Jedna od stvari koje sam primijetio tijekom godina ljetujući na Čiovu je ta kako različito stranci i mještani doživljavaju Hrvatsku. Iako je to prirodno u svakoj zemlji svijeta, percepcije su ovdje znatno izrazitije različite.

Stvari su se za mene promijenile tek kad sam otkrio moćnu Državu Uhljebistan, kao što ste mogli saznati u kolumni  o eskuzivnom otkriću o postojanju  dvije Hrvatske: Prije i poslije otkrića uhljeba . To i nije neka spoznaja, već empirijski dokazana činjenica. „Riječ uhljeb može se upotrebljavati u dva značenja. Prvo značenje, ono kojem su skloni internet libertarijanci i anarhokapitalisti, označava sve one koji plaću primaju iz državnog proračuna.“ Izvor: http://rjecnik.neologizam.ffzg.unizg.hr/2016/02/25/uhljeb/

Uhljeb je osoba koja prima plaću iz državnog proračuna za rad koji ne rezultira stvaranjem dodatne vrijednosti u smislu proizvodnje dobara ili pružanja usluga koji korisnicima istih povećava kvalitetu života. Da li poznate kojeg?

Pa ipak, optimistični dojmovi većine posjetitelja dijametralno su suprotni gledištu većine mještana/ domorodaca. Oni koji već nisu emigrirali vide kako se situacija pogoršava i pogoršava (obala betonira i betonira u favele), uz sve manje nade za uspješnu budućnost Hrvatske/ Slavonskog Broda/ Crnog potoka - osim ako, naravno, nisu dio napuhanog birokratskog sustava koji osigurava lagodan način života, licemjernom  ljubaznošću fascinatnog broja uhljeba, koji sve više čvrsto stišče uredne porezne obveznike, koji nisu pripadnici Uhljebistana i sve ih teže plaćaju

Uostalom, bio bih i ja optimist da imam pašnjak na moru s bazenom za napajanje valjda „stoke“ koji mi donosi  bar 100 EU na dan, ali nemam. Iako nisam Kuščević, a ni dide nam nisu ni malo slični. Zločesto se šalim.

Mnogo je načina da se ilustrira veliki broj parazita koji hrane one koji ostaju i rade, ali ovo je  ilustracija u kolumni da ilustriram poantu. I iako brojevi možda nisu 100% točni, ali 99.99% jesu), sentiment bi trebao prenijeti poruku.

New York, grad s 8,4 milijuna stanovnika, ima jednog gradonačelnika, 5 zamjenika i 51 gradskog vijećnika.Hrvatska, zemlja s skoro pola tog stanovništva (zapravo manje danas, sada manje od 4 milijuna) ima 128 gradskih gradonačelnika s 213 zamjenika, 20 regionalnih guvernera s 50 zamjenika, 428 gradonačelnika manjih gradova i sela sa 480 zamjenika i ukupno 8354 vijećnika. Tko to plača?Vi. TKO šuti najviše? Opet isti odgovor, upravo mi/ vi, a oni/ uhljebi će sigurno šutititi do daljnjeg.

A New York djeluje, manje-više, i Hrvatska to ne čini.

Slavonski Brod s svojih 50 ak tisuća stanovnika ima 25 vijećnika, ah taj NY  pojma oni nemaju, dva zamjenika gradonačelnika, tajnika nemam pojma koliko. Opet će neki reći da je to malo. Dragan Jelić  iz stranke koju toliko volim s prefiksom NE dosad se jedini odrekao mjesečne naknade za povremeno sjedenje u vijeću i istu preusmjerio potrebitima. Kod nas je bitno imati 13 ručica, ali koliko one koštaju nije bitno. Bitna je VLAST i sinekure koje ona daje. Uostalom taj NY je samo 170 puta veći od SB, ali pojma oni nemaju.

A nekoliko je pokazatelja koji bi ukazivali na to da je neuspjeh na putu, osim napuhane i neučinkovit. Omjer poreza koji plaćaju porez/ rade prema umirovljenicima pokazuje zabrinjavajući trend. Omjer koji je nekad bio blizu 4: 1 sada je bliži 1,2: 1. Uz redovne umirovljenike, broj ratnih veterana i dalje raste, iz godine u godinu čak gotovo 25 godina nakon rata. Danas taj broj broji preko 500 000 veterana, mogla je bit Hrvatska do Tokija koliko ih imamo.

Nije bilo značajnih pokušaja bilo koje vrste reformi.  Kleptokracija nakon rata i kronizam koji paralizira Hrvatsku danas nastavljaju neumorno, i malo je čudo da je Hrvatska na nedavnom IMD-ovom rangu konkurentnosti 2019. zauzela 60. mjesto od 63. - ispred Argentine, Mongolije i Venezuele.

Ima nade za „Punk nomade“.  Gradonačelnik Bjelovara pokrenuo je aplikaciju na kojoj građani mogu u stvarnom vremenu transparentno pratiti sve financijske transakcije grada.Već kad smo skoro uspjeli po svim pokazateljima bit dno dna. Barem zamislite ljudi više ne žele razgovarati o partizanima i ustašama. Želimo učiti i spoznati povijest kakva je bila bez pristranosti, a i kroz budućnost praviti povijest na ponos svih nas. Samo zamislite. Propade zamisao ako i kad upalite tv.

Zamislite kad bi primjer Bjelovara došao u Zagreb, a tek u Slavonski Brod da stave sve račune u realnom vremenu dostupne svim biračima na uvid, onako transparetnosti radi.. Da li je koji vijećnik  iz ekipe 25 to predložio, uvjeren sam da nije .U transparetnost svog grada razočarao sam se  kod običnog upita o pristupačnosti mog grada OSI. Odgovora nema ili je odgovor šutnja?

Uhljebi su tu, oni su svugdje oko nas. Njih ne vidimo, ali tu su. Usudio bi se napisati i da je papirnato plišana rodica uhljeb postavljen bez cilja i svrhe, kao i konkretne funkcije. Ima video nadzor, postavljena je bez natječaja. Kao pravi uhljeb jedino što čeka je redovito podapiranje. Moto Uhljebistana je Pipl Mast T(k)rast As.