Je li za vrijeme Božića bila pojačana aktivnost pirotehnike na brodskom području?

U posljednjih nekoliko dana u ovoj turbulentnoj i za stanovnike Banovine ‘nesretnoj’ situaciji jako teško nešto napisati o nećemu koja ne prikazuje s jedne strane patnju nastradalog naroda tog kraja, a sa druge veliko srce i moral građana Hrvatske! Baš kako sam i nedavno pročitao u jednom komentaru: obzirom na potres u Sisku, Petrinji, Glini…, smrad zraka je mila majka. Zaista, tako je to u životu. Sretni smo da smo živi!

No život ide dalje. Negdje od početka studenog Brođani su ponovo izloženi sve češćim i većim i većim onečišćenjima zraka prvenstveno lebdećim česticama PM10 i PM2.5, a ponekad i visokim koncentracijama  sumporovodika (H2S), te (u granicama) povišenim koncentracijama sumpor-dioksida (SO2), čiji izvori primarno jesu produkti prerade, a u manjim intenzitetima i korištenja nafte.

Sve te visoke koncentracije zagađenja, prvenstveno zabrinjavajuće koncentracije lebdećih čestica PM10 i PM2.5 oko Božića i odmah poslije Nove godine, ali i spomenute koncentracije sumporovodika i  sumpor-dioksida, a indirektno i neke poluslužbene informacije iz Rafinerije nafte Brod, ukazali su na to da je (možda) Rafinerija započela s radom…

U ovih 12 godina, kako je Rafinerija počela s radom, brodski eko-aktivisti pokušali su sve da problem onečišćenog zraka riješi. Prije više nego 6 godina formirana su dva povjerenstva, jedno naše u Hrvatskoj za praćenje poboljšanja kvalitete zraka u  Slavonskom Brodu, a drugo međudržavna na razini država Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Zatraženo je i izrada zajedničkog katastra zagađivača za dva susjedna grada, ali i uključivanje (saborskog) Odbora zaštite okoliša i prirode u rješavanje problema…

Naša područna i lokalna samouprava, kao i općina Bosanski Brod sve ovo vrijeme također su dobro upoznate sa integralnom ekološkom situacijom u najjugoističnijem gradu Hrvatske, ali i najtužnijem gradu Europske unije. Europska unija je putem Parlamente i Europske komisije isto upoznata sa ovom teškom situacijom.

Nažalost, koliko Brođane muči katastrofa sa stanjem zraka u našem gradu, toliko ih ubija neizvjesnost i manjak objektivnih informacija za konačno rješenje ovog gorućeg problema. Tako, vrlo često su odlazili i odlaze zamolbe i druga pisma odgovornim za rješavanje problema, za informacije i druge odgovore.

Ovih dana zaprimili smo iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja odgovor, i to nakon što nismo u Eko-Integralu primili ni i u prošloj, ali ni u pretprošloj godini ikakvo objašnjenje, informaciju o (ne)radu Rafinerije, o tijeku modernizacije i plinofikacije iste, aktivnostima na prenamjeni produktovoda u plinovod.

Iznimno je tragično da Povjerenstvo za praćenje poboljšanja kvalitete zraka koje je osnovano na zahtjev Brođana u funkciji praćenja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu, ali i da se osigura pomoć Brođanima, evo (skoro) 25 mjeseci nije ni sastajalo!

Jedino ohrabrujuće, što se iz spomenutog dopisa moglo pročitati “da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem diplomatskog predstavništva uputilo dopis prema Rafineriji nafte Brod, kojim se žurno traže nove informacije o svim trenutnim aktivnostima i načinu rada same rafinerije”. Nadamo se da će oni iz Rafinerije imat bar malo suosjećanja prema Brođanima i poslije 12 godina šutnje odgovoriti na pismo koje je poslalo Ministarstva!

Sve ostalo iz odgovora je vrlo diskutabilno i vraća sve nas unazad, bar za 5 – 6 godina, u borbi Brođana za čisti zrak. Previše ima pretpostavki koje nisu nimalo logične i koje su Brođani u tom intervalu, ako nigdje drugdje onda u radu spomenutog Povjerenstva potpuno otklonili. Naročito, ako znamo da Rafinerija i onda zagađuje zrak, kada ne radi! Još je teža situacija, ako ona nešto radi, a ne mora biti to samo prerada nafte u derivate. Makar više nije ni ona isključena!

To se može zaključiti iz poluslužbenih informacija iz Rafinerije, u kojima je još krajem rujna objavljena izjava generalnog direktor Rafinerije nafte Brod, Anatolija Karaljusa da u preradi nafte: “sva postrojenja Rafinerije će od prosinca kao pogonski energent koristiti prirodni plin…”(?) (vidi: https://rafinerija.com/Publication/Read/posjeta_RNB_rukovodstvo_Dervente)...

