Peter Tot-Đerđ: Reagiranje na tekst iz SBPeriskopa i još nešto o brodskom zraku

Nažalost i ova godina je u Slavonskom Brodu započela onako ‘tradicionalno’ sa velikim zagađenjima u brodskom zraku. I baš kada sam odlučio posvetiti par redaka tom problemu na SBperiskopu, tamo se pojavilo pitanje za mene!

“Pitanje za Petera Tota-Đerđa: Tko to tamo dimi?” – pitao je Urednik SBPeriskopa… Vidi: http://www.sbperiskop.net/glavna-vijest/pitanje-za-petera-tota-derda-tko-to-tamo-dimi

Mislio sam, kako bi bilo sve jasnije, napisati jedan širi komentar u vezi spomenutog članka! No brzo sam primijetio da dosta ljudi ne čita te komentare. Opet s druge strane ima i onih koji ozbiljno prate situaciju i oni traže neke dodatne informacije! Tako je nastalo ovo moje reagiranje bazirano na onaj komentar od prije par dana.

Prvo, ovih dana sam imao, ali još i imam dosta zdravstvenih problema, pa lako mogu objasniti moju neažurnost. Ali nikada nije kasno za nove informacije.

Drugo, Urednik je ovo pitanje trebao postaviti Gradu i Županiji, a svakako i Poduzeću za ceste! Nikako ne mogu biti odgovorni za probleme onečišćenja zraka eko-aktivisti…

Treće na FB stranicama ‘Građanske inicijative za čisti zrak’, ali i na stranici ‘Brođani za Brod’ više puta smo o tom problemu pisali. No i na Periskopu sam taj problem PZC-a, istina češće u komentarima, više puta spomenuo… Ako nekog zanima ponovit ću dio mog komentara od prije mjesec dana:

… o Poduzeću za ceste, zagađenju iz njega samo toliko da smo mi (u Eko-Integralu) i na to reagirali još u listopadu. Pa smo krajem listopada zaprimili obavijest da je “prijava o tim zagađenjima zaprimljena u Državni inspektorat i proslijeđena u rad inspekciji zaštite okoliša”. Čekamo rezultat inspekcije!

Slično smo postupili i prije 2 godine i sa zagađenjem unutar ĐĐ ograde. Nažalost tada inspekcija nije dokazala onečišćenje brodskog zraka iz tih izvora! A riječ je o ljevaonicama… Znate svi tu priču!

A na kraju, zlonamjerne komentare uz tekst Urednika da i ne spominjem! A njih uvijek ima previše! A logično je da logična razmišljanja najmanje…

Svi mi znamo da je Rafinerija dominantni zagađivač brodskog zraka i ona je od centra Broda oko 1700 m. Nažalost institucije nikako ne odrađuju svoje poslove. Tu smo, gdje smo… Nije dovoljno da Brod ima svoje zagađivače, mi evo već 11 godina kako se moramo boriti s nesposobnom birokracijom od lokalne, preko regionalne sve do državne uprave!

A najgore u cijeloj priči da od rukovodstva RNB za ovih 11 godina ništa nismo mogli saznati. Ni mi Brođani, ali ni sama Hrvatska! Vi sami znate, da i dalje se ništa ne zna, što je s plinofikacijom Rafinerije(?)!!! A u predizborno vrijeme ste naslušali priče, kako je ona gotova… Hahahaaaa!

U međuvremenu na gore spomenutim FB stranicama više puta smo pisali o tome da smo u tijeku prosinca danima upozoravali na sve ono što se odigravalo u brodskom zraku i što je vrlo negativno utjecalo na Brođane.

Na kraju kako smo upoznati, kako je i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike reagiralo i “hitno uputilo pismo prema Rafineriji nafte Brod, u kojem je zatražena informacija o statusu rada rafinerije, informacija da li i u kojoj mjeri postrojenje rafinerije, odnosno uređaji za loženje u okviru rafinerije, obavljaju aktivnosti koje uzrokuju emisije onečišćujućih tvari u zrak, kao i informacije o provedbi rekonstrukcije rafinerijskog postrojenja i dovođenja rafinerije u proizvodnu funkciju te informaciju o planiranom ponovnom pokretanju proizvodnje.”.

Nažalost, nakon Božića i oko Nove godine, poslije djelomičnog smirenje situacije, ona se ponovo potpuno promijenila, pa su se kontinuirano mjerile i u Bosanskom Brodu u Rafineriji, ali i u Slavonskom Brodu alarmantno visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10!

