Sada, kada, ako je riječ o onečišćenju zraka, najmanje 72 sata je cijela Hrvatska (osim brodskih mjernih postaja) i najmanje  48 sati kada je (nedjeljom ujutro za vrijeme pisanja ovog članka) cijela Hrvatska, pa i Slavonski Brod u ‘ZELENOM’, možemo se pomalo posvetiti ‘uspomenama’ iz naših arhiva, ali i kumuliranju saznanja o tome da je Slavonski Brod i dalje najonečišćeniji u Hrvatskoj, a i šire... 

Prvo je riječ o 'uspomeni' s FB arhive od prije 8 godina. Tada je opisano stanje, kakvo stanje i prije i poslije bezbroj puta se događalo... Na žalost bez adekvatne reakcije odgovornih! Tada (23.02.2016.) sam pisao:“Slika govori više od riječi (https://www.facebook.com/peter.totdjerdj/)! Skoro je cijela Europa u ZELENOM… Jedino je Slavonski Brod, sada već osam sati s indeksom onečišćenja oko i iznad 180 poena i koji 'zalutali' grad na jugu Europe ima još visoko onečišćenje i u CRVENOM! Pa čak su i mjerne postaje u Turskoj, a i Peking o kojem gradu prije mjesec dana se mnogo pričalo, imaju indeks onečišćenja do 100 indeksni poena!”. Na žalost, nitko, nitko prije, ali ni poslije nije na sve to reagirao. Zaista, kuda nas to vodi?     

Da,to je dovelo do toga da na karti praćenja onečišćenja lebdećim česticama PM2.5 (dvogodišnji prosjeci) sa strane Europske agencije za okoliš, “European city air viewer”, prije tri godine Slavonski Brod je bio na 3. mjestu, pa onda u na 6., a kako smo više puta na portalu SBPeriskop pisali (a polako su i ostali mediji počele koristite tu informaciju) prošle godine je na 1. mjestu od najonečišćenijih gradova u Europskoj uniji (https://www.eea.europa.eu/themes/air/urban-air-quality/european-city-air-quality-viewer)!

Na žalost, kako vidimo ni ove godine Brođani neće izbjeći ‘visoko rangirani položaj’ na listi gradova s najonečišćenijim zrakom jer kako je provedena analiza dvogodišnjih prosjeka (2022. i 2023.) izmjerenih satnih koncentracija lebdećih čestica PM2.5 na mjernim postajama u Hrvatskoj i ako ćemo zanemariti eventualnu validaciju podataka (koja će se naknadno odraditi u DHMZ-u i koja validacija vjerojatno neće imati veliki utjecaj na te prosjeke) brodski zrak je najonečišćeniji u Hrvatskoj.

Tako je prosjek na postajl na Jelasu (SB-1) iznosio 27,94 µg/m3, a kod Stadiona kraj Save (SB-2) 24,19 µg/m3, a treća je bila postaja Kutina-2 s prosjekom od 23,46 µg/m3, dok postaja Zagreb-3 s 22,01 µg/m3 prosjekom tek je 6. u Hrvatskoj. Usput treba spomenuti i to da je prošle godine Slavonski Brod bio na prvom (1.) mjestu od 375 gradova Europske unije s dvogodišnjim prosjekom od 28 µg/m3!!! 

Druga je 'uspomena' također je iz FB arhive (https://www.facebook.com/peter.totdjerdj/) od prije 2 godine kada slično kao i ove godine "... u Saboru se raspravljalo o Zakonu o zaštiti zraka. O tome smo mogli pročitati informaciju na HTV-u, na teletekstu (124. str.). A posebno je tu za istaći:

“Više klubova upozorilo je na problem onečišćenja u Slavonskom Brodu. … Na problem star 13 godine upozorile Ružica Vukovac (za pravednu Hrvatsku) i Marina Opačak Bilić (Socijaldemokrati).”. A malo nas iznenađuje i zabrinjava sljedeća rečenica iz teleteksta: “Državni tajnik Mile Horvat uputio ih da odgovore potraže kod čelnika Grada!”. Sve to izgleda s razlogom “oporba je tumačila kao bijeg resornog ministarstva od odgovornosti”. Što se dobro vidi i zapaža i u tome, što se sve u posljednje dvije godine odigralo u zraku u Slavonskom Brodu.

I onda i ove godine, kako smo već i javili, sve se to nastavljalo, dalje onako u rukavicama i čisto ‘dobrim’ administriranjem problema. Tako, “državni tajnik Ministarstva gospodarstva Mile Horvat rekao je u petak (16. veljače) kako je Slavonski Brod, koji godinama ima problema sa zagađenjem zraka, napravio Akcijski plan poboljšanja kvalitete zraka, odnosno kako se ‘stvar pokrenula’. …”. Također je “naglasio kako je grad nakon dvije godine dužan o tome objaviti izvještaj u svom službenom glasilu kako bi građani bili upoznati s učincima propisanih mjera.”. Na taj način još za koju godinu oni iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja odgodili razjasniti koji to ‘fenomen’ ili nemar se događa s Brođanima i u Slavonskom Brodu.

U međuvremenu, ovih dana u Eko-Integralu, poslije najmanje tri godine stanke zaprimili smo od ravnatelja dr. sc. Ante Cvitkovića “poziv za predavanje, Analiza zdravstvenih pokazatelja u Brodsko-posavskoj županiji i Slavonskom Brodu koje će se održati 27.2.2024. s početkom u 11h u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavskoj županiji...”. 

Nadamo se da će se ipak poslije tog predavanja bar djelomično promijeniti slika koju su stvorili i ’uporno’ dalje stvaraju odgovorni kontinuiranim ignoriranjem i administriranjem brodskog, 15 godina starog problema s onečišćenim zrakom.