Posebno je diskutabilna izjava Ministarstva vezana za prekoračenja koncentracija sumporovodika te povišene koncentracije sumpor-dioksida u Slavonskom Brodu u prosincu prošle godine. Već nekoliko puta je ukazano na to da takvo nešto (osim samo u jedan dan u studenom) od havarije u Rafineriji u listopadu 2018., nikada nije se dogodilo (vidi: http://iszz.azo.hr/iskzl/podatak.htm?pid=165). Još je više neshvatljiva izjava u kojoj se govori da svemu tome “u manjoj mjeri, izvori mogu biti i promet i emisije iz malih kućnih ložišta”! Naročito sada, kada prometa zbog pandemiji uopće nema ni u Slavonskom Brodu, a ni na Graničnom prijelazu(?)!!!

Vezano za visoke koncentracije lebdećih čestica i PM10 i PM2.5 u Slavonskom Brodu u prosincu  prošle godine, pa i u ovih par dana u siječnju, navest ću samo nekoliko datuma kada su više sati, a često i cijeli dan brodske mjerne postaje bile na vrhu top liste onečišćenja RH i to u CRVENOM, ŽARKO CRVENOM ili LJUBIČASTOM: 01.,02.,03.,05.,15.,16.,17.,18.,21.,22.,23.,24. i 25. prosinca, 02.,03., 04. i 05. siječnja!

Posebno su kritični bili dani 17., 24,,25. prosinca, 02. I 04.siječnja (vidi prilog)!

Na kraju moram još navesti i ‘najnelogičnije’ objašnjenje iz Ministarstva vezano za Božićno onečišćenje u Slavonskom Brodu (vidi prilog): “moguće je da je pred Božić bila i pojačana aktivnost pirotehnike lokalno na tom području“! Pa nemojte nam kazati(?)! Mislim da za takvo nešto polovina bi Brođana trebalo završiti u ‘ćuzi’.

Molio bih Brođane koji su za takvo nešto uhićeni, neka se javi svojim komentarima ili u redakciju! Možda ćemo tako uspjeti odgovoriti u naslovu postavljeno pitanje: Je li za vrijeme Božića bila pojačana aktivnost pirotehnike na brodskom području?

35 comments

Skip to comment form

 1. Ono što ovih dana više puta sam pisao i pišem i sada ponavljam: Žalosno i tužno!

  Politika je totalno zakazala i u Banovini, u pandemiji od korone, za vrijeme potresa u Zagrebu, ali i u Slavonskom Brodu i to već 12 godina!

  Da, dok je cijeloj Hrvatskoj zrak u ZELENOM, brodske mjerne postaje su kontinuirano (i to same) na vrhu top liste onečišćenja; na prvom i drugom mjestu i u CRVENOM, što još gore u ŽARKO CRVENOM i LJUBIČASTOM!!!

  Jasno je da u ‘ovakvoj’ politici država ne može funkcionirati. Ne može funkcionirati na improvizacijama! Nažalost, kod nas se previše improvizira, to smo vidjeli u gore spomenutim slučajevima… Voditi politiku nije jednako sa pojmom ‘improvizirati’, nego to je organizacija, upravljanje i vođenje!!!

  Evo što kaže Hrvatska enciklopedija o politici: “Politika, umijeće upravljanja državom ili drugom političkom zajednicom, te svi postupci upravljanja koji se očituju u organiziranim oblicima društvenoga djelovanja i društvenim institucijama putem kojih ljudi teže ostvarivanju svojih društvenih interesa i reguliranju općih poslova zajednice…”.

 2. Posljednja dva pasusa trebala su biti istaknuta kao udarna. Ovako, efekat je mala zbunjoza. Znači, krivi redoslijed za udar na budaletine u Ministarstvu.

 3. Sami su si krivi Brođani za sve, pa i za ovo sa zrakom. Kakvu su grdsku vlast izabrali, tako im je.

 4. Nažalost, i sinoć i danas dalje traje zabrinjavajuće onečišćenje brodskog zraka! Sinoć i noćas na brodskim mjernim postajama kontinuirano su mjerene izrazito visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM10 i do 130 µg/m3(!), a PM2.5 do 90 µg/m3!

  Tako su brodske mjerne postaje i dalje na vrhu top liste onečišćenja; na prvom i drugom mjestu (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)!!! A mjerna postaja na Jelasu ponovo je u ŽARKO CRVENOM (jako onečišćena) !

  Nitko ne kaže da je za ovo kriva Rafinerija, ali dokaze o prekosavskom zagađenju imamo već 12 godina!!! Tako i sada, kada su na mjernoj stanici u Rafineriji oko ponoći više sati mjerene zabrinjavajuće koncentracije lebdećih čestica PM10 iznad 160 µg/m3, pa i od 195 µg/m3 (https://rafinerija.com/Content/Read/mstanica)!

