Dr. Duspara ili: Kako sam naučio ne brinuti i zavolio bombu

Darko Daky Lončar, dežurni, kvalitetni i uporni istraživač brodskih misterija i afera, primarno kolumnist news portala sbonline i povremeno suradnik sbperiskopa kada bude iz nekih razloga degažiran u njegovo magazinsko polje, ponovo je podlegao svojoj ćudi tragatelja i javnosti servirao novi lokalni skandal, a o čemu je pisao u tekstu: Darko Daky Lončar: Zvuči nevjerojatno i šokantno da brodski političari znaju za neeksplodiranu bombu u centru grada

Dakle, Lončar je ponovo otkrio i objelodanio činjenicu da odgovorni u gradskoj vlasti, na čelu s gradonačelnikom Mirkom Dusparom, znaju za bombu iz Drugog svjetskog rata, neeksplodiranu i tešku 1 000 kilograma, a da ništa nisu poduzeli da se ona izmjesti odnosno da se eliminira opasnost od njenog razornog djelovanja.

O neefikasnoj, neorganiziranoj i aljkavoj gradskoj vlasti, ne vrijedi više tupiti. To je svima poznato. O tome da se gradonačelnik ne osvrće na kritike i argumentirana priopćenja u kojima se razgolićuju nerad i bezidejnost, također. No, ovo je nešto drugo od tunela i otpuštanja radnika iz gradske uprave. Radi se o ugrozi građana Broda i on je dužan umiriti ih svojim obraćanjem, pa makar samo preko medija koji su u njegovoj sponzorsko-šuštećoj milosti. Nije vrijeme za ignoriranje javnosti.

Dok Brođani čekaju gradonačelnikovu izjavu, prenosimo vam u cijelosti članak iz službenog glasila grada Slavonskog Broda iz daleke 2012. godine. Dakle, sedam godina vadi se bomba iz zemlje. Kako kaže Lončar, zvuči nevjerojatno i šokantno.

Prije tri mjeseca za novog ravnatelja Vojnog muzeja pri MORH-u izabran je g. Mario Werhas. Zbog čega je ova informacija važna za Grad Slavonski Brod? Novi je ravnatelj, naime, odlučio ubrzati pitanja koja već dulje vrijeme stoje neriješena.

„Ravnatelja Vojnog muzeja danas je primio gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara,  dr.med. Povod za organizaciju sastanka, na kojem je prisustvovao i koordinator Grada Slavonskog Broda za projekte u kulturi, znanosti i visokom obrazovanju Petar Bašić, bile su dvije teme.

Prva je uklanjanje odnosno vađenje neeksplodirane bombe iz istočnog reduita brodske Tvrđave. U pitanju je saveznička bomba bačena na područje Tvrđave za vrijeme Drugog svjetskog rata, koja bi mogla biti teška i do jedne tone. Nakon što je g. Werhas obišao prostor Tvrđave predložio je premještanje  bombe uz pomoć pirotehničara Ministarstva unutarnjih poslova. Bomba bi nakon toga mogla postati dio postave Vojnog muzeja u sklopu pregleda hrvatske vojne povijesti od 7. stoljeća do Domovinskog rata.

Uklanjanjem bombe konačno bi mogli započeti i radovi na obnovi istočnog dijela brodske Tvrđave, koja bi na taj način postala još pristupačnija građanima Slavonskog Broda. Ravnatelj Vojnog muzeja pri MORH-u g. Mario Werhas rekao je da će već sutra krenuti sa zahtjevom prema MUP-u vezanim uz ovo pitanje, kako bi se što prije odredilo na koji način Grad Slavonski Brod treba očistiti teren i na taj način omogućiti uklanjanje bombe.

Druga tema današnjeg sastanka bila je uređenje spomen parka Domovinskog rata, u sklopu kojeg bi Vojni muzej Gradu Slavonskom Brodu donirao petnaestak tenkova i topova . Za lokaciju spomen parka izabran je dio naselja Jelas, koji se nalazi između brodske Tvrđave i ulice Petra Svačića, točnije na mjestu uklonjene željezničke pruge do Bosanskog Broda. O kakvom se projektu radi dovoljno govori podatak da bi to bio drugi po veličini takav spomen park u Hrvatskoj. „

Perverzni odnos prema lokalnoj bombi neodoljivo asocira na Kubrickov legendarni film Dr. Strangelove. Nisam odolio ubaciti asocijaciju u naslov.

