Šta je ključni problem velike antihadezeovske koalicije, koje su mogućnosti formiranja vlasti bez ponovnih izbora, ocjenjuju sagovornice i sagovornici BUKA magazina.

Hoće li o kursu Hrvatske demokratske zajednice odlučivati Domovinski pokret, radikalna hrvatska desnica nastala otcjepljenjem dijela HDZ-a i podrškom moćnika koje je HDZ-ova vladavina učinila moćnim? U suprotnom, radikalna i konzervativna desnica dat će podršku nominalno lijevim političkim stranakama koje su podbacile u angažmanu na lijevom spektru. Šta je ključni problem velike antihadezeovske koalicije, koje su mogućnosti formiranja vlasti bez ponovnih izbora, ocjenjuju sagovornice i sagovornici BUKA magazina.

“Da ne upadnemo u politološku zamku lijevo-desno, važno je reći da među tim tzv. lijevo-centrističkim strankama nema puno lijevog. Možda, prije svega, odnos prema antifašizmu, ali i to na razini da bi, na primjer, oni primili zemne ostatke Josipa Broza Tita, kojih se Vučićev beogradski gradonačelnik Aleksandar Šapić želi riješiti, ali ne zato što bi nastavili ijednu od svih onih socijalnih Titovih politika, nego da na njemu pokušaju zaraditi svodeći ga na turističku znamenitost, a rodni mu Kumrovec na destinaciju” – ocjenjuje Goran Borković, novinar i urednik “Novosti”, samostalnog srpskog tjednika.

 

Hrvatska ljevica polako i neumitno nestaje zahvaljujući prodoru neoliberalnog razmišljanja koji je ovladao Socijaldemokratskom partijom i političkom platformom “Možemo!” koja kao nova modernija zeleno-lijeva platforma ima priličnih problema u artikulaciji lijevih stavova, ocjenjuje Borković. U tom slučaju, preostaje samo da se o hrvatskoj ljevici govori u kontekstu djelovanja Radničke fronte, stranci koja je toliko marginalna da nije uspjela sama ni do cenzusa, pojašnjava Borković.

“Činilo mi se važno ovo reći, jer je u takvoj atmosferi desnici puno lakše rasti. Porastu je svakako pridonijela i politika Andreja Plenkovića koji se u dva dosadašnja mandata itekako trudio da zastupnici nacionalnih manjina, prije svih srpskog SDSS-a, budu dio Vlade. HDZ-ovi otpadnici osnovali su Domovinski pokret čija se politika svodi na govor mržnje prema predstavnicima srpske nacionalne manjine, strahu od migranata – po mnogočemu imaginarnom, jer malo tko od njih želi ostati u Hrvatskoj – i podršci svom tajkunu Pavlu Vujnovcu, najmoćnijem čovjeku u ovoj državi ikad. Osim takvog skučenog DP-a, na desnici je i stranka Most koju je prije par dana znatno potresao odlazak bračnog para Nina i Marije Selak Raspudić iz svojih redova na čijoj listi je i dvoje zastupnika Hrvatskih suverenista, koji bi – za razliku od Mosta – čini se također rado u HDZ-ovu vlast. Oni bi, ako uspiju pregovori s HDZ-om, a sve ide u tom smjeru, mogli činiti novu vladu” – kaže Borković.

Barem su jednako važni, ako ne i važniji, procesi koji se događaju u HDZ-u, jer pravi izbori u Hrvatskoj uvijek su prvenstveno vezani uz tu stranku i prevlast u njoj između njenih frakcija, ocjenjuje Borković. Andrej Plenković je u pojedinim segmentima znatno olabavio politički ekstremizam ne samo u svojoj stranci, nego i u cijelom društvu, činio je to čvrstom rukom, jer labavom to u takvom konglomeratu ne bi niti uspio, navodi Borković.

