Eko-Integral o brodskim ekološkim temama

Eko Integral

Slijeva: Nikolaš, Tot-Đerđ i Dujmović

Dana 01. prosinca 2015. godine je održana tiskovna konferencija Eko-Integrala, posvećena brodskim ekološkim temama. Teme koje su članovi Eko-Integrala; Anto Nikolaš, Ivo Dujmić i Peter Tot-Đerđ odradili, bile slijedeće:

Eko-Integral i program rada Eko-Integrala, najnovija onečišćenja zraka u Sl. Brodu, informacija o poduzetim aktivnostima (i zaključci Saborskog odbora od prije godinu dana), ocjena (ne)uključivanja lokalne i regionalne samouprave u zaštitu okoliša, nova saznanja o stavljanju u pogon TE Stanari.

Eko-Integral i program rada Eko-Integrala

U uvodnom dijelu izlaganja Peter Tot-Đerđ i Anto Nikolaš su informirali nazočne novinare o novim smjernicama udruge Eko-Integrala i uz ostalog ponovljeno je iz Statuta Udruge:

„Djelatnost ove Udruge je integralna zaštita okoliša; zraka, vode i tla, kao i prirode u gradu Slavonskom Brodu i šire, u Brodsko-posavskoj županiji.

Udruga ujedno je i pravni slijednik Građanske inicijative za čisti zrak u Slavonskom Brodu.“.

Anto Nikolaš je posebno istakao potrebu za integralnu zaštitu okoliša i prirode, pa je govorio o predstojećim aktivnostima zaštite okoliša od radiovalova ‘nepočudnih’ antenskih sustava mobilnih uređaja i o rješavanju problematike plastične ambalaže, kao i azbesta u Gradu Sl. Brodu i u Županiji. Također je naveo potrebe aktivnosti zaštite prirodnih lokaliteta, kao što su Ljeskove vode, Strmac i Petnja, kao i organiziranje okruglih stolova iz područja zaštite okoliša i prirode.

Onečišćenja zraka u Sl. Brodu u studenom

Peter Tot-Đerđ je svoje izlaganje započeo s konstatacijom kako je tijekom studenog problemi vezani uz zagađenje zraka su se intenzivirali i informirao nazočne da početkom studenog, pa sve do 20. studenog danima su slavonskobrodske mjerne postaje bile na vrhu sa indeksnim onečišćenjima, pa i u crvenom, tj. iznad 100 indeksnih poena.

Sve je to bilo uzrokovano sa zabrinjavajućim satnim koncentracijama lebdećih čestica PM2.5 i PM10! Tako su 20 dana u kontinuitetu evidentirani dnevni prosjeci lebdećih čestica PM10 iznad granične vrijednosti od 50 µg/m3! A najveći je dnevni prosjek iznosio zabrinjavajući 143 µg/m3!

Nerijetko je bila i satna koncentracija sumporovodika, a i ponekad, ali češće nego prije i satna koncentracija sumporov dioksida iznad granične vrijednosti! Samo su na mjernoj postaji kod Stadiona (faktički u centru grada) tridesetak puta mjerene satne koncentracije sumporovodika iznad granične vrijednosti od 7 µg/m3!

Također su i na jednoj i drugoj mjernoj postaji mjerene satne koncentracije sumporov dioksida više od 600 µg/m3, dok je granična vrijednost 350 µg/m3!

Poslije toga slijedilo je jedno mirnije razdoblje od 7-8 dana. Tako, sve to nije dugo trajalo. Slavonskobrodske mjerne postaje ponovo su na vrhu sa indeksnim onečišćenjima. Ponovo su mjerene visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM10 i PM2.5!

Sporo rješavanje problema Brođana

Predsjednik Udruge, Peter Tot-Đerđ nakon toga je prezentirao poduzete aktivnosti vezana za zaključke Saborskog odbora od prije godinu dana. Istaknuo je da su spomenuti zaključci u biti rješenja problema Brođana u svezi zaštite okoliša, ako je riječ o brodskom zraku.

Na žalost mnoge aktivnosti ili nisu još ni započele ili teku jako sporo. Krivicu moguće je tražiti u spremnosti rješavanja tog gorućeg problema u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, također i u Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu vanjskih poslova, ali i u Gradskoj i Županijskoj upravi.

Među ostalog tu su aktivnosti za:

– Akcijski plan za poboljšanje kvalitete zraka kojim će definirati konkretne mjere i način provedbe s rokovima izvršenja, a u cilju poboljšanja kvalitete zraka i kvalitete života stanovnika Sl. Broda.
– Zajednički projekt Brodsko-posavske županije i Grada Slavonski Brod pod nazivom „Edukacija i obavješćivanje građana o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu.“
– Studij utjecaja ekoloških čimbenika na zdravlje ljudi.
– Projekt izrade emisijskog inventara za cijelu Republiku Hrvatsku, koji bi trebao biti dovršen najkasnije do 31. prosinca 2016. godine.
– Sporazum o suradnji Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u području zaštite okoliša.

Također i vezano za temu o ocjeni (ne)uključivanja lokalne i regionalne samouprave u zaštitu okoliša mr. Nikolaš i Tot-Đerđ su više puta ukazivali na veliku sporost oko rješavanja problematike zaštite okoliša, prvenstveno oko problematike čistog zraka u Sl. Brodu, gdje se vidi velika neučinkovitost tijela lokalne i regionalne samouprave.

Termoelektrana ‘Stanari’ uskoro u pogonu

Ukazano je kako je trenutno najviše zabrinutosti zbog Termoelektrane ‘Stanari’ koja će uskoro početi s radom i nalazi se u blizini Doboja, negdje 40-tak kilometara zračne linije od Sl. Broda.

“Realizaciju projekta izvršava kineska tvrtka, ulaganja su također iz Kine. Riječ je o termoelektrani na ugljen snage 300 MW s planiranom godišnjom proizvodnjom od 2 tisuće GMh električne energije i godišnjom potrošnjom ugljena od 2,3 milijuna tona ili dnevno oko 6 tisuća tona. Skorašnjim otvaranjem te termoelektrane na ugljen, za očekivati je, da nas u zraku u narednom periodu čeka još veće onečišćenje. Na žalost puno toga nam nije jasno jer nemamo uvid u dokumente procjena utjecaja na okoliš – rekao je Peter Tot Đerđ.

Ivo Dujmić je na to se nadovezao kako su izlazni podaci Termoelektrane 100% u skladu s europskom direktivom, ali na žalost, samo dok ona ne proradi…

Jako puno pravila i zakona koristi se iz Republike Srpske koji su barem dva ili više puta dozvoljiviji u postocima, nego u EU direktivama. Zanimljivo je da je TE gradi Kina, a nadzor rade Nijemci i Švicarci. Ako uzmemo u obzir pedantnost Njemačke, to bi trebalo biti neko dobro postrojenje“.