 5. Poštujem brigu koja se stalno iskazuje na ovom portalu. Da Peter i njegov tim dignu ruke od nastojanja da se stvari urede kako treba, onda bi Brođani ostali bez nade.

 6. Sve to što sam napisao u članku, vrlo je zabrinjavajuće. Na jednu ruku je zaista alarmantno to kontinuirano onečišćenje brodskog zraka! Krajem prošle godine više puta sam pisao o tome da po statističkim pokazateljima, i našim ali i Europske agencije za okoliš, u Slavonskom Brodu u intervalu od godinu dana oko 40 posto (ponekad nešto manje, ponekad i više) zrak je onečišćen!!!

  Drugi problem za Brođane je zabrinjavajući, pa mogli bi reći i neodgovorni pristup svih odgovornih u RH. Već sam možda i sto puta napisao da je politika u ovih 12 godina totalno zakazala u rješavanju ovog gorućeg problema.

  Netko gore je u komentaru napisao da država “ne može funkcionirati na improvizacijama”! Da, kod nas se previše improvizira, to smo vidjeli sve dosad i na ovom problemu… Koliko zaključaka je doneseno samo u zadnjih šest godina na sjednicama (saborskog) Odbora zaštite okoliša i prirode i Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka, ali nažalost, rijetko koji zaključak je realiziran!!!

  Na kraju, nisam u članku spomenuo, ali moglo se zaključiti da spomenuti odgovor iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja je jedan rijedak događaj i da jedan jedini odgovor od sviju odgovornih u posljednje dvije godine. Zašto je to tako? Vjerujem, rijetko tko to od Brođana zna!

 7. Duspara, javi seeeeeee!Ali, ne preko sbplusa. Daj izjavu za sve brodske medije!

 8. “… život ide dalje. Negdje od početka studenog Brođani su ponovo izloženi sve češćim i većim i većim onečišćenjima zraka prvenstveno lebdećim česticama PM10 i PM2.5, a ponekad i visokim koncentracijama sumporovodika (H2S), te (u granicama) povišenim koncentracijama sumpor-dioksida (SO2)…”.

  Nejasno mi, kako politika i državna i lokalna uopće nije zainteresirana za rješavanje tog problema, a očigledno podaci su im pri ruci… Također su nejasni i stručnjaci i ostali službenici, djelatnici Ministarstva, DHMZ-a, GU i ŽU koji ne vide ili ne žele vidjeti dalje od nosa. Sramota!

 9. A ova izjava iz Ministarstva (je li Ministra, pomoćnika ministra, načelnika Ministarstva) je nečuvena!!!

  “… moguće je da je pred Božić bila i pojačana aktivnost pirotehnike lokalno na tom području.”.

 10. Danas popodne i dalje je onečišćenje brodskog zraka zabrinjavajuće! Brodske mjerne postaje i dalje su na vrhu top liste onečišćenja; na prvom i drugom mjestu!!! A mjerna postaja na Jelasu dalje je u ŽARKO CRVENOM (jako onečišćena)!

  Vidi prilog na ‘fejsu’ na stranicama GI za čisti zrak i Brođani za Brod (https://www.facebook.com/GRA%C4%90ANSKA-INICIJATIVA-ZA-%C4%8CISTI-ZRAK-Slavonski-Brod-120625028021963 i https://www.facebook.com/brodanizabrod)!

 11. Evo na fejsu se pojavilo pitanje o tome da li su brodski mjerni uređaji ispravni(?). Evo dio komunikacija koja može zanimati i većinu čitatelje Periskopa.

  SS: Slika (na linku: https://earth.nullschool.net/?fbclid) govori drugačije… (da je) zagađenje zanemariv… Kome vjerovati, našim mjernim stanicama ili…

  BB: Ja vjerujem da me boli glava, grlo, uvijek kad su veća onečišćenja. Mislim …, imamo ljude koji su plaćeni da to (mjerne uređaje) provjere, zar ne?

  PD: Baš, ja sam jutros škripala, puhala, i sada opet (boli) glava. Točno znam kada je loše.

  PTĐ: Brodski uređaji (većinom, pa i sada) su u redu, a i mjerna stanica u Rafineriji ispravno pokazuje zagađenje iz emisije u Rafineriji!

  Tako i grlo i nos i glava i kod PD, kao i kod BB ispravno su ‘registrirali’ onečišćenja u brodskom zraku. Tako je i moj nos na Badnjak, pa i ovih dana ispravno ‘registrirao’ nenormalnu pojavu u brodskom zraku!!!

  Žalosno da postoji veliki broj ‘stručnjaka’ koji žele to demantirati, to od Zagreba do Broda, pa i natrag… Poznate su priče o (velikom brodskom) prometu, obiteljskim ložištima na drva, itd..

