‘Uspomene’ s fejsa pomažu oko ocjene onečišćenja brodskog zraka

‘Uspomene’ iz FB arhive vrlo često prisjete nas korisnike na neke događaje koje smo mi korisnici u prošlosti pribijeležili i objavili na toj društvenoj mreži. Često su to postovi osobnog, ali mogu biti oni i društvenog karaktera, a ponekad oni se mogu poslužiti u nekakvim statističkim ili sličnim našim analizama.

Svakako, te neke analize mogu biti u funkciji ocjene i procjene tih događaja, pa kako je u naslovu rečeno, u našem slučaju i pomoći oko ocjene onečišćenja brodskog zraka…

‘Uspomene’ iz FB arhive iz studenog 2015. godine

Tako ovih dana, točnije u prvoj polovini studenog su na fejsu na stranici Građanske inicijative za čisti zrak pojavile vrlo česte ‘uspomene’ iz 2015. god. kada u Sl. Brodu danima su koncentracije lebdećih čestica, sumporovodika, sumporov dioksida i benzena bile alarmantno visoke!

Napr. na Jelasu su tada mjerene satima, pa i 7 – 8 sati kontinuirano visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5 iznad 100 -120, pa i 170 µg/m3! Također i sumporvodika iznad granične vrijednosti (7 µg/m3), pa i od 38, 39 i 42 µg/m3, a i sumporov dioksida iznad granične vrijednosti (350 µg/m3), pa i od 650 µg/m3! Slična je bila situacija tada i na mjernoj postaji kod Stadiona (vidi sliku).

Na kraju, tada se moglo zaključiti kako je u Sl. Brodu taj veliki smrad i velike koncentracije onečišćenja u zraku “ukazuju da je prekosavska Rafinerija nafte intenzivirala proizvodnju. Uz to nafta koja se prerađuje sve više je sumnjive kvalitete i vjerojatno je ‘prebogata’ sumporom!”.

Više puta su tada iz Građanske inicijative o tom novom velikom onečišćenju brodskog zraka upućene i poruke Brođanima, ali i nekim institucijama u RH: Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, Državnoj inspektoratu, Državnoj upravi zaštite i spašavanja, Gradu, itd. .

Stigao je i odgovor od tadašnje Pomoćnice ministra Ministarstva zaštite okoliša, Marije Sćulac Domac o tome da je ona uputila dopis Andreju Getingeru, generalnom direktoru Rafinerije nafte Brod u kojem traži objašnjenje zbog nastale situacije. No na tome je i ostalo…

Što više i dalje su neki stručnjaci, pa tako i naši brodski ‘stručnjaci’ pričali bajke o loženju na drva u malim (obiteljskim) ložištima, o prekograničnom i gradskom prometu i sl.. A u Rafineriji je u tih deset godina ‘popaljeno’ godišnje i do 100 – 150.000 tona otpadnog mazuta! Dobro ste čuli: otpadnog mazuta i to najlošije kvalitete! No sada kada Rafinerija ne radi, valjda se vidi razlika!

Otkada Rafinerija ne radi, brodski zrak je puno manje onečišćen

Sada Rafinerija nafte Brod ne radi. Ne radi od 9. listopada 2018. godine kada je u Slavonskom Brodu u 21 30 sati na južnom horizontu iznad Save zasjalo nebo, kada je u bosanskobrodskoj rafineriji eksplodirao pogon IV i došlo je do velike havarije u postrojenju za krekiranje!

Svima je jasno da ovakvo stanje ne može i neće beskonačno potrajati. Što više, još krajem rujna su vlasnici Rafinerije nafte Brod iz Optima grupacije dali na znanje svim ‘zainteresiranim’ i onima koji sumnjaju da će Rafinerija ponovo raditi i sve drže pod kontrolom i kada dođe vrijeme, krenuti će sa sanacijom. Baš kako smo mi u Eko-Integralu pretpostavili i više puta najavljivali, tj. kada će se stvoriti uvjeti oni u rafineriji ‘pokrpati’ će oštećena postrojenja i krenuti ponovo u preradu nafte…

Zato vrijedi ponovo provjeriti kakvo je sada stanje zraka u Sl. Brodu i kakvo je obzirom na stanje kada je Rafinerija intenzivno radila!

