Još o brodskom zraku, Rafineriji i institucijama

Kako je neki dan na SBPeriskopu objavljeno “Peter Tot-Đerđ: Reagiranje na tekst iz SBPeriskopa i još nešto o brodskom zraku, ponovo su pojavili neki zlonamjerni komentari, ali i neki komentari koji čovjeku zadaju ne toliko glavobolju, koliko dugo i duboko razmišljanje. Evo nekakav odgovor koji možda poslužiti i jednim i drugim ‘komentatorima’ da bolje upoznaju i bolje vide ovo našu tešku, ponekad i tragičnu situaciju.

Nažalost, svega toga se u Slavonskom Brodu probalo u vezi te nesretne ‘Rafinerije nafte Brod’ i općenito na otklanjanju ili smanjenju tog brodskog zagađenja. Mi iz ekoloških udruga i građanskih akcija pokušavali smo u svu to vrijeme odraditi i nemoguće. A to traje već 11 godina!

Tako smo dosada više puta sjeli i s Gradonačelnikom, tako i  sa Županom za isti stol, pa tako i s zamjenicima gradonačelnika i župana. Izborili smo se za rad nekih povjerenstava, bili na sastancima Povjerenstva za praćenja onečišćenja zraka, (saborskog) Odbora za zaštitu okoliša posvećena za brodski zrak, pa i na drugim sastancima…  I to i u Slavonskom Brodu i u Zagrebu.

Bar jednom smo sve ispričali (rekli) o tim zagađenjima u svim našim institucijama, neovisno tko je bio na vlasti i na lokalnom i na regionalnom, ali i na državnom nivou. Tako da svi znaju sve, neovisno da li su na vlasti ili u oporbi! Tako i u Saboru i Vladi, Ministarstvu, Županiji i u Gradu… Redoslijed možemo i okrenuti!

No oni nas nisu čuli ili jednostavno nisu slušali i ne slušajuni danas. Točnije, ne žele ni slušati, ni čuti. Mi Brođani iImamo osjećaj da žele sve to zataškati.

Može za ilustraciju poslužiti jedan od nedavnih primjera za vrijeme predizborne utrke za predsjednika RH!

Na medijima u prosincu su se pojavile informacije, ako se ne varam baš iz izbornog stožera bivše Predsjednice, kako je problem zraka u Slavonskom Brodu već riješen. Aludiralo se tu prvenstveno na plinofikaciju Rafinerije i na prenamjenu produktovoda u plinovod između Slobodnice i Rafinerije.

Paralelno s tim događajima, prije mjesec dana puštena je jedna za Brođane vrlo važna i interesantna informacija u ‘eter’ koja je ipak ostala na marginama, bez puno objave. No nije kasno ni sada ponoviti:

Počinje plinofikacija rafinerije u Bosanskom Brodu, ne zna se početak rada” – javio je tada N1 TV, pa je nastavio:

“Ruski vlasnici rafinerije nafte u Bosanskom Brodu objavili su … kako su … započeli gradnju plinske mreže unutar tog postrojenja… duge nešto manje od 2 kilometra, a do kraja prosinca očekuju se rezultati ispitivanja produktovoda iz pravca Hrvatske, kojim bi se ubuduće trebao transportirati prirodni plin za rad rafinerije.”. Vidi: http://hr.n1info.com/Biznis/a468817/Pocinje-plinofikacija-rafinerije-u-Bosanskom-Brodu-ne-zna-se-pocetak-rada.html

Sada, nakon svega, pa i predsjedničkih izbora, mislim da se za vrijeme predizborne utrke trebali stati na kraj pričama koje su govorile o riješenosti brodskog problema, zvan “Rafinerija je (dominantni) zagađivač brodskog zraka”!

Svaka čast bivšoj Predsjednici, ona je puno toga je započela (razgovori s Putinom, Lavrovim, direktorima Zarubnežnjefta, sastanci na najvišem nivou, itd…). No, osnovno pitanje je: oni koji to rješenje trebali realizirati, dokle su u stvarnosti stigli? Nažalost iz gornjeg članka s N1TV se vidi, da su ti radovi još na početku i kako smo tamo mogli i pročitati:

“Nakon sastanka je priopćeno kako su Rusi najavili da će radovi u rafineriji nafte uskoro biti dovršeni, no jasan vremenski okvir nisu postavili.”.

