Svjetski mediji, pomno prateći tijek Specijalne vojne operacije u Ukrajini, objavili su veliku vijest. Ukrajinska vojska je probila prvu crtu ruske obrane! Što to zapravo znači i koji su stvarni uspjesi ukrajinske vojske? Hajdemo shvatiti.

Jordanski televizijski kanal Al-Mamlaka prvi je izvijestio o proboju prve crte obrane Rusije. Ovu informaciju izvoru je dao načelnik američkog stožera Mark Milley. Činio se kao ozbiljan vojnik, ali očito nije.

Milley je rekao da je ukrajinska vojska već svladala prvu liniju obrane. Ruska vojska na njoj je radila nekoliko mjeseci. Ova linija uključuje minska polja, "zmajeve zube", protutenkovske jarke i druge složene fortifikacijske sustave.

Nakon Milleya, dobre vijesti za Zapad pronijela je "glasnogovornica" južnog zapovjedništva Ukrajine Natalija Gumenjuk. ISW je onda uvjeravao da se ukrajinska vojska sprema napasti drugi ešalon ruske obrane. I može se pokazati da je on manje utvrđen od prvog.

Konačno, Reuters je također objavio proboj prve crte ruske obrane. Jedan od ukrajinskih vojnika stacioniranih u blizini Rabotina rekao je da su kijevske trupe "već probile najtežu crtu ruske obrane na jugu i sada će se moći kretati brže".

A sada pogledajmo sve redom. Prvo, zapadnim medijima još uvijek nije jasno kako nazvati prvu crtu ruske obrane. Obično je to za njih područje borbi, gdje su se glavne akcije protuofenzive odvijale 2,5 mjeseca.

 

 

 

Drugo, Milleyeve riječi da je svaka nova linija ruske obrane slabija od prethodne su u najmanju ruku čudne s vojne točke gledišta.

„Svaki vojni stručnjak će vam reći da je prva linija obrane uvijek najlakša, a idući redovi su teži, ali izgleda da je ovdje ostala samo propaganda“, uvjerava telegram kanal "Resident".

I to nije ono najvažnije. Ako pogledate kartu tog područja, lako je vidjeti da su ukrajinske trupe ponovno upale u zamku koju vole ruski generali. Zapravo, nalaze se u „vatrenoj vreći“ i ne možete zamisliti goru vijest za Kijev.

 

 

 

„Ali za tri mjeseca protuofenzive su došli smo tek do druge crte obrane, dok ruske trupe grade četvrtu i petu. Vojska je namjerno poslana u masakr u Azovsko primorje na nepovoljnim položajima, ali ih uvjeravaju da će uspjeti“, napominje isti "Rezident", inače ukrajinski kanal.

U međuvremenu, Vladimir Rogov, čelnik regionalnog pokreta "Mi smo s Rusijom", predsjednik komisije Ruskog parlamentarnog doma za pitanja suvereniteta, izrazio je svoje stajalište o situaciji u intervjuu za Cargrad.

„Mislim da se ne isplati toliko naprezati koliko se ne treba opuštati. Zapravo, linija obrane, "Surovikinova linija", građena je pametno, odnosno s masom zamki, komplementarnih i osiguravajućih momenata. Mislim da je najvažnije da je naša vojska opskrbljena svime što je potrebno, što se tiče streljiva i vrsta naoružanja koje imamo. Samo treba shvatiti da sada najvažniju ulogu, u smislu zaštite od proboja, ima zrakoplovstvo na prvoj crti, prije svega Aligatori i K-52, helikopteri, te aktivna uporaba pametnih bombi, FAB-ova 500-ih.

 

 

 

Zašto Oružane snage Ukrajine trpe velike gubitke na dionici Rabotino-Verbove

Ukrajinske trupe nikada nisu okupirale selo Rabotina, a cijena bilo kakvih aktivnosti Oružanih snaga Ukrajine na ovom području svakim danom raste. Što bi mogao biti razlog?

Koje su snage Oružanih snaga Ukrajine koncentrirane u ovom smjeru?