No, s obzirom na prijašnja iskustva s Rafinerijom Brod, ne može se ništa dobro očekivati. Primjerice do danas, a kako ističe Dujmić, Ruske vlasnike rafinerije se ne smije ili se ne može ništa pitati i tu su i nemoćni i u Općini Bosanski Brod.“.

Zaključno je kako će Eko-integral ići s dopisom prema Ministarstvu vanjskih poslova, jer nejasno kako može jedna država poput Bosne i Hercegovine koja planira poslati kandidaturu za članstvo u Europskoj uniji, premašivati EU direktive o zaštiti okoliša i zraka.

79 comments

Skip to comment form

 1. Sretno laprdanje! Akcija nam treba! Integralci skrenite pažnju s Petrovog mosta na slavonskobrodski! Stanite pred njega barem na pet minuta.

  Gdje nestade Vašarević?

  1. Shvaćam prijatelju na što sve aludiraš. Mislim, stati na granični prijelaz, dugogodišnja alternativa ‘brodskih zelenih’, ali teško je izvodljivo u našem okruženju, pa i političkom!

   Uz to pitanje zašto i za koga praviti takav ‘scenski prikaz’. Prije tri godine odrađen jedan kvalitetan prosvjed u Brodu, pa nakon nekoliko dana dodatno se on učvrstio za zagrebačkim okupljanjem ispred Ministarstva zaštite okoliša…

   I koji su bili rezultati? Svi, pa i Zmajlović i Milanović i Josipović, gledajući dugoročno, ostali su ‘mrtvohladni’.

   Također prije godinu i više dana je odrađen jedan kvalitetan Apel Brođana prema svim mjerodavnim institucijama… Nakon toga se krenulo intenzivno sa rješavanjem brodskog problema. No…

   Čitam u gornjem tekstu kako: „zaključci (Saborskog odbora) u biti rješenja problema Brođana u svezi zaštite okoliša, ako je riječ o brodskom zraku. A također i to da „mnoge aktivnosti ili nisu još ni započele ili teku jako sporo. Krivicu moguće je tražiti u spremnosti rješavanja tog gorućeg problema u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, također i u Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu vanjskih poslova…“.

   Ovih dana sam komentirao što piše Zelena akcija o Vladi i premijeru pod naslovom „Komentar na govor premijera Milanovića na otvorenju klimatskog samita u Parizu“:

   „Nastup premijera Milanovića na otvorenju klimatskog samita u Parizu još jednom je pokazao do koje mjere naši političari govore jedno na međunarodnim skupovima, a rade potpuno suprotno na domaćem planu.“.

   To se odnosi i na brodski problem!

 2. Nevjerojatno! Ispred nas je analiza zadnjih događanja u zaštiti okoliša u Sl. Brodu. I nitko, pardon osim ova dva komentatora, ne kaže ništa cijeli dan…

  Skoro mjesec dana smo pripremali i odgađali tu tiskovnu. No na kraju smo ju uredno odradili. Mogli ste vidjeti i u drugim medijima izvješća i reakcije novinara… Mislim, da sve u svemu dobri smo bili i ako ništa drugo, onda smo korektno informirali Brođane. Napravili smo ono što drugi nisu, ali su trebali!

  Jedini je problem bar dosad bio, da ni poslije četiri dana još uvijek nemamo reakciju prozvanih institucija. Bar ovi domaći bi se trebali javiti. Dok ovima na strani, odnosno u centru moći; u Zagrebu svakako mi ćemo morati pisati!!!

 3. o čemu vi pričate dojučerašnji pomočnik, ministrarstva za okoliš bih živi radi u brodu član i ugledne pod navodnicima vinske akademije svi ga grlite i ljubite a ne pitate ga što je učinio vezano za brod

  1. Bojim se da govoriš o čovjeku tko nikada ništa nije napravio za Brod. No ima takvih puno. Kada domognu neke funkcije, odmah zaborave odakle su…

   Tako, kao i dotični gospodin, poslije povratka bave se sa gljivama, postanu članom “ugledne pod navodnicima vinske akademije” ili tjeraju svoj privatni biznis,

   Mislim da je bivši pomoćnik ministra za okoliš susjedne država jednom u SBplusu napisao jedan članak vezan za ovu ekološku problematiku, a ujedno dobrano je kumovao oko ‘ugušenja’ BEUZ-a!

   1. Napiši jasno da se radi o Tomislavu Lukiću zvanom Gliva.

  • Hugo on 04.12.2015 at 22:43

  To je užas. Ovi preko samo grade i rade, te rafinerija, te termoelektrana, a mi samo gledamo i trpimo. Ništa od rečenog gašenja rafinerije, sad joj se još u zagađenju pridružuje i TE “Stanari”. Tko zna što još ovi preko namjeravaju pokrenuti, radi li ona rafinerija ulja u Modriči čije je dionice Brođanima preporučivao i nezakonito prodavao onaj Skorupski iz Zrinske. Razlozi za frustraciju su tim veći što mi nemamo ni termoelektranu, ni veliku tvornicu, ni nikakvo postrojenje u perspektivi kao oni, koje bi oživilo grad, zaposlilo ljude i poslalo smrdljivi zrak preko. Možemo samo kukati i gledati što oni rade i frustrirati se, ili sve ignorirati. Službena politila je očito pdbacila u svakom smislu. Utješno je znati da postoji udruga educiranih građana i aktivista, na čelu s neumornim Peterom, koja brine.

 4. hugo ne želim vrijeđati ni tebe ni autore teksta ali ste stvarno naivni onaj četnik iz banja luke stalno koketira i koalira sa našima iz mostara i dogovaraju strategiju tko jebe brod pročitaj gore moj članak a to je živa istina bivši savjetnik ministar za okoliš je brođanin i živi u brodu ugledni član vinske akademije poznavalac vina i gljiva i vinska akademija ga diže u nebesa sumporne čestice već godinama uništavaju ne samo ljude u brodu nego floru i faunu koji cinizam od akademije

 5. i što onda očekujemo pomoć od koga ni hdz ni sdp ne mogu rješiti taj problem nego mi idemo kao šatoraši u zg dići šator kraj visečeg neko valjda zna zatvoriti te ventile za protok siro ve nafte pada vidimo reakciju možda putin pošalje avione da nas rastjera ali od pisama vapaja nema ništa samo ventili i stop sirovoj nafti

  • Hugo on 05.12.2015 at 08:35

  Milenijum, to si u pravu. Sinić je vani tako smrdilo po paljenoj plastici, plus toplo vrijeme neuobičajeno za ovo doba godine, za pop….. Čovjek izađe van udahnuti svježi zrak i mora se vratititi u kuću jer je vani gore nego unutra. Kako li je tek maloj djeci i astmatičarima, kojih u gradu ima sve više.