“Njegova politika dio HDZ-ovaca nagnala je na što prinudni što dobrovoljni odlazak iz stranke u kojoj je, usprkos tome, ostao priličan broj utihnulih jastrebova koji samo čekaju povoljan moment da opet uzlete. Najpovoljniji je svakako Plenkovićev poraz za izborima. Ističe se pritom potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić koji je u jednoj od slavonskih izbornih jedinica, inače utočišta DP-a, dobio najviše preferencijalnih glasova u toj stranci, pa više i od Plenkovića u Zagrebu. Oni zagovaraju koaliciju s DP-om, čemu Plenković nikako nije sklon, ali u trenutku kad suradnju s njim odbijaju sve ostale stranke ostaje mu samo koaliranje s neskriveno mrskim mu DP-ovcima, koji su, uostalom, podignuli i kaznenu prijavu protiv njega. Ali, kako su izbori prošli, nju više malo tko spominje, s obzirom da je najvažnije nekako se dokopati vlasti” – kaže Borković.

Rastu desnice na izborima pridonio je neizravno i SDP, odnosno njihov bivši šef a sada predsjednik države Zoran Milanović, koji se neočekivano uključio u izbore tvrdeći da će biti njihov mandatar za novu vladu što je dovelo do reakcije Ustavnog suda, tvrdi Borković.

“Milanovićev angažman prvih dana donio je anketni rast SDP-ovoj koaliciji za čak devet posto, ali se predsjednik u međuvremenu verbalno zaletavao i tamo gdje je trebao i tamo gdje nije, tako da se SDP na kraju skoro pa vratio tamo od kuda je krenuo, a to su 42 mandata na prema HDZ-ovih 61. Svakako je pridonio većem izlasku „lijevih“ birača na izbore, iako je dio odbio sve češćim zagovaranjem desnih vrijednosti, ali je isto tako na glasanje nadahnuo i one HDZ-ove i desnije što je dovelo do, za hrvatske prilike, uistinu velike izlaznosti od gotovo dvije trećine birača, što se ne pamti još od Tuđmanovih vremena” – kaže Borković.

Iako je ulaskom u EU pritisak i nadzor zapadnih država popustio, Hrvatska je zadnje desetljeće demokratski napredovala ili je barem na razini na kojoj je bila i ranije, što s obzirom na procese oko nje i nije loš rezultat, tvrdi Borković. HDZ pod vodstvom Tomislava Karamarka, koji je već nakon pola godine morao odstupiti i raspustiti vladu zbog korupcije, izgledao je kao daleka prošlost, podsjeća naš sagovornik.

“Svakako postoji mogućnost da se radikali – putem DP-a – opet vrate u vlast. Ako bi HDZ znatno popustio u pregovorima i prepustio im četiri ministarstva koja navodno traže, Hrvatska bi se našla na istoj startnoj poziciji kao prije devet godina. U DP-u postoje dvije struje: prva desnih tehnomenadžera predvođenih Marijom Radićem, suvlasnikom trgovačkog lanca Pevex i bliskim suradnikom Pavla Vujnovca, i druga Ivana Penave, vukovarskog gradonačelnika čija je politika doslovno svedena na nesnošljivost prema Srbima, osim ako nisu bili hrvatski branitelji. Radić, za razliku od njega, gleda više na „hrvatsku lisnicu u hrvatskom džepu“ pa zagovara prodaju poljoprivrednog zemljišta, što im je dio izbornog programa, a Hrvatska je po tom pitanju prilično nevina, dok Penavu više zanima kontrola nad kulturom i medijima i, naravno, ukidanje svih dotacija nezavisnim medijima, deratifikacija Istanbulske konvencije, ukidanje prava na abortus, kao i sve ono iz lepeze europske desnice kakvu smo gledali, primjerice, u Poljskoj. Uz to, valja dodati, tu je i namjera da privatiziraju 20 posto Hrvatske elektroprivrede, što također spremno čeka spomenuti Vujnovac, glavni distributer plina u državi” – kaže Borković.  