Ono što se vidi uspoređujući podatke za mjesec rujan, listopad i prvu polovicu studenog s mjerenjima iz prošlih godina, da su podaci iz ovogodišnjih mjerenja zaista pokazuju poboljšanje stanja. Naročito ako je riječ o koncentraciji lebdećih čestica, ali i sumporovodika, sumporov dioksida i benzena…

Ove godine (u tih dva i pol mjeseca) srednja vrijednost koncentracije lebdećih čestica PM2.5 (prosjek od tih dva i pol mjeseca) na mjernoj postaji Jelas iznosila 13,3 µg/m3, dok prošlih godina prosjek u istom intervalu bio je puno veći i to svake godine iznad 20 µg/m3: 2017. godine 20,5; 2018. godine 21,5; 2015. godine 23,5; a 2016. 31,8 µg/m3!

Iznimno je važno primijetiti da u to vrijeme dnevni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 samo je 6 puta bio iznad 25 µg/m3, a nijednom iznad 50 µg/m3 (vidi grafikon)! Dok je u 2018. dnevni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 26 puta, 2017. godine 18 puta, 2016. godine 30 puta, a 2015. 22 puta bio iznad 25 µg/m3! Također se vidi da u svim prethodnim godinama u tom intervalu od dva i pol mjeseca uvijek je bar 2 puta dnevni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 bio iznad 50 µg/m3! A  2016. godine i 8 puta, a 2015. 10 puta!!!

Sve ovo ukazuje na to da je Rafinerija nafte Brod za vrijeme intenzivne prerade nafte, obzirom na ostale (lokalne) zagađivače, veliki, moglo bi se reći ogromi zagađivač ovih prostora. To se s naše strane, strane brodskih ekologa i aktivista za čisti zrak tvrdi i tvrdilo se u posljednjih jedanaest godina. Nažalost, vrlo često, moglo bi se reći skoro uvijek, u odgovarajućim institucijama to se slabo čulo. Možda je situacija još bila i gora jer jednostavno nije se htjelo ni čuti!

To se u budućnosti morat promijeniti! Institucije na svim nivoima u RH moraju odraditi svoj posao.

32 comments

Skip to comment form

 1. Izvanredan osvrt. To jedino u Brodu može napisati Tot-Đerđ. Sve ostalo su načele priče bez pokrića u činjenicama.

 2. Još da prestane raditi prljava gradska uprava u Tvrđavi… zrak bi bio alpski.

  1. Uhhh! Mislim da ta “gradska uprava u Tvrđavi” puno je kumovala i oko ‘pravog ‘ zagađenja zraka u Brodu. Nikada nisu imali jasne stavove, samo su proveli ono što je odgovaralo šefu! A njemu je važno bilo da se u godinu-dvije organizira neki prosvjed u Brodu.

 3. Još jedna ‘uspomena’ iz FB arhive od prije 5 godina! Tada sam također o onečišćenju brodskog zraka pisao:

  „U povodu alarmantnog onečišćenje zraka sastali su se brodski članovi Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka“ …

  „Dana 13.11.2014. godine su se u Gradskoj upravi sastali brodski članovi Povjerenstva: zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Ante Cvitković, Ljiljana Curić iz Brodsko-posavske županije i Peter Tot-Đerđ iz ‘Građanske inicijative’, a također je na sastanku bio i mr. Anto Nikolaš ispred ‘Građanske inicijative’.

  Sastanak je sazvan na zamolbu članova ‘Građanske inicijative’ vezano za problematiku ponovnog alarmantnog onečišćenje zraka u Sl. Brodu.“.

  http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/u-povodu-alarmantnog-oneciscenje-zraka-sastali-su-se-brodski-clanovi-povjerenstva-za-pracenje-poboljsanja-kvalitete-zraka?fbclid

  1. Sastali su se i rastali. Sve dok ih Kolinda nije povezala jopet.

   1. Mislim da tvoja procjena nije na mjestu. Ovo sa Gradom je duga priča i drugačija je priča nego tvoja…

    A opet s Kolindom, situacija je dosta nejasna! Volio bih čuti što Ti misliš o svemu tome!

  2. Ne bih puno raspravljao o odnosima građanskih akcija i ekoloških udruga s jedne i Gradske uprave s druge strane! Samo bih spomenuo da jedno vrijeme je bilo nekako standardno kako je Grad uglavno podržao aktivnosti i smjernice građanskih akcija i ekoloških udruga u Sl. Brodu. Također je postajala i nekakva želja za suradnjom. Sada mislim da za takvo nešto više ne postoji ni želja, a ni volja!