 6. i da tko nam je kriv most traži nešto ids svi i biti nešto traže za glas a mi jedini mutavi trebali smo dati glas za stranku koja je stanju garantirati da če u narednih tri mjeseca rješiti taj problem

  1. da, nama su dobri, ne dobri nego odlični, razni jakovine, duspare, čosići, pa i oni iz požege, vukovara, gradiške…

 7. i gledam ovu trojicu koji nešto pokušavaju i skidam im kapu iako mi liće na mapete jednostavno mi mlađi moramo uzeti stvar u svoje ruke i u gradu da bi nam bilo bolje a i radi naše djece

  1. @mile.. – a tko će drugi rješavati ako ne vi mlađi. Nikolaš rođ. 1939. god., Peter 1952 a Dujmić 1953. premda to ne bi trebalo ništa značiti. s obzirom na probleme brodske zagađenosti. Nisu glavni problemi njihove godine nego njihova neefikasnost u rješavanju problema zagađenosti. I da me se krivo ne shvati. Spomenutu trojku cijenim i poštujem. Oni su u Brodu problem otvorili ali ga nisu riješili. A nadam se da je došao trenutak da se problem počne rješavati? Oni to definitivno ne znaju niti mogu.

 8. @mile..- tko i kako može rješiti brodski ekološki problem za tri mjeseca?

  1. Pa zar ni ti najveći kritiČar GI za čisti zrak?

  2. bilo tko od odgovornih, tko želi da to riješi… samo se bojim, da takvih u RH nema! to su dokazali Josipović, Zmajlović, Milanović…

 9. 2025 jedinstvo volja šator dva čovjeka koji kuže kako zatvoriti dovod sirove nafte to je jedan dan pismima dopisima ultimatima ništa samo djela i jedinstvo grada i građana pa da vidimo možda zvući utopistički ali je to jedini način da zaustavimo polagano umiranje to je kao rat ili češ se povući i pustiti da te jebu ili pružiti otpor od pisama statistike stanica VELIKO NIŠTA

 10. Na neka pitanja pokušajte odgovor pronaći među ostalog u tekstu objavljen ovih dana u nezavisnom informativnom portalu ‘Slobodna Bosna’ pod naslovom:

  „NESLAVNI REKORD: Rafinerija nafte B. Brod povećala gubitak na 536 miliona KM!“ Pa piše i ovo:

  „Rafinerija nafte Brod završila je treći kvartal ove godine sa gubitkom od 9,7 miliona KM čime je akumulirani gubitak porastao na 536,4 miliona KM…

  Prema riječima stručnjaka iz ove oblasti: … “Samo u situaciji u kojoj rafinerija pripada kompaniji koja ima mogućnost da iz vlastitih resursa podmiri 30 posto njene ukupne proizvodnje, ona može opstati. U svim drugim situacijama koje ne ispunjavaju navedeni uvjet, rafinerije su osuđene na propast”. Vidi link:

  http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/24825/neslavni_rekord_rafinerija_nafte_b_brod_povecala_gubitak_na_536_miliona_km.html

 11. Evo, kako smo već i javili, ovih dana ne samo da su mjerene zabrinjavajuće visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM10 i PM2.5, nego ponovo jako smrdi i od nemoguće velikog smoga u gradu, kao i sumporovodika.

  Na mjernoj postaji Jelas i danas kontinuirano tri sata se mjeri onečišćenja od visoke satne koncentracije sumporovodika i od 20 µg/m3 (vidi link: http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html) što je iznad granične vrijednosti od 7 µg/m3!

  Kako smo i predvidjeli na FB stranicama GI satne koncentracije sumporovodika i dalje su visoke na mjernoj postaji na Jelasu. Tako već peti sati se mjeri povećana koncentracija sumporovodika, ali i također se mjeri i na drugoj mjernoj postaji kod Stadiona.

  A za sve to jedinu krivicu nosi Rafinerija!!! Kako će biti kada proradi i TE ‘Stanari’?.

  A nitko, ni Ministarstvo, ni Gradska uprava, ali ni nadležne službe ne poduzimaju ništa!

 12. @Jagma – vidim da “napredujem”. Od kritizera sam posta najveći kritičar. Zahvaljujem-:)

 13. petre cjenim vaš rad ali od dopisa potpisa želja molBi mjerenja VELIKO NIŠTA samo šator neka vrsta štrajka dva đurina montera da zaustave dotok i da onda vidim reakciju

 14. @mile…. – Nije samo zagađenje zraka brodski ekološki problem. GI-EI su u pravu kada spominju katastar zagađivača. Jednostavno moramo znati tko nas i koliko truje. Zatvaranje ventila je preburna, mladenačka, nezrela reakcija koju bi spriječili HR specijalci prije nego bi monteri zatvorili ventile. Isporuka nafte je zajamčena međunardonim ugovorom. Konačni rezultat bi bio isti kao i kod GI-EI. Veliko ništa uz manji incident. Treba tražiti drugačija rješenja. Informacije o sklapanju ugovora između BiH i HR strane vezanima za isporuku između 1-1,5 mil tona nafte godišnje od 2008. godine se nalaze na http://www.janaf.hr u rubrici vijesti, ključna riječ optima.

 15. 2025 daj ne budi dijete tlo uopče pita više za zagađenje u brodu tko čiita pisma razglednice iz provincije samo građanski neposluh ventil i šator rješavaju problem. Ev ti još nešto slavonija 1 i 2 grijanje je skupo abogami i je ja bih prestao plačati račune pada vidimo što onda neka isljuče recimo sa neboderima sedamsto stanova zanima me efekatov tok i upamti od priča naguraanja nema ništa lupi i šuti

 16. Susjed mi je specijalac. 29 god. 188 cm visine i oko 90 kg uz provedenih najmanje 20 sati tjedno u teretani + na terenu. Ne preporučam ti da ga ne lupiš. Poslije lupanja nećeš sigurno šutiti. Ako ne bude vas 700 plaćalo grijanje na Slavoniji 1 i 2, ovršiti će vas Brodplin tako da ćete u konačnici platiti to grijanje vi ili vaši nasljednici s kamatama. Izaberite. Sila možda trenutno donosi nekakvo rješenja ali u konačnici će se morati pregovratai i dogovarati. Koliko god to tebi mrsko bilo. Uživaj

 17. uživaj i ti dopisuj se i razmjenjuj markice sa ministarstvima ali od poboljšanja zraka od toga nikakve koristi a za grijanje neka ljudi plačaju to što ne troše ali problem je taj što više ne mogu plačati isti klinac ovrha ili isključenje samo borba da plate ono što potroše čudan si lik prosječni trosobni stan za vrijema jake zime potroši 800 k plina a ovi na slavoniji 1800 plus topla voda tko je tu lud a zrak zagađen ili ne svejedno mi je selim iz broda ovaj tjedan pa mi je svejedno

 18. Žao mi je što seliš. Ali, ako je to rješenje tvojih problema onda sretno.

