Koliko dugo se manipulira s brodskim podacima?

Posljednje vrijeme na stranicama SBPeriskopa često smo pisali o apsurdnim situacijama oko Rafinerije nafte Brod i oko onečišćenja brodskog zraka. Takvo stanje traje već desetak godina i nažalost izgleda tome neće biti nikad kraja.

Tome zaista dobrano pomažu i naše institucije. Kako bi inače mogli drugačije na primjer tumačiti da još uvijek nismo u Eko-Integralu(!), a ne znamo je li su u Gradu i Županiji(?), zaprimili zapisnike sa sastanka  Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka od 19. prosinca 2018. i tematske sjednice (saborskog) Odbora za zaštitu okoliša i prirode od 9. travnja 2019. godine.

Spomenuo bih samo još jedan detalj vezano za još dva sastanka na kojima je, slobodno možemo i tako reći, predsjedavala Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i to 10. listopada 2018. i 25. svibnja 2019. godine u Slavonskom Brodu. Nakon kojih sastanaka došlo je do potpisivanja više ugovora, ali i ugovora o opskrbi plinom Rafinerije između Crodux plina d.o.o. i Rafinerije nafte Brod. Faktički s tim su sva pitanja vezana za plinofikaciju Rafinerije ispunjena. Ako nekom nije jasno zašto spominjemo ta dva datuma, ukazat ćemo na to, da između ta dva sastanka prošlo je točno sedam i pol mjeseci! Više od predviđenog…

No, mislim da ovo što ću sada prezentirati ipak će prednjačiti sa svojom apsurdnošću obzirom na prethodne situacije. Riječ je o jednom događaju nakon čega Brođani s razlogom mogu postavljati pitanje, kome mogu vjerovati ako je riječ o onečišćenju brodskog zraka iz emisije Rafinerije nafte Brod.

Nedavno je objavljeno godišnje izvješće DHMZ-a o praćenju kvaliteta zraka za 2018. godinu (http://iszz.azo.hr/iskzl/datoteka?id=86724). U tom Izvješću svi zainteresirani mogu vidjeti i proanalizirati kvalitetu zraka u cijeloj Hrvatskoj ili za odabrane gradove, kao napr. za Slavonski Brod. Točan dan objave Izvješća nije nam poznat, no vidljivo je da je to bilo zaista nedavno jer u fusnoti piše: “Zagreb, travanj 2019.”, a također je uredno navedeno i ime ravnateljice DHMZ-a: dr. sc. Branka Ivančan Picek.

Na 46. stranici Izvješća počinje “Analiza rezultata mjerenja i usporedba s graničnim vrijednostima za ozon (O3)”! Odmah je navedeno da “sukladno … Uredbe (NN 117/12, 84/17) za ozon su propisane … ciljne vrijednosti s obzirom na zaštitu zdravlja ljudi:

Vrijeme usrednjavanja (je) najviša dnevna osmosatna srednja vrijednost, Ciljna vrijednost (je) 120 µg/m3 i Učestalost dozvoljenih prekoračenja (da) CV ne smije biti prekoračena više od 25 dana u kalendarskoj godini usrednjeno na tri godine.”.  Posebno ističemo da je ciljna vrijednost 120 µg/m3!

A dalje piše: “U 2018. godini obrađeni su podaci mjerenja koncentracija ozona sa 18 mjernih postaja Državne mreže za trajno praćenje kvalitete. U Tablici 25 dana je osnovna statistička analiza izmjerenih koncentracija ozona na postajama Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka.”.

I tako iz Tablice 25 saznajemo nešto, što cijelo vrijeme, pa već od srpnja mi u Brođani drugačije znamo. Saznajemo da u Slavonskom Brodu ciljna vrijednost za ozon samo 19 puta bila viša od 120 µg/m3(?)!

 Iza toga slijedi zaključak da “na postajama Osijek-1, …, Slavonski Brod-1 i Plitvička jezera zrak je bio prve kategorije s obzirom na koncentracije ozona dok je na ostalim postajama u državnoj mreži za trajno praćenje kvalitete zraka bio druge kategorije. Datumi s prekoračenjem ciljne vrijednosti za ozon (120 μg/m3) dani su u Tablicama 27 do 44.”. U prilog1-u možete vidjeti Tablicu 35: Datumi s prekoračenjem ciljne vrijednosti za O3 (120 μg/m3) na mjernoj postaji Slavonski Brod-1.

