Pitanje iznova: Ima li još nade za Brođane? (2)

http://www.sbperiskop.net/drustvo/ima-li-nade-za-brodane-2

http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/postoji-li-jos-nada-za-brodsku-djecu-i-za-brodane

http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/pitanje-iznova-ima-li-jos-nade-za-brodane

Ovih dana kada se približavamo dvanaestoj godišnjici početka rada prekosavske Rafinerije, ponovo se sve više postavlja pitanje: Ima li još nade za Brođane? O toj temi sam jako često pisao, pa i s tim i vrlo sličnim naslovima vrlo često sam objavio kolumne na stranicama nešega Periskopa.

I tako, ponovo pišem i to desetak dana prije te godišnjice, koja godišnjica za nas Brođane zaista znači nešto ružno i tužno. Nikako ne zbog početka novih proizvodnih procesa tu kraj nas, što više to bi sve nas trebalo da obraduje, nego zbog dvanaest godišnjeg zanemarivanja prava Brođana na čisti zrak i zdrav život!

Evo ovih dana kada Brođani, kao i ostali stanovnici naše Županije, ali vjerojatno svi u Ministarstvu zaštite okoliša RH još uvijek ne znaju ništa o planovima modernizacije i plinofikacije Rafinerije u Bosanskom Brodu, kada vjerujem da nitko od spomenutih nisu informirani što se tamo događa, po cijele dane se u Rafineriji na mjernoj stanici mjere povećane i to iznad granične vrijednosti (7 µg/m3) satne koncentracije sumporovodika (H2S), pa i od 35 µg/m3 (12.11.) i 56 µg/m3 (13.11.). Takvo nešto nije se događalo od te tužne eksplozije u Rafineriji u listopadu 2018.godine.

Također se u Rafineriji kontinuirano mjere i visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM10, pa i od 145 µg/m3! Ali i na slavonskobrodskim mjernim postajama su iskazana visoka onečišćenja. I to dnevno onečišćenje na mjernoj postaji na Jelasu sa sumporovodikom (H2S) od 10,2 µg/m3 (granična vrijednost: 5 µg/m3) dana 12.11 i dnevno onečišćenje na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save s lebdećim česticama PM10 od 52,6 µg/m3 dana 12.11. i od 56,8 µg/m3 dana 13.11.! Inače ovo je bilo sedmi put ove jeseni (od 20.10.) da je dnevni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM10 bio iznad granične vrijednosti (50 µg/m3)!

Nikako ne bih ponavljao ono o čemu sam u posljednje vrijeme više puta pisao da neovisno od neslužbenih tvrdnji u raznim prekosavskim medijima, pa i iz same Rafinerije da ona ne radi, svašta se mjeri na bosanskobrodskom i slavonskobrodskim mjernim postajama, no i to da su uočena razna onečišćenja i lokalnih, slavonskobrodskih zagađivača, ali ipak moram reći da nakon dvanaest godina šutnje i skrivanje istine, mora se nešto promijeniti u odnosima Rafinerije, a i Ministarstva zaštite okoliša (koje sada koja slučajnost drugačije zove), ali i lokalne i regionalne uprave i vlasti prema Brođanima.

U suprotnom zaista ćemo morati utvrditi, kako nakon dvanaest godina iščekivanja, nade su sve manje za Brođane da bi oni ostvarili Ustavom zagarantirani čisti zrak i zdrav život!


26 comments

Skip to comment form

  • Lara on 16.11.2020 at 07:43

  Svašta nam je zagarantirano ustavom, pojedincima, manjinama, društvu… Zlikovci koji su dobili mandat od tzv naroda to čak onemogućavaju, krivo tumače. Pravo na čisti zrak treba zaboraviti, sve dok ne postoje sankcije.