  PD: Vidim da jedan gospodin objavljuje neke druge podatke kao da je sve dobro, ali ja vjerujem svojim plućima, oni ne varaju, a redovito sam na terapiji jer imam astmu…

  PTĐ: Sve je u redu. Ima tu više faktora koji u toj izjavi nažalost, nisu bili uvaženi. Više puta sam o tome pisao, ali ću ipak par stvarčice ponoviti: 1. Rafinerije koja je 1,8 – 2 km od centra SB je i lokalni zagađivač! 2. Na linku ‘earth’ (prvenstveno) su iskazana visinska strujanja… 3. Lebdeće čestice PM10 i PM2.5 su vrlo male čestice, manje su u promjeru od 10 i 2,5 mikrometra(!), koje bez vlage (u zraku) i kiše sporo se stalože. 4. Zbog prethodnog u analizama onečišćenja uveden je pojam 24-satni klizni prosjek kojim se ukazuje produženo djelovanje lebdećih čestica PM10 i PM2.5 na ljude…

 12. @Ordinacija, ova izjava Ministarstva o ” pojačanoj aktivnosti pirotehnike” za vrijeme Božića ne da je nečuvena, nego i bezobrazna, bezobzirna, nemoralna, sramotna!!!

  Kao i izjava u kojoj se govori da u Brodu onečišćenju “’u manjoj mjeri, izvori mogu biti i promet i emisije iz malih kućnih ložišta’! Naročito sada, kada prometa zbog pandemiji uopće nema ni u Slavonskom Brodu, a ni na Graničnom prijelazu(?)!!!”.

 13. Nevjerojatno koliko političara i ‘stručnjaka’ su u članku direktno i indirektno nabrojani, koji imaju krivicu za ovakvo stanje u Slavonskom Brodu!

  Još je više apsurdno da oni tu krivicu jednostavno ne osjećaju ili izbjegavaju ili možda nisu svjesni da su oni krivi!

  A Brođani uporno glasaju za njih! Zašto?

 14. Malo je žalosno da tek sad saznajemo za neke aktivnosti Grada(?) vezano za velika i alarmantna onečišćenja koja traju od početka studenog i otada Brođani su ponovo izloženi sve češćim i većim i većim onečišćenjima zraka prvenstveno lebdećim česticama PM10 i PM2.5, a ponekad i visokim koncentracijama sumporovodika (H2S), te (u granicama) povišenim koncentracijama sumpor-dioksida (SO2), čiji izvori primarno jesu produkti prerade … nafte.

  Mi u Eko-integralu kontinuirano pratimo ta velika, a često i alarmantna onečišćenja, a o njima informiramo i Grad i Županiju i Ministarstvo. Također slobodni smo Ministarstvu, Odboru za zaštite okoliša i Povjerenstvu uputiti predstavke vezano za (nenormalno) visoka onečišćenje brodskog zraka.

  Tako ovih dana smo zaprimili iz Ministarstva odgovor (kako smo već i javili) u kojem piše: “da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem diplomatskog predstavništva uputilo dopis prema Rafineriji nafte Brod, kojim se žurno traže nove informacije o svim trenutnim aktivnostima i načinu rada same rafinerije”.

  https://www.slavonski-brod.hr/vijesti/11042-grad-zatrazio-ocitovanje-nadleznih-institucija-u-vezi-kvalitete-zraka-u-slavonskom-brodu

 15. Gornju vijest o zahtjevu Grada prema nadležnih institucija za očitovanjem u vezi kvalitete zraka u Slavonskom Brodu su objavila nekoliko brodska portala. Među njima prvi sbplus.hr, pa onda ebrod.net i sbonline.net! Je li ti portali išta dosada objavili iz kruga djelovanja Eko-Integrala?

 16. Tragajući po brodskim portalima, naišao sam na još jednu zanimljivu vijest:

  “Policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod dovršili su kriminalističko istraživanje nad 21-godišnjakom…

  Policija je utvrdila da je navedeni 25. prosinca 2020. godine, na zelenoj površini u ulici Stjepana Radića u Slavonskom Brodu, koristio pirotehnička sredstva (vatromet).”.

  Sada je pitanje, koliko toga je on vatrometa ispalio i da li je on i 24. prosinca djelovao i uspio ‘zagaditi’ i mjernu stanicu u Rafineriji?

  https://brodska.stvarnost.hr/ispucao-vatromet-pa-prekrsajno-prijavljen/

 17. SBoperi, pokrećeš li ti pitanje brodskih informativnih medija? Ne zamaraj se njima, jer o truležu je riječ, A neki su i babini najamnici.

  U vezi drugog tvog komentara, trebaš se upitati općenito o vlasti, a ne samo o Miistarstvu za dotičnu problematiku. Ista je vlast ko i brodski mediji.

 18. Lara, u pravu si. Ova priča s brodskim portalima više smrdi nego sama rafinerija. No nije mi jasno, jel’ li riječ o babinim ili Babinim najamnicima?

