Darko Daky Lončar: Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara – Ljubav, žene, seksologija, astrologija

Astrologija je složena i ozbiljna nauka koja prilično precizno opisuje ljudsko ponašanje, prirodu čovjekove ličnosti, te može biti od velike pomoći svakome onome tko želi racionalno sagledati pluseve i minuse svoga ponašanja i ispravljati greške u svome radu i životu.

Astrologiju sam oduvijek doživljavao kao neko šarlatanstvo i glupost sve dok nisam upoznao Zvonimira Olčara, sto postotnog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata, čovjeka kojeg je jedan snajperski metak u kralježnicu doživotno prikovao uz invalidska kolica, ali čovjeka čvrste i neslomljive volje, danas moj veliki i drag prijatelj, koji me je uveo u tajne ove drevne nauke s kojom ću pokušati u ovome tekstu malo pobliže približiti javnosti ličnost  gradonačelnika Mirka Duspare.

Gradonačelnik je u horoskopu Lav, a bez obzira na njegovo porijeklo, obrazovanje ili materijalno stanje, Lav će uvijek sagraditi svoje kraljevstvo gdje god da se nalazio. Nije važno, jeli to država, grad ili samo komadić tla. Sa svojim četvrtim osvojenim mandatom gradonačelnika, njegovo kraljevstvo u našem gradu je neupitno.

Bez obzira bio to komadić tla, grad ili država, Lavu je samo važno to da na tom svom dijelu teritorija suvereno i premoćno vlada. Lava ne može zadovoljiti nešto što nije najbolje, najuzvišenije, najmoćnije…. Iza oklopa moćnog, odvažnog i neustrašivog lava krije se zapravo, ranjiva i osjećajna osoba. Po svojoj prirodi Lav je mnogo humaniji i plemenitiji nego što to ljudi misle. Glavne su mu osobine njegova neiscrpna životna snaga i radost, ogromna radna energija i neumorna aktivnost što je javno uočljivo i primjetno svake srijede kada na valovima Radio Broda gradonačelnik otvoreno razgovara sa svojim građanima, zapisuje sve njihove probleme, prima građane na razgovor u svoj Ured i bori se za boljitak i njihovoga i svoga grada u cjelini. Lav uvijek zrači veličinom i veličanstvenošću, velikodušan je i često  obdaren i velikim idejama.

Lavovi su rođeni vladari. Ja sam osobno, recimo, riba u horoskopu i mi ribe smo rođeni umjetnici. Problem u društvu nastaje kada se zamjene teze, kada recimo, riba hoće postati vladar, a lav umjetnik. Hoću reći, ne može baš svatko na izborima za gradonačelnika pobijediti jednoga Lava. Pri čemu s riječi –SVATKO-ni najmanje ne želim podcijeniti ili omalovažiti političkog konkurenta na pijedestal gradonačelnika. Hrvoje Špicer kao kandidat HDZ-a je nesumnjivo jedna izuzetno pametna i inteligentna osoba, mlad i sposoban, vrlo ambiciozan, probitačan, ali zvijezde na nebu mu nisu podarile moć individualnosti i osobnosti, on jednostavno nema u sebi ono nešto čime bi mogao impresionirati i osvojiti široke narodne mase i pobijediti Dusparu. Isti problem je bio i s prijašnjim hadezeovim kandidatima za gradonačelnika-sve odreda pametni, inteligentni ljudi-ali fali im crta osobnosti i individualnosti, fali im ono nešto što u sebi ima Duspara, što su mu podarile zvijezde na nebu, a što su njima uskratile.

Na prošlim izborima za gradonačelnika kada su ga novinari SBTV-a upitali što misli o ponašanju Hrvoja Špicera u predizbornoj kampanji, očekivao sam da će sad Duspara početi po njemu pljuvati zbog podosta niskih udaraca ispod pojasa za vrijeme kampanje, ali, Duspara je samo mirno i hladno odgovorio:

-Bio je dobar!

To je samo eto, djelić te osobnosti koje Hrvoje Špicer nema, bez pretenzije da umanjujem njegove kvalitete.

No, međutim, Lav isto tako ima neke svoje i ozbiljne mane: brzo se uvrijedi i s njim pokatkad nije lako ni raditi ni živjeti, jer reagira burno i žestoko na svaku kritiku i svaku sitnicu koja mu nije po volji. To je vrlo štetna osobina Lava, jer tada postaje sklon teatralnom dramatiziranju i generiranju neprijatelja i tada on može prerasti u arogantnog diktatora te stvoriti oko sebe zloćudno ozračje, što može izazvati strah i strahove najbližih suradnika. A što nikako nije dobro za razvoj tolerantnog, humanog i demokratskog društva.