 19. Pozdrav obojici ‘ratnika oko ničega’. Bojim se da nitko nas ne sluša, što više našim političarima ništa ne znače (po njima) ovi naši ‘obični igrokazi’! Uz ostalog u Brodu je u ovih sedam godina pokušavano organiziranje raznih tribina, okruglih stolova, prosvjeda i drugih scenskih formi, bez rezultata…

  No to ne znači da mi, kao i Brođani, nećemo još koji put koristiti takav alat. Ipak u ovom trenutku naglasak ćemo dati na istrajanju provođenja zaključaka koje je donio Saborski odbor na zahtjev brodskih ekoloških udruga i Brođana prije godinu dana (vidi članak).

  A slijedeći korak će biti (ako sve se bude poklopilo) tužba. Da li protiv Rafinerije, da li Vlade RH, ili nekog trećeg, to ćemo ostaviti za kasnije…

  1. A zašto ne tužiti sve: Grad, Županiju, RH, Rafineriju, BiH, EU? Svi su nam krivi!

 20. A da, tu su još i edukacija i informiranje Brođana… Pa evo današnja informacija:

  Sad, kada se malo stišalo onečišćenje zraka sa visokim koncentracijama lebdećih čestica PM10 i PM2.5, onečišćenje se dalje nastavlja sa smogom i sumporovodikom. Što više ovih dana, točnije od 04. prosinca, tako i jutros mjere se povećane satne koncentracije sumporovodika i na jednoj i na drugoj postaji.

  Na mjernoj postaji Jelas i jutros su se kontinuirano pet sati mjerila satna koncentracija sumporovodika iznad granične vrijednosti od 7 µg/m3! Dok na drugoj mjernoj postaji kod Stadiona jutros je samo jedan sat bila satna koncentracija sumporovodika ispod granične vrijednosti, a deset puta iznad! Tako dva puta u kontinuitetu četiri sata je mjerena satna koncentracija sumporovodika iznad granične vrijednosti od 7 µg/m3!

  1. Ovaj dio posta “Na mjernoj postaji Jelas ….” je Breking news za brod. Molim Veljka da ga boldanog istakne kao poseban članak-:)

 21. petre navini ate u svom poštenje tko u zg čita vaše dopise pisma molitve da vam kažem nitko samo da skupite dovoljno ljudi i zatvorimo taj prokleti ventil pa da vidim što če biti pa neče nas putin bombardirati samo čemo pratiti efekatov tok i to je jedini način doznati dali nam država želi pomoći ili ne

 22. @odlazeći mile…- Vlada RH (bilo koja) neće i ne želi u ovakvoj konstelaciji odnosa pomoći Brođanima da smanje zagađenje zraka. Grad i Županija nemaju nikakvog alata da natjeraju državu, da stisne BiH a ova RS, koja bi trebala stisniti Optimu a Optima Rafineriju Brod. Veći efekt će biti organizirati “šetnje” sada za Božić preko ceste kod Coloseuma nego zatvoriti ventile. Na zatvaranje ventila se šalju specijalci. Kako ti to nije jasno?

 23. Izgleda da ovom onečišćenju brodskog zraka nema kraja.

  Nakon što je jučer rano ujutro na mjernoj postaji Jelas kontinuirano pet sati mjerena satna koncentracija sumporovodika iznad granične vrijednosti od 7 µg/m3(!) a na drugoj mjernoj postaji kod Stadiona, faktički u centru grada do podne samo jedan sat je bila satna koncentracija sumporovodika ispod granične vrijednosti, a deset puta iznad, ponovo su mjerene i visoke koncentracije lebdećih čestica PM10 i PM2.5.

  Tako, jučerašnji dnevni prosjeci i sumporovodika i lebdećih čestica PM10 i PM2.5 ponovo su bili iznad granične vrijednosti. Dnevni prosjek sumporovodika na mjernoj postaji Jelas iznosio je 5,65 µg/m3, a kod Stadiona na Savi 7,09 µg/m3(!), dok dnevni prosjek lebdećih čestica PM2.5 – 49,09 µg/m3(!), a PM10 – 51,99 µg/m3. Što je previše, previše je!

  Za sva ta onečišćenja sigurno najveću krivicu nosi Rafinerija!!! A nitko, ni Ministarstvo, ni Gradska uprava, ali ni ostale nadležne službe ne poduzimaju ništa!

 24. nije mi jasno gospodine da vi nevidite jednu stvar a to je da je pisanje dopisa kojekakvim ministarsatvima posao bez veze apeli molbe statistika nikakve koristi ni vi ni 2025 što očekujete da če nam netko iz zg ili bosne pomoći iluzije i gubljenje vremena samo akvija donosi rezultat a to samnaeo kako ovo postaje smiješno ljudi umiru a mi se dopisujemo sa nekim tajncama u minisarstvima koje boli neka stvar za zrak u brodu

 25. @mile….,nigdje i nikada nisam rekao da se treba dopisivati samo sa sekretaricama. S obzirom da je zagađenost u Brodu društveno politcko gospodarski problem, tako ga treba i rješavati. S obzirom da još nemamo katastar zagađivača (najveća zamjerka GI-EI) svi se uglavnom referenciramo na zagađenost zraka uzrokovanu Rafinerijom Brod (RB) pa ću ponoviti po treći, četvrti puta ponoviti kako mislim da bi se uspješno mogao rješiti taj problem.

  Ne vjerujem da će vlasnici zatvoriti RB i zato pod rješenjem problema zagađenja zraka u Brodu smatram ugradnju takvih uređaja u RB koji će količinu štetnih čestica ispustenih u zrak svesti na prihvatljivi nivo.

  Kako mislim da bi se to moglo ostvariti?

  Dopisujuci se s mnoštvom sekretarica i organizirajuci prosvjede da dole spomenuta tijela znaju da se ne zaj…m.

