Prošli tjedan kada sam ponovo pisao o Rafineriji, njenom radu, modernizaciji i raznim obećanjima, nisam ni slutio da ću brzo morati reagirati na neke detalje, koje sam zanemario i ne sluteći kako su oni vrlo važni za stvaranje kompletne slike o onečišćenju brodskog zraka i stvorene ‘lažne fame’ oko njega!

Onečišćenje zraka uzrokovano ispušnim plinovima automobila i grijanjem u kućanstvima

U posljednje vrijeme vrlo često krivo se tumače neke istine o brodskom onečišćenju zraka. Tako neki dan smo mogli pročitati jedno vrlo konstruktivno kreiranu rečenicu na jednom brodskom portalu:

“... iako je rašireno mišljenje kako je Rafinerija Brod najveći zagađivač gradskog zraka, činjenica je kako veliku ulogu u njegovu onečišćenju igraju ispušni plinovi automobila te grijanje znatnog broja kućanstava na kruta goriva…” ( http://www.sbplus.hr/slavonski_brod/gospodarstvo/ostalo/dobro_rjesenje_i_za_cisci_zrak_u_slavonskom_brodu.aspx ).

No, neovisno da nitko ne može poricati postojanje onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu i od “ispušnih plinova automobila i grijanja znatnog broja kućanstava na kruta goriva”, tu su se zlorabile neke činjenice u usporedbi sa zagađenjem zraka iz emisije Rafinerije, ali i s drugim prekosavskim onečišćenjima.

Nažalost, ovakve konstrukcije su vrlo česte. A odnedavna, kako je na okruglom stolu u svezi projekta BPŽ-a “Edukacija i obavješćivanja” stručnjaci DHMZ-a, podržani od predstavnika Ministarstva zaštite okoliša, veliki naglasak dali onečišćenju brodskog zraka koji nastaje grijanjem na kruta goriva znatnog broja brodskog kućanstava, te od ispušnih plinova automobila, zaboravši na emisiju Rafinerije, ta teorija je preplivala medije.

Članovi Udruge Eko-Integral, a i većina aktivista za čisti zrak i dosada su nastojali ukazati na krivo tumačenje činjenica (vidite kontakt emisiju Klopku na linku: https://www.youtube.com/watch?list=PL5IprVGsEOLYytzYJ7KVndDBhU04UUclO&v=JX4KS5wXwx8), ali bez odgovarajućeg rezultata kod spomenutih stručnjaka, ali i drugih koji se predstavljaju kao stručnjaci.

Stanje u brodskom zraku: alarmantno visoke koncentracije lebdećih čestica i benzena 

Prije nekih tjedan dana u Slavonskom Brodu, kako smo i objavili na FB stranici GI (https://www.facebook.com/GRAĐANSKA-INICIJATIVA-ZA-ČISTI-ZRAK-Slavonski-Brod-120625028021963/) mjerile se povoljne (niske) satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10, što je uzrokovano svakako i utjecajem povoljne vremenske situacije!

No subotu na nedjelju (odnosno 1. na 2. prosinac) došlo je ponovo do visokog zagađenja brodskog zraka s lebdećim čestica PM10 i PM2.5! A kako se i moglo pretpostaviti, prekjučer, pa preksinoć i jučer ujutro je nastavljeno sa alarmantno visokim zagađenjem brodskog zraka s lebdećim čestica PM10 i PM2.5, ali i benzenom!

Tako su prekjučerašnji dnevni prosjeci lebdećih čestica PM10 i PM2.5 bili visoko iznad 50 µg/m3, što je dnevna granična vrijednost za lebdeće čestice PM10. Oba su ta prosjeka bili u 'crvenom' po HAOP-u i za lebdeće čestice PM10 iznosio je 103,1 µg/m3, a za lebdeće čestice PM2.5 82,1 µg/m3 (vidi prilog!)!