No da ne budemo kritični samo prema bivšoj Predsjednici, moramo spomenuti da je novoizabrani predsjednik, Zoran Milanović, još krajem 2012. godine u Saboru obećao da će problem brodske rafinerije riješiti u roku dvije (2) godine. Samo nije rekao koje dvije godine!!!

Milanović: Problem onečišćenje iz rafinerije u BiH će se riješiti u roku dvije godine“ – pisalo je dana 14.11.2012. godine na portalu poslovni.hr, a dalje je rečeno i ovo:

„Premijer Zoran Milanović izjavio je … u Hrvatskom saboru kako legitimnim pritiscima pokušava vlasti u BiH, odnosno u Republici Srpskoj, upozoriti na onečišćenja iz rafinerije u Bosanskom Broda (BiH), istaknuvši kako će se taj problem definitivno riješiti u roku dvije godine…“. Vidi: http://www.poslovni.hr/hrvatska/milanovic-problem-oneciscenje-iz-rafinerije-u-bih-ce-se-rijesiti-u-roku-dvije-godine-221359

Također kao dokaz našoj gornjoj tvrdnji može poslužit i ova najnovija ‘hajka’ u Zagrebu za čisti zrak.

Svaka čast Zagrepčanima na njihovoj borbi i vjerujte nama Brođanima stvarno žao njih Zagrepčana, ali ovakvo onečišćenje koje sada imaju u Zagrebu, u zadnjih 11 godina u Slavonskom Brodu bilo je bar 2-3 i to svake godine!!!

Zrak i danas ‘loše kvalitete’ pogotovo u jednom dijelu Zagreba” – javio je jučer i Poslovni dnevnik i zaključio je:

“Podsjetimo da je Poslovni dnevnik prvi medij u Hrvatskoj koji je upozorio prošli tjedan na zagađeni zrak u Zagrebu, pogotovo u nekim njegovim dijelovima.”.

Vidi: http://www.poslovni.hr/hrvatska/zrak-i-danas-lose-kvalitete-pogotovo-u-jednom-dijelu-zagreba-361755

A dovoljno je samo malo vratiti unazad i spustiti se dolje na FB stranicama ‘GI za čisti zrak’ ili ‘Brođani za Brod’ i pregledati prijašnje poruke, a posebno onu od 23. na 24. prosinac. Tamo lijepo piše:

Dovoljno je pogledati grafikon Haop-a u prilogu i vidjeti da su u tjedan dana na mjernoj postaji na Jelasu više od 20 puta izmjerene alarmantno visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 iznad 200 µg/m3, a i od 257 µg/m3!

A jutros, prijepodne i popodne, tj. danas cijeli dan duže od petnaest sati na mjernoj postaji na Jelasu mjerene satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 ispod 8 µg/m3, pa i oko 1 µg/m3!

Nevjerojatne su te činjenice! Neko stvarno, ne baš periodično, ali vrlo često kontinuirano zagađuje brodski zrak! Nažalost, mi Brođani dobro znamo o čemu i o kome se tu radi(?)!

24 comments

Skip to comment form

 1. Hvala autoru na zastupanju men i mojih sugrađana. Volio bih da autor stalno i oštro ističe iak nedovoljni angažman i podršku gradskih vlasti.

 2. I još jedno i još jednom… Bez zajedničkih napora brodskih ekologista i gradonačelnika Duspare Brod će guziti tko, kako i dokle hoće.

  1. Pustite Dusparu da na miru spava. On se budi samo kad je njemu u interesu.

   1. Nažalost, On je čovjek koji nikada nije shvaćao i jednostavno nije htio prihvatiti brodske ekologe! Čini mi se da se o tome govori i u članku!

    On je čovjek, ako riječ o ekologiji, koji volio prosvjede. Sjećate se, kako je izgledao njegov ‘razgovor’ sa Zmajlovićem, tadašnjim ministrom zaštite okoliša!

    On je čovjek koji sve to dozvolio da se dogodi! No zaustaviti sve to, teško da je mogao…

 3. Respektabilno, ali bez poželjnih efemata. Ali, pitam se, što bi tek bilo da vi i kolege ne reagirate na zagađenje.

 4. Zaista ovo sve što je napisano u članku, ukazuje na to da se o Slavonskom Brodu “žele sve zataškati”! Pitanja je: zašto? Ponavljam, ZAŠTO?