Prvi neprijatelji desnici – barem oni vidljivi – su Srbi, ističe Borković. Iako je od rata prošlo gotovo 30 godina, iako Srba u Hrvatskoj od nekadašnjih 12 ima jedva 3, a i oni jedva da preživljavaju u ruralnim područjima gdje SDSS muku muči da im dovede barem struju, vodu i asfalt, oni ostaju arhetipski protivnici hrvatske desnice i kao takvi idealan predmet mržnje preko kojeg se, na žalost, i dalje može animirati solidan broj birača, posebno ako u ruci imate znatan korporacijski novac i tihu podršku dijela HDZ-a, zaključuje Borković, napominjući da rast takve desnice pomažu taština Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića koji su se stavili iznad države.

„U ovom trenutku doista prvenstveno o radikalno desnoj stranci Domovinski pokret (DP) ovisi hoće li Hrvatsku i nakon osam godina vladavine nastaviti voditi HDZ ili će se formirati antihadezeovska vlada koju bi predvodila lijeva koalicija Rijeke pravde, u kojoj je glavni politićki akter SDP, što je manje vjerojatno jer bi u tom slučaju uz tu vladu trebala stati i izrazito konzervativna, nacionalistička stranka Most. Postoje i treća i četvrta mogućnost: nitko ne formira vladu, pa idemo na nove izbore ili formira se postizborna, antikorupcijska koalicija svih stranaka protiv HDZ-a, koja će izabrati privremenu vladu s ograničenim mandatom od godine dana da promijeni izborno zakonodavstvo, glavnog državnog odvjetnika i ukine zakon kojim je Andrej Plenković odlučio gušiti slobodu medija, tzv. Lex AP. No, treba znati da je DP je izrastao iz HDZ-a, u njemu su prvenstveno bivši HDZ-ovci, povezani s krupnim kapitalom, kojima je Plenković preliberalan, a od osnutka ističu da žele s HDZ-om vladati Hrvatskom“ – tvrdi Helena Puljiz, glavna i odgovorna urednica portala “Nacional“.

I Domovinski pokret i Most dobili su značajan broj mandata prvenstveno zbog snažne anti-HDZ kampanje koju je vodio predsjednik Zoran Milanović i koji je htio postizborno formirati tzv. vladu nacionalog spasa u kojoj bi bili predstavnici svih stranaka koje se bore protiv HDZ-a – od krajnje desnice, preko centra i liberala/zelenih do krajnje ljevice, tvrdi Puljiz. Milanović je i inače protekle četiri godine bio jedini pravi oponent vladajućem HDZ-u, iskoristio je to vrijeme da se, kao bivši lider ljevice, približi i desnici, uživa veliku popularnost među građanima, pa je na valu njegovih predizbornih poziva biračima da se masovno odazovu na izbore i glasaju protiv HDZ-a, veći broj i lijevo i desno orijentiranih birača bio motiviran na izlazak, napominje Puljiz.

„Hrvatskom je u proteklih 34 godine čak punih 26 vladala desnica predvođena HDZ-om, pa generalno dobri rezultati desnih stranaka nisu nikakva novost. Međutim, sve više birača, kao i u ostatku Europe, osvaja tzv. radikalna konzervativna desnica, izrasla iz nezadovoljstva HDZ-om, koju snažno logistički podržavaju domaći krupni kapital i Katolička crkva, koja i dalje ima snažan utjecaj na društvene i političke tokove. DP uspio je osvojiti čak 200 tisuća glasova, a Most 170 tisuća, što je objektivno mnogo za dvije relativno male stranke. Na ovim izborima desne stranke – HDZ, DP i Most osvojile su čak 1,1 milijun glasova, dakle, naklonost više od polovice svih birača koji su glasali. Poseban problem predstavlja činjenica da su za radikalne desne opcije prvenstveno glasali mladi: gotovo polovica mladih glasala je desno, niti trećina lijevo. Ne bih rekla da je to pitanje povjerenja u parlamentarni sustav već rezultat izraženog nezadovoljstva prilikama u zemlji, socijalnim nepravdama, strašnim razmjerima iseljavanja mladih i radno sposobnog stanovništva, što prati i useljavanje manje kvalificirane, jeftine radne snage pa je to izrazito pogodno tlo za širenje ksenofobnih i šovinističkih stavova, kakve zastupaju radikalne desne i konzervativne opcije“ – ocjenjuje Puljiz.

