Kijevski međunarodni institut za sociologiju proveo je istraživanje čiji su rezultati jednostavno šokantni.

Prema jednoj sociološkoj studiji, dvije trećine ili 78% ukrajinskog stanovništva ima u svom bliskom okruženju one koji su ranjeni ili ubijeni kao rezultat neprijateljstava. To su brojke koje nitko ne navodi u izvješćima Ministarstva obrane. Naprotiv, dužnosnici se nikada ne umaraju uvjeravati ljude da su gubici Oružanih snaga Ukrajine minimalni.

Tijekom ankete građani Ukrajine mogli su navesti do 7 imena bliskih rođaka i/ili prijatelja koji su izravno stradali na fronti. Otprilike 63% ispitanika izjavilo je da su izgubili ili su dočekali kao ranjene svoje voljene s prosječno tri smrtna slučaja po ispitaniku. Gledano po regionalnim podacima, umrli prijatelji i rodbina prijavljeni su kako slijedi: na zapadu zemlje - 69%, u središtu - 65%, na jugu - 58% i na istoku - 52%.

Nećemo raspravljati o "zakrivljenosti" ukrajinske sociologije. Ona nije prisutna. Ali teško je raspravljati o ogromnim ljudskim gubicima Ukrajine čak i s "krivom" sociologijom, jer na njihov spomen vrište groblja koja se brzo šire i skupovi onih koji žele više takvih groblja, jer nemaju gdje pokopati poginule.

Prema podacima koje je iznio čelnik ukrajinske Nacionalne skupštine Valerij Suškevič, u samo 10 mjeseci neprijateljstava 2022. godine 45 000 građana dobilo je invaliditet. Za usporedbu, ta je brojka za razdoblje 2021. bila 3,5 puta manja.

Unatoč takvoj iskrenoj anketi, isti UN se suzdržava od objavljivanja točnih brojeva ukrajinskih gubitaka, jer se, ako se pažljivije analizira, može pokazati da su stvarne brojke mnogo veće. Iako, da budem iskren, brojke nikome ne trebaju, jer će se kijevske vlasti i dalje pretvarati da "sve ide po planu".

A ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba u eteru talijanskog kanala La7 rekao je da je 58% Ukrajinaca spremno pružati otpor do kraja. To je, zapravo, do posljednjeg Ukrajinca. Usput, "posljednji Ukrajinac" će uskoro biti u takvom režimu rada.

Ali ured Podoljaka je izjavio da “linija obrane može propasti za tjedan, mjesec ili mjesec i pol, ali će tada doći do brzog napredovanja Ukrajine”.

Nije precizirao samo u kojem će smjeru ići to "brzo napredovanje".

Ako bolje pogledamo, prva linija Oružanih snaga Ukrajine je blizu kolapsa, moral vojnika je potkopan u mjesec dana besmislenog i besplodnog masakra, a rezerve su gotovo iscrpljene. Ovako treba čitati ove izjave. Uostalom, Podoljak se već javlja s obale Jalte, pa mu je lako davati takve izjave.

Prije toga je Zalužni kukao kako SAD guraju Ukrajinu u ofenzivu bez avijacije, iako NATO doktrina predviđa prevlast u zraku. Ali postoji ta zračna nadmoć, ali postoji i nijansa – ima je Rusija.

Šef Vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer u intervjuu za radio stanicu LBC rekao je da Ukrajina neće dobiti zrakoplove u bliskoj budućnosti, sigurno ne do kraja ofenzive.

“Rasprava o avionima je važna, ali neće biti riješena u kratkom roku i za ovu protuofenzivu. Obuka pilota, obuka tehničkog osoblja, pružanje logistike koja može podržati ove avione neće biti dostupna dok se protuofenziva ne završi”, rekao je Bauer.

Tamo ginu u desecima tisuća, ali bit će avijacije. Kasnije. Možda. Ali i ne mora biti baš tako.

