Zajednička pričuva zgrada ili švedski stol za najbliže

Godine 1995. kada je pronađen i usvojen odnosno kada je zakonski patentiran način upravljanja i održavanja stambenih zgrada, u mojoj zgradi (Blok V, Naselja Andrije Hebranga, Slavonski Brod) plaćalo se 74 kune po stanu za pričuvu. Sada za zajedničku pričuvu plaća 150 kuna, dvostruko više. Ali, dojam je, da je dvostruko manje zajedničkog održavanja.

Evo izvoda iz Zakona o vlasništvu i drugim pravnim stvarima, članak 90. koji regulira tu materiju:

Zajednička pričuva

Članak 90.  (ZOV-a)

(1) Zajednička pričuva iz članka 85. stavka 2. ovoga Zakona je namjenski vezana zajednička imovina svih koji su suvlasnici nekretnine, namijenjena za pokriće troškova održavanja i poboljšavanja nekretnine te za otplaćivanje zajma za pokriće tih troškova.

(2) Zajedničku pričuvu tvore novčani doprinosi koje su suvlasnici uplatili na temelju odluke donesene većinom suvlasničkih dijelova, odnosno odluke koju je na zahtjev nekoga suvlasnika donio sud s obzirom na predvidive troškove i uzimajući u obzir imovinsko stanje svih suvlasnika.

(3) Zajedničkom pričuvom upravljaju suvlasnici, odnosno upravitelj nekretnine kao imovinom odvojenom od imovine bilo kojega suvlasnika, uloženom na način da donosi plodove.

(4) Dopuštena su samo ona plaćanja iz pričuve koja su učinjena radi plaćanja troškova održavanja i poboljšavanja nekretnine ili otplatu zajma uzetoga za pokriće tih troškova; ovrhu je dopušteno provoditi na zajedničkoj pričuvi samo radi podmirenja tih tražbina.

(5) Upravitelj kojem je završila uprava dužan je bez odgađanja položiti račun o pričuvi i ostatak predati novom upravitelju; razriješi li sud upravitelja, naložit će mu da u roku od četrnaest dana pod prijetnjom ovrhe preda utvrđeni ostatak novom upravitelju.

(6) Suvlasnik koji je otuđio svoj suvlasnički dio nekretnine nema pravo zahtijevati povrat svoga doprinosa u zajedničku pričuvu, nego taj ostaje i dalje u njoj kao doprinos toga suvlasničkoga dijela.

O svrsi zajedničke pričuve govori se u U redbi o održavanju zgrada.

Članak 2. Uredbe o održavanju zgrada opisuje svrhu zajedničke pričuve. Vidljivo je da pričuva ne može služiti za održavanje posebnih dijelova (stanova ili drugih prostora u vlasništvu građana  ili drugih pravnih osoba).

Sredstva zajedničke pričuve suvlasnici zgrade koriste prema godišnjem odnosno višegodišnjem programu osobito za pokriće troškova:

– redovitog održavanja i poboljšavanja zajedničkih dijelova i uređaja zgrade,

– hitnih popravaka zajedničkih dijelova i uređaja zgrade,

– nužnih popravaka zajedničkih dijelova i uređaja zgrade,

– osiguranja zgrade kod osiguravajućeg društva,

– zamjene postojećih i ugradnje novih zajedničkih dijelova i uređaja zgrade,

– otplate zajma za financiranje troškova održavanja i poboljšavanja zgrade,

– poslovanja upravitelja zgrade.

Sredstva zajedničke pričuve suvlasnici su dužni uplaćivati na poseban račun koji će u tu svrhu otvoriti svi zajedno ili osobe koje suvlasnici ovlaste.