  Svima nama je jasno da ovaj problem vezan za Slavonski Brod jedino može rješavati i riješiti politika, a nažalost, evo 11 godina ne rješavaju! Izgleda, nikada neće ga riješiti!

  Bolje rečeno: “sramota je blaga riječ za ono što čine”.

  1. Istina je; “sramota je blaga riječ za ono što čine”.

   Brođanima je nejasno o kakvim igrama je riječ?

   Ne zna se, tko tu dobiva? Jedino se zna: Brođani već 11 godina gube!!!

  2. @Ordinacija, još nisi shvatio s kakvim monstrumom imaš posla?

  3. Duspara i ostali lokalni političari ekologiju vade kao ” kviska iz rukava” samo za potrebe dnevne politike. Njih ne zanina kako bi sustavno riješili neki probkem. Jedino vide sebe, sebe i još malo sebe!!! . Tvrdim to odgovorno i već mi je dosadno komentirati njihove govnarske postupke.

 5. Gornja kolumna je prije napisana, nego je ovaj biser sa strane Ministra zaštite okoliša i energetike objavljeno. Pa ponavljam da se vidi kako On gleda na onečišćenje zraka u gradovima Hrvatske i kakvo rješenje ima za te probleme:

  “… Gradovi s većom razinom onečišćenja trebaju napraviti akcijske planove” – javlja N1TV i nastavlja:

  “Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić poručio je u petak gradovima u kojima postoji veća razina onečišćenja zraka … da naprave akcijske planove za borbu protiv onečišćenja i temeljem njih postupaju.”.

  A (valjda) mogu se osvrtati i na nadolazeće meteorološke promjene. “Kroz nekoliko dana, kako najavljuju prognostičari, magla bi trebala proći i trebalo bi doći do zahladnjenja i snijega, nakon toga više nećemo osjećati ovu situaciju…”.

  Vidi poveznicu: http://hr.n1info.com/Vijesti/a476231/Coric-Gradovi-s-vecom-razinom-oneciscenja-trebaju-napraviti-akcijske-planove.html

 6. I ponovo su bili neki komentari.,, Više na društvenim mrežama, nego na Periskopu i oni zaista nisu više zlonamjerni…

  Evo dva komentara sa FB, jedan negativan (pitanje za koga?) i jedan pozitivan!

  BN piše: “Ima komentara (valjda mojih u članku, nap. moja) koji su ciljani, Ali da znate da Ima nas Koji to pratimo ne bi se baš u Vašim komentarima složili.

  Pišete sve okolo, a ono što je istina ne smijete, upitati Politiku zašto je to tako I dobit ćete odgovor kao I ta sve u Brodu. Sva sreća pa Imate Gosp. Gradonačelnika Koji je za sve kriv, Ali malo objektivnosti, Imate I Župana I Njegove Koji sjede u Saboru. 🤔🤔🤔🤔🤔🤔”

  Dok MT primjećuje: “Vaša upornost je hvale vrijedna ali u ovoj ‘dolini suza’ tko još mari za običan puk!! To nije floskula to je moj strah za sutra! “.

  I sada budi pametan(?)!

  1. Da, na naslovnoj slici je najbolji komentar:

   “NE TRUJTE NAŠU DJECU”!!!

 7. Na FB stranicama ‘GI za čisti zrak’ i ‘Brođani za Brod’ dali smo usporedne grafikone sa stanjem u Zagrebu (mjerenja s mjerne postaje ZG3) koje je u zadnji tjedan i više dana bilo u žiži medija i sa stanjem brodskog zraka (mjerenja s mjerne postaje SB1).

  Ti grafikoni su grafikoni onečišćenja iz aplikacije Europske agencije za zaštitu okoliša koja prati onečišćenje zraka na svim dostupnim mjernim postajama u Europi, pa tako na i postajama ZG3 i SB1. Poseban naglasak je u aplikaciji dat na praćenje koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10, praćenjem kontinuiranog 24-satnog prosjeka, prozvan još kao ‘klizni prosjek’.

  Na prvom grafikonu evidentirana su onečišćenja mjerena s mjerne postaje ZG3 u razdoblju 11. (noćni sati) i 17. siječnja! Vidljivo je da su u tom razdoblju najveća onečišćenja uzrokovana s visokim koncentracijama lebdećih čestica PM10 zabilježena 12. -13. i 16. siječnja! Posebno je zabrinjavajuće bilo stanje 12. siječnja u jutarnjim satima kada je onečišćenje zraka blizu 10 sati kontinuirano bilo u LJUBIČASTOM (‘ekstremno onečišćen’ zrak!). Inače u spomenuta tri dana onečišćenje zraka je većinom bilo u TAMNO CRVENOM (‘jako onečišćen’ zrak!).