 1. Definitivno, brodska gradska vlast je učinila malo da državnu vlast podsjeti na ustav.

 2. – ali ipak moram reći da nakon dvanaest godina šutnje i skrivanje istine, mora se nešto promijeniti u odnosima Rafinerije, a i Ministarstva zaštite okoliša (koje sada koja slučajnost drugačije zove), ali i lokalne i regionalne uprave i vlasti prema Brođanima.

  Riječi nisu akcija. A na banalnu, već viđenu akciju Brođani ne bi više pristali. Potrebna je kcija drugog tipa za koju eko aktivisti, gotovo sam siguran, nemaju muda.

 3. Intersantna ilustrcija. Kao da iz lijevog gornjeg otvorenog ugla ulazicijeli prizor. Ko da se upumpava.

  • Maki on 16.11.2020 at 08:30

  Sad su maske dobile neki drugi smisao. Protesti protiv zagađenog zraka i nemara odgovornih vlasti u doba pandemije su deplasirani.

 4. Samo da potvrdim tužnu brodsku sliku o onečišćenom zraku s jučeršnjim i današnjim podacima:

  Nastavilo se i jučer i nastavlja se i danas s povećanim zagađenjem brodskog zraka. Tako je ponovo jedna brodska mjerna postaja i to ona kod Stadiona kraj Save na vrhu onečišćenja zraka u RH i jedina mjerna postaja (zajedno s onim u Kopačkom ritu) koja je u CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html).

  To je zaista zabrinjavajuće, a također je zabrinjavajuće da su sinoć i jutros i u Rafineriji kontinuirano 10 sati koncentracije lebdećih čestica PM10 bile iznad 100, pa ponovo i oko 130 µg/m3 (https://rafinerija.com/Content/Read/mstanica)!

 5. Čitam: “… pišem i to desetak dana prije te godišnjice (početak rada u Rafineriji), koja godišnjica za nas Brođane zaista znači nešto ružno i tužno”.

  Tužno i ružno je da ovih 12 godina nitko nikada (osim možda za onih 7 mjeseci Dobrovićevih) nije znao ili nije htio znati ništa o Rafineriji. Nikada službena informacija iz Rafinerije, ali ni iz našeg Ministarstva nije došla do nas Brođana. Pa nije smješno da se i u Rafineriji i kod nas poslije 2 god. ponovo kontinuirano mjeri visok H2S(!) i nitko ne reagira!!!

  Zaista “… mora se nešto promijeniti u odnosima Rafinerije, a i Ministarstva zaštite okoliša … ali i lokalne i regionalne uprave i vlasti prema Brođanima.”!

 6. Nevjerojatno, nikako se ne stišava zabrinjavajuće zagađenje u prekosavskoj Rafineriji, što već danima negativno utječe na mjerenja na brodskim mjernim postajama. Tako, brodska mjerna postaja kod Stadiona kraj Save dalje je na vrhu onečišćenja zraka u RH i u CRVENOM je.

  U prekosavskoj Rafineriji dalje se mjere zabrinjavajuće koncentracije lebdećih čestica PM10, već šest sati oko i iznad 130 µg/m3, pa i iznad 150 µg/m3. Također već šest sati kontinuirano se mjere zabrinjavajuće koncentracije sumporovodika iznad 11 µg/m3, pa i iznad 15 µg/m3 (granična vrijednost je 7 µg/m3).

 7. @Dobrijan – Zaista “Riječi nisu akcija”, ali često bolje neku stvar 100 puta ponavljati, nego prijeći s riječi na djela, naročito u ovakvim teškim vremenima i sa tako teškim igračima. Opet, ako je riječ o ‘mudovanju’, pardon u posjedovanju tog spolnog organa, bojim se da u ovoj priči, prvi su ‘naši’ političari i to na svim nivoima pokazali da “nemaju muda” jer da imaju, ne bi došli u ovu situaciju! Zato moji eko-aktivisti, još više navijam za VAS!!!

