Evo, polako se stišava visoko napeto stanje na nasipu rijeke Save. Na sreću nas Brođana, uz velikih napor i odgovornih i institucija zadužena za obranu od poplave, a najviše uz danonoćno bdijenje civilnog stanovništva, Brod je obranjen. Čestitka svima i velika hvala!!!

Sada iz analize puno toga se može saznati i biti pametniji za buduće. No, to ostavljamo odgovornima da kvalitetno odrade. Jedino ćemo potkrijepiti gore spominjanu rečenicu da je Sava kod Slavonskog Broda bila kao Dunav…

Nemamo adekvatne podatke, samo prekjučerašnji izvještaj sa stranice Državnog hidrometeorološkog zavoda za hidrologiju. Vidi priloženu tablicu, gdje se vidi da je većinom Sava u opadanju, dok Dunav polako raste. Također se vidi kako na mjernim mjestima na Savi i dalje su izvanredne mjere, kao i na cijelom području uz Savu nizvodno od Jasenovca, možda je točnije da kažemo, od Siska.

Još jedan podatak nas iz te tablice može zaintrigirati, a to je usporedba protoka Dunava kod Batine i protoka Save kod Slavonskog Broda.

Kako piše u objašnjenju na stranicama DHMZ: „Protok predstavlja volumen vode koja protiče kroz neku proticajnu površinu u jedinici vremena. U hidrometriji se protok najčešće iskazuje u kubnim metrima u sekundi (m3/s)… Protok je izvedena veličina koja se, kao takva, najčešće određuje posredno – mjerenjem brzine strujanja vode i površine proticajnog presjeka…“.
Dana 20.05.2014. god. protok Dunava kod Batine je iznosio 3899 m3/s, a Save kod Slavonskog Broda 3087 m3/s! A koliki je bio dan dva prije sigurno se može provjeriti u DHMZ-u. No, tih dana zaista je Sava kod Slavonskog Broda izgledala kao Dunav, najveća europska rijeka!

Sava kao Dunav