Prije dva dana, dopodne, rominjala je kiša u Slavonskom Brodu. Zatekao sam se na korzu, i sklonio na nekoliko minuta ispod ulaza u nekadašnju slavnu, prestižnu, modernu robnu kuću „VESNA“. Bio sam zapanjen i rastužen stanjem zgrade.

Zgrada stoji kao sjenka svoje nekadašnje slave, zarobljena u vremenu i zaboravljena od svijeta. Njena nekada ponosna fasada sada je iskrzana i izblijedjela, boja se ljušti i pada u komadima, ostavljajući izlizane opeke koje su izložene nemilosrdnim elementima prirode. Izlozi, nekada bistro staklo kroz koje je svijetlio život, sada su prazni i razbijeni, poput praznih očnih duplji koje su usmjerene u prazno. Sve je izobličeno, popucalo i oronulo, kao da su umorno od beznadnih godina čekanja. Osjetio sam nekadašnji sjaj i stil koji su davno nestali.

Vanjski stropovi koje sam snimio pokazuju tragove propuštanja kiše, s mrljama od vode koje izgledaju poput suza kojima zgrada plače. Ova zgrada, nekada simbol snage i stabilnosti, sada je samo uspomena na prošlost, ostarjela i napuštena, ipak još uvijek ponosno stoji, podsjećajući nas na prolaznost vremena i ljudsku nebrigu i nemarnost.

Ova dotrajala zgrada na korzu, u najljepšem dijelu grada, nije samo simbol propadanja, već i simbol neodgovornosti. Gradski dužnosnici i vlasnici zgrada, koji su zaduženi za očuvanje i unaprjeđenje grada, dopustili su da ovaj nekadašnji ponos grada postane njegova sramota. Njihova nebriga i neodgovornost prema održavanju zgrade odražavaju se u svakom komadu ljuštenog boje, svakom čudnom izlogu i svakoj pukotini na zidovima. Svaki od tih tragova propadanja je kao tihi krik za pomoć, koji ostaje nečujan u buci svakodnevnog života.

Vesna, koja se nalazi na tako prestižnoj lokaciji, mogla bi biti dragulj grada, mjesto koje privlači stanovnike i turiste svojom ljepotom i šarmom. Umjesto toga, postala je simbol zanemarivanja i propadanja, ružna mrlja na inače prekrasnom korzu. Situacija je podsjetnik na važnost održavanja naše kulturne baštine. (Da, Vesna spada u kulturnu bštinu grada!) i na odgovornost koju imamo prema našem gradu i zajednici. Svaka zgrada ima svoju priču, a održavanjem tih zgrada čuvamo te priče za buduće generacije. Oronula zgrada na korzu je upozorenje na ono što se sve može dogoditi kada zanemarimo tu odgovornost.

Tko su odgovorni? Pomaže mi Wikipedija. Robna kuća Vesna je značajna zgrada smještena na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić u Slavonskom Brodu. Nažalost, ova zgrada već neko vrijeme propada i postala je problem za lokalnu zajednicu. Nakon višegodišnjeg sudskog spora, Miroslav Lipovac iz Zagreba postao je vlasnik dvije trećine robne kuće Vesna. Preostalu trećinu robne kuće Vesna posjeduje tvrtka Tekstilpromet d.d. iz Zagreba. Unatoč promjeni vlasništva, robna kuća Vesna i dalje je zatvorena i izložena propadanju.Grad Slavonski Brod ranije je iskazao interes za kupnju prostora bivše robne kuće “Vesna”, ali zbog pravnih komplikacija nije u mogućnosti sudjelovati na javnoj dražbi. Robna kuća Vesna prodaje se po početnoj cijeni od 5 milijuna i 250 tisuća kuna.

Situacija je složena i uključuje različite strane, uključujući novog većinskog vlasnika, tvrtku Tekstilpromet d.d. iz Zagreba, i tvrtku LIDRA MEDIA d.o.o. iz Zagreba. Konačna sudbina robne kuće Vesna još uvijek je neizvjesna.

Kako se zaštiti od samovolje i vlasničkih prava koji uništavaju simbol cijelog grada? Kako natjerati grad (Gradsko poglavarstvo i Gradsko vijeće) da pronađe način da zaštiti samog sebe?

Građani imaju nekoliko načina na koje mogu izraziti svoje nezadovoljstvo i utjecati na obnovu zgrade. Mogu pokrenuti peticiju kojom se traži obnova zgrade. Organizirati mirne prosvjeda mogu privući pažnju medija i javnosti na problem. Građani mogu koristiti društvene medije za širenje svijesti o stanju zgrade. Fotografije, videozapisi i osobne priče mogu biti vrlo učinkoviti. Građani mogu izravno kontaktirati svoje lokalne vlasti, bilo putem pisama, e-mailova ili osobnih sastanaka. Mogu izraziti svoje zabrinutosti i tražiti akciju. Novinari ili medijske kuće mogu pomoći u širenju svijesti o problemu. Postoje mnoge organizacije koje se bave očuvanjem povijesnih zgrada. Partnerstvo s takvim organizacijama može pružiti dodatnu podršku i resurse.

Kiše će uvijek padati, ali mora li pred očima Brođana padati "Vesna"?

________________________