Da je sada ovdje moj prijatelj Zvonimir, onda bi odmah napisao na desetak gusto kucanih stranica -DUHOVNE VJEŽBE YOGE I DALEKOISTOČNJAČKE TEHNIKE MEDITACIJE I VIZUALIZACIJE -koje bi Duspara trebao prakticirati svaki dan da otkloni te svoje nedostatke i minuse u ponašanju.

Rijetko među lavovima nailazimo na slabiće, to su sve uglavnom jake i stabilne ličnosti, nije potrebno naglašavati da svaki Lav voli vladati svojom okolinom, što uključuje i ljude oko njega. Ovakva dominantnost lava u društvu prijemčiva je za mnoge žene. Ako stvar gledamo s aspekta ženske seksualnosti, evo recimo, primjer, iako podosta stariji od župana Danijela Marušića i njegovog ljepuškastog izgleda i nasmiješenog lica, Duspara je s aspekta privlačnosti, zapravo, ženama mnogo interesantniji i zanimljiviji. To je uočljivo u brojnim komentarima na našim brodskim portalima u kojima pojedine žene uopće i ne kriju svoje simpatije i ljubav prema gradonačelniku, a pojedini komentari nekih naših usamljenih sredovječnih žena zrače i otvorenom erotikom i skoro pa i ljubavnim pismima.

Jeli netko ikada istraživao utjecaj  seksualnosti gradonačelnika na žene i na pobjedu  na svim dosadašnjim izborima za gradonačelnika?

Da postoji jedna ozbiljna studija na ovu temu-mnogi bi se iznenadili rezultatima te studije, jer osobno smatram da Duspari pobjedu donose žene opčinjene njegovom lavovskom muževnošću i jakim macho  autoritetom. A kakav je Lav u ljubavi? Osjećajan, postojan i pravi ljubavnik. Tako kažu zvijezde na nebu, a vjerujem da to potvrđuje i gradonačelnikova supruga Ozana. Lav je vrlo privržen svojoj lavici, nije sklon zavođenju radnih kolegica i ljubavnim avanturama, pa su bračni odnosi žene s lavom  vrlo stabilni, brak im je siguran i nije podložan bilo kakvim krizama.

Lav je prilično konzervativan po svojoj prirodi i naravi i manji problemčići bi se eventualno mogli javiti u braku ukoliko supruga ima suprotna svjetonazorska stajališta, new age, filozofiju djece cvijeća, pacifistički ili umjetnički pogled na svijet i slično.

Lavovi su strastveni i ponosni ljubavnici i u ljubavi također preuzimaju ulogu vođe. Vole da im se partneri dive. Njima treba publika i divljenje i u prijateljstvu i u ljubavi. Nevjeru i flertove lavovi ne podnose i zato supruga Ozana može biti  sigurna kada joj suprug ide i na duža službena putovanja. No, međutim, Ozana ne može otkloniti, zatomiti i prigušiti oduševljenje slavonskih usamljenih i razvedenih žena koje uz crnu kavicu, raskopčane haltere i zapaljene cigare uz čašicu pelinkovca jedva čekaju da dođe srijeda i na Radio Brodu čuju glas svoga tajnog obožavatelja i s njim nekoliko minuta opće na temu izmišljenog problema šahta iz kojeg curi voda ili srušenog bora na ulici.

A niti postoji srušeni bor niti šaht iz kojeg lije voda, postoje samo usamljene sredovječne žene koje čekaju srijedu kao ozeblo sunce, ona je melem za žensku dušu i erotska čežnja da žene srijedom verbalno opće sa svojim gradonačelnikom putem telefona.

Muškarac Lav je i veliki romantik i to je nešto što također naše žene slavonske dira u srce. Duspara ne govori izvještačenim, umjetnim političkim rječnikom kao župan Danijel Marušić, recimo, već sasvim suprotno, on govori običnim, normalnim narodnim ili pučkim izričajem, a ponekad kada je ljut na nekoga i s puno psovki. Neki njegovi kritičari su to nazvali-kočijaški rječnik.

A ja to zovem božji rječnik, jer psovka je dar božji, psovka je ispušni ventil za sve naše unutrašnje neuroze i konflikte, za svu našu ljutnju, psovka je tradicijski hrvatski verbalni brend proizvod, jedna psovka više vrijedi nego deset izgovorenih Zdravo Marija.