  1. Na drugom grafikonu evidentirana su onečišćenja mjerena s mjerne postaje SB1 u istom razdoblju (od 12 do 17. siječnja). Vidljivo je da je na početku promatranog razdoblja su mjerena jača onečišćenja uzrokovana s visokim koncentracijama lebdećih čestica PM2.5, što je ujedno nastavak onečišćenja koje će biti prikazano na trećem grafikonu. No mora se primjetiti da je u ostalim danima u promatranom razdoblju onečišćenje zraka cijelo vrijeme bilo u CRVENOM (‘onečišćen’ zrak!).

   Na trećem grafikonu evidentirana su onečišćenja mjerena s mjerne postaje SB1 u razdoblju od 07. do 11. siječnja. Ovo je bilo u zadnje vrijeme jedno od težih razdoblja za Brođane. Vidljivo je da je na početku promatranog razdoblja postojali problemi oko preuzimanje podataka iz Haop-ovog registra. No da su od 08. do 11. siječnja mjerene alarmantno visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5. Tako je onečišćenje zraka kontinuirano bilo u LJUBIČASTOM (‘ekstremno onečišćen’ zrak!) i (u jedno kraćem intervalu) u TAMNO CRVENOM (‘jako onečišćen’ zrak!).

   Četvrti grafikon govori o najtežem razdoblju za Brođane u zadnje 2-3 godine! Nažalost u razdoblju od 16. do 21. prosinca onečišćenje zraka je u Slavonskom Brodu kontinuirano blizu 150 sati bilo u LJUBIČASTOM (‘ekstremno onečišćen’ zrak!) obzirom na alarmantno visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5!!!

   1. U vezi uzroka i izvora zagađenja tebe i tvoju udrugu maltene direktno su jučer naguzili na sbplusu.

    1. Zlobno je zlobno! Ali ako ne znaš drugačije i tvoja borba će pomoći Brođanima u borbi za čisti zrak, u borbi protiv Rafinerije i u borbi protiv nečinjenja institucija!

     1. Potpuno krivo si me počitao. Mislimo isto, ali sam te htio potaknuti da pročitaš kako mlađahna novinarka misli. Sve su to lobiji, druže.

      1. Druškane, ja često te ne mogu shvatiti. Pa ni sada ne znam o ćemu pričaš? Gdje, šta, tko, kako?

      2. Ovaj (vjerojatno tvoj omiljeni) pasos je biser na biserima:

       “Naime, nakon što je Rafinerija Brod započela remont, a onečišćenje zraka uz Granični prijelaz Slavonski Brod se nastavilo – postalo je jasno kako zimi na koncentraciju lebdećih čestica u zraku itekako utječu kućanstva koja se griju ‘na drva’, a blagdanima i gust promet koji se autocestom slijeva preko mosta.”.

       1. Ne bi bilo loše da se o tome očituje gospodin Tot-Đerđ.

        1. Jesam… Sutra će biti objavljeno u SBPeriskopu!

   2. Svaka čast! Ovo zaista pokazuje da je riječ o spomenutim zataškavanjima! Zašto, tko, kako?

 8. U Slavonskom Brodu i dalje traje veliko onečišćenje zraka, čiji je uzrok s velikoj vjerojatnošću može se utvrditi da je Rafinerija!

  Na Haop-ovoj naslovnoj stranici lijepo se vidi da onečišćenje brodskog zraka sa alarmantno visokim koncentracijama lebdećih čestica PM2.5 danas ujutro je bez premca ne u Hrvatskoj, nego i u bližoj okolici u EU! Mjerene su cijelo jutro koncentracije iznad 150, pa i oko 200 µg/m3!

  Kako smo provjerili na mjernoj stanici u Rafineriji zagađenje lebdećim česticama PM10 od sinoć je ponovo bilo izrazito visoko. 13 sati je u kontinuitetu bilo iznad 170 µg/m3, a od toga 8 sati i iznad 200 µg/m3!!! Inače sinoć je najveća koncentracija lebdećim čestica iznosila 224 µg/m3, a jutros 261 µg/m3!!!

Odgovori