 19. Na mom profilu, poslije puno vremena, pojavilo se jedno pitanje od g. Mirka Duspare (pretpostavljam da se ne radi o lažnom profilu): “I jesu dobili odgovor i što su poduzeli kao nadležni za zaštitu okoliša i naša ustavna prava na čist zrak?”.

  Ja osobno mislim da je tu riječ o ‘grešci u koracima’, jer pitanje “jesu dobili odgovor (Ministarstvo) i što su poduzeli…(?)”, jedino stanovnici Broda bi trebali i mogli pitati g. Dusparu…

 20. Na ‘fejsu’, na mom profilu, nastavilo se ‘prijateljsko’ obraćanje g. Mirka Duspare meni i eko-aktivistima…

  MD: Za razliku od vas i ostalih političara ja nisam tapšao i povlađivao svima onima koji su dolazili u Brod ili kojima smo išli u Zg.

  Koji su nas lagali svih ovih 12 god. Davao sam konkretne prijedloge kako riješiti ove probleme, a Vi ste se na županijskoj skupštini zgražali na mom emotivnom istupu a divili i hvalili napore lažova koji kroz sve ove godine nisu ništa napravili.Vaš posao ne bi trebao biti da nam čitate rezultate mjernih postaja nego da napadate one koji to ne rješavaju a trebali bi. Lp..

  PTĐ: Nevjerojatna lakoća komunikacije… Stanite malo, prebrojite 2 i 2 i shvatit ćete, tko je kriv u ovoj situaciji. Ja, Eko-Integral, Građanska inicijativa za čisti zrak, pa i Beuz, Bed, brodski eko-aktivisti(?), no sigurno nisu!! Mislim da o svemu tome ne vrijedi raspravljati. Pa dovoljno se prisjetiti na posljednji važan detalj u borbi za čisti brodski zrak: tko je sve bio protiv Zajedničke tematske sjednice GV i ŽS o brodskom onečišćenom zraku!

  Uz dubuku poštovanjem prema gradonačelniku, mislim da je izreka: “za razliku od vas i ostalih političara ja nisam tapšao i povlađivao…” je duboka uvreda prema meni i svim volonterima, eko-aktivistima u borbi za čisti brodski zrak! Pozd..

 21. Na gradonačelnikove rečenice se nadovezao Stanko Sorić, inače potpredsjednik Gradskog vijeća:

  SS: Opet dolazimo do vječnog pitanja: ŠTO GRAD MOŽE UČINITI PO PITANJU EVENTUALNOG ZAGAĐENJA ZRAKA KOJE DOLAZI IZ RNBB? To je apsolutno problem među državama koji se riješava na međudržavnoj razini. Zašto odgovorni (država) nisu zatvorili ventile na JANAF-ovom naftovodu i rekli da će ih ponovo otvoriti po riješavanju problema? U takvom okruženju mi kao Grad možemo jedino, ponovo, po 350-ti puta, uputiti molbu odgovornima da razriješe taj problem? Za razriješavanje toga problema potrebni su stručnjaci, sredstva i volja zagađivača da ga eliminira. Svojevremeno smo doživjeli predstavu za narod bivše predsjednice koja nas je posjetila, udarila svoju logu u Slavonskom Brodu, ali samo tijekom dana (noću je sa svojom svitom odlazila u Zagreb). Čuli smo je i u predizbornoj kampanji kako je, kao, ona razriješila naš problem zagađenja, a svi smo znali da nije. Vaša udruga joj nije rekla da laže!… Županijska skpština je prošle godine donijela ZAKLJUČKE po tom pitanju. Koga su ti zaključci obvezali i što je napravljeno po pitanju zaključaka? N I Š T A !!! Niti Županija ništa ne može učiniti po pitanju zagađenja…Zaključci su doneseni za naivce, kako bi se vidjelo da, kao, oni brinu o brođanima, a Grad ne…Pokušavate biti faktor u predizborno vrijeme i želite lopticu prebaciti u krivo dvorište…Tekst sličan ovome, već sam vam više puta napisao, no vi i dalje uporno upozoravate na problem i provlačite/ukazujete na Grad, koji je, kao, krivac za loš zrak (“…stanovnici Broda bi trebali i mogli pitati g. Dusparu”…vaš citat)…JADNO!
  Koliko je jutros zagađenje PM2.5 u Slavonskom Brodu? Prema ovome…zanemarivo! Što kažu naše mjerne stanice?

  PTĐ: Moram odmah reći da i jedan i drugi od Vas spomenuti problem, ali i podtočke unutar prvog problema, više puta smo apostrofírali. Ne znam, zašto jašemo opet na njima? No, neka bude…

  Vezano za taj drugi problem, zadnji put ponavljam: Brodski mjerni uređaji (većinom, pa i sada) su u redu, a i mjerna stanica u Rafineriji ispravno pokazuje zagađenje iz emisije u Rafineriji! Drugi je problem ako su ti isti uređaji neispravni ili ne funkcioniraju, Onda i o tome bi mogli danima iznijeti prigovore DHMZ-u, što mi (bar ‘volonterski’) činimo, ali GRAD ne čini! Najinteresantniji je primjer validacija podataka vezano za koncentraciju prizemnog ozona 2018. god., kada je broj prekoračenja ciljne vrijednosti za ozon (120 μg/m3) u Slavonskom Brodu bio 48 (mjerena), a ne 19 (validirana)! Nitko iz Grada na to nije reagirao.