Hrvoje Špicer ostat će mi zapamćen kao ravnatelj Kazališno-koncertne dvorane IB Mažuranić, po stalnom i učestalom javljanju iz crkve Presvetog Trojstva.

Samo mu je još kauč falio pa da tamo i spava.

HDZ je bio uvjeren da će mu naši katolički svećenici i autoritet crkve Presvetog Trojstva donijeti pobjedu na izborima za gradonačelnika.

Ah, koji zajeb!

Onaj tko želi pobijediti Dusparu na izborima za gradonačelnika mora okrenuti leđa crkvi, i usmjeriti se prema ženama. Svoj politički program treba prvo pristojno i kulturno demonstrirati ženama, prvo treba pridobiti žene, jer, žene su ključne u izbornoj pobjedi za gradonačelnika u Slavonskom Brodu: žene Slavonke, žene Bosanke, žene dobre, žene loše, žene šokice, žene raspuštenice, žene koje nose haltere, žene koje nose pumparice i one koje nose tangice, žene prostitutke i one koje to nisu, žene domaćice i razuzdane pjevačice, žene intelektualke, žene majstorice i žene frizerke, žene književnice i žene usamljenice, žene slikarice, žene voljene i žene nevoljene, žene profesorice i žene pročelnice, žene savjetnice, žene konsultantice i žene napaljenice….

Sve te  žene su dakle, presudne i bitne za pobjedu na izborima, ključna je kultura seksualnosti,  a ne vulgarnost religije. Pitam vas sada, što tim ženama znači npr. jedan Dragan Jelić s preporukom HDZ-a da zna pisati projekte za fondove EU. Jednu napaljenu i bludnu šokicu iz Zadubravlja recimo, koja živi u Brodu, nju doslovno boli pička za EU fondove. Ona samo čeka srijedu da upali svoj radio i da na valovima Radio Broda čuje glas svog omiljenog macho muškarca, svoga Dusparu. Žene ne vole muškarce koji stalno mole boga i vise svaki dan u crkvi od jutra do mraka. Žene ne vole ni muškarce koji pišu projekte za EU. Većina žena voli macho muškarce.

Izgled zna često zavarati, ali ako malo pažljivije pogledamo njihove fotografije, u percepciji većine žena, Dragan Jelić se recimo, više doima kao da je na jointu ili nekim teškim drogama, dok Hrvoje Špicer izgleda kao ministrant u crkvi Presvetog Trojstva.

Pa koje žene će se napaliti na takve muškarce i njima dati svoj glas?

Dok to HDZ ne shvati zajedno sa svojim nezanimljivim i besprizornim kandidatima, velikim crkvenjacima i birokratama,  gradonačelnik će u svom crnom kožnjaku, u kojem izgleda kao punker na rock kocertu Divljih jagoda ili  mafijaš Al Capone, ili Marlon Brando u filmu Na dokovima New Yorka, u Brodu vladati vječno kao i drug Tito.

Na opće zadovoljstvo žena.

A da samo malo korigira i popravi svoj odnos prema umjetnosti, duhovnosti, ali ne crkvenoj već životnoj, da se malo više kao gradonačelnik posveti kulturi i multikulturalnosti, da bar malo u sebi ima nešto i od druga Tita u  borbi protiv nacionalizma i vjerske zadrtosti, da se malo više angažira u osnivanju profesionalnog kazališta kojeg nema u našem gradu i da malo više poradi na rađanju renesanse i cvjetanja turizma, kojeg također nema u našem gradu, osobno, nemam ni ja ništa protiv.

Da nam onda žive vječno i drug Tito i gospodin Duspara!

 

 

20 comments

Skip to comment form

 1. Antifašist i astrolog amater u svojoj novoj kobasici od kolumne podjebava gradonačelnika. Samoproglašeni umjetnik jer je riba, a ribe su pjesnici, ispisuje pjesmu pozitivnog ludila. Na momente on gubi svaku kontrolu ispisujući ovakve rečenice: “Pitam vas sada, što tim ženama znači npr. jedan Dragan Jelić s preporukom HDZ-a da zna pisati projekte za fondove EU. Jednu napaljenu i bludnu šokicu iz Zadubravlja recimo, koja živi u Brodu, nju doslovno boli pička za EU fondove. Ona samo čeka srijedu da upali svoj radio i da na valovima Radio Broda čuje glas svog omiljenog macho muškarca, svoga Dusparu.”

