Ima li nade za Brođane? (2)

Zagreb sastanak 02092013

Prije par dana napisao sam jednu, više informaciju nego kolumnu o situaciji sa mjernim postajama u Slavonskom Brodu pod naslovom „Ima li nade za Brođane?“ Prvi komentar je bio zaista za ozbiljno razmisliti: “Prestrašno je to sve skupa!”

Da li su nositelji vlasti iskoristili sve mehanizme koje su imali na raspolaganju?

Da, zaista prestrašno je to sve skupa! Nakon zadnjeg akcidenta vezano za alarmantnu visoku koncentraciju sumporovodika u svibnju, napisao sam kako se bojim da nositelji vlasti, naročito oni na najvišem nivou nisu iskoristili sve mehanizme koje su imali na raspolaganju, makar je Ministar onih dana u svibnju digao problem onečišćenja do najvišeg nivoa i koristio najjače mehanizme i sastao s g. Voronjinom, zamjenikom direktora ruskog vlasnika Rafinerije!

Još sam dodao, možda jedino bi još mogao sastati s predsjednikom Putinom! Pa onda, nedugo iza toga u lipnji i Premijer i Predsjednik su bili sa drugim čovjekom Rusije vezano za naftnu industriju. Na žalost, ovdje je stalo…

Što se događa sa zamjenskom mjernom postajom na lokaciji kod Stadiona Marsonie?

Zaista, poslije obećanja i Ministra pa i pomoćnika ministra, prof. Heffera krajem srpnja i sredinom kolovoza vezano za drugu, onu zamjensku mjernu postaju na predviđenoj lokaciji kod Stadiona Marsonie, moglo se zaključiti da je to mora ići brzo i umjeravanja uređaja ne bi trebalo dugo trajati, pa kako ta pokretna postaja trenutno u funkciji, sama priprema za transport i instalacija mogla biti odrađena do kraja kolovoza!

No, to previđa logika, praksa tehničara, ali administracija kaže drugo i ona je nepredviđena!. Nije bolja situacija ni sa lokalnom i regionalnom administracijom. Tko je od njih zatražio konkretnije korake na tom poslu. Ta mjerna postaja Brođanima je obećano na sastanku ministra Bačića s čelnima Županije i Grada, uz nazočnost članova Građanske inicijative davnih 08.02.2011. godine. A evo stigao i rujan 2013,g.…

Što onda očekivati od prekosavskih pregovarača? Kako je na bosanskohercegovačkom portalu Buka objavljeno u podnaslovu: „Od septembra će u rafineriji Brod, koja je izvor onečišćenja zraka u Slavonskom Bordu u Hrvatskoj, biti postavljena mobilna mjerna jedinica“, možda i više nego od naše administracije. Prvo, tu je određeno priznanje o prekosavskoj emisiji „koja je izvor onečišćenja“. Drugo, izgleda da u Rafineriji Brod prije će biti postavljena nova mjerna postaja nego u Slavonskom Brodu!

Čudni i nerazjašnjeni kvarovi mjernoj postaji na Jelasu!

A da o kvarovima na mjernoj postaji na Jelasu ne elaboriram iznova… Makar mora se spomenuti da je mjerna postaja na Jelasu, kako smo i rekli od 28.08. od 10 00 sati u kvaru. Na stranicama Ministarstva brzo je objavljena obavijest o kvaru kako „uslijed kvara telekomunikacijskog uređaja … došlo je do prekida prijenosa podataka… Uređaji na postaji i dalje uredno provode mjerenja, podaci se pohranjuju i biti će naknadno” dostupni. Ali postaja, točnije prijenos podatak još uvijek ne funkcionira!

Da li netko u Mzoip-u i DHMZ-u primijetio što Brođani već dugo vide(?), da mjerna postaja Slavonski Brod-1 u zadnje vrijeme više je u kvaru nego li radi! Zadnji duži kvar je, u trajanju od skoro tjedan dana dogodilo se početkom ovog mjeseca zbog ispadanja klima uređaja i to u vrijeme najvećeg toplotnog vala u Hrvatskoj. Interesantno da i na mjernoj postaji u Zagrebu i u Rijeci u to vrijeme mjerne se upozoravajuća prekoračenja ozona, iznad 180 µg/m3.

Također je Interesantno da u za vrijeme još jednog toplotnog vala, krajem lipnja uređaj za mjerenja ozona tjedan dana bio je u kvaru! Da kvarove na uređaju za mjerenje benzena i ne spominjemo!

