I ove godine, nakon deset godina rada Rafinerije nafte Brod, dalje traje alarmantno visoko onečišćenje brodskog zraka! Rafinerija i nakon 10 godina upozorenja o štetnosti zagađenja radi punim kapacitetom od milijun, milijun i dvjesto tisuća tona nafte godišnje!

Tako i dalje je zdravlje Brođana ugroženo visokim koncentracijama sumporovodika, lebdećih čestica PM2.5 i PM10, sumporov dioksida i benzena, a preko ljeta i prizemnog ozona!

Kako smo već više puta pisali na stranicama SBPeriskopa, Rafinerija u Bosanskom Brodu je osnovana 1892. godine, a proces proizvodnje sirove nafte je započeo 1927. godine. Nakon što je poslije Drugog svjetskog rata rafinerija nacionalizirana, prerada nafte u Bosanskom Brodu je intenzivirana. Tako je u drugoj polovici osamdesetih nakon što je dovršena modernizacija rafinerije, godišnja planirana proizvodnja bila 5.000.000 tona sirove nafte... U realnosti proizvodnja nafte kretala se nešto iznad 4 milijuna tona godišnje.

Za vrijeme ratnih djelovanja na području općine Bosanski Brod, rafinerija je doživjela ozbiljna oštećenja, koja se onda procjenjivalo na 123.000.000$. Tako zbog spomenutih oštećenja i kasnijeg devastiranja  Rafinerija nije radila od 1992. godine do studenog 2008. godine

Godine 2007. je ruska tvrtka Zarubezhneft postala većinski vlasnik i 27. studenog 2008. godine Rafinerija je započela s radom i to sa proizvodnim kapacitetom od 1,2 milijuna tona naftnih derivata godišnje. Nažalost, kako smo kasnije upoznati, rafinerija je sastavljena, ‘sklapana’ od komponenti iz raznih ruskih rafinerija koje su bile izvan pogona. Tako sada Rafinerija radi po talijanskoj shemi iz 1967. godine! I to točno 10 godina!

Vrlo brzo su Brođani ustanovili da one prve rekonstrukcije na postrojenjima nisu baš najbolje i najsigurnije izvedene, kao i to da se u preradi koristi neadekvatna, a vjerojatno sumporom ‘bogata’ nafta najvjerojatnije iz Ruske Federacije, odnosno teška nafta koja u sebi sadrži 2% i više sumpora.

Uslijedili su česti usmeni i pismeni prigovori, mnogobrojni sastanci, okrugli stolovi i tiskovne konferencije na temu onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, dogovori Brođana s nekoliko, točnije šest ministara zaštite okoliša i pet RH Vladi, posjeti ministara u Slavonski Brod, pa brojna nerealizirana obećanja iz Ministarstva zaštite okoliša, a i prosvjedi Brođana, možda njih i oko deset, ako ne i više, formiranje raznih radnih grupa, sastanaka povjerenstava i saborskih odbora, a i ministara zaštite okoliša RH s predstavnicima Vlade RS i BiH, kao i s vlasnicima Rafinerije i na kraju i s predstavnicima Vlade Rusije, a i nekoliko sastanaka Predsjednice RH s visokim dužnosnicima Ruske Federacije, pa i s predsjednikom Putinom, na kraju i nekoliko dolazaka Predsjednice u Slavonski Brod.

Prije nešto od godinu dana, točnije 05. listopada 2017. godine to je dovelo da se u svim medijima pojavila za Brođane dugo očekivana vijest, kako je „Vlada RH na 59. sjednici donijela zaključak o prihvaćanju Nacrta protokola o suradnji na realizaciji projekta opskrbe prirodnim plinom Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu“.

Brođani su s nevjericom primili tu informaciju, a to i s valjanim razlogom. Svi smo vidjeli, a sada i znamo da je realizacija dobrano kasnila i kasni... Odnosno kako je generalni direktor tvrtke Zarubežnjeft Sergej Kudrjašov nedavno izjavio na sastanku u Slavonskom Brodu: “Kompletna prenamjena Rafinerije za opskrbu plinom bit će spremna (tek) u trećem kvartalu 2019. godine…”! Tu informaciju je ovih dana na HTV-u potvrdio i ministar Tomislav Ćorić u emisiji ‘A sada Vlada’.

Nažalost takvo je pravo stanje. Jedan projekt kojeg je još 2013. godine tadašnji ministar: M. Zmajlović najavljivao, ako bude sreće i dobre volje, možda će biti realiziran krajem 2019.godine!

Tko je kriv(?), pitaju sada Brođani! No sigurno je, da odgovor na to pitanje nikada neće dobiti, kao i na sva dosada već postavljena pitanja o radu i modernizaciji Rafinerije nafte Brod… Politika dosada nije dala, a izgleda da i neće dati nikakav odgovor...

Jednostavno je zaključiti da smo svi mi krivi, a ne samo ta politika. Krivi smo za ovakvo stanje brodskog zraka!!! Svi smo mi krivi za nečist zrak i za naše zdravlje i za ugroze života! Svi smo krivi jer smo nečinjenjem dovoljnog, a često i NIŠTA, doveli smo do ovakvog stanja!

Za osvješćivanje nemamo previše vremena! Vrijeme polako nas gazi, a polako je i pregazio Brođane! Rafineriji nafte Brod će i dalje raditi punim kapacitetom najmanje do kraja 2021. godine, dokle joj je dodijeljena ekološka dozvola. A radit će i poslije...