Rijetki su glasovi u Crkvi koja pravo lice tame pokaže uvijek kada razum prijeti prevladati zabludu, kada znanost odnosi prevagu nad neznanjem i obmanama kojima ta institucija stoljećima drži vjernike u čvrstom stisku zatucanosti. Znaju dobro crkveni vođe da povjerenje u znanost oslobađa ljude i zato je preziru, zato tupe o prizivu savjesti kod cijepljenja, veličaju kult smrti, za razliku od njemačkih biskupa koji smatraju da je ljudski život najveća vrijednost i da u slučaju ove pandemije nikakvo pozivanje na priziv savjesti ne smije biti dopušteno. Pa kada moćna Crkva u Hrvata znanost negira tobože vjerskim razlozima, to je tek perfidno zagovaranje političke ideologije. One u ime koje je ne tako davno škropila oružje i promicala pogubni etnonacionalizam. Drugim riječima, ovdašnja crkva uvijek cvate najbolje onda kada hara smrt.

Mrsio je nešto o ovogodišnjem Božiću u svojoj poslanici hrvatski kardinal Bozanić, uobičajeno pitijskim jezikom, s poantom: “Ne nasjedajte lažnim prorocima!“ Kojima to? Onima koji zagovaraju cijepljenje kao izlaz iz paralizirajuće pandemije, to jest znanstvenicima, ili je možda mislio, a nije, na „proroke“ koji na mitinzima arlauču kontra znanosti, a u cjepivu vide vraga samoga, čipove koje bi da nam ugrade sile nečiste, svjetski centri moći…

Pod egidom slobode odlučivanja raspametila se tako ona grupacija Hrvata, inače zarobljenog uma, koja je odjednom otkrila svu draž slobode, ali one uvjetovane sebičnošću koja ne seže dalje od vlastitog nosa i znači direktno ugrožavanje tuđih sloboda i prava na čovjeku najdragocjenije, odnosno zdravlje. Više od 12 tisuća mrtvih od covida, više nego u ratu poginulih, dnevni gubitak oko pedesetak ljudskih života, svrstava Hrvatsku u sam vrh smrtnosti, pa ipak upravo je ona najliberalnija među evropskim državama s restrikcijama koje to nisu, jer treba uprihoditi barem neku crkavicu od uslužnih djelatnosti, restorana, kafića i šoping centara, kao uostalom jedine grane koja kako-tako puni proračun.

E sad, jasno je da je metež u glavama dobrim dijelom proizvela posve pogubljena vlast, ali nas ovdje zanima jedna druga institucija, točnije paralelna vlast u Hrvata, Katolička crkva naime, budući da se golema većina građana izjašnjava vjernicima podložnima svojim pastirima, pa je stoga sasvim retoričko pitanje: Je li tako tupo društvo posljedica nerazumne, nehumane vjere koju ustrajno propagiraju crkveni predstavnici? Tako je prošli mjesec, kada je broj mrtvih od covida već prešao 12.000, a bolnice se gušile u spašavanju oboljelih od te pošasti, zbog čega su svi ostali, pa i onkološki bolesnici, stavljeni na čekanje, Hrvatska biskupska konferencija objavila preporuku ciničnog naziva: „Je li cjepivo protiv covida-19 moralno prihvatljivo?“ U njoj se kaže kako, eto, jest moralno, ali i kako svatko ima pravo na priziv savjesti! Nešto kao hrvatski liječnici koji se mahom pozivaju na priziv savjesti kada je u pitanju pravo žene na abortus.

„Imajući u vidu kako je temelj društvenog uređenja poštivanje čovjeka“, biskupi smatraju da „treba uzeti u obzir razloge pojedinaca koji iz opravdanih razloga isključuju mogućnost cijepljenja“. Ne kažu naravno koji su to „opravdani razlozi“ koji dopuštaju ugrožavanje tuđeg zdravlja, pa im je bilo jednostavnije da su svoju litaniju saželi tek u izjavu: Jebeš znanost! Ionako poneseni baš tim stavom svako toliko hrvatski vjernici protestiraju, vrag zna protiv čega – s obzirom da ih država ne sili ni na što – tegleći uokolo Gospine slike, toteme i druge vjerske drangulije.

Za razliku od hrvatskih biskupa, Njemačka biskupska konferencija u isto je doba u svojoj izjavi pod nazivom Obaveza iz solidarnosti i ljubavi prema bližnjemu pozvala sve katolike i sve građane da se cijepe jer je to „moralna dužnost koja proizlazi iz pravednosti, solidarnosti i ljubavi prema bližnjemu“. Ne spominju oni nikakav priziv savjesti jer znaju da bi time osnažili protivnike cijepljenja, a pozivaju se i na papu Franju koji stalno zagovara cijepljenje i hvali rad znanstvenika zbog kojih „imamo cjepivo da se možemo zaštititi od Covida“.

Pa zašto je onda hrvatska Katolička crkva uvijek na krivoj strani povijesti? Kao što je jednom davno bila na strani fašističkog zla koje je sijalo samo smrt, tako je danas opet na strani smrti. Kao što i danas neki svećenici vole ustaško znakovlje ili zagovaraju revival nekadašnje ustaške države, tako u ime Boga zatupljuju vjernike, a umjesto pozivanja na solidarnost i odgovornost – što bi uostalom i trebali biti najvažniji postulati religije – morbidno zagovaraju priziv savjesti kako bi se izbjeglo cijepljenje i negirala znanost. I nakon tolikog broja umrlih Katolička crkva kao da slavi smrt i odvraća vjernike od cijepljenja, uvjerava ih da su ionako već primili tri cjepiva – sakramente krštenja, pričesti i krizme – a svako racionalno, humano mišljenje pripadnika Crkve osuđeno je na grube napade i Crkve i vjernika. Poput riječkog nadbiskupa Mate Uzinića koji kaže da bi kao svećenik „radije umro zbog toga što sam se cijepio, nego da zbog toga što se nisam cijepio nekome uzrokujem bolest i smrt“.

Ali rijetki su to glasovi u Crkvi koja pravo lice tame pokaže uvijek kada razum prijeti prevladati zabludu, kada znanost odnosi prevagu nad neznanjem i obmanama kojima ta institucija stoljećima drži vjernike u čvrstom stisku zatucanosti. Znaju dobro crkveni vođe da povjerenje u znanost oslobađa ljude i zato je preziru, zato tupe o prizivu savjesti kod cijepljenja, veličaju kult smrti, za razliku od njemačkih biskupa koji smatraju da je ljudski život najveća vrijednost i da u slučaju ove pandemije nikakvo pozivanje na priziv savjesti ne smije biti dopušteno. Pa kada moćna Crkva u Hrvata znanost negira tobože vjerskim razlozima, to je tek perfidno zagovaranje političke ideologije. One u ime koje je ne tako davno škropila oružje i promicala pogubni etnonacionalizam. Drugim riječima, ovdašnja crkva uvijek cvate najbolje onda kada hara smrt.

tacno