Inače na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save prekjučer i jučer su u kontinuitetu 20-tak sati mjerene visoke koncentracije lebdećih čestica PM10 iznad 100 µg/m3, ali i od 266 µg/m3!!! Dok je na mjernoj postaji na Jelasu najveća koncentracija lebdećih čestica PM2.5 iznosio oko 105 µg/m3!

Također su na mjernoj postaji kod Stadiona u kontinuitetu desetak sati mjerene koncentracije benzena iznad 10 µg/m3, pa i od 28 µg/m3, dok je na Jelasu od 17 µg/m3!

U isto vrijeme su se i u Rafineriji u Bosanskom Brodu kontinuirano 40-tak sati mjerile visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM10 iznad 100 µg/m3, ali i od 276 µg/m3!!!!

Očigledno je, da je u Slavonskom Brodu riječ o prekosavskom zagađenju. Možda jedina druga mogućnost bi bila da slavonskobrodsko onečišćenje ima negativni utjecaj na mjerene podatke u RNB-u! A to je apsurdno!

Uzrok eksplozije u Rafineriji: Zamor materijala(?) 

Još o jednom detalju nisam dosada htio pisati jer sam očekivao da će se valjda neka informacija saznati iz Rafinerije. Riječ je o eksploziji s naslovne slike koja se dogodila u listopadu ove godine... Prosljeđujem analizu koja je bazirana na stručnom mišljenje našeg kolege, s kojim mišljem vjerujem i svi vi se slažete:

Poslije eksplozije u Rafineriji – riječ je o postrojenju za kreking, očigledno je da je rafinerija neupotrebljiva za dalju proizvodnju i da je treba zatvoriti. Za njeno zatvaranje trebalo bi utvrditi da joj je rok valjanosti istekao i da faktički radi nezakonito.

Prema mom mišljenju rafinerija sada radi bez krekinga, a što se tiče onečišćenja sada je prilično opasnije dok se postrojenje ne popravi(?), a to će sigurno potrajati.

Također je upitno u rafineriji i IZOMAKS postrojenje. Više od 50 godina je prošlo, a ono je još uvijek u pogonu. A SIGURAN RAD OVOG POSTROJENJA je ????????????? (znak pitanja)!

USTVARI, KOMPLETNA RAFINERIJA JE VEĆ ZBOG SVOJE NESIGURNOSTI TREBALA BITI ZATVORENA, NE ZATO ŠTO TO MI ŽELIMO, VEĆ ZATO ŠTO JE POSTALA ISTROŠENO POSTROJENJE!

Ja osobno ne znam ni za jedno procesno, ni energetsko postrojenje koje ima ovako dugi vijek rada. Zamor materijala ovakvog postrojenja je upitan (je li to netko provjeravao, ili tko je taj tko će to provjeriti) i nisam siguran koja bi to institucija dopustila odobriti nastavak rada ovakvog postrojenja.

Zaista, sama rafinerija je velika ekološka bomba! Možda i gore… No o tome sve naše institucije šute!

Predstavka Europskom parlamentu – zagađenje brodskog zraka...

Na kraju još jedan važan detalj o čemu također trebamo oglasiti jer možda će to Brođanima donijet odgovarajuće dugoročno rješenje!

Početkom mjeseca studenog u Udruzi Eko-Integral smo zaprimili s portala Europskog parlamenta za predstavke (automatsku) e-poruku da je: “ažuriran status predstavke Predstavka Europskom parlamentu – zagađenje brodskog zraka i ugrožavanja zdravlja i živote Brođana (0465/2018)”.

Vidi stranicu povezanu s predstavkom: https://petiport.secure.europarl.europa.eu/petitions/hr/petition/content/0465%252F2018/html/Predstavka%2BEuropskom%2Bparlamentu%2B-%2Bzaga%25C4%2591enje%2Bbrodskog%2Bzraka%2Bi%2Bugro%25C5%25BEavanja%2Bzdravlja%2Bi%2B%25C5%25BEivote%2BBro%25C4%2591ana%2B

Kako bi pametni naši stari rekli: Živi bili, pa vidjeli!