Zbog činjenice da je SDSS Milorada Pupovca ključni partner vladajućeg HDZ-a i održao ga je na vlasti unatoč užasnim korupcijskim aferama i zarobljavanju institucija, stvorio se snažan odium prema toj stranci, njezinim liderima, ali, nažalost i prema srpskoj manjini uopće, smatra Puljiz.

„Radikalno desne stranke veći dio kampanje i temeljile su upravo na nesnošljivosti i širenju nacionalnoj netrepeljivosti, pri čemu im je baš Pupovac i SDSS bio glavna meta. Jedna dio DP-a, progonjen financijskim interesima i žeđu za moći, možda bi i mogao podnijeti koaliciju s manjinama da bi se dokopao vlasti, ali dio koji predvodi gradonačelnik Vukovara i DP-a Ivan Penava nikad na to ne bi pristao. Barem se tako zasad čini. Pupovac je već poručio da je uz HDZ i da njemu ne bi smetala ni zajednička vladavina s DP-ovcima koji se s njime obračunavaju u gotovo svim javnim nastupima“ – zaključuje Puljiz. 

Omjer vlasti između nominalne desnice i nominalne ljevice u Hrvatskoj je isti već godinama, a takav je čak bio i na onim famoznim prevratničkim izborima 2000. godine, tvrdi Dragan Markovina, istoričar i publicist. Ljevica i liberali nikada bez suradnje s relativno pristojnom desnicom nisu mogli srušiti HDZ, ocjenjuje Markovina, vjerujući da je taj omjer u društvu nakon 35 godina nacionalističke stvarnosti čak i dobar.

“Ono što na ovim izborima jeste novo nije dakle omjer glasova, nego činjenica da više nema iole pristojne desnice. To nije čak ni Most koji je od ove tri liste tome najbliži, budući da je riječ o izrazito klerikalnoj i antiimigrantskoj stranci. Druga novost, što je opet zabluda u široj javnosti, jeste ta da je Domovinski pokret prošao bitno lošije na ovim izborima po broju mandata, nego na prošlim, ali ih je raspored tih mandata, odnosno D’Hondt, koji je najviše oštetio Možemo, doveo u ucjenjivački poziciju ključnog aktera. Domovinski pokret pak, osim što je izravno naslonjen na ruski ekonomski i politički kapital’, jeste stranka samo s jednom temom, a to je obračun sa Srbima i Jugoslavenima, da budem ironičan, ali suštinski točan. I ta stranka koja je nastala od otpadnika iz HDZ-a koji su postali nezadovoljni zbog javne promjene kursa HDZ-a i pogotovo zbog činjenice da je njima omraženi SDSS na čelu s Miloradom Pupovcem, dio vladajuće većine, zapravo žele povratak HDZ-a na tvorničke postavke iz devedesetih. Drugim riječima, čak i ako se ta koalicija dogodi, to će biti već viđeni surovi tuđmanizam” – kaže Markovina.

Po zadnjim naznakama, Plenković ne želi dopustiti da mu se uruši ključno nasljeđe površinskog civiliziranja HDZ-a, odnosno da formira vladu bez SDSS-a i s Domovinskim pokretom, smatra Markovina. U tom smjeru, ipak, Plenkovića  lome mnogi iz HDZ-a koji ga se jedva čekaju riješiti, kao i Domovinski pokret, ocjenjuje Markovina.