   Tako na tom spomenutom sastanku popričalo se o naslovu rečenim velikim zagađenjima zraka u Sl. Brodu, a i još drugim pitanjima vezano za problematiku onečišćenog zraka. Pa tako su napr. proanalizirane sve aktivnosti provedene nakon prvog sastanka Povjerenstva za praćenje onečišćenja zraka u Sl. Brodu, koje je osnovano na zahtjev građanskih akcija i ekoloških udruga.

   Ponovo je potaknuto i pitanje formiranje Zajednice za zaštitu okoliša i prirode. No to pitanje nikada nije došao na dnevni red gradskih sastanaka. Bojim se da Grad cijelo vrijeme držao fige u džepu…

 4. Sviđa mi se ovakav pristup oko ocjene, analize i procjene kvalitete brodskog zraka. Nažalost, ovo da je Rafinerija dominantni zagađivač brodskog zraka, mi Brođani već jako dugo znamo!

 5. Moram ponoviti: “Rafinerija nafte Brod za vrijeme intenzivne prerade nafte, obzirom na ostale (lokalne) zagađivače, veliki, moglo bi se reći ogromi zagađivač ovih prostora. To se s naše strane … tvrdi i tvrdilo se u posljednjih jedanaest godina. Nažalost, vrlo često … u odgovarajućim institucijama to se slabo čulo. Možda je situacija još bila i gora jer jednostavno nije se htjelo ni čuti!”!

 6. Vidim preveliku ogorčenost zbog (ne)rada “institucija na svim nivoima u RH”. Tko su oni i što to nisu odradili?

 7. Čovjeće, zar ne ćitaš i ne vidiš o čemu se radi i koje su to institucije? Da, “institucije na svim nivoima u RH”: od Ministarstva zaštite okoliša i Povjerenstva, preko tog nesretnog i nespretnog DHMZ-a, Okolišne ispekcije, sve do Županije i Grada, do ŽU i GU…

  1. Zaista, neophodno da što prije netko kaže što su sve u ovih 11 godina naše institucije propustile odraditi za bolji, čišći brodski zrak!

   Očigledno da su svi nezainteresirani ili su neuki da vide gdje sve to vodi.

   Najnoviji primjer nesnalaženja je prošlogodišnja hvarija u rafinineriji koju havariju zaboravile ili jednostavno nisu htjele naše institucije sankcionirati!

 8. Uspomene i uspomene:

  Stoji Grad – Vukovar

  https://www.youtube.com/watch?v=P3zqI4TPqdY

  1. I ovo pročitaj!!!!! Od velikog Siniše Glavaševića:

   “…Optužujem Vas, gospodo sabornici, za trenutak iznenađenja kada su Vukovaru stigli nepobitni materijalni dokazi da Republika Hrvatska raspolaže ljudstvom i svim sredstvima potrebnim za proboj puta te obranu Vukovara, ali ista ne želi upotrijebiti, tj. dostaviti Zapovjedništvu operativne grupe Vukovar, Vinkovci, Županja, a koje je Zapovjedništvo zahtijevalo za izvršenje zadatka koji je postavljen pred Zapovjedništvo. Optužujem Vas, gospodo, za svu bol trenutka u kojem je Vukovar shvatio da između Vas, Hrvatskog sabora, Hrvatske vlade, Predsjednika Republike Hrvatske i četnika nema nikakve razlike…”

   “…Optužujem Vas, gospodo, za smrt Vukovara. Materijalni dokazi Vaše nesumnjive krivice bit će dani na uvid hrvatskom narodu i cijeloj svjetskoj javnosti. Ne zavaravajte se da ćete Vi doći prije do njih, ne možete gospodo, garantiram Vam…” – govorio je Glavašević iz okupiranog Vukovara.

   Optužnica

   “Optužnica kojom optužujem Sabor Republike Hrvatske za sudjelovanje u najvećem zločinu u povijesti nad hrvatskim narodom, za sudjelovanje u zločinu nad 15.000 Hrvata iz Vukovara.