  Izgleda da se i on natražnjački napalio na Dusparu. Oće to!

 2. Što je sljedeće? Izmišljeni intervju s Mirkom o omiljenim seksualnim pozama i igraćkama? Novinrski makijavelizam.

 3. Ovo je dosad najbolja politička “dubinska” analiza Mirka Duspare. Daky, svaka ti dala ili svaki ti dao, možda prije. Ošacovo si ga bez greške. Ovo je4 nepogrešiv vodič za sve buduće kandidate za mjesto gradonačelnika.

  Volio bih d aDaky na isti način “obradi” i za sada jedinu i najglasniju pretendeticu na to mjesto.

  E nasmija me s pičkom i EU fondovima do suza.

  SBplus je postao go kurac od dizanja repa Mirku kad se vidi kako to radi drug Daky.

  1. Pazi Vagabundo, ako misliš na Slavicu Lemaić onda ti moram nešto reći. Zanimljiva ideja. Ali…uvijek ima ono ali….nije isto kada s aspekta seksologije pišem o muškarcu i ženi. Što god danas da napišeš o ženi to se odmah protumači kao-SEKSIZAM. A seksizam i seksologija dvije su sasvim različite stvari. Mediji su stvorili toliki pritisak i toliku euforiju oko toga da danas više jednu ženu ne smiješ kulturno na ulici ni pozdraviti-to je odmah seksizam. Ne smiješ joj uputiti ni najobičniji, najkulturnij, najpristojniji kompliment-recimo, kolegice, lijepo vam stoje naušnice-TO JE ODMAH SEKSIZAM. Pogledaj dokle je paradoks dogurao daleko- ministar zdravstva javno pred TV KAMERAMA DOKTORU KAŽE-pa vidi kako ti imaš lijepu i šesnu sestru…i odmah se svi mediji digli na noge-TO JE SEKSIZAM…Ministar se morao ispričavati javno. Glupost. A zamisli sada da ja cijelu kolumnu napišem o Slavici Lemaić na toj osnovi s aspekta astrologije-RAZAPELI BI ME NA KRIŽ. OdMAH BI USTALE SVE FEMINISTKNINJE NA NOGE…BABE IZ ZAGREBA bi došle prvim autobusom da pruže Slavici Lemaić psihijatrijsku i psihološku pomoć. O tome se radi…

   1. Slažem se, ali tvoja analiza je otišla i korak dalje od čiste seksologije. Opis o tome što obične ljude, građane doista zanima je fascinantan i 100% točan. Boljeg o lokalnoj političkoj sceni do sada nisam čitao.

    I samo još jedan dodatak, priča o šahtu nije izmišljena, radi se o gospođi od preko 80 godina i ne nosi haltere i Duspara je napravio sve da se već isti dan pokrene sve da se ta situacija riješi i riješena je sutradan. S takvom “sitnicom” dobio je “glasnogovornicu” koja u svakoj prilici govori kako ju je gradonačelnik poslušao i riješio brzo iefikasno konkretan problem. Duspara ne zna tko je ta gospođa i nikada se nisu upoznali.

    Vidim da ti shvaćaš te stvari, a prepametni mazgovi to nikako ne mogu shvatiti nego ubijaju ljude sa svojim nenadjebivim programima i strategijama i zakonima i uskocima, a Mirko ih onda pomete kao boraniju 🙂

    Raja ne voli te izvještaćene prepametne likove i likuše.

 4. Darko zbog “samoproglašenih”pisaca kao ti, prestajem čitati do daljnjeg sbperiskop.

 5. Eh, da! Gdin SEX PISTOL ke osjetljiv na erotske teme i seksologiju a zove se SEX PISTOL. Isto ko da kurvi kažeš da je osjetljiva na kurac i da joj je to nešto vulgarno!

 6. Draga ZNATIŽELJA, zato što ti zbog mene prestaješ čitati SPPeriskop, predložit ću uredniku da u našoj redakciji SPUSTIMO ZASTAVE NA POLA KOPLJA I PROGLASIMO DAN ŽALOSTI!

 7. Daky se nakon Vanje također promiće polako u vedetu periskopa. Prfva dva pera svakako.

  1. Apsolutno se slažem. Potpisujem.

 8. Daleko smo mi od gospodina Sribora i Veljka.Darka ne poznam, ali ga uredno čitam .Imamo drugačiji izričaj.
  Vagabundo ipak su njih dvojica prve dvije tipkovnice sbperiskopa, kao i prvenstveno gospodina Petera i gđe Josefine. Nas dvojica smo valjda neki “Novi val”, ali još u statusu šegrta.

