Internet je pun dokaza da je gradonačelnik Slavonskog Broda lagao.

Zbog afere sa zagađenjem vode, direktor brodskog Vodovoda, gradonačelnik i ja, podnijeli smo kaznene prijave brodskom Županijskom državnom odvjetništvu koje je iste odbacilo jer smatra da u konkretnom slučaju nisu ostvarena obilježja kaznenih djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti. Iz javno objavljenog Rješenja vidljivo je da je do onečišćenja uzoraka vode došlo slučajno te da je do kontaminacije došlo u nekoj od faza uzorkovanja vode. Iz sadržaja Rješenja nismo doznali tko su krivci za kontaminiranje uzoraka vode, a ni konkretno objašnjenje kako je došlo do kontaminiranja uzoraka vode. Ne znamo jesu li krivci radnici brodskog Vodovoda ili Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

Zbog svega navedenoga javlja se sumnja da istraga nije provedena do kraja i da se istina pokušava sakriti od građana kako bi se nekoga zaštitilo od kaznenog progona. Iz komentara na društvenim mrežama vidljivo je da građani optužuju tvrtku Crodux zbog vremenskog podudaranja zagađenja tla u Slobodnici s kontaminiranjem uzoraka brodske vode iako je provedenom istragom dokazano da tvrtka Crodux nije krivac za zagađenje vode u Slavonskom Brodu. Postavlja se pitanje zašto nitko neće biti kažnjen za kontaminiranje uzoraka brodske vode?

Ovakvi rezultati provedene istrage potpuno narušavaju ionako krhko povjerenje građana u državne institucije. Ne možemo graditi povjerenje građana u državne institucije ako nema odgovornosti. Društvo u kojem nema odgovornosti osuđeno je na propast. Budući da građani ne znaju punu istinu o kontaminiranju uzoraka vode otvoren je široki prostor za širenje dezinformacija i iskorištavanje ovog slučaja za osobne interese političara što smo mogli vidjeti i jučer u emisiji Direkt na RTL televiziji.

Afera sa zagađenjem vode u Slavonskom Brodu ne smije ostati nerazjašnjena kako nam se ovakav slučaj više nikada ne bi ponovio. Pozivam Županijsko državno odvjetništvo da javno objavi iscrpno objašnjenje zašto su odbačene podnesene kaznene prijave, kako je došlo do kontaminiranja uzoraka vode te tko su počinitelji. Zbog važnosti ovog slučaja Županijsko državno odvjetništvo dužno je građanima objasniti da ne može pokrenuti kazneni progon protiv počinitelja ako nisu ostvarena obilježja kaznenog djela. Mnogi građani to ne razumiju pa zato sumnjaju u rezultate provedene istrage.

Građani ogorčeno reagiraju na najavu vlasnika Croduxa da će podnijeti kaznenu prijavu protiv gradonačelnika i Grada Slavonskog Broda jer ne znaju zašto to namjerava učiniti. Na sjednici Gradskog vijeća održanoj 29. lipnja 2018. postavila sam pitanje gradonačelniku zašto je javno objavio da je podnio kaznenu prijavu protiv Croduxa, a u kaznenoj prijavi nije naveo protiv koga je podnosi. Upozorila sam i da Gradu Slavonskom Brodu zbog toga prijeti plaćanje odštete Croduxu. Gradonačelnik se iz te neugodne situacije pokušao izvući lažima tvrdeći da nije optužio Crodux i da nigdje nije prozivao Crodux. Internet je pun dokaza da je gradonačelnik lagao. Na službenim Internet stranicama Grada Slavonskog Broda 31.3.2018,. godine javno je objavljena vijest da je Grad Slavonski Brod podnio kaznenu prijavu protiv Croduxa plina i njegovih izvođača radova te nadležnog Plinacra. Iz sadržaja te kaznene prijave vidljivo je da Grad Slavonski Brod ni na koji način nije dokazao da je zagađenje vode posljedica zagađenja tla u Slobodnici. U kaznenoj prijavi nije navedeno protiv koga se podnosi iako je gradonačelnik javno tvrdio da je podnio kaznenu prijavu protiv Croduxa. Cilj te objave bilo je obmanjivanje Brođana i skupljanje političkih bodova. Gradonačelnik je istoga dana Hini izjavio citiram:“Podnio sam kaznenu prijavu protiv Croduxa. Ovdje se očito zna tko je odgovoran za ovo zagađenje.“ Te gradonačelnikove izjave objavio je čitavi niz hrvatskih medija. Gradonačelnik je optužio Crodux bez ikakvih dokaza, a sad se iščuđava najavi Croduxove tužbe. Bude li Grad Slavonski Brod morao platiti veliki odštetu tražit ću od gradonačelnika da snosi odgovornost. Dio građana kritizirao me zato što nisam podržala gradonačelnika u svaljivanju krivnje na Crodux prilikom gostovanja u emisiji Otvoreno na HRT-u jer nisam htjela nikoga optuživati bez dokaza. Vrijeme je pokazalo da je sve što sam govorila bilo istina pa i moja tvrdnja da su samo uzorci vode bili kontaminirani. Odgovorno bavljenje politikom zahtjeva da se građanima uvijek govori istina pa čak i onda kad se zbog toga gube simpatije javnosti i glasača.