Dovoljno pogledati grafikon Haop-a o onečišćenju zraka lebdećim česticama PM2.5 mjerena na mjenoj postaji Jelas tamo iza Božića, pa do jučer,  gdje se vidi da je zrak u Slavonskom Brodu odmah iza Nove godine bio jako ili ekstremno jako onečišćen!!! Mjerena je satna koncentracija lebdećih čestica PM2.5 i od 180 µg/m3!!! Što je previše, previše je.

A ‘zvanično’ Rafinerija nafte Brod ne radi!!!

23 comments

Skip to comment form

 1. Peter Tot-Đerđ se čudi: “Drugo, Urednik je ovo pitanje trebao postaviti Gradu i Županiji, a svakako i Poduzeću za ceste! Nikako ne mogu biti odgovorni za probleme onečišćenja zraka eko-aktivisti…”

  Ne mogu vjerovati da je namjera Lukića još uvijek nejasna, pa čak i o(r)ozvanom Totu-Đerđu. Shvaćam li ja jedini da je on to pitao kako bi kolumnistu navukao da to upravo kaže- tko je odgovoran za onečišćenje. Kad se novinari na to osvrnu, to nema težinu, ali kad kaže jedan Peter…. Nisu ekolozi optuženi, nego pozvani da kažu da se zagađuje zrak i usred Broda.

  1. Tako je. Bio je to samo mali, kreativni ping pong, kao fol navlakuša za ekologe. Ja sam mislio da je sve to unaprijed dogovoreno, kad ono Peter ne kapira foru.

   1. Umjesto d se Tot-Đerđ zahvali na komplimentu, on pokazuje čak uvrijeđenost. O dragi Bože!

  • Maki on 15.01.2020 at 08:01

  Izostala je izravna, jasna i potkrijepljena osuda Poduzeća za ceste. Trebao je autor razvaliti poduzetnika Opačka, ali i gradonačelnika Dusparu., jer se prema građanima ponašaju kao zlotvori.

 2. Tko o čemu, Peter Tot-Đerđ o Rafineriji. Naglasak je na lokalnim gradskim zagađivačima. Ne otužujmo druge, dok nismo riješili svoje.

 3. Može li se napisati nešto opširnije s materijalnim pokazatljima o Poduzeću za cest i koliko dim od sagorijevanja zagađuje zrak?

  • dika on 15.01.2020 at 12:47

  Na najboljem brodskom portlu kolumnist je najbolji ekologist. Odgovorit će on svima vama.

 4. Kad će se javiti s nekim svojim pametnim mišljenjem Peterovi eko-kolege?

 5. Jaooj nama, pa i vama (zlobnim) komentatorima.

  Pa vi sve znate, pa zašto onda kako Maki kaže “poduzetnika Opačka, ali i gradonačelnika Dusparu” niste baš da razvalili, nego jednostavno prijavili Inspekciji? Izgleda svi vi znadete kako ta ekipa posluje! I ništa ne činite?

  Čudim se, kako Senso ima toliko puno snage oko banaliziranja situacije da samo nekoliko redaka ispod citiranog teksta, ne vidi ono najvažnije:

  “… o Poduzeću za ceste, zagađenju iz njega samo toliko da smo mi (u Eko-Integralu) i na to reagirali još u listopadu. Pa smo krajem listopada zaprimili obavijest da je “prijava o tim zagađenjima zaprimljena u Državni inspektorat… “.

  Nije to Senso, ni Tunja, ni du auch…, odradio. Bilo bi bolje da se svi malo počešu i zapitaju, zašto ne funkcionira sustav! Od prijave skoro su prošla tri mjeseca!

  Direkte, najmanje su za to krivi Peter i “Peterovi eko-kolege”! Oni nešto bar rade! Da, oni već deset godina pokušavaju pronaći uzročnike velikih zagađenja u SB!

  Jasno je svima, pa i tebi Druškane, makar bi to rado prešutio, Rafinerija već 11 godina zagađuje brodski zrak i najveći je ‘lokalni’ zagađivač. Nažalost ta definicija ‘lokalno’ u njenom slučaju jedino je istinita, kada govorimo o udaljenosti između zagađivača i onih koji trpe to bezobrazno zagađenje!

  1. Isprika, ovo sam na kraju zaboravio citirati;

   “Svi mi znamo da je Rafinerija dominantni zagađivač brodskog zraka i ona je od centra Broda oko 1700 m. Nažalost institucije nikako ne odrađuju svoje poslove. Tu smo, gdje smo… Nije dovoljno da Brod ima svoje zagađivače, mi evo već 11 godina kako se moramo boriti s nesposobnom birokracijom od lokalne, preko regionalne sve do državne uprave!”.