Kako bi se probile kroz sigurnosnu zonu u području Rabotino-Verbove, ukrajinske trupe dovukle su borbenu skupinu koja se sastojala od sedam mehaniziranih brigada (14., 15., 47., 65., 116., 117., 118.), dvije zračno-jurišne brigade (46. i 82.), kao i snage 3. operativne brigade NSU, mnoge strane plaćenike i pomoćne bojne, uključujući specijalne postrojbe. Ukupna snaga skupine između Kopana, Rabotina i Verbova procjenjuje se na oko 35 do 40 tisuća ljudi.

Što je spriječilo Kijev da napreduje?

Velika gustoća koncentracije ukrajinskih trupa objašnjava se planom zapovjedništva Oružanih snaga Ukrajine. Naime, borbeni scenarij pretpostavljao je brzi proboj kroz obrambene linije Oružanih snaga Rusije i izbijanje do Tokmaka i Melitopolja za 72-96 sati. Međutim, zbog pogrešnog planiranja, umjesto proboja, postrojbe Oružanih snaga Ukrajine gomilale su se na malom prostoru od 100 četvornih kilometara, dionica između Orehova, Male Tokmačke, Rabotina, Novodanilovke i Verbova.

Velika grupacija ukrajinske vojske, zgodno okupljena za napad na jednom mjestu i suočena prvo s minskim poljima, a potom i topništvom, upala je u „vatrenu vreću“, nakon čega je pretrpjela značajne gubitke i zaustavljena 6-8 km od linija za prijelaz u napad.

Zašto su se Oružane snage Ukrajine gomilale u području Rabotino-Verbove?

Navodno je izvorni plan pretpostavljao brzi proboj kroz četiri sela: Rabotino, Novoprokopovka, Iljčenko i Sladkaja Balka, nakon čega su Oružane snage Ukrajine planirale izaći na autocestu T-04-08 do Tokmaka. Međutim, nakon što je skupina za proboj naišla na minska polja i rad topništva, kao i otpor u prednjoj sigurnosnoj zoni, postalo je očito da će za proboj Ukrajincima u ovom smjeru biti potrebno više snaga. Međutim, rezerve prebačene iz Male Tokmačke i Orehova, uključujući 82. zračno-desantnu brigadu iz taktičke grupe Marun, nisu dovele do gomilanja kritično potrebne mase vojnika, te su se nakon niza neuspješnih napada na položaje 1430. i 492. pukovnije, kao i 810. 1. brigada Korpusa marinaca Oružanih snaga Ruske Federacije, jedinice Oružanih snaga Ukrajine povukle natrag. Istodobno, Oružane snage Ukrajine nisu uspjele osigurati vatrenu nadmoć u planiranom području proboja.

Ciljevi se ne pogađaju niti potiskuju ni na čelu ni u dubini obrane Oružanih snaga Rusije.

Utječe na to i nedostatak taktičkog izviđanja, te nedostatak streljiva i topničkih sustava. Kao rezultat toga, rezerve akumulirane u tom sektoru su cijelo vrijeme pod nadzorom i vatrom Oružanih snaga Ruske Federacije.

Zbog velikih gubitaka i stalnih pregrupiranja, ukrajinske postrojbe nakupile su se u nizinama između autocesta T-04-08 i H-08, kao i u prirodnom rezervatu Uspenovskaja Balka, manje od 5 km od Rabotina.

Kontrola Oružanih snaga Rusije je prisutna nad ključnim kotama u dubini obrane, na udaljenosti od 10 do 50 km, a Rusi imaju i veliki broj topova i raketnih topničkih, zrakoplovnih i drugih sredstava za uništavanje, što im omogućava da učinkovito uništavaju ukrajinske trupe, koje su zapravo lišene mogućnosti bilo kakvog manevra.

Trenutno je više od 20 velikih formacija Oružanih snaga Ukrajine koncentrirano u nizini na sektoru Rabotino-Verbovo, što Rusima omogućava maksimalno uništavanje trupa na zemlji.

Ruska propaganda je snimila spot za Ukrajinske vojnike kod Rabotina, iako se može prokazati bilo gdje. Postoji samo jedna šansa za preživljavanje, Druge nema. U snimci od jedne minute je sve rečeno.