  Dopise (ne ove Peterove žalopojke) bih slao na slijedeće adrese:
  1. Predsjedniku EU parlamenta
  2. Predsjedniku EU vijeća
  3. Predsjedniku EU komisije
  4. Voditelju EMAS-a
  5. Predsjedniku SABOR-a
  6. Predsjedniku Vlade RH
  7. Ministru zaštite okoliša RH
  8. Županijskoj skupstini
  9.. Zupanu BPZ
  10. Gradskom vijeću
  11. Gradonačelniku Gradiske
  12. Gradonačelniku Broda
  13. Saborskim zastupnicima
  14. Hrvatskim EU zastupnicima

  Od gospodarskih subjekata (vezano za konkretnu problematiku) bih komunicirao s:

  1. RB
  2. JANAF-om

  Već sam na periskopu spominjao organiziranje dva tipa legalnih prosvjeda:

  1. Onaj koji ti voliš oko ventila (ne zatvarati, samo prijetiti)
  2. Vremenska Blokada saobraćaja prema i iz BiH kod Coloseuma

  Mediji:
  1. Svi mediji – Afirmativni tip medijske kampanje

  Od svih ovdje nabrojanih subjekata jedino građani BPZ i BB imaju direktni interesa da se problem riješi, tijela EU možda a ostalima spomenutima je to gnjavaža i trošak (nemaju interes pa ih se mora natjerati).

  Tvoj pristup eksperimentiranja s agresijom da vidiš kakav će biti povrat smatram nesvrhovitim rasipanjem energije. Predlažem da se iskoristi već postojeći EKO sustav u EU. Ali malo modificirani tako nas shvate ozbiljnije. (Imati “borbeno krilo” koje može u kratkom roku organizirati 300-500 ili više ljudi da naprave neki presedan).

 26. dopise če i odamah baciti u koš prva četvorica imaju pametnija posla od petog do osmog isto imaju trenuno pametnija posla čuvanje fotelje a ovi ostali ne mogu ništa medijima ste pokušali ništa nula janaf i ovo malo posla što ima đđ je od janafa opet ništa opetovano samo radikalni rez ako nismo spremni na to odumirati čemo ili odumiračete godinama od sumpora uostalom danas mi je zadnji dan u brodu i postalo mi je svejedno samo sve gore navedeno ste pokušali osim ventila ugodan dan i godine vam želim i nemojte misliti da ne cjenim vaš trud i rad naprotiv ali se pokazuje neučinkovit i neostvariv

 27. Dečki, Milenijum i 2025god, sve što predlažete, slobodno možete i odraditi! Pa i dečki (i cure) iz GI sve što su odradili; prosvjede, dopise, itd. na svoju ruku su odradili.

  Samo da još pitam, zašto ide zamjerka GI-EI što nemamo katastar zagađivača? Valjda su za taj katastar odgovorni Grad, Županija i Država. Inače, kako sam informiran cijena tog projekta na nivou RH iznosi više od 5 milijuna eura!

 28. @Jabih…. – činiš mi se da si ponekad dobronamjeran ali sada si zamjenio teze. Tema je bila posve druga od onog što sam brzinski koncipirano ponukan milenijumovim revolucionarnim nagovještajima.

  Peteru zamjeram katastar zato što zna od prije 2-3 godine za povlačenju nepovratnih sredstava iz EU fondova za rješavanje ekoloških problema u Brodu. Koliko imam informaciju, po tom projektu nije napravljeno gotovo ništa. (Btw – privatne tvrtke iz naše županije su povlačile ove godine od EU fondova za svoje projkete do 2 MIL eur-a *** znači može se).

  1. Prijatelju S…i, stvarno griješiš. Nisam htio s tobom raspravljati o tome što su sve članovi GI-EI dosada odradili jer to možeš vidjeti na FB stranici GI, pa i u objavljenim člancima na SBperiskopu.

   No, moram ti reći, da DHMZ se kandidirao sa katastrom zagađivača i nije prošao, pa sada Fond za zaštitu okoliša će osigurati gore spomenutu svotu od 5 milijuna kuna!

   Znam da i RA i CTR su kandidirali svoje neke projekte… Tražili smo suradnju s njima, oko nekih pitanja, pa tu smo pokušavali uključiti i susjede, ali smo (ne svojom krivicom) brzo izvisili…

   .

 29. „Edukacija o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu“ – piše u svojoj najavi o sinoćnoj reportaži SBTV i nastavlja:

  „Brodsko-posavska županija kroz Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb počela je s provedbom projekta Edukacija i osvješćivanje građana o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu.“. Vidi link:

  http://sbtv.hr/vijesti/item/3844-edukacija-o-kvaliteti-zraka-u-slavonskom-brodu

 30. Kako plaču jadni radnici sisačke rafinerije, bagra je sve pokrala, prodala, uništila za svoje bunkere, umjetničke slike, preparirane medvjede i vozne parkove. Rat, pa pljačka. Šta je bagra napravila samo da bi dvijesto mrmaka i njihovi sljednici moglo dobro živjeti. Nepopravljiva šteta.
  Ovi prijeko su svoja postrojenja sačuvali, Jude su sve rasprodali i uništili za svoje škude.

 31. @Peter – žao mi je ako sam povrijedio tebe ili nekoga iz GI-EI svojim komentarima. Ne sumnjam da ste se naradili ali na žalost (svih nas) nema vidljivih rezultata vezanih uz čistiji zrak u Brodu. Sve ostalo su prazne priče.

   • on 10.12.2015 at 18:19

   Nisu prazne priče, ali jesu poluprazne. Istina je, svašta si rekao Peteru i društvu. Oprostit će ti oni, jer su kulturni i neki fini ljudi.

   1. @Stalker, ne da mi se više mlatiti praznu slamu.

  • on 10.12.2015 at 19:07

  Čudi me da nitko iz Eko-Integrala ne komentira ovo: http://www.sbperiskop.net/biznis/rafinerija-nafte-u-bosanskom-brodu-smanjila-gubitak

 32. dosadni eko besposličari tipa ovaj đerđ tot, vjeran piršić i ostala družina nastoje uništiti i to malo industrijskog potencijala koji imaju industrijski devastirani i besperspektivni gradovi i krajevi u hrvatskoj kao što je sl. brod i brod. posavlje.

  kina se guši u smogu, tamo partija ne jebe ovakve karikature ni 5 posto, ali zato kina ulazi u anale svjetske ekonomske povijesti kao jedno od najpropulzivinijh gospodarstava ikada, sa standardnim godišnjim rastom 5-15%.

  kad potencijalni ulagači vide što je i kako funkcionira hrvatska birokracija, kad se upozna za 101 dadžbinom koju nameće gramzljiva država, otići će istog trena u zemlje s, kako se to kaže, poduzetničkom klimom. a još kad vidi ovakve seratore, ne da će otići, nego im više nikada neće pasti na pamet da dođu u brod.

  ali nema veze, neka mladi odlaze iz broda, neka penzioneri kopaju po kantama (i ne samo oni, imam se prilike uvjeriti svojim očima svaki dan), neka to malo radnih mjesta popunjavaju pero ćosić, duspara i ostala govna – važno da mi imamo čist zrak.

  jebo poduzetničku klimu, važno je imati nezagađenu klimu, poručuju brođani dosadnim ulagačima…

  • on 11.12.2015 at 07:23

  Javio se kritičar iz svoje podrumske sobice. Zbrka drka tip.

