Vladajući su odbili oporbeni prijedlog da se roditeljima odgajateljima naknada isplaćuje i šest mjeseci nakon smrti djeteta. A onda je ‘direktor Hrvatske’ ponosno izjavio da će umjesto samo šest mjeseci ta naknada biti isplaćivana punih deset. Jer oporbeni prijedlog je po njemu zapravo bio” stavljanje u funkciju jedne udruge”. Da bi ujedno optužio oporbu da je bila protiv Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama u kojem su vladajući “povećavali naknadu za te iste roditelje”. Prešutjevši da oporba nije bila protiv povećanja naknada nego protiv zakašnjelih i nepotpunih zakonskih mjera.

 

Majketi…

Kaže Šerif Plenky (dosad sam ga, bez obzira na sve, oslovljavao imenim i prezimenom, ali dođe tako vrijeme kad se bezobrazluk na stotu ipak treba vratiti odustajanjem od oslovljavanja s poštovanjem)…

Dakle… kaže Šerif Plenky da će roditelji njegovatelji ipak dobivati naknadu nakon smrti djeteta.

 

I pazi sad…

Ta će naknada biti isplaćivana 10 mjeseci.

A ne samo šest koliko je predlagala oporbena zastupnica Anka Mrak Taritaš.

Jer Šerif i njegovi sve rade temeljito.

Pa temeljito u šest godina njihove vladavine nije bilo naknade za roditelje njegovatelje niti dan nakon smrti djeteta.

Temeljito su se pripremali da konačno nešto promijene jer čini se da je trebalo odlučiti između dvije opcije.

Što fakat nije bilo lako.

U Zakon o socijalnoj skrbi staviti tu naknadu.

Ili odredbu da pet dana nakon smrti djeteta roditelji njegovatelji moraju ići voziti tramvaj.

Ne zna se što je prevagnulo da se od ‘tramvajskog’ rješenja odustane.

To što nema dovoljno tramvaja ili što bi trebalo roditeljima umrle djece iz državne kase platiti brzinski tečaj za ‘šoferiranje’ tramvajem.

Jer tu vještinu nisu savladali ranije.

Izgovarajući se nedostatkom vremena.

 

Koje su uglavnom neodgovorno provodili brinući o svojoj teško bolesnoj djeci.

Što ne može ‘jedna udruga’ može – kriminalna organizacija

Saborskoj zastupnici HDZ-a Ljubici Lukačić izgleda nitko nije rekao da je ‘tramvajska’ opcija propala.

Pa se ona izlanula na saborskom zasjedanju.

Kako god, zastupnici vladajućih koji su mahom glasali protiv šestomjesečnog produljenja naknade roditeljima odgajateljima poslije smrti djeteta sada će glasati za desetomjesečno produljenje.

Jer, kako reče Šerif Plenky, ionako ta ideja o šest mjeseci zapravo nije bio prijedlog oporbe nego se oporba “stavila u funkciju jedne udruge”.

Uz to, da se ne zajebavamo, treba skupljati političke bodove za izbore.

A ideja o tečaju za buduće tramvajce iz ljudskih resursa roditelja odgajatelja čim im dijete umre, u javnosti baš nije najbolje ‘sjela’.

Ali nema problema.

‘Centralni komitet Hrvatske’, kodnog imena ‘šire Predsjedništvo HDZ-a’  odlučio je da će roditelji odgajatelji umrle djece dobivati naknadu deset mjeseci nakon smrti djeteta.

I amen.

A kao ‘bonus’, gle čuda, promjenama u Zakonu o osobnoj asistenciji i Zakonu o inkluzivnom dodatku povećat će se broj korisnika i novčani iznosi.

Uz to, Plenky nije odolio izazovu da, odgovarajući na pitanja novinara nakon zasjedanja Predsjedništva HDZ-a, onako pravo ‘šerifski’ ne opandrči oporbu ‘ispod pojasa’.

Rekavši, uz karakterističan posprdni smiješak, da je oporba prije samo tri mjeseca bila protiv “Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama u kojem povećavali naknadu za te iste roditelje”.

Iako oporbeni zastupnici nisu bili protiv povećanja naknada nego su naprotiv prigovarali što se mjere zakašnjele i nepotpune.

Ali koga je to briga.

Jer što ne mogu oni koji su se “stavili u funkciju jedne udruge” mogu oni koji su u funkciji – jedne kriminalne organizacije.

nacional