   Optužujem vas gospodo, što ste dopustili da gladuju dok ste vi bili siti, zato što je vama bilo toplo, a njima hladno. Dok ste vi gasili žeđ pićem po vlastitom izboru u željenim količinama, njih ste osudili na jušnu žlicu vode. Gospodo sabornici, dane ste provodili u ukusnim domovima i isto takvim uredima, a Vukovarcima ste dodijelili vlažne i tamne podrume. Za vaše noći odabrali ste tople i meke pokrivače, njima ste prepustili mokre i smrdljive deke. Zar zaista mislite da su za to svi ovi ljudi dali svoj glas? Zašto ste naše bebe i našu djecu osudili na krastavost? Da li su sve infekcije svijeta rezervirane za djecu Vukovara? Osuđujem vas, gospodo zastupnici, za sve njihove boli, za sav strah kojim su ispunjene dječje oči, za svaki prigušeni krik, za sve suze, isplakane i neisplakane. Osuđujem vas, gospodo sabornici, za svaku na živo odrezanu herojsku ruku, nogu, za svaku na živo izrezanu ranu i izvedenu operaciju. Osuđujem vas za sve boli gladnih i žednih ranjenika, za sav očaj i umor naših liječnika i ostalog medicinskog osoblja. Osuđujem vas za sve smrti koje su nastupile zbog nedostatka krvne plazme i adekvatnih lijekova. Osuđujem vas za sav očaj borca kada je shvatio da nema više čime napuniti svoje oružje. Osuđujem vas, gospodo sabornici, za trenutak iznenađenja kada su u Vukovar stigli nepobitni dokazi da Republika Hrvatska raspolaže ljudstvom i svim sredstvima potrebnim za proboj puta i obranu Vukovara, ali ista ne želi biti upotrijebljena, odnosno dostavljena zapovjedništvu Operativne grupe Vukovar-Vinkovci-Županja, a koju je zapovjedništvo zahtijevalo za izvršenje zadataka koji je postavljen pred njih.

   Osuđujem vas, gospodo, za svu bol trenutka kada ja Vukovar shvatio da između vas, Hrvatskog sabora, Hrvatske vlade, predsjednika Republike Hrvatske i četnika nema nikakve razlike. Osuđujem vas, gospodo, za svu sramotu koju ste nanijeli hrvatskom narodu pokapajući ga. Hrvatski narod nije vas za ovo ovlastio i zato vas optužujem za izdaju. Optužujem vas, gospodo, zato jer ste stajali ispred svetinje hrvatskog naroda, ispred hrvatske trobojnice, a izdajnici si to nikada ne smiju dopustiti. Okaljali ste našu zastavu i zato vas optužujem. Optužujem vas zato što ste svojim izdajničkim ustima pjevali našu lijepu himnu koju su pjevali heroji Trpinjske ceste, heroji Lužca, heroji Mitnice, Sajmišta, Borova Naselja, heroji Bogdanovaca. Heroji Vukovara pjevali su je dok su branili Vukovar u tijeku borbe, kad su sahranjivali raskomadane ostatke svojih prijatelja, pjevali su je dok su umirali.

   Osuđujem vas, gospodo, jer si uzimate to pravo. Nedopustivo je da vi, pod čijim blagoslovom Vukovar umire, pjevate pjesmu ljudi koje ste osudili na mučeničku smrt. Optužujem vas za sudjelovanje u masakru nad stanovnicima i braniteljima Vukovara. Osuđujem vas, gospodo, za smrt Vukovara. Materijalni dokazi vaše nesumnjive krivice bit će dani na uvid hrvatskom narodu i cijeloj svjetskoj javnosti. Zavaravate se ako mislite da ćete vi prije doći do njih. Ne možete – garantiramo. Također garantiramo da ćete u budućnosti ući i ostati u povijesti kao izdajnici i zločinci i da ćete do kraja svog života lijegati i ustajati sa sjećanjem na Vukovar.”

   Priča o gradu

   “Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad?

   Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom?

   Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se.

   Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac – netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema?

   Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa.

   Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti.

   A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad – to ste vi!”

   1. Je li to sa ‘bratskog’ portala?

    https://sbplus.hr/kalendar/optuzujem.aspx#.XdJcndV7lQI

    Svakako, ja osobno, svaku izrečenu riječ Siniše Glavaševića , pa i gornje riječi, potpisujem…

 9. Još jedna ‘uspomena’ iz FB arhive od prije 4 godine!

  Odgovor iz Rafinerije povodom dopisa predsjednice Povjerenstva generalnom direktoru Rafinerije Brod (vidi: https://www.facebook.com/peter.totdjerdj).