Da budemo iskreni, taj broj 19 kao prekoračenje ciljne vrijednosti za ozon u Slavonskom Brodu već duže vrijeme se kruži nad našim gradom. Prvi put, ako se ne varam na sastanku Povjerenstvu za praćenje poboljšanja kvalitete zraka dana 19. prosinca 2018. je kao preliminarna informacija prezentirani su brodski podaci. Osobno sam ukazao na nekakve netočnosti iznesenih podataka, a na njih sam ukazao i na  tematskoj sjednici (saborskog) Odbora za zaštitu okoliša i prirode dana 9. travnja 2019. godine. Inače tijek sjednice Odbora za zaštitu okoliša objavljen je na youtube-u: https://www.youtube.com/watch?v=xiSF7mCTWLg!

Riječ je o tome da HAOP-ova aplikacija točna pokazuje da broj prekoračenja ciljne vrijednosti za ozon (120 μg/m3) je 43, a ne 19! Također i to da su u Slavonskom Brodu prošle godine mjerene visoke satne koncentracije ozona, a maksimalna vrijednost je iznosila blizu 205 μg/m3 (vidi prilog2)!

Nakon ovakvog negativnog saznanja, tj. da je HAOP-ova aplikacija pokazuje broj prekoračenja: 43, ostalo nam pronaći, što je uzrokovalo tu nejasnu situaciju. U prilozima 3a i 3b možete vidjeti sva prekoračenja iznad 120 μg/m3. U prilog3a su prvi 19 prekoračenja i to sa zadnjim datumom 30.06.2018.. Dok u prilog3b iza prekoračenja od 30.06.2018. su sljedeća 28 prekoračenja. Što znači da u biti broj prekoračenja u 2018.g. bio je 47, ali aplikacija HAOP-a je odbacila granična četiri (4) prekoračenja!

Ostalo nam je pokušati s drugim mogućim ‘ciljnim vrijednostima’ za ozon kako bi odgovorili na pitanje, što to pokriva broj 19(?)! Odabirom 130 μg/m3 za ‘ciljnu vrijednost’ riješili smo slučaj (vidi prilog4). Vidimo tu da broj 19 prekoračenja nije vezan za ciljnu vrijednost za ozon od 120 μg/m3, nego za ‘manipulativnu’ visoku vrijednost od 130 μg/m3!!! Također je vidljivo da se svi datumi u oba priloga potpuno podudaraju… Što se tu dogodilo?

Predstavnici DHMZ-a, a i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike mogu i trebaju dati odgovor Brođanima!

Na kraju, potpuno je logično pitanje iz naslova: Koliko dugo se manipulira s brodskim podacima?


22 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Napomena: Došlo je do male pregrupacije priloga. Trebao bi biti redoslijed: P1, P2, P3a, P3b, P4, a imamo P3a, P3b, P4, P1, P2…

 2. Autor (se) pita kome mogu vjerovati Brođani. Bojim se da je Brođanima svejedno. Oni samo vjeruju obećanjima paradne omice od naša predsjednice, a i to će prestati, jer joj je U-Ruža Tomašić otkazala potporu. Hoću reći da Brođani ne mare ni za sebe ni za svoju djecu.

 3. Oni će držati govor, ali neće dati odgovor.

 4. Tragično je da smo više puta ukazali na to “da HAOP-ova aplikacija točno pokazuje da broj prekoračenja ciljne vrijednosti za ozon (120 μg/m3) je 43, a ne 19!”!!!

  1. Što da se radi?

   1. Dosada je o svemu informirani direktno ili indirektno Predsjednica RH, Predsjednik Vlade, Predsjednik Sabora, Ministar zaštite okoliša i energetike, Predsjednik Odbora za zaštitu okoliša i prirode, predstavnici DHMZ-a, članovi Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka SB, Grad i Županija, predstavnici medija u SB…

    No nisam siguran da će netko od navedenih reagirati… Pa ćemo pokušati preko medijske konferencije informirati Brođane, a i šire građane RH!

    1. Izgleda da “predstavnici DHMZ-a, a i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike” šute!!!

   2. Ako postoji dokazna dokumentacija o mjerenju i o neodgovornim ili manipulativnim radnjama svakako uz pravilnike onečišćenom zraku, možda prijedlog o prijavi “krivotvorenje dokumentacije s namjerom ugrožavanja okoliša i zdravlja ljudi” dorhu je vrlo prihvatljiv!

