Ne bi bilo toliko uočljivo to što je dr Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda, čelnik udruge „Pravaš“ i najmoćniji brodski kadrovik, ovih dana od strane njegovih utjecajnih lokalnih medijskih/portalskih adoranata svrstan u vitezove, da njegovo političko viteštvo nije definirano kao jukstapozicija značaju i značenju njegovih oponenata, karakternih liliputanaca. Ispada da političar Duspara svijetli, jer je oko njega moralni i opozicijski mrak. I što je više tmine, proizvedene i u medijima, njegov sjaj je sve veći. Ipak, ima nešto u svrstavanju oponenata u liliputance, jer slavonskobrodska politička opozicijska priča kao da je nastala u Disneyevoj produkciji; sve sami miševi i drugi crtani junaci koji djeluju u tamnim politikantskim rupama. Ostali oponenti, ako se možda i na takve cilja, tek nose ogledala koja ne mogu biti kriva, ako pokazuju prljavo lice grada i onih koji njime upravljaju.
Prisjetimo se samo kako je ovaj najsvježiji medijski dodatak Dusparinoj hagiografiji, u funkciji uzdizanja do razine viteške časti, za povod imao njegovo, u biti, veoma pragmatično odbijanje da bude (četvrti, peti, šesti?) na listi SDP-a u petoj izbornoj jedinici, te javno izražena balgonaklonost premijera Milanovićeva koji je, boraveći u Brodu, izjavio: „On je dobar gradonačelnik, ali neće biti na našoj listi, jer je svoj politički identitet i entitet. No nama je drago da smo mogli pomoći gradonačelniku koji živi za svoj grad. On jeste politički nešto desniji od nas, ali to su oni desničari koji vole Hrvatsku...“.

Otvorimo li pažljivo spomenuti medijski promotivni paket s mašnicom populističkih boja, naći ćemo Dusparu, viteza brodske političke ravni na kojoj, među brodskim političkim korovom, zaista strši kao bundeva na njivi. Inače, viteštvo je stanje duha, pa John od Salisburyja o funkciji viteštva govori: "Da štiti Crkvu, da se bori protiv izdaje, da poštuje svećenički stalež (oratores), da otklanja nepravdu od siromašnih, da zavodi mir u vašem kraju, da prolije krv za svoju braću i da, ako doista ustreba, položi i svoj život.". Ovom, u Srednjem vijeku utvrđenom viteškom kodeksu časti koji se odnosio na vjernost i čestitost, spoj snage i odvažnosti, hrabrosti i vještine, skoro da i ne treba aktualiziranje, jer suvremeni hrvatski politički aristrokrati, shodno određenju, ne prestaju raspirivati mir u svom kraju.
Dakle, u ritualu izvikivanja njegovog imena i posvećivanja u medijskoj crkvi, Duspara se i ovitezio, stekavši dašak (internetske) besmrtnosti.

Koje su insignije, vanjski znakovi prepoznavanja pojave i časti viteza? Oklop, konj, konjušar, mamuze, mač, štit i koplje uvjeti su bez kojih se ne može, ako se žele ostvariti slavodobitne pobjede. Sad je već i nama lakše zamisliti gradonačelnika brodskog kao viteza koji se bori na predstojećem viteškom izbornom turniru. Zaigrajmo se i pokušajmo odrediti što zapravo direktno znači Dusparina viteška oprema.

Oklop: Reference (niz postignuća, obrojčenih dokaza o snazi, pameti, volji), emocionalna stabilnost, sposobnost evolucije misli, poker faca, savršena memorija, jer tko laže mora dobro pamtiti što je govorio i obećavao.

Konj: glasači, građani, ukroćena i pripitomljena narodna snaga koja na svojim leđima nosi svog jahača. Konj je konj i ima svrhu tegliti i nositi bez pitanja, rzati od zadovoljstva što će ga gospodar nahraniti i napojiti. Konj jedva čeka izaći iz štale neznanja kako bi bio jahan do galopa od kojeg ide pjena na gubicu, a poziva se zapovijednim zviždukom, a ponekad i kandžijom kažnjavanja. Konj može sa sebe zbaciti viteza, ako ovaj čvrst ne drži uzde.

Konjušar: Birokracija u gradskoj upravi, izdržljiva sorta uzgojena u ljudskim vrtovima državnih prehrambenih potreba. Stručno poslužuje, timari i oprema konja kako bi bio odmoran i miran za gospodarevo jahanje.

Mamuze: Prirezi, nameti, mjere brutalnih poticaja ako ako konj u dovoljnoj mjeri ne služi svrsi.

Mač: Vjerni plaćenici u gradskoj upravi i javnim poduzećima, trabanti, politički partneri u političkom krevetu, a koji se bore za ciljeve gospodara. Kako će zamahivati oštrim čelikom određuje im gospodar i propisana vještina mačevanja. U njegovo ime prolijevaju krv protivnika (oponenata). Ne pitaju za razloge. Vole kad su isukani, a ne kad su nasukani na odgovornost.

Štit: Imunitet, tajne proračuna, obrana od mačeva protivnika (karakternih liliputanaca).

Koplje: Dalekometniji način manipulacije, propaganda, ubojit napad kao obrana od beskrajnih egoista kao što su svi oni koji ne shvaćaju plemenite nakane oklopljenog jahača konja, sa štitom, mačem, mamuzama, kopljem, od onih koji se ne mogu vidjeti u njegovoj koži.