U slučaju da vas kao vozača potjera velika nužda parkirati u malom brodskom prometnom sustavu, morate biti dovoljno prisebni kako bi se brzo odlučili za jednu od tri mogućnosti.

Idealno bi bilo propisno parkirati na dozvoljenom mjestu i platiti parkiranje u uličnu kasicu prasicu/automat Parkinga, firme koja u ime Grada naplaćuje vašu veliku potrebu da zaustavite svog limenog ljubimca. Možete, u drugom slučaju, parkirati propisno, ali ne platiti odnosno ne nahraniti automat s tri kune po satu. Uhvati li vas kontrola, platit ćete 60 ili 80 kuna kazne, kao da ste automobil ostavili cijeli dan da se izležava. Najgora je treća mogućnost – veliku nuždu realizirati na mjestu koje nije propisano za parkiranje odnosno ostaviti vozilo na poziciji koja remeti prometna pravila i onemogućava drugim vozilima kretanje. Tada posla ima prometna policija. Na mnogim mjestima u gradu vozači se zalete obaviti veliku nuždu parkiranja na za to nepredviđenom/zabranjenom mjestu, premda se radi o propisima na papiru, a i ne remete ama baš ništa, niti spriječavaju prometni tijek.

I tada posla ima prometna policija. Kruže policijska vozila oko takvih punktova, ili dečki budu na čekama. To je isplativo, to da se čuvanje formalnog prometnog reda naplati tj. da se nepropisna velika nužda neopreznog vozača naplati s tristo (300) kuna. Prilikom uručivanja virmana i ručno, na formularu predviđenom za takve slučajeve, ispisne kazne, oni ponekad, s neugodom u glasu, kažu: “ma ne bih ja, ali mi je dojavljeno, pa moram, jer možda me baš sada gleda savjesni građanin.“

Da ne razgabam dalje, sugeriram, naročito u ime onih koje su prijavili savjesni Brođani, sljedeće: ma koliko vas stisne kako bi  obavili parkiranje u brodskom malom prometnom sustavu što nalik je na debelo crijevo, budite sabrani, hladni. Parkirajte propisno. Ako i ne platite, sljeduje vas kazna koja je četiri ili pet puta manja od policijske kazne za nepropisno parkiranje. Nije svjedeno u financijskom smislu gdje vršite veliku nuždu parkiranja. A i pauk vas može odnijeti. Uostalom, o svemu tome dobro znate, posebno o pohvalnoj suradnji moralnih, savjesnih građana i policije.