  Kako sam i prije spomenuo, više puta sam o tom vrlo korisnom linku (https://earth.nullschool.net/?fbclid) govorio, ali ću još jednom ponoviti važnije činjenice: 1. Rafinerije koja je 1,8 – 2 km od centra SB je lokalni zagađivač! 2. Na linku ‘earth’ (prvenstveno) su iskazana visinska strujanja… 3. Lebdeće čestice PM10 i PM2.5 su vrlo male čestice, manje su u promjeru od 10 i 2,5 mikrometra(!), koje bez vlage (u zraku) i kiše sporo se stalože. 4. Zbog prethodnog u analizama onečišćenja uveden je pojam 24-satni klizni prosjek kojim se ukazuje produženo djelovanje lebdećih čestica PM10 i PM2.5 na ljude…

  A u vezi prvog problema danas sam već neke stvari rekao. No prije nego to ponovim, reći ću Vam da je Grad mogao puno više uraditi, nego što je uradio, hoću reći, kako stalno i Vi ponavljate: uputili ste 350 zamolbi. A još je tragičnije da govorite da mi obični volonteri želimo “biti faktor u predizborno vrijeme i želimo lopticu prebaciti u krivo dvorište”! Svašta! Stanite malo, prebrojite 2 i 2 i shvatit ćete, tko je kriv u ovoj situaciji. Ja, Eko-Integral, Građanska inicijativa za čisti zrak, pa i Beuz, Bed, brodski eko-aktivisti(?), no oni sigurno nisu!! Zaista mislim da o svemu tome ne vrijedi raspravljati. Pa dovoljno se prisjetiti na posljednji važan detalj u borbi za čisti brodski zrak: tko je sve bio protiv prošle godine zatražene Zajedničke tematske sjednice GV i ŽS o brodskom onečišćenom zraku! Pa sve nam, pa i Vama će biti jasno!

 22. Ne prestaju komentari na fejsu vezano za informaciju da je: “Grad zatražio očitovanje nadležnih institucija u vezi kvalitete zraka u Slavonskom Brodu ” i na reakciju izazvanu objavom te informacije Pa Veljko Lukić piše:

  VL: Peter, zatraži od odgovorne gospode koji su, čitamo ovdje, učinili SVE što se moglo učiniti, odgovor na pitanje zašto nema formalne koordinacije i uvezivanje eko-aktivista i brodskih gradskih vlasti, radi lakšeg i učinkovitijeg suprotstavljanja neshvatljivoj indolenciji države u vezi zaštite Brođana oko štetnog onečišćenja zraka. Tko je za to odgovoran? Tko nije za suradnju?

  PTĐ: Zahvaljujem svim dobronamjernim, ali i svim drugim komentarima! Ovo što g. Lukić postavlja kao pitanje, za eko-udruge, građanske aktiviste idr., jako je važno pitanje. Pa ponavljam pitanje i g. gradonačelniku i g. potpredsjedniku GV:

  “Zašto nema formalne koordinacije i uvezivanje eko-aktivista i brodskih gradskih vlasti, radi lakšeg i učinkovitijeg suprotstavljanja neshvatljivoj indolenciji države u vezi zaštite Brođana oko štetnog onečišćenja zraka. Tko je za to odgovoran? Tko nije za suradnju?”

  Suradnja je ranije postojala, ali je ona unazad nekih šest, šest i pol godina počela raspadati. A nakon toga, prije tri godine jednostavno, naprasno raspala. Sigurni smo da udruga Eko-Integral, pa općenito brodski eko-aktivisti nisu odgovorni za raspad suradnje. Sigurno, da ni nama, ni ostalim aktivistima to nikako nije išlo u prilog.

  Nejasno, kako su u Gradu polako odbijeni naši (Eko-Integral) projekti, onda i prijedlog oko formiranja Zajednice zaštite okoliša, formiranje Koordinacije za brodski zrak na nivou Grada, Županije, Ministarstva i eko-aktivista, održavanje (još početkom prošle godine) Zajedničke tematske sjednice GV i ŽS o brodskom onečišćenom zraku, itd..

 23. U Slavonskom Brodu i danas i večeras dalje traju onečišćenja zraka. Kao i prije, brodske mjerne postaje su sada na vrhu top liste onečišćenja; na prvom mjestu je mjerna postaja na Jelasu i ponovo je (jedino u RH) u CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html). Još se druga mjerna postaja kod Stadiona kraj Save ne vidi (na top listi), ali uskoro će i ona doći na svoje mjesto! Je li to baš normalno?