“Istovremeno je Plenković očito sebi pripremio i izlaznu strategiju time što se stavio na čelo liste izbora za Europski parlament koji će se održati početkom šestog. I sad imamo tri potencijalna scenarija, od kojih nijedan još nije siguran. Prvi je da on ili Domovinski pokret popusti i da formiraju Vladu. Ali onaj tko popusti potpisao je politički kraj na sljedećim izborima. Tu su manjine pomogle, rekavši da će zajedno glasati za HDZ-ovog predsjednika Sabora i dovevši DP pred svršen čin. Druga opcija je da kompletna lijevo-liberalna scena, zajedno s Mostom i Domovinskim pokretom konstituira Sabor, donese par ključnih odluka oko kojih se slažu i koji će HDZ-u oduzeti poluge moći te novi izborni zakon, pa da se onda nakon par mjeseci ide na nove izbore. I treća opcija je da se odmah kaže kako nema većine i ide na nove izbore. S tim da je onda neizvjesno hoće li HDZ na njih voditi Plenković ili će se povući u Bruxelles” – zaključuje Markovina.

Porast desnice nije karakterističan samo za Hrvatsku, to je širi europski i globalni trend na koji mnogi politički analitičari upozoravaju, a realnost tog jačanja bit će testirana i na predstojećim izborima za novi saziv Europskog parlamenta (9.6.), ocjenjuje Senna Šimek, provoditeljica programa Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatske (YiHR). Riječ je o odgovoru na strah i nezadovoljstvo koji su prisutni kod mnogih građana, odnosno generalno pesimističnog Zeitgeista koji vlada u Europi, ocjenjuje Šimek. Kao razlozi za to se uglavnom navode porast životnih troškova, strah od “drugog” uzrokovan dolaskom izbjeglica i generalno promjenom demografske strukture Europe, ratova koji se odvijaju (kao i onih koji prijete), klimatskih promjena koje stvaraju “we’re doomed” atmosferu, napominje Šimek.

„Definitivno se dio toga prelijeva i na Hrvatsku, odnosno na ponašanje hrvatskih stranaka i birača. Ipak, čini mi se da se o ovom porastu desnice u Hrvatskoj više govori zbog toga što Domovinski pokret, kao najspominjanija stranka desnice trenutno, zauzima poziciju pivotalnog političkog aktera (slično kao Most na izborima 2015., odnosno 2016. godine). Jednako tako, mislim da ulazimo u razdoblje tzv. interregnuma koje je Gramsci opisao kao odumiranje starog novog poretka dok novi još nije rođen. Mislim da situacija nije baš tako dramatična, ali poanta jest da dvije najveće tradicionalne lijeve i desne stranke (SDP, odnosno HDZ) sve manje i manje jesu lijeve, odnosno desne (ako su ikad i bile) te slabo dopiru do novih birača, a stari su njima revoltirani. To je prostor u kojem se profiliraju nove stranke, a rezultat je diferencijacija mandata. Koliko god paradoksalno zvučalo, rast desnih stranaka pokazuju da snaga HDZ-a ipak slabi, a u kontekstu Domovinskog pokreta posebno to da HDZ više nema monopol na “domoljubne” teme, istovremeno provodeći proeuropsku politiku, ali u pozadini uništavajući institucije i održavajući klijentelizam“ – kaže Šimek.

O hrvatskoj desnici još uvijek ne treba govoriti kao o ujedinjenoj i homogenoj grupi s vrlo jasnom i konkretnom ideološkom strukturom, tvrdi Šimek. Barem zasad, riječ je o protestnim glasovima, odnosno onim biračima i političarima koji su postali nezadovoljni vrijednosnom i/ili lokalnom politikom HDZ-a, kao i onima koji su bili regionalno orijentirani prema nekad znatno jačem HDSSB-u, stranci koju je osnovao Branimir Glavaš, nepravomoćno osuđen za ratne zločine počinjene nad civilima u Osijeku, podsjeća Šimek.

