Ako vas potjera velika nužda parkirati u malom brodskom prometnom sustavu…

U slučaju da vas kao vozača potjera velika nužda parkirati u malom brodskom prometnom sustavu, morate biti dovoljno prisebni kako bi se brzo odlučili za jednu od tri mogućnosti.

Idealno bi bilo propisno parkirati na dozvoljenom mjestu i platiti parkiranje u uličnu kasicu prasicu/automat Parkinga, firme koja u ime Grada naplaćuje vašu veliku potrebu da zaustavite svog limenog ljubimca. Možete, u drugom slučaju, parkirati propisno, ali ne platiti odnosno ne nahraniti automat s tri kune po satu. Uhvati li vas kontrola, platit ćete 60 ili 80 kuna kazne, kao da ste automobil ostavili cijeli dan da se izležava. Najgora je treća mogućnost – veliku nuždu realizirati na mjestu koje nije propisano za parkiranje odnosno ostaviti vozilo na poziciji koja remeti prometna pravila i onemogućava drugim vozilima kretanje. Tada posla ima prometna policija. Na mnogim mjestima u gradu vozači se zalete obaviti veliku nuždu parkiranja na za to nepredviđenom/zabranjenom mjestu, premda se radi o propisima na papiru, a i ne remete ama baš ništa, niti spriječavaju prometni tijek.

I tada posla ima prometna policija. Kruže policijska vozila oko takvih punktova, ili dečki budu na čekama. To je isplativo, to da se čuvanje formalnog prometnog reda naplati tj. da se nepropisna velika nužda neopreznog vozača naplati s tristo (300) kuna. Prilikom uručivanja virmana i ručno, na formularu predviđenom za takve slučajeve, ispisne kazne, oni ponekad, s neugodom u glasu, kažu: “ma ne bih ja, ali mi je dojavljeno, pa moram, jer možda me baš sada gleda savjesni građanin.“

Da ne razgabam dalje, sugeriram, naročito u ime onih koje su prijavili savjesni Brođani, sljedeće: ma koliko vas stisne kako bi  obavili parkiranje u brodskom malom prometnom sustavu što nalik je na debelo crijevo, budite sabrani, hladni. Parkirajte propisno. Ako i ne platite, sljeduje vas kazna koja je četiri ili pet puta manja od policijske kazne za nepropisno parkiranje. Nije svjedeno u financijskom smislu gdje vršite veliku nuždu parkiranja. A i pauk vas može odnijeti. Uostalom, o svemu tome dobro znate, posebno o pohvalnoj suradnji moralnih, savjesnih građana i policije.

8 comments

Skip to comment form

  • Lara on 27.02.2020 at 07:40

  Što je s idejom da Brod dobije podzemnu gražu? Gradonačelnik se obeznani na beton i mješalicu pa je sklon podržati takve inicijative,

 1. Osobno sumnjam u urbane legende da prometne patrole imaju zadaću dnevno skupiti određenu sumu od onih koje je pritjeralo da parkiraju. No, bez obzira, skupe oni lijepu svoticu.

  • Maki on 27.02.2020 at 07:48

  Srećom ili nesrećom, vozila je sve manje, jer mnogi Brođani napustli su trbuhom za kruhom mali prometni sustav palanke Brod. Vratit će se za Uskrs kako bi popunili državnu blagajnu zbog velike nužde parkiranja.

 2. Dužnost je dužnost. Čeke su legitimne. Moraju se drski vozači naučiti pameti. Ne smije se srati tamo gdje nije predviđeno.

 3. Vozači, ne serite pored rupe!

 4. Pauk ne radi samo do 13 sati što znači da poslijepodne i nedjeljom se možemo slikati ako nam se neki krelac navali na invalidsko mjesto ili kolni ulaz.
  Navodno imamo samo dva prometna redara što znači da nemamo ni redovan nadzor ulica . Niti redovan a niti dovoljan. Policija ganja migrante i dežura u Zagrebu zbog EU predsjedanja, tako da nemaju vremena za prometni kaos u gradu.
  Uz to sve, gradski pauk koriste i za izvlačenje stabala po gradu (viđeno).
  Tako da treba biti super baksuz i dobiti kaznu i k tome ići na Komunalac po vozilo.
  Ili biti super prometni seronja da ga se kazni.

   • koks on 28.02.2020 at 08:01

   Sve je to u redu, ali nisi se osvrnuo na policijske čeke kod dvojbenih punktova.

 5. Autor, alias Veljko tvrdi da moramo “biti dovoljno prisebni kako bi se brzo odlučili za jednu od tri mogućnosti” za parkiranje. No postoji i četvrta mogućnost u Brodu, a to su tkzv. ‘dvorišta’ stambenih zgrada!

  Većinom ta ‘dvorišta’ su označena sa zabranom ulaska ili parkiranja, a često je tu i tabla sa natpisom ‘samo za stanare’. No malo valjde ima od tih tabli… Sve ovisi o snalažljivosti čovjeka ‘za veliku nuždu’ i o tome postoji li ‘savjesni građanin’ u toj stambenoj četvrti!

Odgovori