Clock SB: Kolektivna nesvijest

Ako niste član Hrvatske demokratske zajednice, da li je i vama nelagodno što niste? Naime, slušajući premijera koji savršeno jednostavno nabraja sve što je HDZ učinio, savršeno sigurno brani svaku nepodopštinu svojih članskih drugova, savršeno jasno ne dozvoljava kritiku bilo čega i bilo koga što ima veze sa navedenim političkim opredjeljenjem, samo pripadnici kolektivne svijesti mogu povjerovati da toliko savršenstva postoji na jednom mjestu.

Jer, u praksi je nešto drugačije. Odavno je poznato kako ne postoji niti jedna obitelj koja nije stranački opredjeljena, a kojoj nije na neki način ponuđeno prvo upis u članstvo HDZ-a pa tek onda rješavanje problema. Time se stvara dojam kako kada nisi član HDZ-a treba ti biti žao što nisi, jer da jesi član, ne bi imao problema koje imaš. To dobro znaju svi oni koji su arhivirali osobne i grupne odbijenice kao nebitni ljudi.

Takvu odbijenicu godinama primaju i građani Slavonskog Broda koji bi uskoro, bez obzira na stranaćku pripadnost mogli završiti u kolektivnoj nesvijesti, zbog štetnog zraka i zbog sveopće nebrige za njihovo zdravlje. Samo zato što nikako da svjetlost dana i naročito smrdljivih noći ugleda Program zaštite zraka za naš Grad i Županiju. Program koji svi veći gradovi u RH odavno imaju. Gradovi, čiji stanovnici nikada nisu bili u opasnim situacijama samo zato što moraju disati.

Iako Zakon o zaštiti zraka propisuje izradu Programa za zaštitu zraka, za naš Grad on ne postoji. Kod nas se još uvijek njeguje usmena predaja, pa se važe da li je za opasno štetan zrak kriva Rafinerija nafte Bosanski Brod iako ne radi, ili je to autocesta i granični prijelaz, možda geografski položaj Grada, nečista ložišta u domaćinstvima ili neki drugi fenomen koji nitko drugi nema? U toj životno važnoj temi čak se ne može dogoditi ni da se Gradonačelnik i Župan civilizirano dgovore i zajedno poduzmu sve što im ovlasti dopuštaju.

Ne pokazuje se ni korist od briselskih veza premijera niti od ustaljenih rečenica uigrane ekipe vladajućih kako se zalažu za dobrobit naroda, jer ne pokreću nikakvu inicijativu u tom smjeru.  Kao da se čeka neki svemoćni pojedinac koji bi objedinio sve štetne činjenice i napamet izračunao mjere za zaštitu. Takav genijalac ne postoji.  Zato bi dobar početak bio da politika, bez izgovora, pokaže odgovornost i  konačno  donese Program za zaštitu zraka.

Dok toga nema, ne možemo pouzdano znati zbog čega je zrak štetan, niti koje  mjere se trebaju poduzeti kako bi se umanjila štetnost. U Slavonskom Brodu ne postoji niti jedna obitelj koja se nije susrela sa  dilemom – ostati u takvom Gradu ili zauvijek otići. Ili možda, prema ustaljenoj političkoj kulturi vladajućih, trebali bi svi, kolektivno, upisati se u HDZ da se konačno nešto primjeni pa promijeni. A znamo da nije  tako, jer na žalost svi, i članovi stranke na vlasti i oni koji to nisu, u ovom Gradu dišu isti zrak.

I baš svima  je potrebno isto – čist zrak. Zrak zdravstveno ispravne kvalitete. To je pravo koje imamo svi i svatko bi ga na svoj način trebao braniti. U protivnom, mogli bi se jednog jutra probuditi u kolektivnoj nesvijesti i pomiriti s uvjetima u kojim živimo. Bila bi to strašna  činjenica u kojoj bi pobijedila dugogodišnja neodgovornost i nebriga za jedan Grad. Grad koji nije malen niti beznačajan, niti su njegovi stanovnici nebitni ljudi.

11 comments

Skip to comment form

 1. Brođani su pasivni, indolentni, pokorni. Kao da ih se ne tiče zdrav život, čist zrak. Kao da se ne radi o njima.

 2. “Grad koji nije malen niti beznačajan, niti su njegovi stanovnici nebitni ljudi.”

  Upravo suprotno: Brod je malen i beznačajan, a njegovi stanovnici su nebitni ljudi. Pitajte hadezenjare. I esdepenjare.

 3. – U Slavonskom Brodu ne postoji niti jedna obitelj koja se nije susrela sa dilemom – ostati u takvom Gradu ili zauvijek otići.

  Ima barem jedna obitelj kojoj je u Brodu kao u raju. To je gradonačelnikova obitelj. Čitali ste kako se brine o svojim sinovima. Sve legalno, ali je li moralno.

 4. Sve dok je u Hrvatskoj prioritet biti u nekoj stranci, nacionalno ili vjerski opredjeljen , opce dobro i ljudske kvalitete nece biti na cijeni.
  Prvo treba biti covjek pa tek onda sve ostalo.

  • BoLi on 25.02.2021 at 08:57

  Sviđa mi se ovakav pogled na problem.
  Treba nam samo ono što po zakonu treba, ostalo su nagađanja.

  A i malo mi je degutantno kada na javnoj TV pokažu Brod – to bude rafinerija i neka majka s djetetom i završe priču. Ispadamo kao plačljivci svi skupa. To nikada neće pokrenuti stvari.

 5. Tko sprečava izradu Programa za zaštitu zraka?
  Složena situacija sa zrakom sigurno nije razlog da se Zakon ne poštuje.

 6. Za dugogodišnje stanje u Brodu kriva je Rafinerija, ali je odgovorna lokalna i hrvatska vlast. Najviše su odgovorni stanovnici Broda koji sve nedaće pasivno trpe.

  • Mi on 26.02.2021 at 10:54

  Idemo, kud’koji mili moji. Nema druge. Zbog Korone, kaže Stožer da prozračujemo prostor. Da su bili ovdje, ne bi to savjetovali.

  • Goli on 27.02.2021 at 11:52

  clock, kako to? U čemu griješe ti gradovi?

 7. #Goli po meni, u prezentaciji problema.
  Mjerne jedinice svi mogu očitati da hoće.

Odgovori