 24. Još jedan set : pitanje – odgovor na mom profilu. Mario Perković, član IO Eko-Integrala je postavio pitanje gradonačelniku, no još uvijek smo bez odgovora!

  MP: Mislim da je nama svima u interesu da bude bolje pa tako i vama i da tu trebamo biti zajedno kao cjelina jer ipak ga svi zajedno udišemo. Svima taj zrak jednako šteti. Mene zanima što vi poduzimate po pitanju našeg brodskog zraka? Jel’ imamo ikakav konkretni plan kako da nam bude bolje?

  PTĐ: Svaka čast Mario! Pitanje koje je postavljeno gradonačelniku, potpuno u redu! Ono što mi u GI znamo, to su 350 dopisa… Pitanje je, s kojim rezultatom, ali i to znamo! Postoje nekakvih akcijskih planova, koji teškom mukom su izrađena u GU! Na početku kod izrade smo sudjelovali u nekim analizama… A da postoji i puno formalizma u GU, kao u i ŽU… Ali to je naša stvarnost!

 25. covjecanstvo se mnozi rapidnije nego sto dozvoljavaju trenutni energetski resursi i tehnologija kojom raspolazemo. Prije par desetljeca, jedna je knjiga upozoravala na to…Sretna vijest je sto svakako dolazi cist zrak, pitanje je samo koliko bolan ce biti proces tranzicije..vrijedi procitati: granice rasta..

  https://www.lupiga.com/vijesti/granice-rasta-pokazale-su-se-tocnim-nova-istrazivanja-pokazuju-da-se-blizimo-kolapsu

 26. Ni Duspara ni njegov poklonik Sorić ni da bi rekli… pa moglo se bolje, nastojat ćemo, svakako smo za suradnju, ali uz dogovor i tako dalje. Što si umišlja gradonačelnik? Da ćemu pasti krua s glave ako sagleda sve, pa i svoja činjenja i ne činjenja?

 27. @Detroit, nadaš li se ti da će Dusparina bahatost utjecati na njegov rejting? Neće, jer malograđani Slavonskog Broda poštuju drčnost. To su za njega poeni. Brođani su marva i tu nema pomoći.

 28. Sinoć, pa i danas sam pročitao sve komentare uz ovaj članak, ali i komentare uz informaciju na SBplusu o gradskom zahjevu za očitavanjem Ministarstva. Pa ja sam se snebivao. Nevjerojatno, kakvi smo mi ljudi. Gledam kako neki raporti i ivomarkici, pa i neki gradski dužnosnici komuniciraju, kao da su Bogom dani! Dozvoljavamo sebi zbog nekakvih svojih ideja ili jednostavno komoditeta vrijeđati onu suprotnu stranu. To se oduvijek događa i vidi se na ovom gorućem brodskom problemu, zvan brodski onečišćen zrak. Da, uvijek su neki ribari, grobari, tokari, tapetari, priučeni (polu)pravnici, šahisti, asisti, lobisti kao napeta puška pripremljeni ‘upucati’ sve one koji pokušavaju nešto konkretno napraviti za Brod i za Brođane! No takvi smo mi ljudi…

 29. Vidim da se Duspara ponovo javio na FB-u… A da ne pričam o njegovim psima na SBplusu: laju, grizu, kroz su krvoločni ( https://sbplus.hr/slavonski_brod/politika/upravasamouprava/je_li_rafinerija_krivac_za_najnovija_zagadenja_zraka.aspx)!

  Zaista su dečki, raport i ivomarkic, dosadni i krivo nabrijani. No njihov cilj izgleda opravdava sredstva! A cilj im je jasan, biti na korist velikom voždu pri njegovoj novoj izbornoj kampanji. Čestitam im, majstori su u kamuflaži, valjanju ‘balvana’, kreiranju dimnih zavjesa i sličnoj raboti!

 30. Nastavlja se niz dana u Slavonskom Brodu. kada su brodske mjerne postaje često i cijeli dan na vrhu top liste onečišćenja RH (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html) i to u CRVENOM, ŽARKO CRVENOM ili LJUBIČASTOM i koji niz u prosincu prošle godine imao već 13 člana (uz nekoliko dana bez funkcioniranja mjernih uređaja), dok u siječnju to se dosada odnosilo na datume: 02.,03.,04.,05.,07. i 09.!