  Što da čovjek pomisli kad podrumaš napiše ovo, kad pomiješa babe i žabe: “jebo poduzetničku klimu, važno je imati nezagađenu klimu, poručuju brođani dosadnim ulagačima…”

  Pa zbrka drka svako radi svoje. Nije Totovo da još i o poduzetništvu nešto misli i predlaže. Ode ti u dubine….

  1. u već nekoliko navrata komentiraš moje upise, ali samo tako što vrijeđaš, a ništa konkretno ne kažeš. nemam namjeru s tobom raspravljati, sjaši.

 33. Nevjerojatno i nakaradno!

  Zaista je „važno da mi imamo čist zrak“. Ali na žalost nemamo, a takvim pristupom nećemo ni imati.

  Nisu ‘zeleni’ uništili hrvatsko i brodsko gospodarstvo i nemaju ni namjere „devastirati industrijski potencijal koji imaju industrijski i besperspektivni gradovi i krajevi u hrvatskoj kao što je sl. brod i brod. posavlje“.

  ‘Građanska inicijativa za čisti zrak’ nikada nijednu riječ nije izrekla protiv razvoja brodskog gospodarstva, ali ni protiv proizvodnje u Rafineriji, TE ‘Stanari’…, samo je zatražena i traži se i za Brođane Ustavom definirani zdrav život i čisti zrak!!!

  Na žalost najviše zbog ‘politike’, neovisno od tog zahtjeva dalje će „mladi odlaziti iz broda, … penzioneri kopati po kantama i ne samo oni“.. To nema nikakve veze sa borbom Brođana za čisti zrak, čisti okoliš, pa ni za održivi razvoj!

  Umjesto da se „kritični gospodin“ Lav okrene prema tim ciljevima, baca blata i bombe na one koji to sigurno ne zaslužuju! Bolje bi bilo da šuti!!!

   • Lara on 11.12.2015 at 07:59

   Ne treba ga karati. Tko zna što lava muči? Treba imati razumijevanja za nesretne duše.

   1. Možda mu nedostaje malo sumporovodika u zraku…

    1. Ovo je najbolji komentar u posljednjih 30 dana!

   2. tako je. ja sam nesretan kad vidim ekonomske statistike za brod i županiju. to su oni podatci u kojima ti vidiš dosadne suhoparne brojke, a ja ljudske sudbine. dobro je biti ekološki osviješten, ali ne ako si istovremeno ljudski onesviješten.

  1. ništa vam nije jasno. ekološke teme hrvate naprosto ne zanimaju jer imaju prečih briga. to vidimo na primjeru broda gdje se na takvim akcijama skupi manje ljudi nego na promociji knjige hrvoja hitreca, ali i na državnoj razini gdje je stranka s naglašenim ekološkim predznakom, “orah, doživjela totalni debakl.

   industrijski posrnule zemlje nisu u poziciji da brinu previše o okolišu. to je priviliegija bogatih i razvijenih zemalja, a hrvatska to nije. znam da zvuči grubo, ali je tako. jer da se rukovodilo ekološkim standardima, u jugoslaviji ne bi bilo ni siska, ni kutine, ni bos. broda, ni šibenika itd., a s njima ni industrijskog razvoja i radnih mjesta.

   napravite anketu na zavodu za zapošljavanje. pitajte nezaposlene bi li radije živjeli da a) imaju posao i ne baš čist zrak ili b) da nemaju posao i zrak mirisan kao s reklame za deterdžent.

 34. “napravite anketu na zavodu za zapošljavanje. pitajte nezaposlene bi li radije živjeli da a) imaju posao i ne baš čist zrak ili b) da nemaju posao i zrak mirisan kao s reklame za deterdžent.”

  Pa na to igraju kapitalisti i političari!!! Ljudi moraju živjeti i prihvaćaju neljudske uvjete. Treba se boriti protiv kompletnog sustava: bit će posla i čistog zraka!

  1. I kada će u toj borbi kapitalizam izginuti?

   Možda nikada, pa ni onda!

   Ipak pretpostavimo, da će ipak tada (jednom) u toj borbi kapitalizam izginuti, i onda će neki naši komentatori viknuti:

   Slava mu!!!

   1. A do tada “dabogda crko!”

  2. uz ovakve inicijative garantiram ti da posla neće biti. a kad nema posla, čovjeku je svejedno udiše li stopostotni kisik ili ugljikov monoksid. to je ono što vi ne razumijete.

   ne treba nama nikakav smrt kapitalizma ni slične salonske fraze. potrebo je samo uvesti red, prije svega u pravosuđe, ali i u ostale mehanizme koji će štititi prava radnika. no da bi uopće bilo radnika, trebaju nam i radna mjesta, a ona se mogu otvarati samo tamo gdje ima poduzetničke klime, neovisno o količini sumpora u zraku.

   a da stvar bude komična do kraja, ja uopće ne vidim da su te ekološke “akcije” i “tribine” urodile plodom. koliko ja vidim, rafinerija i dalje radi, zrak je isti kakav je bio i samo se nešto brbrlja i piskara, a ne mijenja ništa. ali i to je valjd dio života.

   1. Svaka čast lafe, ako nizašto onda za ovu zadnju rečenicu! Ostalima bravo za dobar opis i kritiku kapitalizma!

    No “brbljati i piskarati”, pa prosvjedovati i apelirati moramo sve dok se ne ispune, kako kaže Jabih… i za “Brođane Ustavom definirani zdrav život i čisti zrak!!!”

    1. a neće se isputniti nikada. i vuk sit, ovce na broju: vama pare za “tribine”, udrugu, piskaranja i brbljanja, a rafinerija radi cijelo vrijeme isto kao da vas nema.

    2. Nitko ne može brodske ekološke udruge skriviti za to da Rafinerija i dalje radi!

     Samo za informaciju šire javnosti, brodske ekološke udruge, tu prvenstveno mislim na Beuz, GI i Eko-Integral u zadnje dvije godine skoro ni jednu kunu nisu dobile ni od Grada, ni od Županije… Zašto skoro(?), jer neki novci su ipak sjeli na račune, ali to zbog obaveze prema drugima…

     Sve ovo što je u Sl. Brodu odrađeno za čisti zrak od strane članova brodskih ekoloških udruga bilo je sve besplatno i sa srcem!