  2. Prvo, hvala Ordinaciji na potpori protiv nekakvih zlonamjernih komentara i komentatora! I ja bih nešto slično napisao, kada bih odlučio na nekakav odgovor njima.

   No, Peteru i “Peterovim eko-kolegama” nije cilj nekakvo prepucavanje, dokazivanje, pa ni performans, nego da jednom već krenemo dalje.

   Mi već dovoljno dokaza imamo i o onečišćenju brodskog zraka, pa i zagađivačima, ali i o institucijama koji ne rade svoj posao! Sve se to dade argumentirano prezentirati…

 6. Kada su jučer mediji objavili da je u Zagrebu vrlo loša kvaliteta zraka, samo sam zapisao:

  Žalim Zagrepčane, ali ovo je velika sramota prema Brođanima!

  “U dijelovima Zagreba građani se već danima guše zbog zagađenog zraka. Danas su objavljene posebne upute –
  Vrlo lošu kvalitetu zraka zabilježila je mjerna stranica na području Jakuševca” – javlja portal telegram.hr.

  Vidi: https://www.telegram.hr/politika-kriminal/u-nekim-dijelovima-zagreba-vec-je-danima-grozno-zivjeti-zbog-zagadenog-zraka-sad-su-objavljene-posebne-upute-za-gradane/

  1. Čitam jedan ozbiljan komentar baš u svezi toga. Taj komentar govori sve o nama i o vlasti i institucijama koje imamo:

   “… zamisli Zagreb jedan dan ima los zrak, a SB? Godinama!!! 😖😖”.

 7. Kad birokrati na vlasti šute, znači da imaju korist od zagađenja. Možda su se priključili na plinovod i besplatno se griju ili primaju neku drugu vrstu naknade, provizije ili mita za onečšćenje, a raja se truje besplatno. Tako maheri postave ljudima opasne teleoperaterske bazne stanice na zgrade i kupe sami (bagra) lovu od najma, a stanuju izvan dosega tih baznih stanica i uništavaju zdravlje ljudima u dosegu antena. Zašto se ne maknu zagađivači s krovova koji zrače u škole i dječje vrtiće, posebice na Hebrangu. Zašto ta ekološka udruga ne riješi barem nešto u gradu, nego je fiksirana na rafineriju. (Zagađeni zrak u Slavonskom Brodu trebao bi postati prošlost: Pronađeno rješenje http://hr.n1info.com/Vijesti/a405005/Zagadjeni-zrak-u-Slavonskom-Brodu-trebao-bi-postati-proslost-Pronadjeno-rjesenje.html) Evo, nek skinu u akciji antene iz središta Slavonskog Broda, kao što su to učinili Tučepljani, jer fiksirani na jednog neriješivog zagađivača gube puno korisne energije koju bi mogli upotrijebiti za zagađivače i profitere po Brodu koji u uzajamnoj sprezi i simbiozi truju ljude i djecu i između sebe vrte prljavi novac od najmova i zagađvanja opasnim zračenjem. Kako profitere nije stid stanovati izvan npr. Hebranga na kojeg zgradu su zabili zračeću baznu stanicu koja ozračuje ljude i djecu i uzimati u svoj džep lovu za to? Ne bi li građani trebali biti obeštečeni za to opasno zračenje, i treba tužiti te tipove koji su nam nabili antene nad glave čim se netko u zgradama razboli.

  Ovako se to radi:

  Opasne antene odlaze s krova

  “Zbog velikog broja Tučepljana oboljelih od raka, osobito u krugu petstotinjak metara od “Alge”, skupina mladih pokrenula je obuhvatnu akciju protiv stanica i antena u naselju. Kako hotelijeri nisu odmah reagirali nakon tribina i peticije s više od šest stotina potpisa, Inicijativa je prijavila i zakazala mirni prosvjed za subotu ispred hotela. Međutim, nakon sastanka s hotelijerima i ponuđenim rješenjem načelnika, od prosvjeda se odustalo.

  Čitavo mjesto je uz nas jer naši sumještani obolijevaju i umiru od opake bolesti. Najviše ih je na predjelu Ekonomija, uokolo hotela “Alga” na čijem krovu su bazne stanice postavili T-Com, Tele 2 i VIP. U suradnji s Hrvatskom udrugom za zaštitu od zračenja, s kojom smo održali i tribinu, došli smo do zaključka kako se upravo zračenje s krova “Alge” negativno odražava na naše zdravlje.