Upravitelj raspolaže sredstvima zajedničke pričuve, pod uvjetima i u granicama utvrđenim ugovorom kojeg upravitelj sklapa sa suvlasnicima

Ne znam pod koji dio obveza upravitelja spada krečenje zajedničkog hodnika sa stepeništem, ali znam da je od 1995. godine do danas to učinjeno samo jednom. Jednom u 25 godina!! Kad su se mijenjali interfoni, iz godišnjeg izvještaja o radovima i troškovima, stanari su saznali da jedan s ugradnjom stoji 1 200 kuna (bilo je to prije otprilike 15 godina). Inače, nabavljeno je nekoliko stotina interfona. Nabavna cijena im je bila, procijenjuje se, 150 kuna maksimalno!!! Ovakvih primjera ima, što ono se veli, za izvoz! Ima i onih drugih u kojima se uvjerilo koliko je zajednička pričuva način koji je relativno u redu.

Zajednička pričuva je švedski stol. Parola glasi: vi stanari redovno plaćajte zajedničku pričuvu, a upravitelj će uzimati koliko mu treba, uz blagoslov predstvanika stanara. U Mom bloku to se izdeformiralo do kretanja po rubu zakona, tako da smo mi stanari bili prisiljeni mijenjati upravitelja.

Prije dva mjeseca umro je glavni predstavnik stanara odnosno domar koji je mjesečno primao 1 500 kuna mjesečno za poslove koje je obavljao u ime i stanara i upravitelja, i koji je posredovao između stanara i upravitelja. Mjesec dana poslije osam (brojkom: 8) stanara htjelo je na sastanku (Na temelju članka 375 zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (“Narodne novine” broj 91/96) donijeti odluku da se imenuje predstavnik stanara, ali i plaćeni zamjenik. Dakle, osim 18 000 kuna godišnje za predstavnika stanara, iz pričuve se trebalo isplaćivati i njegovog zamjenka. Zašto ne i zamjenika zamjenika? Pa čak zamjenika zamjenika zamjenika, jer smrt može doći nenadano, pada imamo pričuvu domara? Čisto naštimavanje. Ističem da 11 stanara cijelu godinu plaća pričuvu kako bi se isplatio honorar predstavniku stanara koji mijenja sijalice, javlja se na telefon kad ga nazovu stanari i razgovor prenosi upravitelju, koji mijenja otirače pred ulazima, itd. Sve ostale poslove obavljaju, po nalogu upravitelja, kvalificirani majstori, strojobravari, električari, stručnjaci za vodu, struju, krovove, krečenje. Koliko bi se moralo davati i zamjeniku? Za pričuvu i čistačicu stanari moraju izdvojiti preko 2 000 kn godišnje. Tko to očekuje da ljudi šute dok se novac ne troši racionalno?

Ova ujdurma sa zamjenikom i kotejebekvorume, nasreću, spriječena je.

Baš me zanima što će za jesen smisliti osmorica agilnih i poslušnih stanara. Doći ću na sastanak i poslušati, a možda se i opet pobuniti. Naime, nije ugodno kad te netko jebe u mozak zdrav kao dren. Inače, i bez predstavnika stanara, sve funkcionira. Jave se stanari o problemima izravno upravitelju. Ovaj put nisam spominjao imena. No, možda ću morati.

14 comments

Skip to comment form

 1. Poslije carinika upravitelji zgrada su uvijek u pravu. Kad su stanari ovce. A stanari koji podržavaju stvari iznutra imaju privilegije. Na račun svih oni dobiju štošt.

 2. Hoćete li preživjeti bez preastavnika stanara i njegovog zamjenika. Pazite da vas ne zajebu i retroaktivno isplate novac izabranicima. Kao, delali su oni u ime savjesti i funkcioniranja sustava,

 3. Da praktički 11 stanova svoj godišnji iznosza pričuvu daje za domra=? Pa koliko se daje upravitelju… Ostane li išta za radove, poravke i ostalo?

 4. Primjeri o krečenju i interfonima govori koliku moć imaju upravitelji. Moć da s lovom manipuliraju.

 5. Finu lovu ste istepli parazitima odnosno sačuvali je za ono za što postoji pričuva. Samo oprez, jer sitnozubi su kao lovački psi: što ne dovrši gazda u lovu, oni će.

 6. Nevjerojatno da sve te crne rupe u zakonu o vlasništvu oko zajedničke pričuve nikada nisu došle pred Sabor. No koliko je to nevjerojatno, toliko je i logično!