 8. Nekako nam je ostala na strani ova informacija iz bosanskih medija koja u detaljno objašnjava trenutnu situaciju u Rafineriji ali i stanje oko brodskog zraka!

  “Na osnovu informacije koju smo dobili…, početak prerade sirove nafte i proizvodnja naftnih derivata u Rafineriji nafte Brod očekuje se nakon realizacije projekta gasifikacije (tj. plinofikacije, nap. aut.) ovog privrednog društva, a to je prema njihovom biznis planu do kraja 2020. godine. Prirodni gas će zamijeniti mazut u procesu proizvodnje, što će poboljšati ekološke parametre u smislu manje emisija čestica i gasova koji negativno utječu na životnu sredinu”, rekao je resorni ministar Petar Đokić (https://www.seebiz.eu/energetika/kad-ce-se-pokrenuti-proizvodnja-u-brodskoj-rafineriji/237451/).

  • trol on 16.11.2020 at 15:28

  apel, apel javnosti,
  ne valja nam zrak,
  briju kovid promaja
  s plinovima cine brak

  ode nase zdravlje
  nepovratno bjezi
  apel apel javnosti
  pocinje da snijezi

  javnosti je promaja,
  mrak u srcu dusi
  njihovo ce zdravlje
  bas taj mrak da srusi

 9. Trole, svaka čast!!! Tražimo glazbenika da uglazbi tvoje stihove…

  • trol on 16.11.2020 at 16:34

  nije meni nika cast,
  slave novca ja ne zelim,
  zrak je danas ubitacan,
  zato pjesme dijelim

  trazili smo izabrane,
  prljav zrak nas da ciste,
  zato smo se nasnjofali,
  kerozina s piste

  ako senzor iz masine,
  srce nam ne dira,
  ne trazimo glazbenike,
  nek limena nam svira

 10. Trole, još jednom: palac gore…

 11. Ova sadašnja kiša pozitivno je djelovala na brodski zrak i jednostavno smanjila je onečišćenja u zraku koja su već danima zabrinjavala Brođane. No još uvijek se vide veliki razmjeri djelovanja tih onečišćenja, posebno onečišćenje lebdećim česticama PM10.

  U prekosavskoj Rafineriji jučer su se mjerile zabrinjavajuće koncentracije lebdećih čestica PM10 i desetak sati iznad 100 µg/m3, pa i iznad 150 µg/m3 (https://rafinerija.com/Content/Read/mstanica). Također i na brodskoj postaji kod Stadiona kraj Save mjerene su povećane koncentracije lebdećih čestica PM10, tako da je jučerašnji dnevni prosjek opet bio iznad granične vrijednosti (50 µg/m3), što više najveći klizni prosjek bio je i iznad 70 µg/m3 (http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=275?!!!

 12. Izgleda, ono što je “resorni ministar Petar Đokić (https://www.seebiz.eu/energetika/kad-ce-se-pokrenuti-proizvodnja-u-brodskoj-rafineriji/237451/)” još u srpnju izjavio, to se u Rafineriji polako i realizira.

  Dosada, od travnja na ovamo imali smo razna onečišćenja u brodskom zraku izazvano negativnim djelovanjima lokalnih zagađivača, a u Rafineriji proizvodnjom bitumina, možda daljnjom preradom naftnih derivata, a od listopada i grijanjem Bosanskog Broda, no odsada vjerojatno kreće se sa uhodavanjem proizvodnje… Mašala!

 13. Evo i brodportal objavljuje informaciju: “Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske je obaviješteno da se početak prerade sirove nafte i proizvodnja naftnih derivata u Rafineriji nafte Brod očekuju do kraja ove godine.”!
  (http://www.brodportal.hr/clanak/kad-ce-se-pokrenuti-proizvodnja-u-brodskoj-rafineriji-27441)

  No, moguće je da visoke satne koncentracije sumporovodika mjerene u Rafineriji, ali i na postaji na Jelasu ukazuju nam na uhodavanja proizvodnje!