     Trebalo bi lafe sa svojim primjedbama, da pokucaš na druga vrata!

     1. Lakše u je zakenjavati entuzijaste, nego se uključiti u rad udruga.

     2. nemam ja što koga kriviti za rad rafinerije jer ja, ako niste shvatili, podržavam njen rad i općenito jačanje industrije jer je ona temelj razvoja i gospodarskog rasta. ekologija mi je u tim relacijama na drugom mjestu.

      dobro je što se ne financirate iz proračuna, onako se u ovoj državi financira previše udruga, akcija, tribina i raznoraznih sadržaja sumnjiva učinka.

      cijenim vaša nastojanja, ali smatram da su promašena iz nekoliko razloga. prvi sam već naveo, a to je da ljudi imaju prečih briga, a drugi je da je cijeli zaj biznis s rafinerijom i sličnim subjektima kud i kamo jači od ekoloških udruga koje najčešće služe samo za ukras, kao dokaz nekakve borbe i svijesti građana.

      neće sigurno rus pokleknuti pred nekakvim ekološkim udrugama. i dobro je da je tako.

     3. Brocki, Trocki ili Trokolicki, što je previše, previše je! Prvo malo razmisli, pa onda napiši ono što misliš.

      Možda ne znaš, da sve ovo što Rusi, pa i Dodik radi je neka vrsta ekocida…

      A ono što općenito proklamiraš, daleko je od Trockog! To je divlji kapitalizam!

      Pa je još više sramotno, da se tako izražavaš o brodskim ekolozima!!!

      Ja vjerujem njima i PTDj-u, pa i onda, kada kaže:

      “Sve ovo što je u Sl. Brodu odrađeno za čisti zrak od strane članova brodskih ekoloških udruga bilo je sve besplatno i sa srcem!”

      A ovo što ti radiš? Probaj sam pronaći odgovor na to pitanje!

      1. bilo bi dobro da moje stavove i vrijednosti iščitavaš isključivo iz onoga što pišem, a ne mog nicka i sličnih budalaština.

       za mene je rafinerija u bilo kojem gradu pa tako i bos. brodu prije svega postrojenje primarnog sektora koje zapošljava ljude i stvara novu vrijednost. meni je to u cijeloj priči daleko najvažnija stvar.

       rekao sam već, sva sreća pa se ekološke udruge ne plaćaju iz proračuna jer hrvatska spada u zemlje s prilično neracionalim trošenjem proračuna, što legalnim, što ilegalnim putem. no to je jedna druga i šira tema.

       da se razumijemo, nemam apsolutno ništa protiv ekološke svijesti i standarda kao takvih, dapače, pa to je stvar zdravog razuma, ali sam htio ukazati na to da ekolozi i ekološke organizacije često doprinose stvaranju negativne poslovne klime, a to je zadnje što nam sada treba!

       bye!

 35. A još o informiranju:

  „OKUPILI SE STRUČNJACI: Javna tribina o projektu edukacije o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu“ – piše portal Slavonski.hr i nastavlja:

  „ … u četvrtak, 11. prosinca u županijskoj je vijećnici Brodsko posavske županije održana javna tribina u sklopu provedbe projekta Edukacija i osvješćivanje građana o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu. Uz čelnike Županije i predstavnike nositelja projekta, tribini su bili nazočni i predstavnici Grada Slavonskog Broda, Građanske inicijative, relevantni stručnjaci i nekoliko zainteresiranih građana.“. Vidi link:

  http://slavonski.hr/okupili-se-strucnjaci-javna-tribina-o-projektu-edukacije-o-kvaliteti-zraka-u-slavonskom-brodu/

  1. hrpa uhljeba i besposličara koji pretaču iz šupljeg u prazno i bave se kriminalom, npr. zapošljavaju preko veze, počevši od župana marušića i njegovog hemeroida, bundevoglave seljačine iz hss-a.

   rekao bih, tko vas ne zna, skupo bi vas platio, ali ne mogu jer vi svi jeste skupo plaćeni, a čim drugim nego novcem poreznih obveznika, ljudi kojima mažete oči.

   dakle, epilog ove ekološke lakrdije je ovaj: zrak u brodu bit će jednago čist ili zagađen kao i dosad, a novih radnih mjesta neće biti.

   win-win ili lose-losesituacija, ovisi iz čije pozicije se gleda.

   1. Mislim, da sam maloprije detaljno odgovori na ovu primjedbu. Vidi to par komentara iznad!

    No samo toliko, da spomenti “epilog … ekološke lakrdije” nema direktne veze sa prvim djelom primjedbi. To svima je jasno!

    1. besposleni uhljebi koji pretaču iz šupljeg u prazno su u prvom redu djelatnici županije

 36. Ponovo su povećana onečišćenja brodskog zraka, a događaju se i kvarovi na mjernim postajama.

  Nakon nekoliko dana zatišja, jučer i danas ponovo su se mjerile visoke satne koncentracije sumporovodika i sumporov dioksida.

  Prvo je jučer u podnevnim satima na mjernoj postaji kod Stadiona, faktički u centru grada dva sata mjerena satna koncentracija sumporovodika iznad granične vrijednosti (7 µg/m3), a također i sumporov dioksida od 367 µg/m3, što je isto iznad granične vrijednosti (350 µg/m3).

  Danas u rano jutarnjim satima i na jednoj i na drugoj mjernoj postaji je satna koncentracija sumporovodika bila iznad granične vrijednosti, pa i oko 22 µg/m3! Vjerojatno i nakon toga bi se mjerila povećana onečišćenja, ali je došlo do kvara na mjernim uređajima za sumporovodik, a izgleda i do kvara na prijenosu sa mjerne postaje kod Stadiona na Savi.

  Inače su kvarovi na mjernim uređajima za sumporovodik jedno vrijeme bili dosta učestali. Izgleda, sve se to iznova ponavlja!

 37. Brocki, Trocki Trokolicki, ili kakao već se predstavljaš, čini mi se da ne čitaš komentare, samo bljuvaš u svojim komentarima.

  Čovjek bih se i složio da „je rafinerija u bilo kojem gradu pa tako i bos. brodu prije svega postrojenje primarnog sektora koje zapošljava ljude i stvara novu vrijednost“.

  Ali tu ima nekoliko ali. Prvo rafinerije su veliki onečišćivači, ako ne rade sa modernim tehnologijama i na zahtijevanom standardu. A Rafinerija nafte Brod zaista ne radi!