  Kako smo i tvrdili, rukovodstvo Rafinerije na čelu s generalnim direktorom: A. J. Getingerom bilo je mišljenja, da onečišćenje brodskog zraka nije uzrokovano iz emisije iz Rafinerije, ili kako u pismu kaže:

  „… evidentno je da u naznačenom vremenskom periodu ‘Rafinerija nafta Brod’ a.d. nije ni u kom smislu mijenjala svoj višemjesečni režim rada, stoga ne možemo Vam potvrditi odakle su navedena zagađenja.“.

  Hahahaaaa!

  1. Pa još jedna ‘uspomena’ iz FB arhive od prije 4 godine! Samo da se vidi koliko se moglo i može vjerovati rukovodstvu prekosavske rafinerije. Odgovor tadašnjeg generalnog direktora A. J. Getingera ste vidjeli, a slijedio je i odgovor direktno iz proizvodnje, pardon prerade nafte:

   “Slavonskobrodske mjerne postaje su već danima na vrhu indeksa onečišćenja (vidi sliku)! Sve je uzrokovano zbog zabrinjavajuće satne koncentracija lebdećih čestica PM2.5 i PM10!

   Tako u 21 00 sat mjerena je previsoka satna koncentracija lebdećih čestica PM10 od 272 µg/m3, a u 22 00 sata satna koncentracija lebdećih čestica PM2.5 od 98 µg/m3!

   Vjerojatno satne koncentracije i dalje rasti, možda i do ovogodišnje rekordne koncentracije! A za sve to jedinu krivicu nosi Rafinerija!!!”

 10. Brođani, ovo je sada realno vrijeme. Nakon dužeg vremena, u zadnjih nekoliko dana, a posebno od prekjučer, pa onda jučer 18. studenog, pa evo i danas u večernjim satima nekoliko sati na mjernoj stanici u Rafineriji se mjeri povećana satna koncentracija lebdećih čestica PM10. Tako sinoć mjereno je i od 173 µg/m3, a večeras od 189 µg/m3 (vidi donje slike)! Sve to ovih dana vrlo negativno je utjecalo, a i utječe i dalje na brodski zrak. To se najbolje vidi na grafikonu Europske agencije za zaštitu okoliša: 24-satni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 ponovo već duže iznad 25 µg/m3!

  1. Zagađenje brodskog zraka dolazi iz Festunga, gdje je smještena gradska uprava. Oni svojim potezima smrade atmosferu, a najviše prvak koji podriguje otrovne lebdeće čestice od prežderanoti.

  2. Nažalost, naša zapažanja su se potpunosti obistinili na mjerenim POSTAJAMA dhmz-a. Jučerašnji dnevni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 na Jelasu iznosio je 34,67 µg/m3! A jutros su više sati mjerene satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 oko i iznad 50 µg/m3.

 11. Sve je to tragično! Ne samo tragično, nego i alarmantno…

  Ovi iz Rafinerije već 11 godina vuku nas za nos i zagađuju našu okolinu, uništavaju zdravlje Brođana…

  A institicije šute! Ministarstvo šuti, Grad šuti, Županija šuti… Njima je dobro!!!

  1. Imaš li neki link iz kojeg se vidi kako na trovačinu reagiraju građani Bosanskog Broda?

   1. Prije tri godine iz pera Vedrana Balena mogli smo pročitati: “Građani Bosanskog Broda: I nama rafinerija smrdi, no to nitko neće reći jer od nje živimo” (https://lokalni.vecernji.hr/vijesti/i-nama-rafinerija-smrdi-no-to-nitko-nece-reci-jer-od-nje-zivimo-1693). Svakome je jasno, o čemu se tu radi; o privredi i zaposlenicima u Rafineriji, a njih je onda bilo oko tisuću!

