Alessandro Politi je politički analitičar iz Italije koji tvrdi da se "cijela Europa nalazi pod napadom financijskih spekulanata". Tvrdi kako u Europi nema dovoljno solidarnosti i kako svaka zemlja cinično poručuje "mi nismo Grčka", dok se upravo "grčki scenarij" polako i sigurno širi na cijelu Europu.

Politi također ističe kako u ovom procesu ne ispašta samo radnička klasa, već da se mjerama štednje želi potpuno uništiti srednja klasa, upravo iz tog argumenta proizlazi njegova konstatacija da se brojne zemlje Europe danas nalaze "na rubu oružane revolucije". Alessandro Politi pritom se zasigurno referira na brojne povijesne lekcije, kao što je industrijska revolucija i svrgavanje feudalizma, kada je upravo srednja klasa predvodila odlučujuće revolucije protiv sistema koji im je ugrožavao egzistenciju. U razgovoru RT također se osvrće na još uvijek "stabilne" ekonomije i tvrdi kako su iste tek formalno stabilne, dok im u stvarnosti svima prijeti scenarij koji već neko vrijeme gledamo u Grčkoj.

Transkript: Alessandro Politi za RT


RT: "Pred Grčkom su teške odluke - mogla bi izaći iz eurozone, možda bankrotirati i početi iz početka ili pak držati se ovog plana i trpiti desetljeće mjera štednje. Kojim pravcem bi Grčka trebala ići?"
Alessandro Politi: "Vjerujem kako postoji i treći pravac - europske zemlje morale bi pokazati veću solidarnost koja je sastavni dio lisabonskog ugovora, no jako malo solidarnosti smo vidjeli prošlih mjeseci. Ovo je financijski napad spekulanata koji napadaju Europu na način da prvo počnu sa slabijim zemljama i onda se kreću prema centru - a centar u ovom slučaju su Francuska, Njemačka i druge zemlje s AAA rejtinzima. Svim tim zemljama već se prijeti s padom rejtinga, Francuska je već srozana na rejting "A". Srednja klasa se uništava zbog ovih financijskih interesa, to je nešto što je u potpunoj suprotnosti s demokracijom i slobodom."

RT: "Kao da opisujete nekakvu lančanu reakciju koja se širi iz Atene. Prognozirate li zastrašujući scenarij koji kazuje da će se i druge države naći u istoj situaciji u kojoj je sada Grčka?"
Alessandro Politi: "Ako države i dalje budu razjedinjene, a spekulanti nastave svoj koordinirani napad, onda je ova situacija neizbježna. To je upravo ono što bi europske zemlje morale pokušati spriječiti. No, u ovom trenutku svi govore 'Mi nismo Grčka, mi smo drugačiji. Neka Grčka plati i onda će sve biti dobro' - ovo je jako loš stav".

RT: "U redu, razjedinjenost nije dobra ideja, no što jest? Velike probleme sada već imaju i Španjolska, Italija i Portugal - koje je rješenje?"
Alessandro Politi: "Kao prvo bi trebalo kolektivno pregovarati o dugovanjima. Svaka država je sada prepuštena sama sebi. Ovo nije dobro kada se nalazite pod napadom financijskih spekulanata - ovo nije samo kriza. Trebalo bi nadzirati dugove - diferencirati koji su stvarni, a koji predstavljaju sumnjive financijske operacije koje Europljani ne bi trebali plaćati".

RT: "Istaknimo jednu stvar, koju mnogi danas ne spominju. A to je da na kraju dana sve te mjere štednje najviše osjećaju sami građani. Koliko još dugo radnici i srednja klasa mogu podnijeti ove mjere štednje? Ljudi gube sve, mirovine, zdravstvo, štednju - gdje je bijes?"
Alessandro Politi: "Grčka je već dotaknula dno, a i druge države će uskoro. Jer ne radi se ovdje samo o radničkoj klasi, najteže pogođena će zapravo biti srednja klasa koja će se totalno uništiti samo za interese financijske elite. Stoga smatram da je situacija u mnogim zemljama doslovno zrela za oružanu pobunu. U Italiji broj samoubojstava je poprilično sličan broju samoubojstava u Tunisu prije revolucije."

RT: "U Španjolskoj imamo masovne prosvjede protiv mjera štednje. U Italiji sada vidimo nove sukobe s policijom. Znamo dobro što se događa u Grčkoj - prije nekoliko tjedana osoba se upucala u glavu ispred zgrade parlamenta. Zar nije javnost do sada progovorila?"
Alessandro Politi: "Da, nažalost postoji politička i poslovna klasa koja je obrazovana na temelju 30 godina deregulacije. Oni vide situaciju, ali ne shvaćaju poruku koja im se šalje. Italija tvrdi da je broj samoubojstava u zemlji više-manji isti kao i proteklih godina, vjerujem da su statističari Ben Alija tvrdili isto prije pobune u Tunisu. Ali ovi političari ne osjećaju ništa ukoliko se to ne događa direktno njima."

RT: "Kada je skovana ideja eurozone, tada se ista zasigurno mnogima činila kao dobra ideja. Da li sada imamo situaciju kada eurokrati u Bruxellesu i drugdje jednostavno ne žele odustati od te ideje?"
Alessandro Politi: "Ne samo oni, nego i političari. Stvar je u tome da su i naizgled stabilnije zemlje u velikim problemima, banke su im pune toksičnih dugova, o tome se jako malo priča. Pojedine zemlje samo izgledaju stabilno, no zapravo nisu. Pogledajmo samo Veliku Britaniju - uveli su mjere štednje, ali i dalje imaju znatnu ekonomiju unatoč činjenici da im je jasno da s dugom stoje jako loše. S druge strane imamo SAD koji poručuje 'ne želimo da nas se tiču problemu EU-a', unatoč činjenici da su svi problemi i nastali na temelju skandala u SAD-u".

 

Preuzeto s portala: www.advance.hr