Poziv za predlaganje članova Kulturnog vijeća Slavonskog Broda: Cimanje kako bi se formirala nova garnitura poslušnika

Još 24. prosinca protekle godine Grad Slavonski Brod, Upravni odjel za društvene djelatnosti, uputio je Poziv za predlaganje članova Kulturnog vijeća Grada Slavonskog Broda. Članovima Kulturnog vijeća imenovanih 2014-e godine istekao je mandat. Iz novog Poziva izdvajamo slijedeće: Za članove Kulturnog vijeća mogu biti predloženi kulturni djelatnici i umjetnici koji svojim dosadašnjim postignućima kao i poznavanjem pojedinih područja umjetnosti i kulture mogu pridonijeti ostvarenju ciljeva zbog kojih je Kulturno vijeće osnovano.

Podsjetimo se da Kulturno vijeće Slavonskog Broda osnovano kako bi predlagalo ciljeve kulturne politike i mjera za njeno provođenje, a posebice predlagalo program javnih potreba u kulturi. Kroz kulturno vijeće kulturni radnici i umjetnici utječu na donošenje odluka za kulturu i umjetnost u Slavonskom Brodu. Također, Kulturno vijeće razmatra mjere za poticanje i promicanje profesionalnog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, kulturnog amaterizma i amaterskog stvaralaštva. U navedenom smislu Kulturno vijeće pruža pomoć Gradskom vijeću pri izradi prijedloga godišnjih prijedloga javnih potreba u kulturi grada, i u tu svrhu daje podlogi i mišljenje.

Parafraziramo li Protagorinu izreku o Čovjeku, možemo s izvjesnim pretjerivanjem reći za internet kako je je mjerilo svih stvari; onih koje jesu da jesu, a onih koje nisu da nisu. U tom smislu, prema Internetu Kulturno vijeće grada Slavonskog Broda veliko je ništa, nešto manje ništa od, primjerice, Savjeta mladih koji je veliko ništa. Kulturnog vijeća gotovo da nema na internetu, nije zabilježena njegova aktivnost u smislu razloga njegovog osnivanja. Kulturno vijeće spominjano je tek kao tijelo koje je dalo amen za odluku gradonačelnika Mirka Duspare o reizbornoj sječa ravnateljskih glava u ustanovama kulture Slavonskog Broda. Kako sječu glava nisu valjano objasnili, time su se svrstali u kulturnu gomilicu Dusparinih klimavaca, sjanih egzemplara poslušničkog mentaliteta. Ono što treba krasiti umjetnike i kulturne radnike su samostalnost, hrabrost, nezavisnost, upućenost… Od svega nabrojanog nisu pokazali ništa. Da, to je jedino Internet zabilježio, njihovo dvojbeno znanje i čast, a sve ostalo, zbog čega su osnovani, nije, jer onoga što se od Kulturnog vijeća očekivalo, u njegovom radu nije ni bilo. Ako je i bilo, sve mu je to izradila i poturila da potpiše tzv. kulturna birokracija, ograničena i na uzdi gazde od Proračuna.

I sada opet Grad Brod kroz Poziv cima da se formira nova garnitura klimavaca koji će za potrebe oca grada potpisivati prijedloge imenovanja i razrješenja šefova ustanova koji (ne)će biti po njegovom ukusu. I opet, kvragu, nitko u sastavu Kulturnog vijeće neće biti umjetnik, a šalje im se poziv. Naime, postoje li oni uopće u Brodu? Gdje su? Sviraju li? Kome i na čemu? Pišu li, slikaju, grade li…? Vjerojatno postoje, ali nisu u ovoj sredini imenovani ni priznati! Moguće da se u Pozivu misli na kafkijanske umjetnike u gladovanju? Pun ih je grad… umjetnika u gladovanju. Da, ali oni, obratno, znaju puno o javnim potrebama u gradskoj nekulturi i nesolidarnosti. Njihova podloga i mišljenje bi svjedočili o jadu, bijedi i sramoti postojeće kulture. Njihov popis treba potražiti kod Caritasa i Crvenog križa.

Nastranu s ovom gorkom šalom. Individue u Kulturnom vijeću moraju biti potencijalni neposlušnici svjesni sve fragmentiranije i onečišćenije prirode javne sfere i u Slavonskom Brodu. Takva svijest omogućila bi i novu kulturnu politiku. Stare nam je pun kulturni pejsaž odnosno sve zagđeniji kulturni eko sustav.

12 comments

Skip to comment form

 1. I ja sam ukucao u google “Kulturno vijeće Slavonski Brod”- i nisam ništa našao. Manekeni, paraderi, babin strojček.

 2. Umjetnički se gladuje kad se gladuje i ne razbijaju izlozi ili ne provaljuje u kuće u kojima četveročlana obitelj ima hrane za deset boksača. Umjetnici u gladovanju od zvuka svojih crijeva prave arije.

 3. Dobra komparacija, niškoristi je Kulturno vijeće baš kao i Savjet mladih kojima se osipa baza odlaskom na rad u iniozemstvo, a oni kurcu sviraju.

 4. Mora postojati forma. A sadržaj određuje gradonačelnik. Tko to ne voli, neka ne izvoli.

 5. Kad bi se biralo vijeće nekulture kandidati za članove bi bili šefovi brodskih političkih stranaka.

 6. Skupljači funkcija, biti i više nego dosta kandidata.

  1. – Kandidat za za člana Kulturnog vijeća!

   – Ajde!

 7. Kako KV naplati svoje savjete? Vjerojatno dobivaju besplatne ulaznice. I pšepure se gradom kao punjeni paunovi. Koji jadnici!

 8. Sve je to farsa i kazalište lutaka. Grozno je kada nekulturni ljudi sudjeluju u donošenju politika ili barem smjernica u politici za branšu o kojoj nemaju pojma i nije im stalo da nauče. Sva tijela gradskog vijeća postoje samo na papiru pa novac predviđen za njihov rad preteču u rebalansima. Povjerenstvo za ravnopravnost spolova se nije sastalo godinama itd…

  1. Odjel za društvene djelatnosti nema ni “s” od samostalnosti. Sve je u Dusparinim rukama i pod nogama.

 9. Mogu li ja člana Kulturnog vijeća predložiti svećenika iz naselja Andrije hebranga iz čije crkve dolazi zvonjava od koje su stanovnici podivljali. To je umjetnik.

 10. ” Naime, postoje li oni uopće u Brodu? Gdje su? Sviraju li? Kome i na čemu?”

  Kurcu i na kurcu oni sviraju!

Odgovori