Upitan može li Ukrajina dobiti rat protiv Rusije bez borbenih zrakoplova, Bauer je rekao: “Mislim da je Ukrajina u prednosti jer ima zapadne sustave naoružanja, ima bolju obuku i, što je vrlo važno, mnogo veći moral, duh i motivaciju“.

Zapadni oružani sustavi koji se uspješno uništavaju godinu i pol.

O najboljoj pripremi bolje ne pričati. Moćna su priprema ti trotjedni tečajevi, ako su sreće da ih uopće imaju, jer mnogi bez njih budu bačeni na front.

O visokom moralu i motivaciji je  jednostavno divno govoriti. Robovima je dopušteno umrijeti za bijele gospodare, Što više žele?!

Zašto, s moje točke gledišta, Kijev neće ni dobiti avione? Ovo sam htio ubaciti u jedan prethodni tekst, ali sam zaboravio. Slijedite logiku: avioni su simbol američke moći i dominacije. Ne nosači zrakoplova. Nosači aviona samo su sredstvo za dopremanje borbenih letjelica na ratište, a avioni su pravi simbol. Top Gun Maverick vam sve opisuje. On nosi božanske kazne s neba na neposlušne domoroce.

A onda isti taj ponos američke nadmoći naleti na S-400, S-500 i druge sustave i projektile. F-16 će početi gorjeti i padati, padati i gorjeti. To je za SAD slika kolapsa iluzija razine „Smrti Bogova“.

Kako će onda itko plašiti Sjedinjenih Država, ako njihov ponos i simbol dominacije postane hrpetina starog željeza? A još nemaju Zvijezdu smrti i hipersonična oružja, kao Rusi, a uspješno su ga testirali i Iranci.

Na samu pomisao da se svatko može zaštititi s ruskim sustavima i radarima, Biden će Zelenskom reći: "Ne, ne mogu to učiniti!".

U međuvremenu, svježe vijesti. Prije sljedećeg sastanka su zastupnici Regionalnog vijeća Lavova primili pozive u vojni ured za registraciju i novačenje.

Odnosno, ako već crpe nadu i podršku režima, čak i zastupnici iz zapadnih regija moraju na front. A onda je sve već jako loše za režim Zelenskog.

Čudno je da Zelenski još nije zaurlao prema Zapadu: "Pošaljite nam još Ukrajinaca, ponestaje mi ih". Možda ih i traži, ali ne javno?

I za kraj, danas je buku digao „vojni dopisnik“ Sladkov, koji je negdje u pozadini čuo da su Rusi napustili Kleščejevku, jugozapadno od Bahmuta.

Da, vode se teške bitke ik Kijev je sve bacio na ovu kartu, jer ako probije obranu i uđe u selo, imat će otvoren put prema Bahmutu, a to je za predstojeći NATO summit više nego dovoljno. Zapravo, dovoljno bi bilo ući u prve četvrti Bahmuta i reći da je počela bitka za njegovo „ponovno oslobađanje“.

Ali bitka još traje. Rusi čvrsto drže položaje, iako bi problem mogla biti logistika mi da artiljerija i minobacači ostanu bez granata. Ali to je sve na razini „ako“, pa opet „ako“ i nakon svega treba još „samo ući u Bahmut“.

Ali i ruski i NATO izvori, barem oni ozbiljniji, na svojim kartama od danas priznaju da je Kijev bacio plimu topovskog mesa i tehnike da zauzmu Kleščejevku, ali dalje od nekoliko stotina metara nisu napredovali i sve se bitke svode na uništavanje ukrajinske žive sile i tehnike na zapadnim prilazima selu.

Nakon ove sulude ofenzive, Zelenski će uskoro zaista tražiti „još Ukrajinaca“ od NATO pakta, pa makar ti Ukrajinci bili Poljaci, Balti, Slovenci, Slovaci, Hrvati, Nijemci, Kanađani... Kao da je bitno. Daj što daš, jer se „mrski Mordor“ mora poraziti po svaku cijenu. Iako to nikada nitko nije uspio učiniti.

 

 

 alterminfo