 31. Postoji nekoliko objava na mom profilu, na koje još nitko nije odgovorio. Tako i pitanja Maria Perkovića S. Soriću!

  MP: Svima nam treba biti isti cilj, a to je bolji zrak. Ne znam zašto bi se mi prepirali. Ajmo zajedno nešto napraviti. Ovi screenshot-ovi koje ste poslali ne znače puno jer ja sam sebi kupio privatno uređaj i gdje god sam išao nigdje mi uređaj nije pokazao tako loše vrijednosti kao u Slavonskom Brodu. Idem redovito na edukacije po Europi, a nosio sam ga i po Hrvatskoj. Jedan dobar dio građana misli da otkad je prestalo smrdit po sumporu da je sad bolji zrak. Ono što mene zanima je zašto ne znamo razloge da je tolika velika razlika kvalitete zraka preko ljeta u odnosu na zimu. Što možemo činiti po tom pitanju? Mi jednostavno nismo informirani o tome. Tko bi nas trebao informirati? Država ili naš grad ili županija? Jel može grad ili županija pozvati ministra zaštite okoliša jer imamo uvjerljivo najgori zrak u Hrvatskoj. Neka se očituje po tom pitanju. Ajmo neka najprije naprave nova mjerenja i neka utvrde uzroci problema. Ako rafinerija službeno ne radi, na koji način zagađuje. Mi uopće nemamo te odgovore, a da trebali bi ih imati!

 32. @Jabihnesto, osorni, bezobrazni nekulturni komentari dio su imiđa sbplusa. Tu caruje primitivizam i udarci po svima koji kritiziraju babu. On desetljeće i pol vedri i oblači Brodom i osobno ga je zasmradio tako što je iznjedrio takvu gamad. On mjesečno plaća 1 000 eura portalu da vrijeđa neistomišljenike.

 33. Još jednom mi se obratio(?) ili kritizirao gradonačelnik. Nažalost i dalje su na strani ostala naša, eko-aktivistička pitanja, i od Maria i od Veljka, ali i od mene!

  MD: Što bi tematska sjednica promijenila.Imali ste županijsku i ima li kakvog napretka.Prve potpise 2009 god je grad skupljao a i tada smo imali eko udruge.Prvi prosvjed je grad organizirao da bi se na kraju svi sastali s Zmajlovićem osim grada koji nije niti pozvan.Nije posao i obveza grada da organizira vaš rad.Opet kažem nije rad samo čitanje rezultata nego puno više,pogledajte udruge po svijetu

  PTĐ: Poštovani, moram primjetiti da nažalost, nismo dobili odgovor na neka važna eko-aktivistička pitanja koja smo postavili Vama i potpredsjedniku GV i Mario i Veljko i ja… Neću ih ponavljati, ali morate znati da u ovoj komunikacije postoje dvije strane! Naša strana (ta volonteristička) uvijek je Gradu bio na raspolaganje i nikada nismo željeli kako je g. Sorić nas optužio “biti faktor u predizborno vrijeme i željeli lopticu prebaciti u krivo dvorište”!

  Također nismo mi najmanje krivi za nekakvo neslaganje na nivou lokalne i regionalne uprave! Što više naša želja je uvijek bila, tako i svim brodskim eko-aktivistima, dobra suradnja u borbi za brodski čisti zrak! Tako posebno nam je žao da nikada nisu relizirani projekti: Zajednice zaštite okoliša, formiranje Koordinacije za brodski zrak, Zajedničke tematske sjednice GV i ŽS! A vezano za tematsku sjednicu ŽS, samo jedna opaska: niste valjda od nas očekivali da ćemo mi izganjati realizaciju (vrlo kvalitetnih) Zaključaka Skupštine!

  Ako je riječ o prosvjedima, moram Vam odmah reći, izgleda svi mi starimo. Polako zaboravljamo, a imamo možda drugačije dojam, nego što je to onda bilo realno… Mi, eko-aktivisti prije spomenutog prosvjeda smo imali tri (možda manja, ali) prosvjeda i Brođani su nas podržali. Opet vezano za taj (od “grada organiziran”) prosvjed, žalosno je da onda nitko nije obraćao pažnju na prosvjed i to zbog za Vas dobro poznate situacije. Sreća da ostale prosvjede (većinom) nije organizirao Grad. Isto tako je dobro da Grad ne organizira naš rad, rad eko-aktivista, makar bi Grad svakako imao nekakve obveze prema ekološkim udrugama. No bolje o tome ništa ne kazati! Dovoljno je pogledati Gradski proračun! Lp..

 34. Kako to da Duspara u biti podcijenjene nastojanja eko aktivista, jer zaboravlja CINJENICE? Zašto boce biti uvijek u pravu?

 35. Evo još se nastavlja prethodna komunikacija:

  MD: Ma kakve tematske sjednice. Tko je od vaših udruga bio u Slobodnici na onom zagađenju,čak su vaše aktivistice napadale mene i grad a branile zagađivače,a to je samo jedna od situacija.Vi trebate biti i boriti se na terenu a ne na tematskim sjednicama koje nisu nikada donijele ništa konkretno.

  PTĐ: Cijelo vrijeme nama, eko-aktivistima pripisujete nekakve krivice. Kao da smo mi za nešto krivi. A ne pronađete, ne vidite, ne označite prave krivce! Zašto?

Odgovori