  1. Misam to napisao da bih podcijenio druge, a posebni ne takve veličine poput Stribora i Veljka, nego sam htio istaknuti koliko je osvježavajuča iskrenost i nepatvorenost pristupa našoj okolini od koje me ne zaboli stomak i glava. Ja nemam tu lakoću (što se vidi iz mojih komentara) pa zato i ne pišem, a neki imaju savršen stil i zanatski aparat, ali im nedostaje to nešto što vas dvojica imate.

   Pun mi je kufer cinizma, ironije, manirističke satire, gorčine uz kronični nedostatak argumenata. Vas dvojica ako i griješite nekada ne radite to namjerno iz zlobe.

   1. Potpisujem i ovo. S malim podsjećanjem da na meniju restorana ima i ribe, lignji i blitve, ali i gravče na tavče, chilij, žestokih umaka i bifteka. Dakle, uživaj ti u vegetarijsnskoh hrani koja se nudi u restoranu SBPeriskop, a drugi će u paštašuti tartar umakui. Naravno sve treba biti dobro pripremljeno. Ni jedno ni drugo ne valja ako je bljutavao, smrdljivo, nedorađeno. Ipak, na kraju si aludirao da neki kuhari kuhaju iz zlobe. Misliš da se popišaju u varivo? Moj Vagabundo ni o takvim ukusima se ne raspravlja.

 9. Ja ne vjerujem u tu astrologiju koju Daky propovijeda, ali jbg, opet, gledam nešto ovu fotografiju, gle stvarno, pa Duspara zaista okružen sve samim ženama, a muškarci tek okolo u drugom planu. Jebote, pa onda tu stvarno nešto ima.

 10. I to sve dobre pičke!

 11. Nikad o Duspari nisam razmišljala na ovaj način, ali vidi stvarno koji sve komadi oko njega. Onda zaista ima nešto istinitog u toj astrologiji.

 12. Daky nije izmislio nikakvu toplu vodu, astrologija postoji tisućama godina, to je vrlo precizna i ozbiljna znanstvena disciplina, čovjek je nesavršeno ljudsko biće i puno toga još mi ne znamo ni o znanosti ni psihologiji a ni sebi samima. Zato je tu astrologija da nam pomogne da bolje shvatimo prirodu svoje ličnosti, mnogi bi brakovi danas bili spašeni da bračni parovi nisu išli u bračno savjetovalište nego se posavjetovali sa jednim vrhunskim astrologom.

  1. Zlatom si pisao drekom si zapečatio. Bio bi pametniji da si šutio- o astrologiji.

 13. Daky je onanist. Pa i kad šlajfa Duspari njegovu batinu, to je autoerotika.

 14. Svaki komentar je suvišan, Lav je lav, kralj džungle!
  Welcome to jungle!
  Živi po pravilima koja vladaju u džungli, tj. bit ćeš sam pojeden od onih koje nisi pojeo. U ovom slučaju, g. Lav je ostao lav, zvijeri grizu autora svojim komentarima dok ga ne proždru. A ti Daky šuti dok te nisu popapali.
  Tema nije bogzna što zanimljiva jer je u njoj glavni akter jedan najnezanimljiviji čovjek. Komentari su prosječni pa neki čak i ispod prosjeka, ali to je komentatorska onanija, Lara je razvezala jezik nakon 2-3 gemišta i napokon skupila hrabrosti i napala autora, čak ga nazvala i pjesnikom, a čovjek ni nije pjesnik, nego piše prozu. Bravo Lara! Vagabundo u svojim komentarima ispituje Dakyevu seksualnost, ili jebe druge il je jeben od tih istih. Daky, molim te odgovori Vagabundu i razriješi njegove pretpostavke. I kao šećer na kraju komentara je šarmantna Znatiželja koja plijeni pažnju javnosti s tim da ništa novoga ne napiše u svom komentaru, nego ono što smo već pročitali i prije tjedan dana:” Darko zbog “samoproglašenih”pisaca kao ti, prestajem čitati do daljnjeg sbperiskop.” Tako je pisala i prošli tjedan, a ipak je čitala. Sve u svemu, ništa novo.
  Daky, možda bi bilo zanimljivije da si opet pisao o partizanima, jer očito samo to prolazi kod današnjih ljudi.

Odgovori