Kako je neki dan na SBPeriskopu objavljeno “Peter Tot-Đerđ: Reagiranje na tekst iz SBPeriskopa i još nešto o brodskom zraku, ponovo su pojavili neki zlonamjerni komentari, ali i neki komentari koji čovjeku zadaju ne toliko glavobolju, koliko dugo i duboko razmišljanje. Evo nekakav odgovor koji možda poslužiti i jednim i drugim ‘komentatorima’ da bolje upoznaju i bolje vide ovo našu tešku, ponekad i tragičnu situaciju.

Nažalost, svega toga se u Slavonskom Brodu probalo u vezi te nesretne ‘Rafinerije nafte Brod’ i općenito na otklanjanju ili smanjenju tog brodskog zagađenja. Mi iz ekoloških udruga i građanskih akcija pokušavali smo u svu to vrijeme odraditi i nemoguće. A to traje već 11 godina!

Tako smo dosada više puta sjeli i s Gradonačelnikom, tako i  sa Županom za isti stol, pa tako i s zamjenicima gradonačelnika i župana. Izborili smo se za rad nekih povjerenstava, bili na sastancima Povjerenstva za praćenja onečišćenja zraka, (saborskog) Odbora za zaštitu okoliša posvećena za brodski zrak, pa i na drugim sastancima...  I to i u Slavonskom Brodu i u Zagrebu.

Bar jednom smo sve ispričali (rekli) o tim zagađenjima u svim našim institucijama, neovisno tko je bio na vlasti i na lokalnom i na regionalnom, ali i na državnom nivou. Tako da svi znaju sve, neovisno da li su na vlasti ili u oporbi! Tako i u Saboru i Vladi, Ministarstvu, Županiji i u Gradu… Redoslijed možemo i okrenuti!

No oni nas nisu čuli ili jednostavno nisu slušali i ne slušajuni danas. Točnije, ne žele ni slušati, ni čuti. Mi Brođani iImamo osjećaj da žele sve to zataškati.

Može za ilustraciju poslužiti jedan od nedavnih primjera za vrijeme predizborne utrke za predsjednika RH!

Na medijima u prosincu su se pojavile informacije, ako se ne varam baš iz izbornog stožera bivše Predsjednice, kako je problem zraka u Slavonskom Brodu već riješen. Aludiralo se tu prvenstveno na plinofikaciju Rafinerije i na prenamjenu produktovoda u plinovod između Slobodnice i Rafinerije.

Paralelno s tim događajima, prije mjesec dana puštena je jedna za Brođane vrlo važna i interesantna informacija u ‘eter’ koja je ipak ostala na marginama, bez puno objave. No nije kasno ni sada ponoviti:

Počinje plinofikacija rafinerije u Bosanskom Brodu, ne zna se početak rada” – javio je tada N1 TV, pa je nastavio:

“Ruski vlasnici rafinerije nafte u Bosanskom Brodu objavili su … kako su … započeli gradnju plinske mreže unutar tog postrojenja… duge nešto manje od 2 kilometra, a do kraja prosinca očekuju se rezultati ispitivanja produktovoda iz pravca Hrvatske, kojim bi se ubuduće trebao transportirati prirodni plin za rad rafinerije.”. Vidi: http://hr.n1info.com/Biznis/a468817/Pocinje-plinofikacija-rafinerije-u-Bosanskom-Brodu-ne-zna-se-pocetak-rada.html

Sada, nakon svega, pa i predsjedničkih izbora, mislim da se za vrijeme predizborne utrke trebali stati na kraj pričama koje su govorile o riješenosti brodskog problema, zvan “Rafinerija je (dominantni) zagađivač brodskog zraka”!

Svaka čast bivšoj Predsjednici, ona je puno toga je započela (razgovori s Putinom, Lavrovim, direktorima Zarubnežnjefta, sastanci na najvišem nivou, itd…). No, osnovno pitanje je: oni koji to rješenje trebali realizirati, dokle su u stvarnosti stigli? Nažalost iz gornjeg članka s N1TV se vidi, da su ti radovi još na početku i kako smo tamo mogli i pročitati:

“Nakon sastanka je priopćeno kako su Rusi najavili da će radovi u rafineriji nafte uskoro biti dovršeni, no jasan vremenski okvir nisu postavili.”.

No da ne budemo kritični samo prema bivšoj Predsjednici, moramo spomenuti da je novoizabrani predsjednik, Zoran Milanović, još krajem 2012. godine u Saboru obećao da će problem brodske rafinerije riješiti u roku dvije (2) godine. Samo nije rekao koje dvije godine!!!

Milanović: Problem onečišćenje iz rafinerije u BiH će se riješiti u roku dvije godine“ – pisalo je dana 14.11.2012. godine na portalu poslovni.hr, a dalje je rečeno i ovo:

„Premijer Zoran Milanović izjavio je … u Hrvatskom saboru kako legitimnim pritiscima pokušava vlasti u BiH, odnosno u Republici Srpskoj, upozoriti na onečišćenja iz rafinerije u Bosanskom Broda (BiH), istaknuvši kako će se taj problem definitivno riješiti u roku dvije godine…“. Vidi: http://www.poslovni.hr/hrvatska/milanovic-problem-oneciscenje-iz-rafinerije-u-bih-ce-se-rijesiti-u-roku-dvije-godine-221359

Također kao dokaz našoj gornjoj tvrdnji može poslužit i ova najnovija 'hajka' u Zagrebu za čisti zrak.

Svaka čast Zagrepčanima na njihovoj borbi i vjerujte nama Brođanima stvarno žao njih Zagrepčana, ali ovakvo onečišćenje koje sada imaju u Zagrebu, u zadnjih 11 godina u Slavonskom Brodu bilo je bar 2-3 i to svake godine!!!

Zrak i danas ‘loše kvalitete’ pogotovo u jednom dijelu Zagreba” – javio je jučer i Poslovni dnevnik i zaključio je:

“Podsjetimo da je Poslovni dnevnik prvi medij u Hrvatskoj koji je upozorio prošli tjedan na zagađeni zrak u Zagrebu, pogotovo u nekim njegovim dijelovima.”.

Vidi: http://www.poslovni.hr/hrvatska/zrak-i-danas-lose-kvalitete-pogotovo-u-jednom-dijelu-zagreba-361755

A dovoljno je samo malo vratiti unazad i spustiti se dolje na FB stranicama ‘GI za čisti zrak’ ili ‘Brođani za Brod’ i pregledati prijašnje poruke, a posebno onu od 23. na 24. prosinac. Tamo lijepo piše:

Dovoljno je pogledati grafikon Haop-a u prilogu i vidjeti da su u tjedan dana na mjernoj postaji na Jelasu više od 20 puta izmjerene alarmantno visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 iznad 200 µg/m3, a i od 257 µg/m3!

A jutros, prijepodne i popodne, tj. danas cijeli dan duže od petnaest sati na mjernoj postaji na Jelasu mjerene satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 ispod 8 µg/m3, pa i oko 1 µg/m3!

Nevjerojatne su te činjenice! Neko stvarno, ne baš periodično, ali vrlo često kontinuirano zagađuje brodski zrak! Nažalost, mi Brođani dobro znamo o čemu i o kome se tu radi(?)!