Ovih dana na stranicama SBPeriskopa mogli smo pročitati iz pera Clock-a jednu korektnu kolumnu (http://www.sbperiskop.net/glavna-vijest/clock-sb-statistika) o statistici i rezultatima ‘statistike na hrvatski način’.

Nažalost, statistika je takva kakva je. Statistika (po Wikipediji) “je matematička disciplina koja proučava načine sakupljanja, sažimanja i prikazivanja zaključaka iz nekih podataka”.

No zato je aritmetika, osnova matematike koja daje važnost brojevima, puno-puno neumoljivija. Aritmetika (po Wikipediji) “je grana matematike koja proučava računske operacije s brojevima. Dolazi od grčke riječi arithmetike, koja se sastoji od riječi: arithmos (broj) i techne (umijeće).”. Pa lako je zapamtiti: umijeće s brojevima.

Dovoljno je pogledati stanje u Državi i pogledati i usporediti s rezultatima posljednjih parlamentarnih izbora, pa sve će nam postati jasno!

Inače o prošlim parlamentarnim izborima detaljno se sve može pročitati na Wikipediji (https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatski_parlamentarni_izbori_2020.), gdje su podaci kumulirani po Rješenju Državnog izbornog povjerenstva RH od 6. srpnja 2020. (https://www.izbori.hr/site/UserDocsImages/2020/Izbori_za_zastupnike_u_HS/rjesenja2020sabor.pdf).

No da idemo redom. Kad se matematički usporedi onih ‘76 ruku’ iz Hrvatskog sabora s pravim brojevima glasača, vidimo da je za HDZ, HNS i Reformiste (što je u Saboru: 66+1+1) glasalo oko 654,2 tisuća glasača, a za izabrane predstavnike manjina oko 37,5 tisuća građana RH! Ukupno oko (ali manje od) 692 tisuća glasača (što je u Saboru daje ‘76 ruku’!).

S druge strane vidi se kako je Rješenjem Ministra uprave po zaključenom popisu birača za izbore za zastupnike u Hrvatski sabor od 5. srpnja 2020. godine ukupno upisan 3.859.481 birač (https://uprava.gov.hr/vijesti/3-859-481-birac-u-popisu-biraca-za-izbore-za-zastupnike-u-hrvatski-sabor/16341)!

Na kraju iz tih brojeva jednostavno je izračunati da ono što je u Saboru osigurano s ‘76 ruku’ to je u biti samo od 18% popisa birača od 5. srpnja 2020. godine! Ili ako bi to preveli za drugu stranu, tj. za stranu  ostalih građana RH, rekli bi: više od 82% građana RH (ni na koji način) nije sudjelovalo u izboru sadašnje Vlade RH! Što više, teško će oni sljedeće četiri godine sudjelovati u berbi darova demokracije!  

S jedne strane imamo ljude koji će sljedeće četiri godine krojiti sudbinu Hrvatske, a s druge… Ehhh, sada budi pametan i reci, kako se može tu, mislim u Lijepoj našoj, govoriti o pravom 'konzumiranju demokracije'?  

sbperiskop