 14. Evo još jedna indirektna i poluslužbena informacija iz Rafinerije iz čega se još nešto možemo naslutiti (https://rafinerija.com/Publication/Read/posjeta_RNB_rukovodstvo_Dervente):

  “U Rafineriji nafte Brod, kao i na teritoriji Hrvatske, već su završeni svi radovi na infrastrukturi transporta gasa. Kao završna faza projekta u oktobru (listopadu) se očekuje dobijanja dozvole i početak radova na izgradnji prolaska ispod rijeke Save, nakon čega će biti izvršene prve isporuke gasa u Rafineriju nafte Brod.

  Generalni direktor Rafinerije nafte Brod (Anatolij Karaljus) istakao je da će sva postrojenja Rafinerije od decembra (prosinca) kao pogonski energent koristiti prirodni gas čime će se, kako je rekao, stvoriti značajne financijske uštede i ekološki efekti.”.

 15. po svemu sudećem, NADE VIŠE NEMA!

  • dika on 19.11.2020 at 08:49

  Ima nade za nomade tj. za sve one koji odlaze iz hrvatskog muzeja i svađaonice, ima nade za one koi ne žele raditi za govna koja su okupirala zemlju i ne omogućavaju mladima da rade.

 16. Da se koristim frazom prijatelja: “nešto tu smrdi gore od rafinerije”! Najgore u cijeloj priči da netko i u Hrvata nešto dobro zna i o tome šuti jer mu u interesu profit. Je li to Čermak, Kalmeta, Vrdoljak, ili netko četvrti (hipotetiziram), no nikako nije pošteno prema Brođanima!

 17. Mogu dodati ovoj diskusiji još jednu rečenicu koju sam nedavno pročitao u svezi otvorenog pisma vijećnice GV saborskim zastupnicima:

  “… svi brodski mediji prodani … koji ne drže do istine nego do sitne lovice”!

  Nažalost to je toliko očito da je više nego tužno!!!

 18. Izgleda u susjednoj državi nitko ne taji da polaganje plinovoda ispod korita rijeke Save, pa tako i prenamjena produktovoda u plinovod i sama plinofikacija Rafinerije su u završnoj fazi.

  Čitam: “Kako javlja nezavisna bosanskobrodska stranica, E-Brod, na rijeci Savi, na području Općine Brod, danas je (bila) zabranjena plovidba zbog radova na polaganju plinovoda ispod korita rijeke.”.

  Usput sada je jasno da su aktivnosti oko polaganje plinovoda ispod korita rijeke Save bile uzročnici naftne mrlje na Savi, o čemu smo pisali krajem kolovoza i kada smo zavapili: Je li netko nešto poduzeo u Slavonskom Brodu?

  https://sbplus.hr/gospodarstvo/promet/danas_polazu_plinovod_ispod_korita_rijeke_save.aspx

 19. Još jedna ‘uspomena’ iz FB arhive od prije 5 godina!

  Recite glasno; “Slavonski Brod zaslužuje čisti zrak!!!”!

  http://www.sbperiskop.net/drustvo/sb/reci-to-glasno?fbclid

 20. Saborska zastupnica, Ružica Vukovac prošli tjedan je u Saboru govorila o onečišćenom zraku u Slavonskom Brodu i o problemima Brođana i u ovoj godini, ali i u posljednjih 12 godina:

  “Duže od dvanaest godina građani Slavonskog Broda i okolice trpe zbog zagađenog zraka. Podrška svim mojim prijateljima u gradu Brodu i šire.”.

  Izlaganje gđe Vukovac možete vidjeti na FB stranici Građanske inicijative za čisti zrak i na Brođani za Brod.

 21. Divan i konstruktivan govor zastupnice Ružice Vukovac. Svaka joj čast, ali i opravdana zahvala eko-altivistima na ogromnom trudu u borbi za brodski čisti zrak!

Odgovori