Krajem prošlog mjeseca smo uzduž i poprijeko analizirali što ministri u tehničkoj Vladi mogu i što bi morali učiniti za Brođane vezano za dugogodišnje onečišćenje zraka iz prekosavske rafinerije. Na žalost, izgleda bez ikakve vajde! Makar nakon događanja iz sredine lipnja, sve se činilo drugačije…

Lipanjski sastanci u Slavonskom Brodu

Tada je ministar Dobrović sa 'svojim svitom' i respektabilnom ekipom političara, pa i stručnjaka iz područja zaštite okoliša, skoro 'okupirao' Slavonski Brod i činilo se, kako će se nešto krenuti oko sređivanja stanja vezano za onečišćenje brodskog zraka!

Tako je dana 14. lipnja u Slavonskom Brodu održana sjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode, a 16. lipnja sastanak međudržavne Radne grupe za praćenje stanja zraka na području Slavonskog Broda (RH) i Broda (BiH).

Nedavno smo vezano za tematsku sjednicu saborskog Odbora napisali, kako su zaključci izrečeni još na sjednici, istina nisu bili uobličeni u nekakav dokument, tj. zapisnik, ali sve je bilo bazirano na zaustavljanju daljnjeg nehumanog onečišćenja brodskog zraka… Na žalost, spomenuti zapisnik još uvijek nije objavljen, a pitanje je kada će i biti dostupan za javnost jer kako se zna, Sabor je raspušten prije desetak dana…

Također je, a to je posebno važno Brođanima, na sastanku međudržavne Radne grupe za praćenje stanja zraka s hrvatske strane je istaknuto, da „proces nastavka modernizacije Rafinerije nafte Brod ide presporo, te trenutno ne postoje čvrste garancije da će se taj proces uskoro dovršiti, pa u cilju zaštite svojih građana … Republika Hrvatska će kroz svoje djelovanje inzistirati na daljnjoj modernizaciji postrojenja Rafinerije… i te će se problem onečišćenja zraka podići na višu razinu“!

I tu negdje smo stali i čekamo što će se dalje događati. Mislim, da ne trebamo posebno elaborirati kako nakon opoziva Vlade i raspuštanja Sabora, pa i pokretanjem aktivnosti vezane za nove izbore, sada već postoji velika bojaznost da brodski problem onečišćenja opet će biti stavljen ad acta!

Iz dana u dan smrdi i smrdi Slavonskom Brodu

U međuvremenu nakon dugogodišnjeg, ponekad i dužeg smrada od povećane koncentracije sumporovodika u brodskom zraku, u samom Slavonskom Brodu već duže vrijeme, slobodno možemo reći, više od dva – tri mjeseca, iz dana u dan neobično intenzivno smrdi i smrdi…

H2S SB2 09 27 072016dnI zaista smrdi i smrdi i dalje smrdi, što pokazuju i ovomjesečni podatci sada na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save, skoro u centru grada! Ali kako ne bi smrdjelo, kada u Rafineriji svakodnevno se mjere visoke koncentracije onečišćenja, a posebno sumporovodika i to desetak i petnaest puta iznad granične vrijednosti (7 µg/m3), kao što se sada u ponedjeljak i utorak događalo. To više od desetak puta s maksimalnom satnom koncentracijom od oko 105 µg/m3!

Tako u zadnjih petnaest – dvadeset dana (točnije od 09.07. otkako na mjernoj postaji kod Stadiona mjerni uređaj za sumporovodik radi stabilno) samo jedan jedini dan je dnevni prosjek sumporovodika bio ispod granične vrijednosti (5 µg/m3)! Vidi grafikon!

Posebno je interesantno, da u tom razdoblju nisu mjerene neke iznimno visoke koncentracije sumporovodika u brodskom zraku, no je ipak više od dvadesetak puta mjerena povećana koncentracija iznad granične vrijednosti (7 µg/m3), ali i vrlo rijetko ispod 5 µg/m3!!! Ponovo se tamo prijeko nešto čudno događa…

Što mogu Brođani očekivati u daljnjem rješavanju problema?

Izgleda ne mogu baš puno toga dobrog očekivati! Evo već duboko ulazimo u osmu godinu zagađenje brodskog zraka iz prekosavske rafinerije. Očigledno je da ni vlasnik, ni uprava Rafinerije ne pridržavaju se nijednog dogovora, obećanja, pa ni sporazuma, ni konvencije. Kako drugačije objasniti ta nova svakodnevna onečišćenja? Kako drugačije objasniti ta sva dosadašnja velika, često i alarmantna onečišćenja brodskog zraka?

Poznato nam je, a s BiH strane je na sastanku međudržavne Radne grupe i potvrđeno da okolišna dozvola za Rafineriju ističe 6. prosinca 2016. godine. Tako će sigurno, Rafinerija će svoj zahtjev za obnovu okolišne dozvole dostaviti u zakonski predviđenom roku, do 6. rujna.

Prema tome postoji još dovoljno vremena da hrvatska strana zatraži maksimalnu zaštitu svojih građana, prvenstveno tu mislimo na stanovnike Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije! Po mogućnosti sve u skladu sa IPPC standardima kojima se definiraju ovakva i slična postrojenja, pa i konvencijama i sporazumima! Također i sa svim aktivnostima i njihovim rokovima izvršenja u funkciji puno puta obećane modernizacije Rafinerije. I  to bez ikakvog ustručavanja jer predugo traje sve ovo oko zagađivanja iz prekosavske rafinerije.

To je velika zadaća, ali mora netko to odraditi! Tko? Sada jedino može tehnička Vlada: Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Ministarstvo vanjskih poslova to odraditi!