    1. Huuuu! Dobra ideja, ali tko, mislim tko od brodskih pravnika će to odraditi? Jedan Brođanin nešto slično je probao… I ustanovio je da su u RH sve institucije, a posebno DORH daleko je od nekorumpiranog…

     1. Ne da mogu kako hoće, nego mogu i dokle hoće. Raja puši kurčinu vlasti debelu kao ruka i – uživa.

     2. Ponavljam: Izgleda da “predstavnici DHMZ-a, a i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike” šute!!!

      No šute i oni u Gradu i Županiji, šute i mediji… Jedni, drugi i treći imaju važnijeg posla. Krvavo rade da bi uspješno zamaglili brodsku situaciju. Tako to rade i uspješno ‘upravljaju’ već desetak godina i u Gradu, u Županiji i u brodskim medijima!

      1. Zaista “prijedlog o prijavi “krivotvorenje dokumentacije s namjerom ugrožavanja okoliša i zdravlja ljudi” DORH-u je vrlo prihvatljiv!”.

 5. Čestitke Tot-Đerđu. Volio bih osim njegovih instruktivnih tekstova pročitati i članke drugih članova brodskih eko-aktivista. Iskreno sumnjam da oni čitaju i ovog autora, jer su ljenčine i niškoristi. Žalosno, ali tako ispada.

 6. Tu bi se aktivno trebali uključiti brodski doktori i reći što je i kako je, i kako stojimo s malignim bolestima uzrokovanim onečišćenjem i zagađenjem okoliša, i koliki je njihov broj, teških bolesti brodske djece i odraslih, u odnosu na ostale gradove u HR, i to bi bio relevantan i značajan podatak. Uz to sve zagađenje, neki tipovi iz zajedničkog održavanja zgrada, lakomi za lovom, bi nabili ljudima na Hebrangu drugu antenu na krov iste zgrade, em će oštetiti zgradu koja već propada, njenu stabilnost, a o štetnosti zračenja dviju antena jedne do drugo da ne govorimo, i to sve za 3000 kuna najamnine koju bi si ekipa strpala u pohlepne džepove, pritom bi još i povećali stanarima postojeću cijenu neodržavanja, nemam riječi za sramotnu i opasnu podzemnu aktivnost protiv građana interesnih ekipa na podjeli plijena, tj. love od ubiranja harača.

  Danas čitam o opasni posljedicama po zdravlje zračenja, kako su posebno rizična zanimanja kod kojih se dugo sjedi za računalima, npr. za zube

  “Zračenje – se javlja kao posljedica štetnog zračenja. Došlo je najčešće kod dvije grupe ljudi. Prva – oni koji rade s odgovarajućim instrumentima i pomagalima dugo razdoblje. Drugi – pacijenti s онкологическими formacijama, prolazi лучевую ili druge vrste terapije. Zračenje uništava ne samo zubnu strukturu, ali i utječe na stanje svih organa i opće blagostanje čovjeka. Intenzitet bolesti direktno ovisi o dozi, frekvencije i trajanja negativnih utjecaja. Osim destruktivnih procesa u cakline i tkiva dentina, javljaju se i drugi problemi – pogoršava stanje sluznice, javlja se upala parodontne, imate osjećaj obamrlosti ili peckanje, dijagnosticira anemiju, u ustima došlo je povećane suhoće ili, naprotiv, natečenost. Nekroza se nalazi u пришеечной području, bliže rubu zubnog mesa.
  Computer – relativno nova vrsta patologije, диагностируемый kod ljudi koji veći dio dana provode za računalom. Zbog svojih štetnih zračenja javlja destruktivan proces u cakline na prednji dio niza. Riziku od bolesti izloženi oni koji rade za računalom tijekom 3-5 godina ili duže. U ovom slučaju, simptomi nekroze su glatke i невыраженный karakter. Osim promjena boje cakline, pacijenta ništa ne smeta. Ali utječe odmah značajan zemljište – gotovo cijela zona osmijeh, stalno su usmjereni na monitor. Počinje patološki proces s vanjske strane krune, ali s vremenom prelazi na korijensku mapu, pa čak i na zubne kosti. Najbrže od nekroze počinje patiti pulpa, a zubi postaju siva nijansa.” http://hr-medicine.info/dentistry/nekroza-cvrstog-tkiva-zuba-uzroci-lijecenje.html

