciju zraka u Brodu sa zrakom u Sisku, zagrebu, Rijeci, Osijeku, Gospiću…?

 4. Ponavljam: Nitko iz DHMZ-a ‘nema muda’ da javno kaže što se to događa s brodskim zrakom(?)!

  Pa dodajem: Nitko iz Grada i Županije ‘nema muda’ da zatraži odgovor na pitanje: što se to događa s brodskim zrakom(?)!

 5. Od nekasa lijepog malog grada na Savi, nije ostalo nista, bolje.rečeno postao je grad za izbjegavanje….
  Zagađen zrak, voda, osiromašen i opustošen, bez kulture življenka….
  Grad ZONE SUMRAKA…

 6. Na FB stranicama građanskih akcija vode se već rasprava o tome što može uzrokovati tu kontinuiranu prisutnost ozona u brodskom zraku. Evo nekih detalja:

  N.Š. – Možda ljevaonica alominija?

  J.I.: – … Provjeriti sve tvrtke u Slavonskom Brodu i vidjeti koja nema kvalitetne filtere za pročišćavanje otpadnih tvari prilikom proizvodnje ( tvornica aluminija, asfaltna baza, DI Slavonija i da dalje ne nabrajam ).

  1. Rafinerija je, radila ili ne radila, van konkurencije. Ili?

   1. Mislim, o tome da ljevaonica aluminija nosi krivicu zbog onečišćenog brodskog zraka, pisalo je na SBPeriskopu…

    Dok rečenica “Rafinerija … radila ili ne radila” uvijek ima svoju težinu!

    Kao i da nazovemo stručno: pozadinsko onečišćenje… No sada vjerojatno nisu oni u prvom planu!

    1. I to dva puta još tamo 2017.g.:

     Prizemni ozon je poveznica Rafinerije, Saint Jeana i DHMZ-a &
     Okolišna inspekcija MZOE: Sain Jean Industries d.o.o. Slavonski Brod- ne zagađuje okoliš

     1. A ima još jedan članak iz travnja 2013.g-:

      Smiješna ljutnja – “Ako želite da se i nakon pet godina vidimo na istom mjestu, nećete fotografirati, a pogotovo objaviti fotografije iz pogona“. Tim se riječima novinarima naoružanim fotoaparatima i foto-reporterima obratio Mikaël Boire, direktor industrijskog projekta SJI d.o.o., neposredno pred održavanje presice…

      1. Nevjerojatno! Izgleda da SJI d.o.o. već tada 2013.god. je bilo zaštićeno područje, ili su se sam ‘zaštitili’.

 7. Hoće li za ovaj ili bilo koji drugi portal nešto napisati neki aktivist, a da se ne zove Peter? Ali, nisu oni njemu teret, nego on njima. Pa zašto toliko zna i piše?

  1. Pajdo, pa reci mi, zašto ti smetaju aktivisti? Jedni da šute, a drugi da puno znaju. Sigurno si jedan iz GU ili ŽU, priznaj! Hahahaaaa…

   1. Nema sreće u prepucavanju! U ostalom pročitajte što o svemu tome vrlo kulturno govori Paprikaš…

    1. @Jabihnesto, nisi me razumio (što me je ražalostilo), pa ću ponoviti. Pitao sam kako to da nitko drugi od aktivista nikad ništa ne piše, nego samo Tot-Đerđ? Posljednja rečenica je napisana kao ironija.

 8. Hvala svima na potpori i na stranicama SBperiskopa i građanskih inicijativa vezano za problematiku onečišćenja (prizemnim) ozonom i ove i prošle godine.

  Vjerujem da oni koji su bili zainteresirani za tu problematiku u ta 3-4 članka dobili detaljan uvid o svim tim ‘makinacijama’ kojima se žele pokazati da Brođani nemaju razloga za zabrinutost…

  Čudim se da ovaj trud nije naišao na nikakvu potporu i podršku ni u Gradu, ni u Županiji! No sve to već viđeno više puta…

  Nažalost, tu nema nikakvog pomaka! Očigledno sve te uprave RH potpuno su začahurene u svojim gnjezdima, bave se sobom i cilj im je totalno ‘netalasanje’!

  U budućem nastojat ću se potpuno distancirati od njih!

  1. Zaista, nevjerojatno da ni u Gradu, ni u Županiji ne vide ili ne žele vidjeti, što se oko nas događa…

   Dosada su nas prekosavsko zagađivači vrlo perfidno i stručno trovali… Skoro svi u Gradu i u Županiji sve to s dinstance gledali, kao da njih to se ne tiče! A sada ponovo šute o eventualno novom zagađivaču s ove strane Save!

   1. Problem Broda je u tome što ga vode prosječni, poluobrazovani, poslušni u odnosu na zapovijednu vertikalu. Po čemu se ističu Duspara i Marušić? kakve oni to osobine imaju da su ugledni? Prema tome, zato oni šute. Govore samo akd se svađaju ili idu na kirvaje.

 9. Ovo je postao, čini se, javno-zdravstveni problem.

  1. Ozbiljno? Ja mislio intimno-seksualni.

 10. Zanimljivo! Imam ozon detektor pa ne i tako jeftin kojim znam paušalno mjeriti koncentracije Ozona O3 u trgovačkim lancima jer tamo je puno razloga za “proizvodnju Ozona”. Prvo bih krenuo od same mjerne stanice (ako nije senzor dugo baždaren) a onda okolo na razne objekte gdje postoji izvori za proizvodnju Ozona UV svjetlosti i Corona- elektrostatsko izbijanje. Zagađivača bi našao vjerojatno “među nama”. Netko će kazati opet JA , da opet jer imam adekvatnu opremu za mnoge stvari. Za kompletnu “kemiju” zraka i čestica u koju davno uloženo je više tisuća eura. Za područja mojih zanimanja kvalitetna oprema mi je potrebna. Dobrom analitikom dolazimo uvijek do dobroga rezultata. Zato ne treba stvari olako shvaćati.

Odgovori