Neki dan je kao tuča iz vedrog neba odjeknula katastrofična informacija iz prekosavske Rafinerije, to kako je portalu net.hr najavljeno u naslovu:

KASNI MODERNIZACIJA RAFINERIJE: Brođani će još nekoliko godina udisati najzagađeniji zrak“! Vidi link:

http://net.hr/danas/svijet/kasni-modernizacija-rafinerije-brodani-ce-jos-nekoliko-godina-udisati-najzagadeniji-zrak/

U međuvremenu svi ministri koji su pretprošlog petka bili u Slavonskom Brodu već su informirani o ovoj novoj nastaloj, ne baš i ni za koga očekivanoj situaciji. U Eko-Integralu svi se nadamo, kada budu i ostali članovi Vlade RH i druge institucije informirane, Vlada i ministri će nešto poduzeti… A morat će se nešto poduzimati jer ovo ne može do beskonačnosti trajati.

Također, budući da smo ovih dana u Eko-Integralu zaprimili dopis g. Željka Reinera, predsjednika Sabora, s kojim je na temelju članka 44. stavak 6. Poslovnika Hrvatskoga sabora uputio Odboru za zaštitu okoliša i prirode na razmatranje predstavku Eko-Integrala za zaštitu okoliša i prirode, vezano za problem onečišćenja zraka i osiguranje ustavnih prava Brođana, imamo i nezvaničnu najavu kako će Saborski odbor sastati vezano za to brodsko pitanje onečišćenja!

Tako očekujemo da će se vrlo brzo reagirati o najavljenom zahtjevu iz RS i BiH prema Tajništvu Energetske zajednice u EU i šire za suglasnost za odgađanje roka modernizacije Rafinerije do kraja 2020. godine!

U kontekstu te nove nastale situacije vezano za Rafineriju i za sva onečišćenja iz njene emisije, nastojali smo predočiti, sve što je netko važno rekao, pa i obećavao o rješavanju brodskog gorućeg problema; onečišćenog zraka!

Milanović: Problem onečišćenje iz rafinerije u BiH će se riješiti u roku dvije godine“ – pisalo je dana 14.11.2012.godine na portalu poslovni.hr, a dalje je rečeno i ovo:

„Premijer Zoran Milanović izjavio je … u Hrvatskom saboru kako legitimnim pritiscima pokušava vlasti u BiH, odnosno u Republici Srpskoj, upozoriti na onečišćenja iz rafinerije u Bosanskom Broda (BiH), istaknuvši kako će se taj problem definitivno riješiti u roku dvije godine…“. Vidi link:

http://www.poslovni.hr/hrvatska/milanovic-problem-oneciscenje-iz-rafinerije-u-bih-ce-se-rijesiti-u-roku-dvije-godine-221359

„Zmajlović: Rafinerija Brod prelazi na plin, onečišćenje zraka smanjit će se za 70 posto“ – objavljeno je dana 29.11.2013.god. na portalu Index, a portal najavljuje još i ovo:

„RAFINERIJA Brod u Bosanskom Brodu početkom 2015. godine prijeći će na plin, što će automatski značiti smanjenje i zaustavljanje onečišćenja okoliša i zraka u Slavonskom i Bosanskom Brodu, izjavio je … ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u Jastrebarskom…“. Vidi link:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/zmajlovic-rafinerija-brod-prelazi-na-plin-oneciscenje-zraka-smanjit-ce-se-za-70-posto/713939.aspx

Josipović: Ima vrlo ozbiljnih naznaka koje sam dobio iz Rusije da bi se rafinerija mogla zatvoriti“ – pisao je portal eBrod dana 18.11.2014. godine u reportaži sa tadašnjim predsjednikom RH, tko je nastavio:

„Ja sam bio u kontaktu s udrugama, pisao sam pisma, razgovarao s gospodinom Dodikom, razgovarao s Upravom rafinerije… Obećavali su se popravci, novi filteri itd. do kojih nije došlo... No sada ima vrlo ozbiljnih naznaka koje sam dobio iz Rusije da bi se rafinerija mogla zatvoriti. Čini se kako rafinerija nije rentabilna i da vlasnici nemaju interesa za nastaviti posao. Time bi se riješio problem lošeg zraka…“. Vidi link:

http://www.ebrod.net/slavonski-brod/clanak/josipovic:-ima-vrlo-ozbiljnih-naznaka-koje-sam-dobio-iz-rusije-da-bi-se-rafinerija-mogla-zatvoriti-9211.html

„Hrvatska podiže tužbu protiv RS i rafinerije u Bosanskom Brodu“ – pisao je poslovni.hr nakon što 04.11.2013. godine, kako piše; „neslužbeno se doznalo od visokih izvora u Vladi“ ta informacija, a objavljeno je još:

„Utvrdi li EK da je Hrvatska pritužba opravdana, ona će poduzeti aktivne mjere prema BiH, odnosno RS. …


Mi smo već pokazali jako puno strpljenja, ali nismo dobili ništa zauzvrat. Svjesni smo da se ekološki problemi rafinerije ne mogu riješiti preko noći, ali želimo vidjeti jasan, realan i mjerljiv plan provedbe mjera kojim će onečišćenje biti svedeno na najmanju moguću razinu. Hrvatska je članica Europske unije, tako da to nije više samo naš problem, a Europska komisija zasigurno neće dopustiti da se zbog nečijeg neodgovornog ponašanja njezini građani izlažu onečišćenju - ispričao je jedan visoki Vladin dužnosnik.“. Vidi link:

http://www.poslovni.hr/kompanije/hrvatska-podize-tuzbu-protiv-rs-i-rafinerije-u-bosanskom-brodu-255837

„Dodik: Rafinerija u Bosanskom Brodu ne zagađuje zrak“ – pisao je tportal dana 17.04.2013. godine, pa je nastavio:

„Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odbacio je … optužbe u razgovorima s ruskim vlasnicima iz kompanije Zarubezhneft da je rafinerija nafte u Bosanskom Brodu odgovorna za onečišćenje zraka na što upozoravaju u Slavonskom Brodu…“. Vidi link:

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/255995/Dodik-Rafinerija-u-Bosanskom-Brodu-ne-zagaduje-zrak.html

'Sabor je naš': Zastupnici na strani Brođana!“ – objavljeno je na portalu SBperiskop 28. ožujka 2014. godine u članku na linku:

http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/zastupnici-na-strani-brodana-sabor-je-nas

Pa je još i ovo zapisano: „Tako, nakon pet godine agonije i isto toliko dugog onečišćenja zraka iz emisije prekosavske rafinerije, šesti najveći grad u Hrvatskoj došao je u središte zbivanja u Hrvatskom Saboru!“

U tom članku možete pročitati i da „Boro Grubišić … dobar poznavatelj brodske situacije … je ukazao na sve dosadašnje probleme Brođana s onečišćenim zrakom. Ujedno on smatra: kako Janaf transportom nafte za rafineriju zarađuje milijune i da je to razlog zašto se ne poduzima sve od strane Vlade kako bi se problem riješio“!

Kao i ovaj komentar: „Na kraju zbog nedostatka kvoruma, prvenstveno zbog izostanka zastupnika vladajuće koalicije, nije (28.03.2014.g.) održano glasovanje, kako je bilo predviđeno o predmetnom zakonu; Zakonu zaštite zraka u hitnom postupku!!! Koja neodgovornost!“.

Gore navedeni članci nisu poslagani nikakvom redom, a najmanje su sortirani po datumima objave. Cilj je bio na neki način 'dohvatiti' ili možda 'uhvatiti' misle i razmišljanja političara koji često i ne znaju što znači za Brođane ova sedmogodišnja agonija, koja je po opet nekim drugim političarima mogla bi još potrajati najmanje pet godina! Tko preživi, preživi!!!