Prošli tjedan je na portalu SBperiskop objavljen članak; „Diskusija o pravu okoliša pruža nadu Brođanima“, kao izvješće o održanom okruglom stolu u sklopu EU tjedna. Tekst je izazvao određenu pažnju. Rekli bi: diskusiju o Diskusiji! Tako je prijavljeno više nego tridesetak komentara.

Jedan je, među zadnjima je objavljen, pokušavao kumulirati sve što je prethodno važno napisano. Pa nam je poslužio da osvrnemo na neka možda nova i važna spoznaja vezano za onečišćenje brodskog zraka i stava Brođana toj problematici.

„Bilo je na momente napeto i žustro u komentarima – piše na početku komentator i nastavlja: No, ipak na sreću čitatelja, došli smo do nekih novih podataka, o kojima u gornjem članku ništa nije pisalo.

Tako, u jednom komentaru piše: „Ako nije mogao doći gradonačelnik, zašto nije došla zamjenica ili možda zamjenik. Zašto nisu došli voditelji Županijskog i Gradskog odjela za ekologiju?“ Da, sve je to za analizu…“

Zaista, i ja sam odmah u tekstu članka primijetio i napisao, na žalost: „može se spominjati brojka od oko dvadesetak, možda dvadeset pet sudionika (na okruglom stolu), što možda, obzirom na važnost teme ipak čini da je malo!“

Nezgodno je u toj cijeloj priči, da nisu došli ni građani jer se željelo na ovom Okruglom stolu informirati i educirati Brođane o temi vezano za pravo okoliša, novine koje su nastale članstvom RH u EU, okolišne konvencije i ekološke tužbe. No, ta edukacija nije bila predviđena samo za njih nego i za djelatnike Županijskog i Gradskog odjela za zaštitu okoliša.

Što više g-đa Željka Leljak Gracin, članica ‘Zelene akcije‘ i koordinatorica programa Pravo okoliša bila je voljna razjasniti sve detalje, tako i prava Brođana vezano za okoliš! Na kraju mnogi su propustili izvanrednu priliku da nešto čuju o svojim pravima, o kojima sam opširnije pisao u spomenutom članku.

Neki su od komentatora članka baš i zapazili, kako je SBTV na svojim on-line stranicama, pa i u reportaži o Okruglom stolu u svom Dnevniku postavio pitanje: „Brođanima baš i nije stalo?“. Možda je i to realan opis brodskog stanja, makar neki drugi komentatori ukazivali na druge moguće odnose. S njima ovaj čas ne bih se bavio.

I onako svima je jasno da su svi mediji i to na svim nivoima samo djelomično neovisni i cijeli njihov pristup puno ovisi o političkoj situaciji. A što je posebno simptomatično, zaštita okoliša i 'zeleni' su skoro svima, pa na žalost tako i medijima, trn u oku. Portal SBperiskop je jedan od rijetkih, bar na brodskoj sceni koji se ne libi upuštati u koštac i sa škakljivim ekološkim pitanjima.

No, da se mi vratimo našoj vodilji, komentatoru i njegovom kumulativnom komentaru, gdje dalje piše: kako „čitamo i da dan iza Okruglog stola: „gradonačelnik, Mirko Duspara… je izjavio kako se ni nakon ratifikacije (međugraničnog) Sporazuma neće problem odmah riješiti. Na nama je da se i dalje zajedno borimo svim mogućim sredstvima, da se postupak modernizacije ubrza i na taj način smanji razina onečišćenja”. Je li su tu i sredstva o čemu se pričalo na Okruglom stolu? To je pitanje i za Grad i Županiji!“

Ali tu komentator ne staje, makar je svima nama nejasno, ako je zamjenik župana, Davor Vlaović mogao biti na Okruglom stolu, kako se moglo dogoditi da iz Grada je došla jedna mlada osoba, tko možda ima šest mjeseci staža? A svi naši političari, naročito u predizborno vrijeme, su za 'čisti brodski zrak'! A poslije, u većini slučajeva Brođani ostaju sami…

Tako je bilo početkom studenog 2013. godine kada su Brođani opet izašli na ulicu. Inače u Brodu (pa i Zagrebu) taj je model pritiska zbog prekosavskog zagađenja „već isprobano 5-6 puta – piše u jednom drugom komentaru i nastavlja:. Probali su to i Dalibor i Slavica i Vesna pa i GI. Dalibora sam stavio na prvo mjesto jer je to bio najznačajniji pokušaj, ali velika hvala i ostalima!“.

I tog hladnog studenog dana su Dalibor Vašarević i njegova Facebook grupa, zajedno sa nekoliko članova Građanske inicijative prisjećali na pretprošlo-godišnji mimohod, na kojem je bilo više od tri i pol tisuće Brođana. Nakon toga, pa i nakon nekih izjava iz Ministarstva osvanulo je, kako je:

„Hrvatima dozlogrdilo – Tužit će RS i Rafineriju u Bosanskom Brodu?!“. Tako je pisalo ne samo na portalima u RH, nego i u BiH! A mi smo svi nakon toga zaboravili na tužbe. Ili baš i ne jer je i ovo napisano u jednom drugom komentaru:

„A gdje mi živimo? Pa nije Vam jasno da smo došli pred zid? Jedino nam je ostalo da razmišljamo o tužbi! U članku (Diskusija o pravu okoliša pruža nadu Brođanima) lijepo piše: „Koga sada da Brođani tuže za čisti brodski zrak: BiH, Rafineriju, lokalnu upravu ili regionalnu, Ministarstva zaštite okoliša ili sebe?“ Pa pomognite nam!!!

Da, pomognite nam Vi koji niste mogli doći ni na Okrugli stol, a zaduženi ste za zaštitu okoliša, pa tako i za čisti zrak u Brodu i Županiji…!“ – završava komentator.

Zaista, trebamo svi jedni drugima pomoći jer ovo ovako više ne ide! Ovih dana je prošla godinu dana kada se dogodilo jedno veliko onečišćenje zraka u Sl. Brodu. To je objavljeno na svim medijima u RH i BiH. „Rekordno zagađenje u Sl. Brodu: Rafinerija priznala 'mali problem'“, pisalo je tada na portalu NoveTV; na Dnevnik.hr!

Na žalost, taj rekord u zagađenju sa sumporovodikom vrlo brzo je 'oboren' i to već početkom ove godine. Tada je, dana 7. siječnja u 13 00 sati mjerena satna koncentracija sumporovodika od 220 μg/m3! U isto vrijeme satna koncentracija sumporov dioksida također je bila rekordna: 746 μg/m3!

No svakako, treba napomenuti vezano za taj prošlo-svibanjski slučaj visoke satne koncentracije sumporovodika, da je tada nama Brođanima rečeno kako će uzrok onečišćenja istražiti Ekološka inspekcija Republike Srpske. Na kraju Brođani ni o tom incidentu, kao ni o kojem drugom, nikada ništa nisu saznali! Je li nešto znaju u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode? To njih treba pitati! I to svi zajedno, Gradski i Županijski odjeli za zaštitu okoliša i svi Brođani! Tako će možda biti nekog efekta…

Ujedno potrudimo se što prije osnivati tu ,Zajednicu zaštita okoliša i prirode', instituciju koja se brine o zaštiti zraka, vode i tla, kao i prirode u cijelom Brodu i Županiji!