Drage Brođanke i dragi Brođani i ostali naši simpatizeri!

Kako smo i javili, već duže vrijeme mi iz Eko-Integrala pokušavamo saznati od odgovorne institucije u RH, što se to događa s prijenosom podataka o satnoj koncentraciji lebdećih čestica PM2.5 u Slavonskom Brodu na portal Europske agencije za okoliš (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index?fbclid ).

Među ostalim, posebno smo i to više puta javili gđi Dunji Mazzocco Drvar, predsjednici Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu, a ona je ujedno i ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, pa gđi Branki Ivančan-Picek, glavnoj ravnateljici DHMZ-a i gđi Sandri Benčić, predsjednici Odbora za zaštitu okoliša i prirode. 

Na žalost, odgovora od spomenutih, pa ni od drugih nema! Makar je i nama i svim odgovornima je očigledno da iz baze podataka aplikacije Kvaliteta zraka u RH (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html) prijenos podataka se vrši samo vezano za NO2, O3 i SO2, a ne i za lebdeće čestice PM2.5!

Mi, pa općenito Brođani, ne znamo što se to tu događa? Zaista,nakon što je po rezultatima Europske agencije za okoliš, Slavonski Brod je od prošle godine na 6., a pretprošle godine bio je na 3. mjestu najonečišćenijih gradova u Europskoj uniji(!), gdje je prvenstveno riječ o onečišćenju lebdećih čestica PM2.5, netko bi trebao reagirati. Naročito, ako su ti spomenuti uzorno već upitani…

U isto vrijeme, kako nam se čini, na našu zamolbu u Europskoj agenciji za okoliš počeli su otklanjati određene ‘nejasnoće’ do kojih je došlo zbog neprenošenja spomenutih važnih podataka! Tako je uklonjen kružni grafikon ispod “Accumulated past 365 days” (prilog), koji bi trebao zorno pokazati odnos onečišćenja (od ekstremnog, do umjerenog i bez’) u posljednjih 365 dana. U što će se sve ovo izroditi(?), pitanje je sad!

Mi samo možemo naslutiti. Jedna je mogućnost da je došlo do nekakve greške. Ta greška je trebala biti u posljednji mjesec ili dva, a možda i za više mjeseci, prvo primjećena, pa i otklonjena. Druga mogućnost je da je netko prijenos isključio!

Tko je isključio prijenos podataka o satnoj koncentraciji lebdećih čestica PM2.5? Na žalost, još se ne zna.

Tako je nastala jedna potpuna konfuzna situacija. Grad je, koji je godinama, četrnaest godina bio na ‘top-listi’ najzagađenijih gradova u Europskoj uniji, odjednom na karti Europske agencije za okoliš postao nezagađen. Mašala! Pa zaista, kako dobro djeluju poduzete mjere od svih, pa i Ministarstva, Povjerenstva, (saborskog) Odbora za zaštitu okoliša, DHMZ-a, Županije, Grada, pa i dijelovi Akcijskog plana iz Grada i drugih. Ne, nije riječ o travanjskoj šali, nego o velikom nemaru ili neodgovornom potezu odgovornih! 

Tako u kružnom grafikonu iz aplikacije Ministarstva (prilog) lijepo se vidi da u posljednjih godinu dana ukupno na mjernoj postaji na Jelasu (SB-1) bilo je 26 dana sa izuzetnim (ekstremnim) onečišćenjem, to prvenstveno lebdećim česticama PM2.5. Što znači da je 24-satni prosjek lebdećih čestica PM2.5 u Slavonskom Brodu u tih 26 dana bar jedan sat, a često i cijeli dan bio iznad 75 µg/m3, odnosno postaja je bila u LJUBIČASTOM!!!

Poslije kratke analize, koja analiza zaista lako se može provesti putem spomenute aplikacije, mogli smo vidjeti da mjerna postaja na Jelasu (SB-1) u posljednji 4 - 5 mjeseci 26 dana je bila u LJUBIČASTOM, najviše u Hrvatskoj i to 11 dana u prosincu, a 15 dana ove godine u prvih 70 - 75 dana! Dok druga brodska mjerna postaja kod Stadiona kraj Save (SB-2) u isto vrijeme 16 (8, 8) dana je bila u LJUBIČASTOM. 

Druge postaje u Hrvatskoj su puno rjeđe bile u LJUBIČASTOM i to najviše Koprivnica-1 12 (5, 7) dana, Kutina-2 9 (5, 4) dana, Zagreb-3 samo 8 (5, 3) dana, Koprivnica-2 6 (3, 3) dana, dok sve ostale postaje (Osijek-2, Zagreb-1, Zagreb-2, Zagreb-4, Kutina-1 i Sisak-1) bile su 3 ili manje od 3 dana u LJUBIČASTOM, ali često i bez jednog ekstremnog onečišćenja.

Mislim da svima, koga to uopće interesira, potpuno je jasno da je Slavonski Brod u nezavidnoj situaciji!!!