  I kada znamo da moramo raditi za računalima, i tome dodamo zagađeni zrak od rafinerije i ostala zagađenja zraka, sve povezano sa profiterima udaljenim od mjesta koje zagađuju, i antene teleoperatera i njihova zračenja iznad glave, i da ti neki idot dodatno zbog tri tisuće kuna koje će si spremiti u džep želi uništiti zgradu i zdravlje, stanara i djece, pogledajte ovaj članak o zubima, da ti pamet stane. Preživjet će samo žohari i profiteri koji dislocirani kupe lovu od zagađenja i trovanja, čisti pasivni ubojce.

  1. Nevjerojatno… Sa sve strane smo okruženi štetnim i opasnim procesima, a institucije šute! Za koga mi ove Lijepe Naše glasamo već godinama?

   1. Za koga glasamo? Za govna na kiši!

 7. Na 13. sjednici Županijske skupštine (http://bpz.hr/novosti/samouprava/n13_sjednica__zupanijske_skupstine.aspx#.XP9kd49S8dU) dana 4. lipnja prihvaćen je Zaključak iz Izvješće o stanju kvaliteta zraka u BPŽ-u koje Izvješće je izrađeno po ovih dana više puta spomenutom godišnjem izvješću DHMZ-a o praćenju kvaliteta zraka za 2018. godinu zbog nestručnog i netočnog određivanja broja prekoračenja ciljne vrijednosti za ozon u Slavonskom Brodu.

  Uz ostalog u Zaključku stoji: “Grad Slavonski Brod i okolna naselja i dalje imaju problem s onečišćenjem zraka, posebno vezano uz onečišćenja uzrokovana sumporovodikom (H2S) i lebdećim česticama, te je u 2018. godini zrak je bio onečišćen – II. kategorije u odnosu na sumporovodik – H2S i lebdeće čestice – PM10, PM2.5 i BaP u PM10.”

  Nažalost, 47 prekoračenja ciljne vrijednosti za ozon u Slavonskom Brodu nisu bila dovoljna da u 2018. godini brodski zrak bude onečišćen – II. kategorije i u odnosu na ozon (O3)! Da li se tu radi o manipukaciji?

  1. Ovo je zaista: BIZARNO! Tko bi se osudio manipulirati na ovakav način? Zna se!

 8. “03.06.2019: Uređaj za mjerenje koncentracije ozona (O3) deinstaliran je radi umjeravanja, te će biti vraćen u kratkom roku.” – možemo pročitati na stranicama HAOP-a (http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=165)!

  Da, već 10 dana je uređaj za mjerenje koncentracije ozona (O3) zbog umjeravanja ne radi. Je li to nešto uobičajno? Nažalost jeste., a još su tu pitanja: Zar nije se moglo u svibnju odraditi umjeravanje? Da su li baš potrebna dva tjedna za umjeravanja uređaja? Vani je temperatura zraka već danima iznad 30 stupnjeva…

  1. DRŽAVA ne radi svoj posao. I što tu čovjek može!

 9. Kako javlja Glas Slavonije “GRAD OSIJEK IZDAO UPOZORENJE: U Osijeku je prizemni ozon premašio granicu upozorenja” (http://www.glas-slavonije.hr/402575/1/U-Osijeku-je-prizemni-ozon-premasio-granicu-upozorenja).

  Takvo nešto u Slavonskom Brodu nije bilo moguće, prvo jer slavonskobrodska Gradska uprava nije ni u složenim situacijama reagirala, a drugo jer je uređaj za mjerenje koncentracije ozona (O3) nije radila.

  Evo danas poslije 15 dana i u Slavonskom Brodu ponovo se mjeri ozon. Kako na stranicama HAOP-a (http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=165) javljaju; “18.06.2019: Nakon umjeravanja instaliran je uređaj za mjerenje koncentracije ozona (O3) te su mjerenja nastavljena.”.

  1. U vezi drugog pasusa tvog komentara, zar to nije za svaku osudu, ponajviše političku?

 1. […] Napomena: Tablice možete pogledati u kolumni Koliko dugo se manipulira s brodskim podacima? […]

Odgovori