 7. Najbolji su u pričuvama i upravljanju zgradama ĐĐ Stan,na čelu sa Bogović ima. To se najbolje vidjelo kada su negdje prije licitirali za kupnju zemljišta u Malom Parizu(onaj parkić između Kumičićeve i Cankareve gdje se nalazi samoposluga). Tako su dobro organizirani da su u par sati ponudili na desetke ponuda,pa ih povlačili,a sve radi ostvarivanja najniže cijene i da izbace konkurenciju!

 8. Nemoj frog tako. To su sve neki fini ljudi. Ne zanima ih novac, nego oni žive za dobrobit Broda.

 9. “Državni zavod za statistiku objavio je novu hrvatsku liniju siromaštva koja za samca iznosi 2.710 kuna. Granica preživljavanja iz godine u godinu raste, ali mirovine ne prate taj trend. Većina umirovljenika može samo sanjati o tom iznosu, jer ih više od 700.000 preživljava s manje, dakle u siromaštvu.” https://www.mirovina.hr/novosti/granica-siromastva-za-samca-2-710-kuna-vecina-umirovljenika-o-tom-iznosu-moze-samo-sanjati/

  I sad kad krene ekipa parazita na gradskim i zgradskim haračima to pljačkati i ovršivati, kako nije švedski stol. Samo za parazite na neodržavanju radnički umirovljenik mora pljunuti 10% svoje mirovine, ili pljačka ovrhom, može birati. Skoro pola milijuna kuna je od 1994. g. je inkasiralo stubište od 10 stanova ekipi koja je ušla u njega samo kad treba objesiti papire na oglasnu ploču. Mentalitet pretvorbenih kriminalaca “Tko je jamio, jamio je” kontinuirano uništava ljude i gradove, vjerojatno u sprezi sa svjetskom mafijom i gangsterima i bankarima kojima su podčinjeni i kojima su devedesetih prodali i predali Hrvatsku i izvršavaju za njih misiju uništenja i iseljenja stanovništva za potrebe stvaranja novog svjetskog poretka s čipiranim robljem. Kako drugačije objasniti katastrofalno kontinuirano opće propadanje i iseljavanje pod mafijinom upravom i promafijaškim zakonima koje je instalirala i kojima propisuje samo harače na teret domaćeg stanovništva i međunarodne ugovore u korist stranaca.

 10. Ako želi opstati upravitelj bi trebao pomnije nadzirati pokušaje grebanja od strane sitnozubih. Ne može prebaciti odgovornost na izmanipulirana upravljačka tijela stanara.

 11. Ispravak: Hodnici i stepeništa krečena su samo jednom od 1988., a ne od 1995. kad je osnovano zajedničko održavanje. Dakle,jednom u 32 godine.

 12. Dvojici predstavnika stanara izbijena je lijepa svotica iz džepova. Hoće li se zbog toga smanjiti mjesečni iznos pričuve?

 13. Bez suglasnosti stanara nabili su usred naselja na krov zgrade T- Comovu antenu i uzimaju si za najamninu krova lovu koja nije njihova nego od stanara i trebali su za taj iznos smanjiti pričuvu, a oni su harač povećali. S novcima stanara osiguravaju zgradu od kvarova i naplaćuju štete, primaju proviziju, poklone i bonuse osiguravajućih kuća i partnera, klasično mićenje i potezanje za rukav na ortačkokapitalističkom “ponuda i potražnja” spektru, dakle, štete se refundiraju, oni moraju samo renovirati, zašto onda ne renoviraju, to im je zadaća, a ne haračenje i pranje love i upošljavanje parazita na namet u eri mailova i telefonskih sekretarica, Instalirati par parazita na haraču u svrhu slanja poruka od stanara do plaćenog upravitelja, čista pljačka novca za obnovu i održavanje zgrada, a ne uhljeba. Gdje su milijuni kuna koje su stanari bloka od četiri zgrade uplatili od početka održavanja? Jel i to lopovska parola “ko je jamija, jamio je”?

 14. Izgleda da je kraj razoblja u kome su upravitelj održavanja Bloka 5 i pokojni predstvanik stanara radili što su naumili.

Odgovori