  – Zato zahtijevamo da se stanice izmjeste na sigurnu udaljenost. Naši zakoni ipak pogoduju mobilnim operaterima. U EU-u se za postavljanje uređaja mora pitati lokalno stanovništvo. Kod nas, u Sloveniji, Portugalu i Rumunjskoj, samo nađeš krov i posao je završen – kazali su članovi tučepske Inicijative dok su stajali na štandu i prikupljali potpise svojih sumještana protiv antena na “Algi”.

  Od prvog dana su općinski čelnici, s načelnikom Čobrnićem na čelu, podržali Inicijativu.

  – Ako se realizira obećanje hotelijera sa sastanka u ponedjeljak da će tražiti raskid ugovora o korištenju krova “Alge” za bazne stanice i da su spremni snositi troškove posljedica prijevremenog raskida, onda je naša akcija u potpunosti uspjela – rekli su članovi Inicijative.”

  http://empzdravlje.blogspot.com/2015/04/opasne-antene-odlaze-s-krova-hotela-u.html

  1. Čovječe, kako imaš snage pisati nebuloze i nebuloze. Prvo, ta je vijest iz 2015. godine. Drugo, ne vidimo ni jednu sliku, kakvo je stanje sada u Tučepima. Treće, pa i hebrangovci, kao i mi ostali imamo svog načelnika. Gdje je on u toj priči? Četvrto, zašto misliš da naši eko-aktivisti moraju rješavati taj problem? Oni, koji su čisti volonteri, neka rade(!), a netko tko se bavi iznajmivanjem ‘prostora’, neka uživa u novcima…

   1. ZNAM da je iz 2015, pa šta, imaš takvih aktivizama protiv baznih stanica po drugim mjestima i gradovima koliko hoćeš, ovo je samo prvi ubodeni primjer.
    Zašto mislim da ekološki aktivisti to moraju/ ne moraju rješavati – pa zato što je to klasično onečišćenje okoliša elektromagnetskim zračenjem.

    ” Štetan utjecaj elektromagnetskog zračenja zadnjih godina je eskalirao 500 posto. Bazne stanice treba hitno zamijeniti novom tehnologijom koja ne djeluje tako štetno na zagađenje zraka i zdravlja ljudi. Stanje je alarmantno i s intenzivnom edukacijom prije svega roditelja i djece već u vrtićima, te pritiskom na teleoperatere da ih obvežemo na primjenu suvremene tehnologije. Treba odmah djelovati kako bismo spasili buduće generacije.”

    Naravno da vi to ne morate rješavati, i neka bagra i dalje truje djecu i ljude i uzima za to trovanje lovu od najamnine krovova po Brodu. Prije će svi iseliti nego bolesni sustav početi raditi za što je plaćen iz silnih poreza, prireza, nameta, harača i harača za održavanje zgrada, kad je zadnji put koja zgrada izvana prebojana na Hebrangu a plaćamo od 1995. godine održavanje zgrada, gdje je taj silni novac završio? I još su nabili antenu na krov i zbog narušene statike pomaknuli su se odvodi vode na krovovima i ljudima su uništeni stanovi po vertikalama i nikome ništa. Jesu li zbog nabijene antene smanjili pričuve ugroženim stanarima. NISU! Još su i povećali. Stvarno treba seliti što dalje od profitera organiziranih na kojekakvim haračima koji ih održavaju. Sustav je presramotan, živa lopovija i otimačina na svakom koraku i sve je gore.

    ” Oni, koji su čisti volonteri, neka rade(!), a netko tko se bavi iznajmivanjem ‘prostora’, neka uživa u novcima…” – da, znači, micati te stare zagađivačke bazne stanice s brodskih krovova kao što rade eko udruge po drugim gradovima i povući sredstva iz EU i gradskog proračuna za sve nužniji aktivizam protiv profitera onečišćivača i zagađivača okoliša koji će te otrovati dok si reko keks, i djecu, ako ima interes.

 8. Prije nepunih mjesec dana puštena je jedna za Brođane vrlo važna i interesantna informacija koja je ipak ostala na marginama, pa nije kasno ni sada ponoviti:

  “Počinje plinofikacija rafinerije u Bosanskom Brodu, ne zna se početak rada” – javila je tada N1 TV, pa je nastavila:

  “Ruski vlasnici rafinerije nafte u Bosanskom Brodu objavili su … kako su … započeli gradnju plinske mreže unutar tog postrojenja… duge nešto manje od 2 kilometra, a do kraja prosinca očekuju se rezultati ispitivanja produktovoda iz pravca Hrvatske, kojim bi se ubuduće trebao transportirati prirodni plin za rad rafinerije.”.

