Ovaj tekst napisala je Ljiljana Kunac, tajnica brodske podružnice Hrvatskih laburisata- Stranke rada Nezaposlena  je, a "obraćanje" javnosti i birokraciji sročila je nakon što su je zvali da mora donijeti potvrdu o oporezivom primitku od samostalne djelatnosti, jer joj je muž bio član biračkog odbora.Zatečena nedavnim saznanjem da majka koja je koristila pravo na porodiljni dopust u odnosu na kolegicu koja to pravo nije koristila, a imaju jednak broj godina staža ( i idu u redovnu a ne prijevremenu mirovinu ) ,ona koja se odlučila biti majkom zakinuta je za iznos mirovine koja je manja za nekih 100 kuna.

Da istina je da se za 100 kuna više neće obogatiti ali ono što me iznerviralo je nešto sasvim drugo. Naime ponovno se zatiru obiteljske vrijednosti. Umjesto da bude nagrađena (pa ima 100kuna više), žena je ponovo kažnjena zato što je majka. Ovo nema veze s mojim slučajem danas, ali sutra u budućnosti svakako da.

Naše društvo je u krizi moralnosti , redovito se kažnjava ono što treba poticati,što više djece i uređen sustav poticanja na proširenje obitelji.

 

Nakon što sam u čudu ustanovila da nisam dobila dječji doplatak prošli mjesec, stigao je poziv iz Mirovinskog da donesem dokaze o oporezivom primitku od samostalne djelatnosti. Mojih dvoje djece ostvaruje pravo na dječji doplatak u iznosu 598,00 kuna mjesečno, po ostvarenim prihodima. Oporezivi dohodak od samostalne djelatnosti je iznosio 350,00kuna za prošlu godinu (prihod koji je ostvaren u biračkom odboru za vrijeme parlamentarnih izbora) i oni mene zovu, jer IMAJU iz POREZNE UPRAVE obavijest o ostvarenom dohodku. Zašto me uopće zovu ako imaju podatke, trošeći i moje i svoje vrijeme nepotrebno. Birokracija na hrvatski način "sve znam ali se pravim da ne znam".

 

Poštovana gospodo,  želim da putem OIB-a znate za svaku kunu koja stigne u moj obiteljski  kućni proračun i svakako da me pozovete kad ustanovite da vam nije jasno da li smo živi, jer po evidenciji primitaka to nije moguće. A onda, da kao i u svim uređenim zapadnim i skandinavskim zemljama, kažete napismeno da imamo pravo na: to i to i to....

I da svako dijete ostvaruje pravo na jednak iznos bez obzira na prihode kućanstva, jer dječji doplatak pripada djetetu, a ne rješavanju socijalnih pitanja.

Eh da, ali u tom slučaju bi porezne kartice "nekih uglednih građana" bile u potpunom neskladu, ali bi čudom vjerovatno nastao sklad u državnom proračunu RH.

 

Prestrašno, mi smo svjetlosnim godinama udaljeni od uređenog sistema u kojem se poštuju prvo MAJKA I DIJETE, zato jer bez dobre natalitetne politike nema budućnosti za nas sutra, nema mirovina, nema radne snage i gospodo dragi domoljubi, nema ni nacije ni naroda.

Vrtići su nam nedostupni, nema ih na fakultetima, u manjim sredinama rade samo u jednoj smjeni (ako nemate baka servis kuda s djetetom ako radite do10 navečer), zapravo dobiti mjesto je lutrija ili dobra veza.

Odlučiti biti majka,raditi i imati obitelj,u današnjem društvu je pravi izazov. Obitelji propadaju a majke se diskriminiraju na svakom mjestu. Parodija vrijednosti.

Biti majka danas, znači da te poslodavci ne žele, jer ćeš možda koristiti više puta bolovanje, nemaš čak niti pravo izbora da rodiš dijete kod kuće ako to želiš,sve je podređeno našem još uvijek veoma konzervativnom društvu.

Mislim da je baš društvo to koje treba poticati promjene u stavu i shvaćanju toga da bez djece nema budućnosti i da nam u tom slučaju nema pomoći, ukoliko politika, crkva i ostale institucije ne shvate da su prava majke i djeteta pitanje od nacionalne važnosti za opstanak jednog naroda ili nacije.