No, da se vratimo na pitanje iz naslova: „Ima li nade za Brođane?“

Kako smo jučer u ‘Građanskoj inicijativi za čisti zrak informirani’ od Glasnogovornice Mzoip-a: „Danas (tj. jučer) je u Zagrebu održan sastanak ministra Zmajlovića i predstavnika kompanije Zarubežnjeft, kompanije vlasnice Rafinerije Brod u BiH.

Ovo je drugi sastanak na najvišoj razini a kako je dogovoreno u svibnju, održavat će se redovito kako bi se pratio tijek modernizacije Rafinerije Brod.“ Nakon te informacije odmah bi svatko rekao: IMA!

Većinom svi mediji su požurili tu važnu, posebno za Brođane značajnu informaciju što prije objaviti. Imali smo tako i objave i u tiskovnim medijima, na televiziji, no najviše se oko toga pozabavili skoro svi važniji portali.

Nejasni i nerazjašnjeni gafovi vodećih hrvatskih portala:  Broj 1 – poslovni.hr

Portal poslovni.hr prvi je javio informacije o sastanku ministra Zmajlovića i predstavnika Zarubežnjefta pod (pogrešnim) naslovom: „Zarubežnjeft postavio mjerne postaje u Slavonskom Brodu“ (http://www.poslovni.hr/hrvatska/zarubeznjeft-postavio-mjerne-postaje-u-slavonskom-brodu-251038)!

Kako se u teksta može pročitati, a mi Brođani svi dobro znamo, riječ je o mjernoj stanici u Bosanskom Brodu: „Kao jedan od prvih koraka … definirano je postavljanje mjerne postaje u krugu rafinerije te osiguranje uvida u dosad prikupljene podatke o stanju zraka u rafineriji. Milorad Šmitran, ovlašteni zastupnik Nestro grupe … i savjetnik u Nestro grupi, Jurij Korotki izvijestili su ministra da je mjerna postaja postavljena te da je u funkciji u probnom režimu od početka kolovoza.” Nakon te netočnosti iz cijenjenog portala i iz objavljene informacije mogli bi zaključiti: IMA i NEMA!

Nakon toga, pretpostavljam zbog intervencije nadležnih, korigiran je naslov članka na portalu poslovni.hr – “Zarubežnjeft: Radimo na modernizaciji rafinerije Brod”, ali link je ostao onaj gornji!!!

Ponovljeni gafovi drugih hrvatskih portala: Broj 2 – energetika-net

Što više ostali portali koji su preuzeli sa poslovni.hr informaciju nisu mijenjali svoje tekstove. Tako na portalu energetika-net (http://www.energetika-net.com/vijesti/energetsko-gospodarstvo/zmajlovic-s-predstavnicima-zarubeznjefta-17383) možemo pročitati slijedeću (netočnu i pomalo priglupu) informaciju: „Postavljena je pokretna mjerna postaja u Slavonskom Brodu i stacionirana okviru u rafinerije“!

Prvo, Rafinerija nije u Slavonskom Brodu, nego u Bosanskom Brodu, makar je dojam, a i njeni negativni efekti (emisija onečišćenja) su takvi kao da je rafinerija u centru Slavonskog Broda!!!Drugo, na žalost u Slavonskom Brodu još uvijek nije postavljena druga, već davno obećana mjerna postaja, ali ni najavljena zamjenska postaja! Iz svega slijedi logičan zaključak: NEMA nade za Brođane!

Važne informacije iz Priopćenja Ministarstva zaštite okoliša i prirode

U Priopćenju iz Ministarstva, pored već spomenute, objavljene su i sljedeće informacije:

„Milorad Šmitran, ovlašteni zastupnik Nestro grupe je ministra … informirao o trenutnoj situaciji vezanoj uz dinamiku procesa modernizacije: na modernizaciji se nastavlja prema dogovorenoj dinamici a ubrzanja u predviđenim procesima se poduzimaju u dijelovima koji se direktno tiču ekoloških pitanja te će taj dio biti dovršen do 2015.g..