 12. Još jedna ‘uspomena’ iz FB arhive od prije 4 godine!

  Recite glasno; Slavonski Brod zaslužuje čisti zrak!!!

  http://www.sbperiskop.net/drustvo/sb/reci-to-glasno?fbclid

 13. Još jedna ‘uspomena’ iz FB arhive od prije 5 godina!

  „Ipak se kreće: Brođani su sudjelovali u radu saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode“ – objavljuje portal SBperiskop opširne bilješke o radu Odbora za zaštitu okoliša i prirode Hrvatskoga sabora i nastavlja:

  „Brođani su pozvani bili i sudjelovali u radu Odbora za zaštitu okoliša i prirode Hrvatskoga sabora na 59. (tematskoj) sjednici koja je održana 20. studenog 2014. godine.“ Vidi link:

  http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/ipak-se-krece-brodani-su-sudjelovali-u-radu-saborskog-odbora-za-zastitu-okolisa-i-prirode?fbclid

  1. ‘Uspomena’ iz FB arhive od prije 7 godina!

   Nakon prosvjeda i dojave Brođana Ministarstvu, objavljeno je na portalu index.hr da se traži hitno očitovanje uprave Rafinerije o remontu i njenom radu:

   “Ministarstvo zaštite okoliša zatražilo hitno očitovanje rafinerije iz Broda: Rafinerija radi iako je ‘u remontu’! ” (vidi: https://www.index.hr/vijesti/clanak/Ministarstvo-zastite-okolisa-zatrazilo-hitno-ocitovanje-rafinerije-iz-Broda-Rafinerija-radi-iako-je-u-remontu!/648986.aspx).

 14. ‘Uspomene’ i ‘uspomene’…

  ‘Uspomena’ iz FB arhive od prije 2 godine!

  Svi šute o alarmantno visokim koncentracijama lebdećih čestica u Slavonskom i Bosanskom Brodu…

  Kako smo javili od preksinoć u Slavonskom Brodu kontinuirano se mjere visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM10 i PM2.5. Tako već dan i pol, trideset i šest sati zbog visoke koncentracija lebdećih čestica PM2.5, zrak je po EPA standardima ‘NEZDRAV’ (vidi prilog)!

  Posebno je zabrinjavajuće da su sinoć, slično kako je bilo i preksinoć na i mjernoj postaji na Jelasu kontinuirano deset sati koncentracije lebdećih čestica PM2.5 bile iznad 100 µg/m3, pa ponekad i 200 µg/m3.

  Dok kod Stadiona kraj Save koncentracije lebdećih čestica P10 kontinuirano osam sati bile iznad 100 µg/m3! U isto vrijeme ponovo su u Rafineriji mjerene koncentracije PM10 oko i iznad 200 µg/m3!

  Tako je jučerašnji dnevni prosjek lebdećih čestica PM10 kod Stadiona kraj Save bio (ove godine već 50. put!) iznad granične vrijednosti (50 µg/m3) i iznosio visokih 95,3 µg/m3!

  Na Jelasu je dnevni prosjek lebdećih čestica PM2.5 bio još alarmantniji: 93,7 µg/m3!!! Dok je u Rafineriji dnevni prosjek lebdećih čestica PM10 iznosio 168 µg/m3!!!

 15. Kako je na portalu sb-online objavljeno, sada je ‘zvanično’ i iz Vlade RS potvrđeno, baš kako smo cijelo vrijeme mi tvrdili u Eko-Integralu;

  “Đokić očekuje da će se Rafinerija ʺBrodʺ vratiti u proizvodnju sredinom iduće godine”…

  Vidi: https://www.sbonline.net/djokic-ocekuje-da-ce-se-rafinerija–brod–vratiti-u-proizvodnju-sredinom-iduce-godine-581?apu=0

  1. Molite boga da Kolinda pobijedi, jer ona će donijeti čisti zrak uz suglasnost ruskog ambasadora, kako je obećala.

   1. Uhhhh! Hahahaaaa…

 16. Sutra, u petak 29. studenog 2019., inicijativa mladih FridaysForFuture Hrvatska organizira prosvjed u Zagrebu u 14 sati na Trgu sv. Marka i prosvjed u Osijeku u 15 sati na Rondelu Velikana. te će se u Splitu, u subotu 30. studenog 2019. održati akcija čišćenja na invalidskoj plaži Bačvice.”.

  No mi (ekološki osvješćeni Brođani) ni novaca, ni mogućnosti da odemo zajednički u ZG, SP ili OS, nažalost nemamo… A to (mislim i na GLOBALNI PROSVJED i na Eko-Integral i na članove GI za čisti zrak) nije ni Gradonačelnikova, a ni Županova briga. Hahahaaaa!

  http://metro-portal.hr/globalni-prosvjed-za-klimu/122171

Odgovori