Slavica Lemaić: Valenta i Pudić izigrali su volju birača i omogućili gradonačelniku Duspari opstanak na vlasti. Ovo je sramotna postizborna prijevara glasača zbog osobnih interesa i koristoljublja. (Intervju - prvi dio)

 

Slavica Lemaić: Slavonski Brod se guši u ortačkom kapitalizmu, klijentelizmu i nepotizmu (Intervju - drugi dio)

 

U vašem predizbornom programu planirali ste za vrijeme trajanja četverogodišnjeg mandata uložiti ukupno 60 milijuna kuna u bespovratne potpore brodskim poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ovima. Kakvu korist bi od takve gospodarske politike, za koju se zalažete, imali Grad Slavonski Brod i obični građani?

Bez izravnih ulaganja u gospodarstvo nema gospodarskog razvoja. Krajnji cilj davanja bespovratnih potpora brodskim poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ovima je postizanje gospodarskog razvoja Slavonskog Broda i stvaranje kvalitetnih novih radnih mjesta.

To nije nikakvo poklanjanje novca nego ulaganje u razvoj grada. Svaki euro uložen u razvoj gospodarstva s vremenom bi se kroz naplatu poreza na dohodak višestruko vratio u gradski proračun.

Prema Zakonu o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave prihodi od naplate poreza na dohodak raspodjeljuju se tako da gradu pripada 74%, županiji 20%, a 6% ostaje za financiranje decentraliziranih funkcija.

Dakle 74% prihoda ostvarenih naplatom poreza na dohodak na području grada Slavonskog Broda izravni su prihod gradskog proračuna Grada Slavonskog Broda.

Cilj gradske politike mora biti povećanje ukupnog broja zaposlenih na području grada kao i njihovih plaća jer će se na taj način povećati i stalni prihodi gradskog proračuna od naplate poreza na dohodak.

Povećanjem gradskog proračuna bit će više novca za sve što se po zakonu financira iz gradskog proračuna, a to znači bolji životni standard i bolju socijalnu zaštitu za sve građane Slavonskog Broda. Zato je za opstanak i razvoj Slavonskog Broda ključno da novac kojim raspolažemo počnemo ulagati u projekte i programe koji će stvarati kvalitetna nova radna mjesta jer jedino od takvih projekata i programa će svi građani imati koristi.

Glavni uzrok demografske katastrofe u Slavonskom Brodu i u čitavoj Hrvatskoj je kronični nedostatak kvalitetnih radnih mjesta s dobrim radnim uvjetima i dobrim plaćama. Bespovratne potpore ujedno su iznimno moćno sredstvo za privlačenje uspješnih start-up kompanija iz drugih dijelova RH u Slavonski Brod, a time i za otvaranje novih radnih mjesta.

Američka kompanija Jabil započela je u Osijeku izgradnju goleme tvornice i centra izvrsnosti u kojima bi samo u prvoj fazi trebalo biti otvoreno 1500 novih radnih mjesta, a u konačnici se spominje brojka od čak 4500 novih radnih mjesta. Vi ste još prije šest godina upozoravali da Slavonski Brod nema poduzetničku zonu koja bi zadovoljila potrebe velikih investitora i predlagali ste rješenja tog problema, ali gradonačelnik ništa nije poduzeo. Zašto je Jabil odabrao Osijek za realizaciju svog projekta, a ne Slavonski Brod?

Jabil uopće nije ni razmatrao Slavonski Brod kao moguću lokaciju za realizaciju svoje goleme investicije koja će doslovno preporoditi Osijek u gospodarskom smislu.

Jabil je u osječkoj poduzetničkoj zoni Nemetin kupio zemljište koje u komadu ima 17 hektara površine i koje ima svu potrebnu komunalnu infrastrukturu. S druge strane Slavonski Brod nema ni jednu poduzetničku zonu u svom vlasništvu koja bi zadovoljila prostorne potrebe Jabila.

Ukupna površina poduzetničke zone Bjeliš-zapad iznosi 23.6 hektara, ali stvarna raspoloživa površina je puno manja, a prostor unutar zone je cestama i drugim izgrađenim sadržajima podijeljen na puno manje površine. U poduzetničkoj zoni Bjeliš-zapad nema dovoljno prostora ni za jednog većeg investitora. Pored toga ta zona loše je prometno povezana jer nema izravni izlaz na autocestu kao uspješna Industrijska zona u Novoj Gradiški. To je, urbanistički gledano, idiotski upropašten prostor koji je bio idealan za izgradnju novog stambenog naselja ili javnih sadržaja.

Poduzetnička zona Jelas zapad osnovana je Odlukom brodskog Gradskog vijeća još 2014. godine, a površina te zone iznosi gotovo 90 hektara i ona zadovoljava prostorne potrebe Jabila. U čemu je onda problem?

Problem je u tome što je zemljište u toj poduzetničkoj zoni u vlasništvu RH, a gradonačelnik godinama ništa nije poduzimao da ispuni zakonom propisane uvjete za darovanje tog zemljišta Gradu Slavonskom Brodu. Budući da Grad Slavonski Brod nije vlasnik tog zemljišta na njemu nije ni mogao graditi potrebnu komunalnu infrastrukturu pa smo propustili i mogućnost da u proteklom sedmogodišnjem europskom proračunskom razdoblju povučemo sredstva iz EU fondova za izgradnju potrebne komunalne infrastrukture u zoni kao što je to npr. učinio Grad Zadar. Budući da Grad Slavonski Brod nije vlasnik zemljišta u ovoj zoni Gradsko vijeće nije moglo donijeti ni Odluku o sniženoj poticajnoj cijeni zemljišta unutar zone za potencijalne investitore.

Unatoč činjenici da Slavonski Brod ima najbolji geografski i prometni položaj u Slavoniji gradonačelnik Duspara u 18 godina na čelu grada nije uspio u brodske poduzetničke zone dovesti ni jednog jedinog investitora koji bi sagradio novu tvornicu. Gradonačelnikov odnos prema gospodarstvu i urbanističke promašaje Osijek i Nova Gradiška odlično su iskoristili. Po pitanju razvoja gospodarstva novi gradonačelnik Osijeka napravio je za Osijek u samo dvije godine mandata više nego što je Duspara napravio za gospodarski razvoj Slavonskog Broda u proteklih 18 godina.

Dok gradonačelnik Osijeka govori da mu je razvoj gospodarstva apsolutni prioritet gradonačelnik Duspara uvjerava Brođane da gospodarstvo nije u nadležnosti grada. Sada svi ispaštamo posljedice takve gradonačelnikove nerazvojne politike.

Hoće li Brođani i Brođanke ikada progledati u kome je problem?

- Nastavit će se -