Ministar Zmajlović izvijestio je sudionike o aktivnostima koje je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode poduzelo od prethodnog sastanka u uspostavi suradnje službi 112 Hrvatske i BiH i obavješćivanja u slučajevima izvanrednog onečišćenja zraka, kao i u pogledu međunarodne suradnje inspekcija zaštite okoliša i uspostave dodatnih sustava za praćenje stanja zraka na području Slavonskog Broda. Također je prenio informacije o postavljanju dodatne mjerne postaje u Slavonskom Brodu, privremene pokretne postaje, kako bi se premostio period do provođenja javnog natječaja za postavljanje dodatne stalne mjerne postaje.“

Makar je u Ministrovoj izjavi spomenuta mjerne postaje još uvijek putuje u Slavonski Brod, a postojeća mjerne postaje na Jelasu još uvijek nije u funkciji, kompletni dojam iz Priopćenja, naročito zbog izjave ovlaštenog zastupnika Nestro grupe, da će modernizacija Rafinerije što se „tiču ekoloških pitanja biti će dovršen do 2015.g.“, da ipak POSTOJI nada za Brođane!

4 comments

Skip to comment form

  • on 03.09.2013 at 12:25

  “u lipnji i Premijer i Predsjednik su bili sa drugim čovjekom Rusije vezano za naftnu industriju. Na žalost, ovdje je stalo…” – e kda netko ovako što izjavi, onda ne znam što u stvari hoće. Rudija je nominalno demokratska država i ne znam kako bi Putin imao ovlasti nad Ruskim tajkunima u zemlji, a kamoli vani. Dajte budite malo realni. Ta linija ne znači ništa, osim ako želimo uvrijediti Ruse i imputirati im da žive u diktaturi gdje Putin i Medvjedev imaju svu, apsolutnu vlast.

  Davno je neki pametan čovjek rekao kako je najbolji put povezivanje sa življem s one strane rijeke i poduzimanje zajedničkih akcija. Postoje li tamo ikakve udruge s ljudima svjesnim ovog problema?

 1. Pročitali smo ovaj članak, pa i kompletno Priopćenje Ministarstva i gledali smo večeras Dnevnik na SBTV-u! Jedina je značajna novina to novo obećanje iz Ministarstva: „Druga mjerna postaja (stiže u Sl. Brod) sredinom rujna“. Živi bili pa vidjeli! Prvo su obećali oko 15. kolovoza (telefonski razgovor s dr. Hefferom na SBTV-u), pa onda krajem kolovoza (obavijest dr. Heffera GI-u)…

 2. Što se to dogodilo sa brodskim zrakom 28.08.2013. godine?

  Mjerna postaja na Jelasu od prijepodne ponovo je u funkciji. Kako smo javili, mjerna postaja je ispala oko 10 00 sati 28.08.. Kvar je brzo prijavljen i na stranicama Ministarstva u rano popodne objavljena je obavijest o kvaru:

  „Uslijed kvara telekomunikacijskog uređaja na mjernoj postaji Slavonski Brod-1 došlo je do prekida prijenosa podataka … Uređaji na postaji i dalje uredno provode mjerenja. Podaci se pohranjuju i biti će naknadno objavljeni na mrežnoj stranici…”.

  Kako je rečeno svi su podaci redovno evidentirani i sada su dostupni. Neovisno od toga da su se Brođani u zadnja nekoliko dan dosta se tužili na jutarnje i prijepodnevne neugodne mirise (možda da postoji mjerna postaja na istočnom dijelu grada(!), tamo bi se nešto i mjerilo), nisu na mjernoj postaji evidentirani povećane koncentracija ni sumporovodika, ni ozona, a ni ostalih supstancije koje se mjere, osim alarmantno povećane koncentracije lebdećih čestica PM 2.5. i to baš 28.08.2013.god. od 11 00 sati!

  Riječ je o devetosatnoj povećanoj satnoj koncentraciji, kada je najniža mjerena satna koncentracija bila 96,5 µg/m3, a najviša 256,2 µg/m3! S tim da sedam sati u kontinuirano satna koncentracija lebdećih čestica PM 2.5 nije pala ispod 240 µg/m3!!!

  Sve to skupa zahtjeva posebno objašnjenje jer je granična vrijednost (na godišnjoj razini) koncentracije lebdećih čestica PM 2.5 je 25 µg/m3!

  Za početak pogledajte našu FB stranicu: https://www.facebook.com/pages/GRA%C4%90ANSKA-INICIJATIVA-ZA-%C4%8CISTI-ZRAK-Slavonski-Brod/120625028021963 .

 3. Svi su tu (gornju) informaciju o povećanoj koncentraciji lebdećih čestica PM2.5 dobili, ali nitko na to još nije regirao?! O čemu se tu radi? Da li smo mi Brođani zaista kolateralna žrtva jedne beskrupulozne politike???

Odgovori