  Drugo, Rafinerija nafte Brod zaista zapošljava ljude, ali ni BiH-u, a da ne spominjem RH ne stvara novu vrijednost… Nešto je o tome na tiskovnoj je spomenuo kolega Dujmić, (vidi članak): „Ruske vlasnike rafinerije se ne smije ili se ne može ništa pitati i tu su i nemoćni i u Općini Bosanski Brod.“.

  Treće se automatski se na prethodno nadovezuje, a to je, da nitko ne zna kako radi, funkcionira i posluje Rafinerija nafte Bro. O tome smo mogli puno čitati na Periskopu!

  A ono se odnosi na tvoju napomenu da „ekološke udruge ne plaćaju iz proračuna jer hrvatska spada u zemlje s prilično neracionalnim trošenjem proračuna, što legalnim, što ilegalnim putem“, to se ne odnosi na brodske ekološke udruge.

  Već sam jednom spomenuo: Ja vjerujem njima:

  “Sve ovo što je u Sl. Brodu odrađeno za čisti zrak od strane članova brodskih ekoloških udruga bilo je sve besplatno i sa srcem!”!

  A ako ti ne vjeruješ, provjeri koliko je Beuz, GI, Eko-Integral ili koja druga brodska ekološka udruga dobila od Grada, Županije, itd. u zadnje 2-3 godine ili više!

  Na kraju, nikako ne stoji da „nemaš apsolutno ništa protiv ekološke svijesti i standarda kao takvih“ jer svaka rečenica koju si izrekao to ne pokazuje. Trebao bi prvo upoznati sa situacijom jer ova tragedija Brođana već sedam godina traje!

  Tako nikako ne stoji da su brodske ekološke udruge iole „doprinijeli stvaranju negativne poslovne klime“, nego to su Rafinerija, Ministarstvo RS, i drugi koji ne žele surađivati ni sa Brođanima, ni sa Vladom RH…

  1. čitaj pažljivo, rekao sam da je dobro što se ekološke udruge ne plaćaju iz proračuna jer bi to značilo, barem u hrvatskoj, da država subvencionira vlastitu propast (u hrvatskoj doduše ništa nije nemoguće pa me ni takvo što ne bi previše iznenadilo).

   jedina tragedija koju poznajem u ovom gradu, ako maknemo po strani one iz domovinskog rata, je ona ekonomska: gotovo potpuna propast industrije, lagan ali nezaustavljiv krah malog i srednjeg poduzetništva, malih obrta i sl., izostanak većih ulaganja i sve što iz toga proilzlazi – odljev mozgova, iseljavanje mladih, siromaštvo, procvat mita, korupcije i nepotizma, urušavanje vrijednosti.
   to je istinska tragedija koja uništava ovaj grad (i slične gradove u hrvatskoj i europi), a ne povišena koncentracija sumpora; bilo je toga i u neka bolja vremena pa se ništa naročito nije dogodilo.

   ekologija je tu neka marginalna priča, tema za dokolicu ljudi koji nemaju gore navedenih problema. iza njihove tobožnje ekološke svijesti kriije se zapravo ravnodušnost prema stvarnim problemima stanovnika ovog grada i županije koji po svim ekonomskim statistikama zauzimaju začelje u ionako jadnoj državi.

   rusi ne žele razgovarati o tome jer znaju prioritete. znaju oni bolje i od tebe i od mene i od tota-đerđa što je sumpor i koliko ga ima u zraku, ali im je biznis na prvom mjestu. i dobro je što je tako, kad je riječ o naftnom biznisu, rusi su vrlo ozbiljni ljudi jer imaju višedesetljetna iskustva u tog grani.

   1. A zašto Rusi ne bi isto bili ozbiljni ljudi kad je u pitanju čist zrak kao što su ozbiljni biznismeni? Nije to nikakva marginalna priča, nego je to priča o zagađenju planeta Zemlja. Čitaš li ti što se ovih dana dogovaralo u parizu?

 38. pa zato što ne možeš imati i ovce i novce, i isplativu industriju i čist zrak. ti zaista misliš da si toliko pametna pa znaš nešto čega se prije tebe ne bi sjetili ljudi koji se time bave cijeli život??

  naravno da ti je pitanje zaštite okoliša važno kad, pretpostavljam, imaš posao, materijalno si zbrinuta pa te, ajmo to reć bez okolištanja, boli kurac i za rafinerije, i za industriju, i za nezaposlene, i za godišnji rast odnosno pad hrvatske i za vanjski dug.

  nemoj se zamarati teškim temama, pusti si dž. lenona i uživaj.

 39. Još o TE Stanari’. Isplati pročitati!

  „Odličan projekt za 19. st.: Termoelektrana ‘Stanari’“ – piše na portalu Planet Zemlja i nastavlja:

  „Cijelim projektom TE Stanari se pristrano ekstrapoliraju neke teze, ali se ni ne postavljaju važna ekološka pitanja.“. Vidi link:

  http://www.planet-zemlja.hr/kategorija.php?kategorija=29&podkategorija=150&clanak=1046

  1. Istaknuo bih ono što smo i mi tvrdili i povodom čega smo još od početka prošle godine tražili ozbiljniji pristup Ministarstva zaštite okoliša RH problemu TE ‘Stanari’:

   “… lako možemo uvidjeti kako nije napravljeno nikakvo znanstveno istraživanje o učincima na okoliš, podaci o emisijama CO2 ili bilo kakve reference kojima bi se mogla poduprijeti dana teza, …da nema opasnosti od zagađenja dobojskog područja i šire okoline.

   Naglasak se daje na ublaživanje utjecaja na okoliš mjerama koje su ugrađene u tehnologiju koji će koristiti u elektrani. Ali nigdje nikakvog validnog istraživanja tj. razloga na čemu temelje dane tvrdnje. Ovi zaključci mogu biti samo neutemeljeni, s obzirom da TE Stanari još ne radi punim kapacitetom pa se zapravo niti ne zna pravi utjecaj na okoliš…”.

 40. Hvala Bogu pa u Brodu još postoje ovakvi ljudi koji rade za opće dobro! Svaka vam čast i samo nastavite tako.

 41. Još jednom o prošlotjednoj medijskoj konferenciji vezano za projekt Brodsko-posavske županije:

  „Edukacija i informiranje građana o kvaliteti zraka u Sl. Brodu“, kroz SBTV-ovoj reportaži objavljene na youtube-u. Vidi link:

  https://www.youtube.com/watch?v=1enIH0coTVI&feature=youtu.be

  Vidi još i na FB stranici GI: https://www.facebook.com/pages/GRA%C4%90ANSKA-INICIJATIVA-ZA-%C4%8CISTI-ZRAK-Slavonski-Brod/120625028021963

Odgovori