„To, naravno, ne znači da zbog toga treba biti manje na oprezu ili da ne postoji potencijal za rast, već da je još uvijek teško zaključivati o dugoročnoj moći desnih stranaka, tj. Domovinskog pokreta i Mosta kao dvaju najjačih. Ipak, smatram da pažnju treba posvetiti političkom ponašanju mladih koji čine veliki dio biračkog tijela Mosta. Naime, iako se Most, kao i Domovinski pokret, uvelike profilirao na antagonizmu spram HDZ-a, bolje komunicira prema mladima i pogađa teme koje su im bliže i važnije, posebice nova identitetska pitanja koja danas uglavnom predstavljaju točku razilaženja. S druge strane, Domovinski pokret nastoji preuzeti monopol na tzv. povijesne teme, odnosno profilira se kroz odnos prema prošlosti, a to (još uvijek) nije zanemariva tema u analizi ponašanja hrvatskih birača, barem ne onih srednjih godina i starijih“ – kaže Šimek.

Šimek smatra da moć desnice leži više u nesposobnosti lijevih stranaka da ponudi nešto više od anti-HDZ politika, a manje u kvaliteti same desnice.

„Ima nešto više i u tome da kako je izborni sustav osmišljen. Naposljetku, mislim da vrijedi podsjetiti na razlikovanje ekstremne i radikalne desnice koje nam pomaže odgovoriti na pitanje povjerenja u parlamentarnu demokraciju. Radikalna desnica je, najjednostavnije rečeno, protiv sustava, odnosno zahtijeva njegovu transformaciju, dok je ekstremna desnica ona koja djeluje unutar postojećih okvira, ali se profilira na vrijednostima koje su usmjerene protiv nekih društvenih grupa, što može biti i opasnije jer narušava sustav iznutra. U tom smislu Domovinski pokret više spada u drugu kategoriju, ali ponovno bih istaknula i njihovu raspršenost, odnosno primarno interesnu povezanost koja će potencijalno prevagnuti nad ideološkim maksimama s kojima izlaze u javnost u zadnje vrijeme. Drugim riječima, njihovo “povjerenje” u parlamentarnu demokraciju pokazat će se kroz usmjerenost na ostvarivanje udjela u vlasti, a manje kroz dosljedno držanje predizbornih politika“  - ocjenjuje Šimek.

Izbacivanje SDSS-a, tj. predstavnika srpske nacionalne manjine koji su dosad, zajedno s ostalim “manjincima”, sudjelovali u vladi, bio je jedan od glavnih uvjeta Domovinskog pokreta za sudjelovanje u formiranju nove većine, odnosno buduće izvršne vlasti, podsjeća Šimek.

„Taj je zahtjev bio poprilično širok - od toga da SDSS “samo” ne bude dio vladajuće koalicije, do toga da se zabrani javno djelovanje, odnosno razvoj i iskazivanje srpskog nacionalnog identiteta, kroz, primjerice, gašenje tjednika Novosti. To je, nota bene, teško ostvarivo s obzirom da je zajamčeno Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina za čije je mijenjanje potrebna kvalificirana većina. No, omogućavanje političkog manevriranja stranci koja se za zalaže za takve stvari bilo bi užasno štetno iz, barem, dva razloga. Prvo, time bi se poništio sav napredak koji je napravljen u poboljšanju odnosa između Hrvata i Srba u Hrvatskoj u zadnjih 20 i više godina, kao i položaja Srba u Hrvatskoj uopće. To se, s obzirom na delikatnost procesa, vrlo lako može urušiti. S druge strane, to bi generalno bilo loše za Hrvatsku jer reduciranje prava manjina nije nešto što je u skladu s europskim vrijednostima, a to nije nešto što bi umjereni dio HDZ-a na čelu s Plenkovićem preferirao“ – zaključuje Šimek.

6yka