18 comments

Skip to comment form

 1. Nije mi jasna policija. Ne bi li ona trebala obratiti se Brođanima?

 2. Ovo je očito dokaz nebrige prvog ćovjek Grada za građane.
  7 godina znati za ovakvu ugrozu i ne učiniti ama baš ništa.
  Doduše on se već godinama bavi kadrom koji mu smeta i oni su mu glavna briga, tako da i ne čudi što je zaboravio bombu.
  A njegova šutnja o svemu – bombi, tunelima, sječi glava dovoljno govori. Očito nam poručuje mogu kako hoću i nitko mi ništa ne može.

  1. Važno je da on na radiju, jednom tjedno, javno govori o krpanju ulica, o kanalizaciji i ostalim komunalnim radnjama. Nije za vjerovati.

 3. Ta bomba je manje opasana od jalove komadine nerada i bahatluka koji se nadvio na brodskom Tvrđavam u kojoj stoluje dr. Strangelove.

 4. Daky je najobičniji provokator. On provocira istinom. Danas se provocira bogatstvom, domoljubljem, bezakonjem i ostalim lažima. jebeš bombu, daj mi kružni tok!

 5. Da dugo nam ne napravi novi kružni tok, da nas još bolje izvrti u svojim krugovima. Mješakica i loš asfalt, navrat-nanos napravljene česte koje ponekad vode i preko privatnih posjeda, njegov su najveći domet.

 6. Bum, Mirko, bum! Joooj, pardon, bum, Cile, bum!

 7. Ma ko siša bombu, eno čovjek ponovo raspisao hrpu natječaja za posao. Subotom testiranje, pa poništavanje natječaja, pa ponovo novi natječaji.
  Anka si dala posla, rješava kadrovsku križaljku i žaru i pali po Upravi. Bomba je sitnica naspram nje.

 8. Na ovo si mislio Lukiću:

  https://www.youtube.com/watch?v=snTaSJk0n_Y

  Pogledati do kraja

 9. Koji je ovo kurac? Zašto dužnosnici grada i predstavnici policije ne održe zajedničku konferenciju za medije i objasne što je na stvari?

 10. Ma daaaajjj, a zašto mi građani zvani OVCE šutimo i šutimo i još malo šutimo???
  Vidite ljudi da nam ti „gradski oci“ slobodno rade „o glavi“ i još kažu da smo ih mi izabrali….Superrr!!!
  Pokušavam reći da smo mi jadnici – mrljavi Brođani krivi zbog njihovog ignorantskog odnosa. Ne šljive nas ni pod „razno“ jer mi njihovu bahatost podržavamo povlačenjem i šutnjom.

 11. Od kako sam dosao raditi u Njemacku vidio sam kako to ovdje funkcionira. Cesto se pronalaze bombe iz drugog sv. rata i odmah se ide u razminiravanje. Jednom sam dva sata cekao na 300 m od stana, dok je nisu uklonili.. Sve u krugu od 1km je bilo evakuirano i nije se moglo prici.
  Kod nas ocito nije bitno.
  Veljko je ocito odlucio pokazati sve mane sadasnjeg gradonacelnika. Naravno uz pomoc Vanje , Dakya i Slavice.
  Svaka cast

 12. E Lukiću srozavanje portala s hvolospjevima o likovima kao Lončar.. Bravo, kako znate da je to bomba ako nitko ne reagira?

  1. Zar bi urednik trebao grditi i ismijavati svoje suradnike? Supermen, gubeljaš se!

 13. Kružni tok tamo treba

 14. Prema ovom članku isti autor je ne tako davno hvalio gradonačelnika u mp3. Više kao da mu se u pakšu uvlačio. Kako to da je promijenio priču? Evo link:

  https://www.sbperiskop.net/kolumne/darko-daky-loncar-gradonaclnik-slavonskog-broda-mirko-duspara-ljubav-zene-seksologija-astrologija

  1. Daky je evoluirao. Pokajao se. Shvatio je s kim je imao posla, kao i mnogi građani Broda. Sumnjam da će više ikada gotiviti babu.

   1. On to nije priznao niti rekao da nece više. Za sada se čini političar kao babo. Suncokret

Odgovori