Ivan Šeremet: Izopćenici

Ivan Šeremet: Baš me briga živim kao ćuko…
Ivan Šeremet: Autosatira

Novac ne kvari samo ljude. Posredno izobličuje kultura, pa u rukama samoživih i bahatih prekriva život lažnim sjajem. Institucionalizira se građanski kontekst kulture baziran na zabavi i tezama: „Skoro isto, terapija i važno je da se nešto događa“.

U praksi to su smotre različitih i sličnih provenijencija, vikend stvaralaštva s pretencioznim prefiksima: Art časopis, Slavonski Brodway, međunarodno.

Svođenje kulture na njenu sličnost s prethodnom. Produciranje prašnjave baštine ili „tegljenje leša mrtvog oca za sobom“, (Baudelair) podsjećaju na vremena koja su osuđivala „izme“, a koja bi svi rado zaboravili.

Rezultati odluke o subvenciji su sukladni, iz rakursa podobnih tako proizlaze zvijezde ovogodišnjeg sajma. „Profesionalni“ glumci (2) multipraktici s dvije i pol uloge…

Istovremeno, izopćena gomilica Udruge Tvrđava Brod, osim novca (u skromnoj količini) za svoje djelovanje ne može dobiti ni odgovor na pitanje o razlogu takve odluke.

Podsjetimo, to je program od pet izložbi (godišnji), različit od svega prethodno navedenog, a provode ga: Lucija Lebić akademska slikarica, nagrađivana, zaposlena na osnovnoj školi. Danijel Soldo, najbolji brodski fotograf, nagrađivan na državnom nivou, radi za Cropix. Damir Fajdetić zaposlen u HBP, jedan od najboljih studijskih fotografa u Hrvatskoj. Zoran Hrkač autor tri knjige pjesama. Zlatko Kozina je sveučilišni profesor, umjetnik. Izlagač na niz žiriranih, problemskih izložaba u relevantnim galerijama. Uskoro mu izlazi knjiga o umjetnosti koju financira Ministarstvo kulture i matična Akademija. Ivan Šermet, najzastupljeniji umjetnik i kustos izvan Slavonskog Broda u posljednjih 30-ak godina.

Biti kamen spoticanja u jednoličnom životu suvremenog društva i izazivati bijes tzv. „normalnog“ svijeta koji upravo na taj način otkriva svoju lažnosti, vjerojatno je privilegija…

No kakvo je to društvo koje ne pušta razigranog dječaka na svoje uzurpirano igralište naravno, samo čitatelji mogu procijeniti.

9 comments

Skip to comment form

 1. Stilinović se odlučio na zanemarivanje. To je očito. Što kaže Vlatko Balošić, mali od Kul kužine?

 2. Što je ovo? Serijal o beščašću brodskih kulturnjaka koji sebi pare dadoše, a druge izignoriraše?

 3. Podjednaki problem su kolege umjetnici koji kao pičke šute. Dobili su s valova za sebe, pa ih baš briga za sramotano postupanje Kulturnog vijeća.

 4. Sve mi se čini da će ovo postati malo veći skandal o kome će izvještavaiti i Stilinovićeva televizija HRT. Pazi ti ovo… biti u Kulturnom vijeću, davati sebi novac, a drugima ni ne odgovoriti na molbu.

 5. Trebao bi se tu javiti i Andrić, dogradonačelnik za kulturu.

 6. Ovi ljudi se trebaju sramiti:

  “Članovi kulturnog Vijeća grada (Silvio Stilinović, Emina Berbić Kolar, Dajana Breznik, Karlo Đurić, Stanislav Hudi, Vlatko Balošić, Damir Butković, Gabrijela Blekić, Igor Ilić) u principu su u sukobu interesa te sukladno honoriraju „svoje“ udruge. Bilo bi zanimljivo čuti razlikovna pojašnjenja.”

  1. Šeremet, pa tu je i Stanislav Hudi, vratit će ti, spreman budi.

 7. Interesantno. Treći nastavak velike optužbe za sukob interesa, a optuženi šute kao mindže. da je došlo do svađe rekao bih da se ne svađaju, ako se neće potuči.

 8. Dobra odluka Ivana Šeremata. Meka javnost sazna o manipulacijama Kulturnog viječa. Dosta je dogovora ispod stola!

Odgovori