U povodu Dan grada Slavonskog Broda predsjednik Repubike Hrvatske, Zoran Milanović, nazočio je svečanoj sjednici Gradskog vijeća. Svoj govor, kako izvještava internetski portal Plusportal, počeo izravnim obraćanjem gradonačelniku Mirku Duspari za kojeg je imao samo riječi hvale.

- Već osamnaest godina vodite ovaj grad. Počeli ste ga voditi kad sam ja znao za vas, ali vi niste znali za mene. Slavonski Brod miran je grad, nema sramoćenja, nema skandala, nema uhićenja,… Maksima da „zaboraviš privatno i baviš se javnim“, toliko puta citirana, još više puta prezrena i manipulirana, zapravo je bit vođenja javnih poslova. Što joj se više približiš, to si bolji i uspješniji. Slavonski Brod imao je teških trideset godina. Imao je teži put od gradova u Istri koje je spasio turizam, ali preživio je i izgurao. - kazao je, između ostalog, predsjednik Zoran Milanović.

Svi koji su zadržali intelektualnu i duhovnu distancu spram ove i ovakve apsolutno neprikladne i neumjerene pohvale, spram Milanovićevog javnog iskazivanja priznanja i zadovoljstva osamnestogodišnjim djelovanjem, postupcima i vještinama Mirka Duspare na krovu grada, svi koji su ovo javno isticanje vrijednosti i javno odobravanje gradonačelnikovih djela, procijenili neumjesnim i nedvojbeno pretjeranim, pomislili su kako su istinite tvrdnje da su karakteristike prepotentnih političara neupućenost, površnost i neodgovornost. Mogu se razumjeti Milanovićevi motivi i razlozi uljudnog gosta da domaćinu iskaže počast, te moguća političko-interesna bliskost s Dusparom, ali izreći srcelomeću laudu s obilježjima starozavjetnog apokrifnog mita, spisa nadasve dvojbene vjerodostojnosti, znači biti izvrgnut podsmijehu, naročito informiranih Brođana.

Dakle, predsjednik republike bio je gost gradonačelniku Slavonskog Broda, grada koji je po onečišćenju zraka i njegovoj nekvaliteti na prvom mjestu u Europi (https://www.eea.europa.eu/themes/air/urban-air-quality/european-city-air-quality-viewer Europske agencije za okoliš: “European city air viewer”). Na prvom mjestu!!! O torturi kojoj su izloženi građani Slavonskog Broda godinama prosvetiteljski piše eko aktivist Peter Tot-Đerđ, ali bez vidljivog pomaka, jer gradonačelnik ne haje za nuđenje izlaza, čak i odbija komunikaciju s njim i tzv suradnicima iz Eko Integrala. Milanović se o tom užasu od situacije i nemara nije ni raspitao, a kamoli da bi, po formaciji, nešto poduzeo, pomogao, sugerirao. A smrdilo je i tog dana. Skandalozno!

Slavonski Brod miran je grad, nema sramoćenja, nema skandala, nema uhićenja,… izjavio je predsjednik države. Iseljavanje mladih, po njemu nije skandal, nije sramota. Nije skandal što brodska vlast, na čelu s Dusparom, ne zna ni osnovno - koliko je mladih otišlo iz svog grada, trbuhom za kruhom.

Trebali su savjetnici predsjednika RH upoznati s nastojanjima nezavisne, oporbene vijećnice Slavice Lemaić, da gradonačelnik položi račune za nečinjenje i pogrešno činjenje. Inače, Brod i Duspara nemaju oporbu. Zato je Brod miran, mračan grad, jer nema špirita od vitalnosti mladih, kako bi gorio idejama i praksom, i osvjetljavao svojim primjerom cijelu državu. Brod ni po čemu nije izniman. Njegova budućnost je spora smrt.

Nema uhićenja? Predsjedniče, pa to je isto kao da kažeš kako do sada nije bilo poplava, dok na nebu vise crni, niski i veliki oblaci. Teške se kiše spremaju.

Nećemo ovaj put o kadroviranju, o sječi vodećih kadrova o kulturi, o nabavama male vrijednosti, o Korčuli i kaznama za bespravnu gradnju...

U pravu je Nicolas de Chamfort, koji je napisao: Čini se da većina naših društvenih institucija ima za cilj održavanje čovjeka u osrednjosti ideja i emocija, što ga čini najprikladnijim da vlada ili da se nad njime vlada. Nažalost, Milanović je, izbjegavanjem bilo kakve dobronamjerne, pa čak i očinske, kritike i po(d)uke prilikom držanja govora u smradnom Brodu, demonstrirao svoju pripadnost takvim institucijama. Brođani, ne dajte da vas zavedu!

____________________