  Vidi link: http://hr.n1info.com/Biznis/a468817/Pocinje-plinofikacija-rafinerije-u-Bosanskom-Brodu-ne-zna-se-pocetak-rada.html

  1. Nije jasno, zašto nisu tu informaciju i ostali mediji objavili? Valjda je sve to u funkciji izbornih aktivnosti(?)!!! Sramota!

 9. @Peter TDj ne moraš ti osobno, ali može li netko iz eko-udruge napisati i priopćiti nešto slično kao što rade nezavisne vijećnice UGV Slav. Broda i servirati gradonačelniku, GV-u i javnosti? Ti i udruga činite što možete, ali pomaka nema. Barem napišite nešto o nemaru gradske uprave kad je u pitanju smrdljivi zrak u Brodu.

  1. Nažalost, svega toga se probalo u vezi te nesretne Rafinerije, a općenito za brodsko zagađenje. Pokušavali smo mi iz ekoloških udruga i građanskih akcija odraditi i nemoguće.

   Tako smo dosada više puta sjeli i s Gradonačelnikom, tako i sa Županom za isti stol. Izborili za rad nekih povjerenstava, bili na sastancima Povjerenstva za praćenja onečišćenja zraka, (saborskog) Odbora za zaštitu okoliša posvećena za brodski zrak i drugim sastancima…

   Mi bar jednom sve ispričali (rekli) o tim zagađenjima svim našim institucijama, neovisno tko je bio na vlasti i na lokalnom i na regionalnom, ali i na državnom nivou. Tako da svi znaju sve, neovisno da li su na vlasti ili u oporbi! Tako i u Saboru i Vladi, Ministarstvu, Županiji i u Gradu…

   No oni nas nisu čuli i jednostavno ne slušaju i ne žele ni slušati, ni čuti. Imamo osjećaj da žele sve to zataškati. Najbolji dokaz ovome je ova najnovija ‘hajka’ u Zagrebu za čisti zrak.

   Svaka čast Zagrepčanima na njihovoj borbi i vjerujte nama Brođanima stvarno žao njih Zagrepčana, ali ovakvo onečišćenje koje sada u Zagreb imaju, u zadnjih 11 godina u Slavonskom Brodu bilo bar 2-3 i to svake godine!!!

   1. “Zrak i danas ‘loše kvalitete’ pogotovo u jednom dijelu Zagreba” – javlja i danas Poslovni dnevniki zaključuje:

    Podsjetimo da je Poslovni dnevnik prvi medij u Hrvatskoj koji je upozorio prošli tjedan na zagađeni zrak u Zagrebu, pogotovo u nekim njegovim dijelovima.

    Vidi poveznicu: http://www.poslovni.hr/hrvatska/zrak-i-danas-lose-kvalitete-pogotovo-u-jednom-dijelu-zagreba-361755

   2. Dovoljno je samo malo vratiti nazad i spustiti se dolje na FB stranicama GI za čisti zrak ili Brođani za Brod i pregledati prijašnje poruke, a posebno onaj od 23. na 24. prosinac:

    … jer je dovoljno pogledati grafikon u prilogu i vidjeti da su u tjedan dana na mjernoj postaji na Jelasu više od 20 puta izmjerene alarmantno visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 iznad 200 µg/m3, a i od 257 µg/m3!

    A jutros, prijepodne i popodne, danas cijeli dan duže od petnaest sati na mjernoj postaji na Jelasu mjerene satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 ispod 8 µg/m3, pa i oko 1 µg/m3!

 10. Evo kako Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić gleda na onečišćenje zraka u gradovima Hrvatske i kakvo rješenje ima za te probleme:

  “… Gradovi s većom razinom onečišćenja trebaju napraviti akcijske planove” – javlja N1TV i nastavlja:

  “Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić poručio je u petak gradovima u kojima postoji veća razina onečišćenja zraka … da naprave akcijske planove za borbu protiv onečišćenja i temeljem njih postupaju.”.

  A (valjda) mogu se osvrtati i na nadolazeće meteorološke promjene. “Kroz nekoliko dana, kako najavljuju prognostičari, magla bi trebala proći i trebalo bi doći do zahladnjenja i snijega, nakon toga više nećemo osjećati ovu situaciju…”.

  Vidi poveznicu: http://hr.n1info.com/Vijesti/a476231/Coric-Gradovi-s-vecom-razinom-oneciscenja-trebaju-napraviti-akcijske-planove.html

Odgovori